Ceai de Cimbrisor

Ceai de cimbrisor

Am descoperit ce proprietati si beneficii minunate se ascund intr-o ceasca cu ceai de cimbrisor, atunci cand am devenit pentru prima data mama.

Deoarece am fost mereu constienta de puterea plantelor, am inceput sa caut remedii naturiste pentru intarirea imunitatii, dar si pentru diverse afectiuni.

Asa am descoperit catina, sunatoarea, busuiocul si alte "plante de leac", cum spunem noi romanii, printre care si cimbrisorul. Am utilizat si utilizez aceste plante atat ca tratament in sine, cat si ca adjuvante la tratamentele medicamentoase.

Cimbrisorul are proprietati curative foarte puternice, asa ca in cele ce urmeaza o sa-ti impartasesc din experienta mea (si a cercetarilor facute) de ce cred ca este bine sa ai mereu la indemana ceai de cimbrisor.

Ce proprietati are ceaiul de cimbrisor?

Ce proprietati are ceaiul de cimbrisor?

Descoperit si utilizat inca din antichitate, cimbrisorul (cunoscut sub denumirea stiintifica de Thymus Serpyllum), are o gama larga de intrebuintari si beneficii.

Acest lucru se datoreaza proprietatilor pe care le are, dar si a compozitiei.

Aproape ca nu ne vine sa credem ca o planta atat de neinsemnata, la prima vedere, poate avea atat de multe proprietati benefice pentru sanatate.

Si totusi, studiile si experienta de-a lungul timpului confirma puterile curative ale cimbrisorului. Printre cele mai importante proprietati amintesc:

  • antiseptice
  • antivirale
  • bactericide
  • expectorante
  • antiasmatice
  • antitusive
  • sudoforice
  • hepatoprotectoare
  • antispastice
  • coleretice
  • carminative
  • reconfortante
  • antihemoragice
  • sedative pentru sistemul nervos

Beneficii ceai de cimbrisor

Nu este de mirare ca o planta care are o gama atat de larga de proprietati, reprezinta si un minunat remediu naturist pentru sanatate.


Voi aminti si eu in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai cunoscute afectiuni ce pot fi tratate sau macar ameliorate cu ceai de cimbrisor.


Atentie: este indicat sa consulti un medic pentru un tratament corect si adecvat.

Amelioreaza simptomele de raceala si  gripa

Uleiul eteric din cimbrisor ajuta la ameliorarea infectiilor respiratorii si la calmarea crizelor de tuse.


Este recunoscut ca fiind un excelent antitusiv natural, cu proprietati expectorante.


Este atat in tuse seaca, cat si uscata; ceaiul de cimbrisor protejeaza caile respiratorii, prevenind infectarea acestora.

Contra durerilor de cap

Daca ai avut o zi stresanta, plina cu tot felul de probleme, iar seara iti simti capul prins ca intr-o menghina, atunci o ceasca cu ceai de cimbrisor ar putea fi solutia perfecta.


Acesta actioneaza ca un detensionant asupra celulelor nervoase, ajutand la hranirea si la tonifierea acestora.


Cimbrisorul, datorita proprietatilor sale sedative asupra sistemului nervos, reprezinta un bun remediu naturist ce te ajuta sa alungi stresul si sa te relaxezi.

Uita de crampele abdominale cu ceai de cimbrisor

Substantele ce intra in compozitia cimbrisorului actioneaza si asupra sistemului muscular, ajutand la relaxarea musculaturii si la alungarea crampelor.


Este un remediu deosebit de util inclusiv in cazul durerilor menstruale. In acest sens bea de 2-3 ori pe zi cate o ceasca cu ceai aromat de cimbrisor.

Normalizeaza functionarea ficatului

Stim deja ca ficatul este unul dintre organele ce “sufera” cel mai mult din cauza factorilor externi la care este suspus neincetat.


Fie ca vorbim despre alimente procesate, despre alcool sau tigara, despre ritmul de viata rapid in care traim, toate actioneaza negativ asupra functionarii ficatului si asupra intregului organism.


Si atunci, ca sa il “ajutam”, apelam in general la medicamente menite sa protejeze ficatul. Insa un remediu cel putin la fel de eficient, il reprezinta cimbrisorul.


O cura de cate 2-3 saptamani cu ceai de cimbrisor in fiecare sezon, te ajuta sa “cureti” toxinele ce se acumuleaza la nivelul ficatului.


Totodata, acest ceai favorizeaza secretia bilei si ajuta la functionarea corecta a ficatului.

