Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba este cunoscut ca fiind arborele cel mai batran de pe Pamant, cu o varsta ce depaseste 250 milioane de ani.

Initial, Ginkgo Biloba era foarte raspandit, mai ales in partea de nord a planetei, insa acum creste natural doar in sud-estul Chinei.

In Europa, Ginkgo Biloba a aparut inca din jurul anilor 1700. Prima tara care l-a „adoptat” a fost Olanda, apoi s-a raspandit si in alte tari europene.

Datorita aspectul deosebit al arborelui si a frunzelor acestuia, Ginkgo Biloba a fost utilizat mai intai ca planta ornamentala. Astfel, era intalnit in parcuri sau gradini botanice. Ulterior, a inceput sa fie utilizat si in scop terapeutic.

In Romania, desi nu creste natural, arborele poate fi gasit in cateva plantatii mici. De asemenea, mai este intalnit si in parcuri sau gradini botanice din Bucuresti, Maramures, Brasov, Mures, Botosani si Suceava.

Ce este Ginkgo Biloba

Ce este Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba este un arbore cu multiple efecte terapeutice, fiind folosit inca din cele mai vechi timpuri ca planta medicinala.

Un arbore Ginkgo Biloba poate sa ajunga la o inaltime de 35 – 40 de metri si poate trai chiar si 1000 de ani.

Originara din China de sud-est, aceasta planta s-a raspandit peste tot in lume.

Nu este deloc pretentioasa la conditiile de mediu, ceea ce a facut-o sa se adapteze oriunde cu usurinta.

Ii priesc atat temperaturile foarte ridicate, cat si cele foarte scazute. Este un arbore rezistent la seceta, dar si la ploi abundente. Din acest motiv este cultivat chiar si la noi in tara, dar cum spuneam si anterior, pe zone foarte reduse.

In anul 1945, dupa aruncarea bombei atomice asupra orasului Hiroshima, s-a descoperit singurul vietuitor: un mic arbore Ginkgo Biloba.

Desi se afla la doar cativa metri de locul in care a cazut bomba, arborele a rezistat exploziei si intregului dezastru produs de aceasta. Un an mai tarziu, micutul arbore a inmugurit. Si-a dovedit astfel rezistenta si unicitatea.

Arborele Ginkgo Biloba face parte din familia Ginkgoaceae. Este singurul arbore viu al acestei familii, numindu-se din acest motiv „fosila vie”.

Legat de denumirile arborelui, este interesant de stiut ca de-a lungul timpului i-au fost atribuite diverse denumiri.

Astfel, in China, tara de origine, a mai fost numit arborele pagodelor sau arborele celor 40 de steme. In Japonia i se mai spune caisa argintie, urechea elefantului sau arborele templier japonez.

In alte tari in care mai este cultivat, Ginkgo Biloba se mai numeste arborele de 40 de taleri sau patru-bani.

Ginkgo Biloba este un arbore dioic, adica un arbore care are doar flori feminine sau masculine. Cu alte cuvinte, arborele poate fi doar masculin sau feminin, in functie de florile sale.

Indiferent de acest aspect, toti arborii Ginkgo Biloba au coroana bogata, cu frunze in forma de evantai. Odata cu instalarea anotimpului toamna, frunzele se ingalbenesc si cad.

Nuantele pe care ele pot sa le aiba sunt deosebit de frumoase si atragatoare, fiind folosite de multe ori in diverse ornamente.

Samanta de Ginkgo Biloba seamana cu corcodusele, iar fructele au un miros destul de neplacut, in special pulpa lor. Aceasta contine acid butiric, ceea ce ii da un miros de unt alterat si o face sa fie necomestibila.

Fructele in sine se aseamana ca aspect cu caisele, insa sunt putin mai mici. Ele sunt produse doar de arborii de genul feminin.

Ginkgo Biloba beneficii

Primele informatii legate de beneficiile frunzelor si fructelor de Ginkgo Biloba dateaza de pe vremea dinastiei Han (206 i.Hr – 220 d.Hr).


