Naut

Naut

Nautul este un aliment gustos, sanatos, satios, usor de preparat si cu multe beneficii pentru sanatate. Drept urmare, ar fi indicat sa fie cat mai des inclus in meniul nostru zilnic.

Cultivat de peste 7000 de ani in orientul Mijlociu, nautul se bucura de o popularitate deosebit de mare in tarile asiatice, dar si in Africa sau Europa.

In acest articol vreau sa-ti dau mai multe detalii despre naut

Ce beneficii are pentru sanatate, care sunt tipurile de naut, cateva idei de retete care sa aibe naut ca ingredient principal, dar si situatiile cand nu ar trebui sa consumi naut.

Despre naut si istoria acestuia

Despre naut

Planta leguminoasa, raspandita peste tot in lume, nautul face parte din aceeasi familie cu mazarea, soia si fasolea.

Confundat uneori cu sora lui, fasolea, nautul mai este intalnit sub denumirea de fasole egipteana. Denumirea este posibil sa provina de la tara de origine a nautului, Egipt.

Din punct de vedere etimologic, termenul de naut provine din limba turca, de la cuvantul „nahut”. In limba romana cuvantul a aparut o data cu invazia turcilor in Dobrogea.

Evident ca tot din acea perioada romanii dobrogeni au inceput sa utilizeze nautul ca aliment.

Nautul este o plata careia ii place sa creasca in zonele aride, fiind rezistent la seceta si adaptat solului nisipos, lutos.

Din acest motiv, in perioada in care Dobrogea s-a aflat sub stapanirea Imperiului Otoman, in regiune au existat culturi de naut. Clima si solurile din regiune au favorizat cresterea si dezvoltarea acestei plante leguminoase.

In prezent cei mai mari producatori de naut din lume sunt: India, Pakistan si Australia, productia anuala depasind 9 milioane de tone.

In ceea ce priveste aspectul nautului, trebuie sa stii ca il vei deosebi datorita boabelor sale.

Acestea sunt rotunde, bombate, asemanatoare cu forma unor alune de padure mai mici. Culoarea predominanta este roz, galbena sau verde.

Valori nutritionale ale nautului

Nautul are in compozitie o multime de vitamine, minerale, fibre si substante nutritive, care il fac sa fie atat de sanatos.

Iata care sunt valorile nutritive ale nautului, raportate la 100 g:

  • calorii – 364
  • carbohidrati – 60g
  • colesterol – 0 mg
  • lipide saturate – 0,6 g
  • lipide mononesaturate – 1,4 g
  • lipide polinesaturate – 2,6 g
  • sodiu – 24 mg
  • potasiu – 875 mg
  • fibre alimentare – 17 g
  • zahar – 10 g
  • proteine – 19 g
  • calciu – 105 mg
  • magneziu – 115 mg
  • fier – 6,2 mg
  • vitamina B6 – 0,5 mg
  • vitamina A – 67 UI
  • vitamina C – 4 mg

Datorita valorilor nutritionale, nautul este un foarte bun inlocuitor al carnii, in special pentru persoanele vegane.

Tipuri de naut

In functie de soi, locul in care este cultivat si de momentul recoltarii, exista mai multe tipuri de naut.

Naut Kabuli

Comparativ cu celelalte tipuri de naut, acesta are boabele mai mari si mai lucioase, de culoare bej.


Boabele sunt invelite intr-o pelicula subtire, care de obicei se desface in timpul fierberii.


Se spune ca locul de origine al nautului Kabuli este Afganistan, insa in prezent se cultiva in Chile, nordul Africii si sudul Europei.

Naut Desi

In India, culturile de naut Desi ocupa un loc fruntas, fiind printre cele mai importante culturi agricole.


„Desi” in limba hindi inseamna „de-al locului”, iar denumirea i se potriveste excelent, deoarece nautul Desi este originar din India.


Indienii mai numesc acesti tip de naut si Bengal Gram sau Chana Kala.


Nautul Desi se aseamana foarte mult ca aspect si textura cu nautul salbatic intalnit in Turcia.


Din acest motiv se crede ca acesta a fost primul tip de naut cultivat. Are boabele mai mici decat nautul Kabuli, interiorul lor este galben, iar exteriorul mai inchis la culoare.


Nautul Desi are un indice glicemic mic, fiind, in privinta fibrelor, cel mai bogat tip de naut. De asemenea, este si cel mai bogat in antioxidanti.