Un antistres natural

Cimbrisorul este un remediu naturist eficient pentru indepartarea starilor de stres si de anxietate.


O ceasca aromata cu ceai de cimbrisor te ajuta sa te simti reconfortat, te energizeaza si iti tonifica organismul.


Acesta ajuta atat la detensionarea nervoasa, cat si musculara. Este recomandat in special in perioadele de surmenaj si de stres prelungit.

Sustine sanatatea cavitatii bucale

Stiai ca datorita proprietatilor sale, ceaiul de cimbrisor este un aliat excelent al sanatatii orale?


Deoarece reprezinta un bun antiseptic si bactericid, ceaiul de cimbrisor curata cavitatea bucala si ajuta la cicatrizarea eventualelor leziuni.


Asa ca, alaturi de bicarbonatul de sodiu, utilizeaza ceaiul de cimbrisor pentru a face gargara si a-ti mentine sanatatea cavitatii bucale.


In plus, datorita continutului sau si a aromei deosebite, acesta ajuta si la indepartarea mirosului neplacut.


De asemenea, poti utiliza si o pasta de dinti care sa aiba in compozitia sa cimbrisor. Vezi cateva produse pe aceasta pagina.

Cand si cum se recolteaza cimbrisorul?

Cum si cand se recolteaza cimbrisorul?

Cimbrisorul este o planta pe care o poti gasi in special in zonele montane, pe pajisti si pasuni sau chiar in zone mai putin prietenoase, pe stanci.

Are un colorit frumos ce variaza de la roz la nuante de ticlam.

Cimbrisorul infloreste vara si chiar toamna, atunci cand soarele inca ne mangaie cu razele lui blande.

Pentru a beneficia de proprietatile minunate ale acestei plante, cel mai bine este sa o recoltezi in perioada de inflorire, in lunile iunie-august.

Se taie ramurile tinere, evitandu-se partea lemnoasa, la o distanta de aproximativ 12-13 cm de la sol. Cel mai bine este sa recoltezi planta dimineata, dupa ce s-a ridicat roua.

Se utilizeaza partile aeriene care mai apoi sunt uscate la umbra, dar intr-un loc ferit de umezeala, intr-un strat subtire.

Cum se prepara ceai de cimbrisor?

Cum se prepara ceai de cimbrisor?

Cimbrisorul are o aroma puternica, foarte placuta, asa ca o cura cu ceai de cimbrisor are beneficii nu doar fizice, ci si psihice.

Ceaiul se prepara in mod obisnuit, adica la o cana cu apa clocotita (aproximativ 250 de ml), se adauga 1-2 lingurite cu planta uscata si maruntita.

Se acopera vasul si se lasa la infuzat 10-15 minute, dupa care se strecoara si se consuma ca atare sau indulcit.

Se recomanda 2-3 cani cu ceai pe zi, consumate de preferat cu 30-40 de minute inaintea meselor principale. Este indicat ca o cura sa nu dureze mai mult de 2-3 saptamani.

Daca ai posibilitatea, atunci poti culege chiar tu aceasta planta. Daca insa nu dispui de timpul necesar sau nu ai de unde recolta cimbrisor, atunci poti achizitiona ceai de cimbrisor din magazinele cu profil naturist.

Bineinteles, ca cea mai la indemana si sigura alegere este cea online. Nu este un ceai scump, iar daca vrei sa-l cumperi rapid si usor, iti las mai jos doua link-uri.

Ceai de cimbrisor contraindicatii

Cimbrisorul este un remediu naturist cu rezultate notabile pentru multe afectiuni.

Cu toate acestea, este bine de stiut ca un consum exagerat poate provoca efecte negative nedorite, precum afectiuni gastro-intestinale.

De asemenea, consumul de cimbrisor nu se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • gastrita severa
  • insuficienta pancreatica
  • enterite si esofagite
  • femeilor insarcinate (ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea)

De asemenea, pacientii care urmeaza tratamente medicamentoase pentru diverse afectiuni cronice, este bine sa ceara sfatul medicului inainte de a urma o cura cu ceai de cimbrisor.

De retinut...

Avand o aroma intensa si placuta, ceaiul de cimbrisor vine la pachet cu o gama larga de proprietati si beneficii.

Indiferent daca il utilizezi intern sau extern, sub forma de comprese sau chiar adaugat in apa de baie pentru a te revigora fizic si psihic, acesta reprezinta un remediu naturist ce este bine sa se regaseasca mereu la indemana, alaturi de alte ceaiuri si remedii naturiste.