Galbenele

Galbenele

Galbenelele sunt flori bogat ramificate, cu radacina pivotanta si cu tulpina inalta de aproximativ 40-70 de cm. Acestea cresc pretutindeni la noi in tara, indiferent de zona.

Multitudinea de beneficii ale consumului/utilizarii de galbenele este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri.

Indiferent de cum alegi sa le folosesti, sub forma de ceai, tinctura sau unguent, aceste flori reprezinta un adevarat izvor de sanatate.

Este bine de stiut ca cel mai indicat este sa culegi florile cand acestea sunt complet deschise si emana uleiuri volatile. Se recolteaza incepand cu luna iunie si pana in octombrie. Nu se recolteaza dimineata devreme sau seara. Nici in zilele ploioase.

Galbenele - compozitie

Galbenelele contin foarte multe elemente active extrem de benefice pentru sanatate.

Printre acestea se numara:

  • flavonoide
  • carotenoide
  • saponine triterpenice
  • taninuri
  • uleiuri eterice
  • rasini
  • mucilagii
  • substante amare
  • acid malic
  • saruri minerale
  • vitamina C

Actiuni terapeutice ale galbenelelor

Plante medicinale, galbenelele au un rol important pentru ingrijirea pielii, insa nu numai (in cazul in care consumi ceai, de exemplu).

Este considerat faptul ca acestea au cea mai lunga istorie dintre toate plantele medicinale in ceea ce priveste utilizarea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii. 

Printre actiunile terapeutice mentionez:

  • antiinflamatorii
  • imunostimulatoare
  • cicatrizante, grabind regenerarea si vindecarea tesuturilor
  • antimicrobiene
  • carminative
  • actiune de reglare a functiilor biliare
  • decongestive

Galbenelele se pot folosi atat intern (sub forma de infuzie, decoct, pulbere sau tinctura de galbenele), cat si extern (sub forma de unguent, ulei de galbenele sau infuzie).

Galbenele beneficii

Galbenele beneficii

Galbenelele combat gastritele, ulcerul duodenal si ulcerul gastric.

Sunt benefice in infectii ale cavitatii bucale si ale aparatului respirator. Se beau 2 cani de ceai pe zi.

Pentru gingivite, stomatite si afte se poate face gargara cu infuzie mai concentrata (2-3 lingurite de flori uscate la 200 ml apa).

Datorita principiilor amare, ajuta la stimularea bilei, imbunatatind astfel digestia. Este de ajutor in tratarea bolilor de stomac.

Sunt foarte eficiente si in reglarea ciclului menstrual. Combat de asemenea si crampele menstruale. Ceaiul de galbenele (neindulcit) este foarte util persoanelor care tin diete.

De ajutor in caz de hemoroizi. In aceasta situatie se consuma atat intern (doua cani de ceai de galbenele pe zi), cat si extern. Se folosesc creme pe baza de galbenele sau se fac bai locale cu infuzie mai concentrata.

Ajuta la regenerarea tesuturilor grabind vindecarea. Utile in caz de eczema sau ulceratii; ajuta la vindecarea arsurilor usoare de gradul I sau II (se foloseste in acest caz uleiul de galbenele).

Crema pe baza de galbenele mai poate fi folosita si pentru ameliorarea ranilor de pe sanii proaspetelor mamici care alapteaza. De asemenea, aceasta este foarte utila si pentru pielea foarte uscata si crapata. De exemplu pielea din zona genunchilor sau chiar pentru calcaiele crapate.

Contra arsurilor cauzate de scutec in cazul bebelusilor.

Redau frumusetea tenului! Florile sunt folosite mai ales pentru tenul uscat si ajuta la diminuarea ridurilor.

Mentin sanatatea scalpului. Infuzia de galbenele combate cojile care se formeaza pe scalp (mai ales in cazul persoanelor cu parul uscat, fragil). Se spala parul cu un sampon bland, dupa care se clateste cu apa din abundenta. La final se spala parul cu infuzie de galbenele, masand cu blandete pielea capului,.

Imbunatatesc circulatia sanguina. De ajutor in tratarea varicelor, mai ales a celor aflate in stadiu incipient.

Si desigur, lista cu beneficii ale galbenelelor ar mai putea continua. In cele ce urmeaza o sa vedem si modurile in care se pot utiliza florile de galbenele.

Galbenele - moduri de utilizare

Infuzie de galbenele

Se prepara din doua lingurite de planta la 250 ml de apa. Cand apa clocoteste, se da la o parte de pe foc si se adauga planta.


Se acopera vasul si se lasa la infuzat aproximativ cinci minute.

Decoct de galbenele

Se lasa la macerat doua linguri de planta uscata intr-un litru de apa rece, timp de 24 de ore. Apoi se strecoara, iar planta se fierbe timp de 10-15 minute intr-un litru de apa, dupa care se strecoara.


La final se amesteca apa in care au fiert florile si apa in care acestea au stat la macerat.

Tinctura de galbenele

Se pun flori proaspete de galbenele intr-o sticla curata, peste care se toarna alcool de 70 de grade.


Se lasa la macerat timp de doua saptamani la soare, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle foarte bine inchise si de preferat in locuri racoroase, fara soare.


Tinctura de galbenele ajuta la vindecarea ulcerului duodenal si la reglarea ciclului menstrual. Se administreaza de trei ori pe zi cate 25-30 de picaturi (in functie de greutatea corporala).

Pulbere de galbenele

Aceasta se obtine prin uscarea, apoi prin macinarea florilor de galbenele.


Se pastreaza in recipiente foarte bine inchise si se utilizeaza in decurs de o saptamana.

Ulei de galbenele

Se pun intr-o sticla 10-11 linguri de flori uscate, peste care se toarna ulei (de masline sau de floarea soarelui).


Se lasa la macerat in soare, la caldura, timp de doua saptamani. Apoi se strecoara, iar uleiul se pastreaza intr-o sticla bine inchisa, intr-un loc racoros, ferit de razele soarelui.

Crema pe baza de galbenele

Crema de galbenele o poti prepara simplu, chiar la tine acasa.


Ai nevoie de sase linguri pline cu unt, trei linguri de flori de galbenele proaspete si foarte fin maruntite, o lingurita de miere de albine si o lingurita de ceara de albine (pe care le poti procura de la magazinele care vand produse apicole).


Preparare: se topeste untul intr-un vas la foc mic, dupa care se adauga florile de galbenele tocate, ceara si mierea de albine.


Se fierbe aceasta compozitie la foc mic, timp de 10-12 minute, amestecand din cand in cand, dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit.


Cat inca este cald (nu fierbinte), amestecul se strecoara si se pune intr-o sticla curata si bine inchisa. De preferat este sa pastrezi crema de galbenele la rece.

Contraindicatii

Se recomanda folosirea cu prudenta de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.

De asemenea, nu este recomandat consumul de galbenele (intern) copiilor mai mici de un an. In cazul acestora, galbenelele se folosesc doar extern, sub forma de unguent pentru a trata arsurile cauzate de scutec.