Ulterior, in literatura de specialitate au aparut in jurul anilor 1400 informatii despre beneficiile arborelui in tratarea ranilor si a pistruilor.


Extractul din frunzele de Ginkgo Biloba a fost utilizat in medicina traditionala chineza inca din cele mai vechi timpuri.


In acea perioada, medicii chinezi foloseau atat extractul din frunzele arborelui, cat si semintele acestuia, pentru tratarea unor afectiuni respiratorii.


O data cu raspandirea arborelui in intreaga lume, au inceput sa i se faca diverse studii. Astfel, in Europa, cercetatorii francezi si germani i-au acordat o deosebita atentie. In acest fel au mai fost descoperite si alte beneficii ale Ginkgo Biloba.

Imbunatateste memoria

Ginkgo Biloba imbunatateste functiile cerebrale, contribuind la cresterea performantelor mentale. 


Datorita acestui efect asupra memoriei, suplimentele alimentare pe baza de Ginkgo Biloba sunt administrate persoanelor cu Alzheimer.


In aceeasi masura, aceste suplimente sunt utilizate si de catre persoanele cu risc de accident vascular cerebral sau pentru vindecarea unor leziuni craniene.

Combate depresia

Depresia si stresul sunt afectiuni ale secolului XXI care sunt tot mai raspandite pe glob. Partea buna ca acest arbore iti poate veni in ajutor.


Datorita efectului antioxidant si neuroprotector, s-a dovedit ca Ginkgo Biloba reduce si combate simptomele depresiei.

Stimuleaza circulatia sanguina

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale extractului de Ginkgo Biloba vizeaza stimularea circulatiei sanguine.


Studiile efectuate pana in acest moment au demonstrat rolul extractului de Ginkgo Biloba in ceea ce priveste imbunatatirea circulatiei sangelui.


Drept urmare, in acelasi timp ajuta si la scaderea riscului unui atac cerebral sau a unor afectiuni cardiovasculare.

Stimuleaza functiile sexuale si previne impotenta

Extractul de Ginkgo Biloba dilateaza vasele de sange de la nivelul sistemului reproducator.


In acelasi timp, ajuta la mentinerea unui echilibru hormonal, ajutand persoanele care se confrunta cu libidou scazut.


De asemenea, studiile au aratat ca Ginkgo Biloba contribuie si la tratarea disfunctiei erectile.

Ajuta la mentinerea sanatatii ochilor

Ginkgo Biloba este folosit frecvent ca adjuvant in tratarea unor afectiuni oculare, precum cataracta sau (mai ales) glaucomul.

Reduce simptomele afectiunilor respiratorii si ale astmului

Avand proprietati antiinflamatoare, Ginkgo Biloba reduce simptomele afectiunilor respiratorii.


In urma unui studiu realizat pe 75 de pacienti astmatici, dupa 4 saptamani de tratament cu Ginkgo Biloba, pacientii au prezentat ameliorari ale simptomelor astmului bronsic.

De ajutor impotriva unor afectiuni ale pielii

Ginkgo Biloba este utilizat frecvent si datorita beneficiilor pe care le are asupra pielii.


In cartea „Integrative Dermatology” autorii, medici dermatologi, vorbesc despre influenta extractului de Ginkgo Biloba in tratarea unor afectiuni dermatologice.


Este vorba despre boli precum psoriazis sau vitiligo, care ar putea fi tratate cu ajutorul extractului de Ginkgo Biloba.

Ginkgo Biloba administrare

Ginkgo Biloba poate fi utilizat sub mai multe forme: ceai, unguent, tinctura, suplimente alimentare si chiar medicamente.

Indiferent de forma pe care vrei sa o alegi, este indicat sa consulti medicul inainte de a incepe un tratament cu Ginkgo Biloba.

Iata cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii despre fiecare forma sub care poti utiliza Ginkgo Biloba.

1. Suplimente alimentare cu Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba se utilizeaza cel mai des sub forma de supliment alimentar.


