Ceai de Galbenele

La noi in tara galbenelele se bucura de o popularitate deosebit de mare, fiind numite si „flori de aur”. Ele sunt folosite adesea pentru prepararea de ceai de galbenele, un remediu naturist pentru combaterea multor afectiuni.

Inca din cele mai vechi timpuri, ceaiul de galbenele este utilizat in medicina naturista, fiind printre cele mai cunoscute ceaiuri. Se stie ca ceaiul de galbenele este benefic pentru sanatate, datorita proprietatilor curative pe care le are.

De mii de ani aceste flori sunt folosite pentru ameliorarea sau combaterea unor afectiuni ale pielii. Din acest motiv, galbenelele sunt utilizate frecvent la prepararea unor produse cosmetice. Ele sunt adaugate in creme si unguente cu efect cicatrizant si regenerator.

Afla din acest articol ce alte beneficii mai are ceaiul de galbenele. De asemenea, vei putea afla multe alte informatii despre galbenele, daca este indicat sa bei ceai de galbenele in sarcina si cum sa il prepari corect.

Despre galbenele

Despre galbenele

Galbenelele, cu denumirea stiintifica Calendula officinalis, fac parte din familia Asteraceae. Sunt inrudite cu floarea-soarelui, papadia, cicoarea, coada soricelului, margaretele si multe altele.

Tulpina unei galbenele poate sa ajunga la o inaltime de pana la 80 de centimetri. Aceasta este bogat ramificata, fiecare terminatie formand cel putin cate o floare. O tufa are cel putin 15 flori.

Frunzele de la baza tulpinii sunt rotunjite la varf si pot sa atinga 14 – 16 centimetri. Frunzele din partea superioara a tuplinii sunt din ce in ce mai mici si mai inguste.

In folclorul romanesc galbenelele se mai numesc: coconite, caldaruse, ochi-galbeni, rosioare, ochiul boului, fetisca, rujulita, calinica, filimica.

Cum se recolteaza si se pastreaza galbenelele?

Galbenelele sunt plante care se gasesc relativ usor. Deci ai putea sa le aduni chiar tu si sa le pastrezi pentru cand ai nevoie.

Florile de galbenele pot fi culese incepand cu luna iulie si pana in octombrie. Desi perioada de recoltare este destul de lunga, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri:

  • se recomanda ca florile de galbenele sa fie recoltate dimineata, imediat dupa ce se ridica roua
  • se pun la uscat intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui. De obicei sunt suficiente 2 zile pentru ca florile de galbenele sa se usuce complet
  • dupa uscare, galbenelele pot fi pastrate in saculeti de panza sau de rafie. De asemenea, se pastreaza foarte bine si in pungi de hartie sau cutii de carton
  • florile de galbenele uscate trebuie pastrate in spatii curate, slab luminate si cu o umiditate constanta

Substante active din ceai de galbenele si proprietati

Galbenelele sunt recunoscute ca fiind adevarate plante medicinale. Sunt bogate in minerale, contin vitaminele A si C.

Mai contin cantitati mari de flavonoide, tanini, carotenoide, glicozizi, steroli, acid malic si uleiuri volatile.

Toate aceste substante active fac ca ceaiul de galbenele sa aiba urmatoarele proprietati:

  • antiseptice
  • antiinflamatoare
  • antispasmice
  • antioxidante
  • cicatrizante
  • detoxifiante
  • antiparazitare
  • antimicrobiene

Ceai de galbenele beneficii

Ceaiul de galbenele ofera o serie de beneficii organismului, in ciuda gustului putin amar pe care il are. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiului de galbenele.

Amelioreaza tulburarile sistemului digestiv

Ceaiul de galbenele curata tractul digestiv si ajuta la mentinerea sanatatii organelor digestive. In acelasi timp, previne aparitia bolilor metabolice si contribuie la ameliorarea tulburarilor digestive.


Se recomanda consumul zilnic al ceaiului de galbenele pentru a ameliora simptomele gastritei si indigestia. Bea zilnic ceai de galbenele intre mesele principale ale zilei pentru a reduce hiperaciditatea gastrica, dar si in cazul in care suferi de ulcer gastro-duodenal.


Ceaiul de galbenele este util si pentru prevenirea arsurilor stomacale sau in cazul afectiunilor tractului urinar. Spalaturile locale cu ceai de galbenele pot fi utile pentru a combate candidoza vaginala.


Poti sa adaugi in ceaiul de galbenele caldut o lingurita de miere, benefica si ea pentru tulburarile gastrointestinale.


Asemanator cu multe alte ceaiuri antiinflamatoare, ceaiul de galbenele reduce inflamatiile, calmand crampele abdominale specifice sindromului premenstrual. 

Intareste sistemul imunitar

Prin consumul regulat de ceai de galbenele poti preveni racelile. Totodata, simptomele de raceala deja instalate pot fi ameliorate si chiar vindecate.


O cana cu ceai de galbenele poate fi util in cazul starilor febrile, ajutand la scaderea febrei.


Datorita proprietatii antibacteriene ceaiul de galbenele ajuta la intarirea sistemului imunitar. In acelasi timp, este util in lupta organismului cu bacteriile si virusurile.