Naut negru

Se numeste naut negru deoarece este tinut la soare pana cand isi schimba culoarea, devenind ruginie.


Textura nautului negru este precum cea a untului, iar gustul poate fi asemanat cu cel al nucilor.

Naut verde

Nautul verde poarta aceasta denumire deoarece este cel care se culege cel mai repede, cu mult inainte de a fi copt.


Imediat dupa recoltarea timpurie, boabele de naut verde sunt curatate si congelate pentru a-si pastra culoarea.

Naut Chana Dal

Nautul Chana Dal provine practic din nautul Desi, doar ca sunt despicate, fara coaja.


De obicei, boabele nautului Chana Dal se desface in jumatati si se aseamana foarte mult cu mazarea galbena.

Alte produse alimentare din naut

Exista si alte produse care se mai pot comercializa din naut.

Faina de naut

In bucataria indiana faina de naut este nelipsita. Indienii o numesc „besan” si o folosesc frecvent la diferite mancaruri: tocanite, clatite sau mancare cu curry.


Faina de naut a devenit celebra inclusiv in Italia. Intalnita cu denumirea de „farina di ceci”, italienii o folosesc la prepararea pastelor sau a mamaligii.


Uneori nautul mai este amestecat cu alte ingrediente, pentru a forma faini amestecate.


Este cazul fainii de garfava, amestec intre naut si fasole fava. Sau faina dhokra, amestec intre naut, orez si linte.

Lastari de naut

Lipsiti de acid fitic, antinutrient care ingreuneaza procesul de digestie, lastarii de naut sunt excelenti in salate.


Mai pot fi adaugati in supe si ciorbe, dar si in sandwichuri.

Beneficiile consumului de naut

Combate hipertensiunea si bolile cardiovasculare

Nautul are in compozitia sa cantitati insemnate de magneziu si potasiu.

Aceste minerale au proprietatea de a regla tensiunea arteriala si de a tine departe bolile cardiovasculare.

De asemenea, cantitatea mare de fibre reduce nivelul colesterolului si a trigliceridelor din sange, contribuind astfel la prevenirea problemelor cardiovasculare.

Benefic pentru sanatatea oaselor

Sanatatea oaselor si a articulatilor este mentinuta datorita fierului si a calciului din compozitia nautului.

Consumul regulat de naut poate preveni, conform specialistilor, aparitia osteoporozei.

Regleaza nivelul zaharului din sange

Avand un indice glicemic mic, nautul poate regla nivelul zaharului din sange. Acelasi beneficiu il are si datorita fibrelor si a proteinelor.

Conform unui studiu recent, persoanele care includ frecvent nautul in alimentatia lor sunt mai putin predispuse la aparitia diabetului zaharat de tip II.

De asemenea, acelasi studiu sustine ca atunci cand mesele contin mancaruri cu naut, esti tentat sa mananci mai putin, iar alimentele nesanatoase consumate intre mese sunt de obicei eliminate.

Stimuleaza tranzitul intestinal

Cele mai multe fibre din naut sunt solubile. Astfel, ele contribuie la stimularea tranzitului intestinal si la eliminarea toxinelor din organism.

Prin acest lucru se reduce si riscul de sindrom al colonului iritabil. Din acest motiv se recomanda nautul atunci cand urmezi un tratament naturist pentru colon iritabil.

Contribuie la mentinerea sanatatii creierului

Aminoacizii din proteinele regasite in naut ajuta la dezvoltarea si functionarea corecta a sistemului nervos.

De asemenea, au un rol esential in mentinerea unei bune dispozitii, invatare si memorare, dar si la buna functionare a metabolismului.

Previne aparitia anemiei

Cantitatea de fier pe care o asigura consumul de naut depaseste jumatate din necesarul zilnic recomandat.

Acest lucru favorizeaza reducerea riscului de aparitie a anemiei feriprive.

Poate prevenii aparitia tumorilor cancerigene

Consumul de naut ajuta la producerea unei mari cantitati de butirat, un acid gras esential pentru reducerea inflamatiilor de la nivelul colonului.

In acest fel, riscul de aparitie a cancerului de colon este redus.

Anumite vitamine si minerale din compozitia nautului au capacitatea de a reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer.

Este vorba despre cancerul la san sau la plamani.

Util in curele de slabire

Fiind un aliment cu un numar oarecum redus de calorii, nautul este recomandat in diete de slabit. Ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, dar si la mentinerea greutatii corporale.

Datorita proteinelor si a fibrelor pe care le contine, nautul poate incetini procesul de digestie.