Este recomandat ca la inceput sa se administreze doze mici si abia mai apoi dozele sa fie crescute, in caz de nevoie.


Sub nicio forma nu trebuie inceput tratamentul cu o doza mare, deoarece acest lucru poate provoca probleme gastrointestinale.


Verifica AICI pretul suplimentelor.

2. Ceai de Ginkgo Biloba

Ceaiul de Ginkgo Biloba se prepara astfel: peste frunzele uscate (cel mult 2 lingurite de frunze), se adauga apa clocotita.

Se lasa la infuzat, apoi se strecoara. Se recomanda 2-3 cani cu ceai pe zi.

Atentie! Este foarte important ca frunzele de Ginkgo Biloba sa fie complet uscate, deoarece frunzele verzi pot provoca diverse probleme.

3. Unguent cu Ginkgo Biloba

Unguentele cu Ginkgo Biloba sunt extrem de benefice asupra pielii.


Acestea contribuie la prevenirea imbatranirii premature a pielii si reducerea ridurilor. Totodata, unguentele pot sa fie utile si pentru a combate celulita.

4. Tinctura de Ginkgo Biloba

Tinctura de Ginkgo Biloba este folosita de obicei de catre persoanele care nu pot sa utilizeze planta sub forma de supliment alimentar.


Tinctura se obtine din frunze de Ginkgo Biloba si este un produs lichid.


Se administreaza intotdeauna dupa masa, prin adaugarea unor picaturi de tinctura intr-un pahar cu apa. Verifica AICI pretul.

5. Medicamente cu Ginkgo Biloba

Exista o multime de medicamente care contin Ginkgo Biloba.

Majoritatea se utilizeaza pentru a trata afectiuni oculare sau de auz, probleme cu circulatia sanguina sau afectiuni respiratorii.

Contraindicatii

In ciuda tuturor beneficiilor pe care le are asupra sanatatii, Ginkgo Biloba poate fi contraindicat anumitor persoane.

Este vorba despre femeilor insarcinate, persoanele cu probleme cardiace, persoanele care urmeaza un tratament antidepresiv sau care au avut sau urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala.

In ceea ce priveste perioada de sarcina, administrarea de Ginkgo Biloba sub orice forma in aceasta perioada este interzisa.

Ginkgo Biloba poate fi un factor declansator a unei nasteri premature sau poate provoca sangerari excesive in timpul nasterii.

De asemenea, nici in timpul alaptarii nu este recomandat, deoarece poate afecta calitatea laptelui.

Persoanelor cu probleme cardiace le este recomandat sa consulte medicul inainte de administrarea suplimentelor cu Ginkgo Biloba. Acestea pot fi utilizate doar la recomandarea medicului.

In cazul pacientilor care urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala sau stomatologica, este interzis sa utilizeze Ginkgo Biloba cu 36 de ore inainte.

Nici dupa asemenea interventii nu se recomanda administrarea suplimentelor cu Ginkgo Biloba, deoarece acestea stimuleaza circulatia sanguina.

Persoanele care se confrunta cu probleme de coagulare a sangelui ar trebui sa evite suplimentele alimentare cu Ginkgo Biloba.

Daca este administrat cu prudenta si in cantitati mici, Ginkgo Biloba nu prezinta efecte adverse. Totusi, exista situatii in care pot sa apara astfel de reactii, precum:

  • dureri de cap
  • palpitatii (mai ales in cazul persoanelor cu probleme cardiace)
  • reactii alergice cutanate
  • ameteli
  • probleme digestive (dureri sau crampe abdominale, diaree, constipatie)

Aceste efecte adverse pot sa apara si in cazul in care suplimentele cu Ginkgo Biloba au fost administrate in acelasi timp cu alte medicamente.

Acest lucru se poate produce din cauza ca Ginkgo Biloba interactioneaza cu unele medicamente, precum antidepresive, antihipertensivele sau contraceptivele orale.

Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18446847/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15005641/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283204/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17828490/