Amelioreaza durerile in gat

Ceaiul de galbenele are proprietati antiinflamatoare, care actioneaza pentru a calma durerile in gat si pentru a reduce simptomele amigdalitei. Vezi si alte leacuri batranesti pentru durerea in gat.


Pentru vindecarea gingivitei, dar si pentru mentinerea sanatatii bucale, poti sa faci gargara cu ceai de galbenele.

Elimina toxinele din corp

Galbenelele contin antioxidanti care ii confera proprietati detoxifiante. O cana cu ceai de galbenele combate radicalii liberi si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.


Acelasi rol detoxifiant are efecte benefice si asupra reducerii kilogramelor in plus, deoarece stimuleaza arderea grasimilor. Astfel ca, ceaiul de galbenele poate fi considerat un ceai de slabit facut acasa util in cazul in care esti la dieta.

Curata si protejeaza ficatul

Capacitatea detoxifianta face ca ceaiul de galbenele sa protejeze ficatul, dar si alte organe interne, prevendind riscul aparitiei unor boli cornice.


O cura de ceai de galbenele curata ficatul de toxine si previne oxidarea celulelor. In acest scop, trebuie sa bei zilnic trei cani cu ceai de galbenele inainte de mesele principale timp de trei saptamani.


Rolul de antiinflmanator pe care il are ceaiul de galbenele ajuta la reechilibrarea secretiilor biliare si stimuleaza evacuarea acestora in intestinul subtire (duoden), favorizand digestia.


Ceaiul de galbenele poate sa previna colecistita (inflamatia vezicii biliare) si complicatiile asociate acesteia.

Cum se prepara ceai de galbenele?

Ceaiul de galbenele poate fi preparat atat cu flori uscate, cat si cu flori proaspete.

Prepararea ceaiului de galbenele cu flori uscate:

  • ai nevoie de 1 – 2 linguri de flori uscate de galbenele
  • toarna 250 ml de apa fierbinte peste florile uscate de galbenele
  • acopera cana si lasa florile la infuzat 10 – 15 minute

Prepararea ceaiului de galbenele cu flori proaspete:

  • la fel ca in cazul ceaiului din flori de galbenele uscate, si pentru acest ceai ai nevoie de 1 – 2 linguri de flori proaspete de galbenele
  • peste flori trebuie sa torni apa fierbinte si sa acoperi cana
  • in acest caz, florile se lasa la infuzat cat timp e necesar pentru ca ceaiul sa fie suficient de rece pentru a fi baut

Indiferent ca vrei sa folosesti flori proaspete sau flori uscate de galbenele, iti recomand sa bei ceaiul neindulcit. Daca gustul sau ti se pare mult prea amar, adauga putina miere de Manuka. In niciun caz nu il indulci cu zahar.

Ceai de galbenele pentru ingrijirea tenului

Galbenelele sunt renumite pentru efectele benefice pe care le au asupra pielii.

Utilizat extern, ceaiul de galbenele ajuta la reducerea ridurilor si amelioreaza acneea. Pentru a scapa de aceste probleme este suficient sa aplici comprese cu ceai de galbenele in zonele afectate.

De asemenea, aceleasi comprese trateaza si alergiile locale ale pielii, chiar si in zona ochilor. Compresele cu ceai de galbenele pot fi aplicate bebelusilor, a caror piele sensibila se poate irita frecvent din cauza scutecelor.

Beneficiile ceaiului de galbenele pentru ten nu se opresc aici. Datorita proprietatilor cicatrizante, ceaiul de galbenele ajuta la vindecarea iritatiilor, taieturilor sau a cicatricilor. Foloseste si ceai de musetel pentru ten.

Ceai de galbenele in sarcina

Stii bine ca in perioada sarcinii trebuie sa acorzi o grija deosebita alimentatiei. Exista numeroase alimente care se recomanda a fi consumate cat mai des, dar si alimente al caror consum trebuie limitat sau chiar evitat.

In aceeasi situatie te afli si atunci cand vine vorba de ceaiuri. Este strict interzis sa le consumi pe unele, dar recomandat sa le consumi pe altele.

In aceea ce priveste consumul de ceai de galbenele in sarcina, trebuie sa stii ca acesta nu este deloc indicat.

Nu se cunosc cu exactitate care sunt efectele ceaiului de galbenele consumat in timpul sarcinii, insa datorita faptului ca galbenelele stimuleaza actiunile hormonale, se recomanda sa se evite consumul de ceai de galbenele in sarcina.

Totusi, iti recomand sa consulti medicul, pentru a primi mai multe explicatii si sfaturi in acest sens!

Contraindicatii

Conform specialistilor, ceaiul de galbenele este unul dintre ceaiurile care poate fi consumat cu regularitate si incredere. 

Totusi, ar fi bine ca persoanele care sunt alergice la galbenele, margarete sau alte plante din familia Asteraceae sa evite acest ceai.

Ceaiul de galbenele poate provoca dezechilibre hormonale, ceea ce impune consultarea medicului inainte de a se incepe administrarea acestuia.

Mai mult decat atat, in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, poate induce menstruatia. Din acest motiv, femeile care sunt intr-una din aceste situatii ar trebui sa nu consume ceai de galbenele.

Persoanele care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale, trebuie sa consulte medicul inainte de a consuma ceai de galbenele.