Cele mai nocive E-uri

Cele mai nocive E-uri

De multe ori cand mergi la cumparaturi, diversele produse foarte frumos ambalate parca te indeamna sa le iei de pe raft. Din acest motiv ajungi sa pui in cos produse pentru ca par apetisante.

Asta deoarece scrie mare pe ele BIO, natural, de tara, etc, fara sa mai citesti poate cu prea mare atentie eticheta. Iti pare cunoscut scenariul?

Ei bine, de multe ori punem in farfurie, pentru noi si pentru cei dragi noua, alimente periculoase ce ne pot afecta serios sanatatea. Acesta este si motivul ce sta la baza articolului cele mai nocive E-uri din alimentatie.

E-urile sau aditivii alimentari sunt folositi pentru a imbunatati gustul. Dar si pentru a intensifica o anumita culoare, pentru a spori rezistenta anumitor produse, etc.

Da, este drept ca poate nu toti aditivii sunt periculosi.

Totusi, multe E-uri pot avea consecinte negative asupra organismului nostru, mai ales daca sunt consumate in exces si pe o perioada mai lunga de timp.

Mai grav este faptul ca multe dintre acestea sunt interzise in tari precum Norvegia, Suedia, Austria, in timp ce la noi se regasesc din abundenta chiar in produse alimentare destinate celor mici, precum acadele sau alte dulciuri.

Lista E-uri nocive

E123 (Amarant)

Un aditiv alimentar solubil in apa si care confera produselor culoarea rosie.

Este folosit in special la vinuri sau alte bauturi spirtoase, pentru diverse jeleuri sau alte deserturi, pentru supe instant, etc. Poate produce cancer, astm, moarte fetala, aparitia eczemelor, hiperactivitate in randul copiilor.

Este un aditiv interzis in anumite tari precum Italia, Franta, Austria, Rusia, Norvegia.

E122 (Azorubina)

Este de asemenea un colorant rosu. Poate produce reactii adverse persoanelor astmatice.

Este interzis in Japonia, SUA, Suedia, Norvegia, Austria.

E124 (Rosu de cosenila)

Este un colorant despre care studiile au aratat ca ar putea fi cancerigen si care in asociere cu alti aditivi produce hiperactivitate la copii.

Se regaseste in mezeluri, supe instant sau diverse dulciuri.

 E142 (Verde S)

Dupa cum spune si denumirea, este un colorant alimentar ce confera culoarea verde.

Se regaseste in prajituri, jeleuri si alte dulciuri si poate produce insomnie, hiperactivitate, astm, reactii alergice.

Este interzis in Suedia, Finlanda, Norvegia, SUA, Japonia.

E102 (Tartrazina)

De asemenea, un colorant ce se regaseste in dulciuri sau bauturi racoritoare cu aroma de portocale.

Poate afecta grav ficatul si este interzis in Austria si Norvegia.

E110 (Sunset yellow)

Este un aditiv ce confera alimentelor culoarea galbena. Se gaseste in inghetata, jeleuri, bomboane si alte dulciuri, bauturi racoritoare, in produse de panificatie, supe instant, etc.

Poate produce astm, blocarea enzimelor digestive, tumori renale, poate produce retard, hiperactivitate la copii, stari de greata, dureri abdominale.

Este interzis in Norvegia.

E131 (Albastru patent)

Este foarte folosit pentru prepararea dulciurilor si produce hiperactivitate si deficienta de concentrare (cei mai afectati fiind copiii), ameteli, probleme respiratorii, etc.

Este interzis in Norvegia, Austria, SUA.

E420 (Sorbitolul)

Se gaseste mai ales in dulciuri si bauturi racoritoare. Poate produce dureri abdominale, probleme digestive, etc.

E951 (Aspartamul)

Este un indulcitor si poate produce greturi, stari de oboseala, dureri de cap, etc.

Se gaseste mai ales in produsele si pudrele proteice, cele dedicate pentru culturisti.

E952 (Ciclamat)

Un aditiv folosit intens in produse de cofetarie, gemuri, in diverse bauturi racoritoare, etc.

Este interzis in SUA si UK.

E330 (Acidul citric)

Anumite cercetari efectuate in acest sens au aratat faptul ca ar putea fi responsabil de aparitia unor anumite tipuri de cancer.

De asemenea, poate produce iritatii la nivel bucal, esofagian si gastric. Folosit in cantitati mari, poate provoca eroziuni dentare.

E320 (Butilhidroxianisol sau BHA)

Este folosit ca un antioxidant pentru prevenirea rancezirii si se regaseste mai ales in alimente de tip snacks, supe instant, diverse sosuri si chipsuri.

S-a constatat ca este cancerigen pentru animalele de laborator. In cazul oamenilor poate produce reactii alergice, leziuni la nivel celular si probleme gastrice.

Este interzis in Austria.

Alte E-uri pe care ar trebui sa le eviti

Alte E-uri pe care ar trebui sa le eviti

Tot din categoria cu cele mai nocive E-uri pentru sanatate amintesc: E120, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E230, E232, E240, E241, E250, E251, E252, E311, E312, E321, E338, E339, E340, E341, E407 (folosit ca agent de ingrosare si care afecteaza grav sistemul digestiv).

Din pacate foarte multi dintre acesti aditivi ajung in produsele pe care noi le oferim cu dragoste copiilor nostri, fara sa realizam insa cat rau le facem.

Ii "otravim" si ne otravim sanatatea. Probabil ca multi vor spune oricum nu mai este domle’ nimic sanatos sau lasa ca nu mai murim noi acum din cauza asta.

Totusi, data viitoare cand te simti rau si nu stii de ce, poate ca in acest articol vei regasi raspunsul.

Sau cand copilul tau va fi irascibil, neatent, va prezenta sindromul nu-stiu-ce-sa-ma-mai-fac-cu-el, poate ca va trebui sa te gandesti cate si ce dulciuri a mancat.

Cu siguranta ca orice parinte vrea binele copilului sau. Poate ca ceea ce cumperi arata bine, este colorat si frumos ambalat. Dar este si sanatos?

Nu uita ca educatia, in general, si educatia alimentara, in particular, se formeaza de la varste fragede. Asadar incearca sa oferi copilului tau mancare sanatoasa si nu uita sa fii tu puterea exemplului.

*unele informatii pot fi actualizate. De exemplu interzicerea sau acceptarea anumitor E-uri in unele tari