In acest fel se instaleaza senzatia de satietate, indemnandu-te astfel sa mananci mai putin in timpul meselor, reducand astfel caloriile.

Cum se consuma nautul?

Cum se consuma nautul?

Este important sa stii ca nautul poate fi cumparat si sub forma de boabe uscate (vezi AICI pretul).

Daca il cumperi in acest fel, inainte de a-l gati trebuie sa-l lasi la inmuiat peste noapte, in apa rece.

In tot acest timp isi va dubla volumul, iar timpul de fierbere va fi cu mult redus. Vei avea nevoie de aproximativ o ora pentru a-l fierbe.

Daca nu vrei sa incerci aceasta varianta, mai poti cumpara naut la conserva, de preferat BIO. Este o varianta mult mai la indemana, mai ales daca nu ai timp sa-l gatesti pe cel uscat.

Nautul mai poate fi pastrat la congelator. Dupa decongelare, proprietatile lui nutritive sunt aceleasi, deci nici aceasta varianta nu reprezinta un dezavantaj.

Un lucru foarte interesant despre naut, pe care putini oameni il cunosc, este faptul ca poate fi un bun inlocuitor al cafelei. 

Boabele de naut se pot praji si macina, iar efectele lor sunt benefice asupra sistemului nervos si digestiv.

Retete cu naut

Hummus

Acesta este unul dintre cele mai celebre preparate din naut, atat in lumea asiatica, cat si in rest. Poate fi servit la micul-dejun, dar si la oricare alta masa.

Ingrediente

  • 400 g naut la conserva
  • 150 ml ulei de masline
  • 100 ml suc de lamaie
  • 125 g tahini
  • 4 -5 pastai de cardamon
  • o lingurita de coriandru
  • seminte de pin prajite

Mod de preparare

Scurge apa din conserva de naut, dar pastreaz-o. Pune nautul la microunde pentru 3 – 4 minute. Adauga toate ingredientele in blender, mai putin semintele de pin.

Amesteca-le pe toate, pana cand se transforma intr-o pasta consistenta. Daca este necesar, mai adauga treptat apa scursa de pe naut.

Deasupra pastei de naut poti adauga seminte de pin prajite. Poti servi hummus-ul cu paine prajita sau cu lipie, asezonat cu rosii, castravete sau avocado.

Salata cu naut si verdeturi

Exista numeroase variante de salata cu naut. Acestea difera in functie de restul ingredientelor care se utilizeaza impreuna cu nautul.

Am ales salata cu naut si verdeturi, pentru ca dressing-ul o face sa fie 100% asiatica. Acest preparat este ideal pentru pranz sau cina.

Ingrediente

  • 400 g de naut la conserva
  • 3 cepe verzi
  • o tulpina de telina
  • 2 mere verzi
  • 3 – 4 fruze de salata verde
  • 2 linguri de stafide aurii
  • 2 linguri de sos picant de mango
  • sucul de la o lamaie
  • 2 – 3 linguri de iaurt grecesc
  • 2 lingurite pasta de curry
  • coriandru

Mod de preparare

Mai intai se taie toate ingredientele: merele, telina, ceapa si salata verde.

Se pregateste dressing-ul, amestecand sucul de lamaie, iaurtul grecesc, sosul de mango si pasta de curry.

Toate ingredientele taiate, cu exceptia salatei verzi, se amesteca cu dressingul. Acum este momentul sa adaugi si conserva de naut.

Salata verde se aseaza pe o farfurie, iar peste ea se adauga amestecul deja pregatit. Deasupra se presara coriandru proaspat tocat.

Supa crema de naut

Un alt preparat delicios este supa crema de naut. O poti manca in ziua 2 din dieta Rina, bineinteles fara sa adaugi laptele.

Ingrediente

  • o conserva de naut
  • o conserva de linte
  • 2 cepe
  • o lingura de ulei de masline
  • 700 ml supa de legume (sau apa)
  • rozmarin
  • 250 ml lapte (optional)

Mod de preparare

Se pune la fiert supa de legume, iar cand clocoteste se adauga rozmarinul si se lasa la infuzat 10 – 15 minute. Intre timp se caleste ceapa, apoi se adauga peste ea supa de legume, nautul si lintea.

Daca optezi pentru varianta mai cremoasa, trebuie sa adaugi si lapte. Se lasa la fiert pentru aproximativ 15 minute.

Intregul preparat se lasa la racit, apoi se da prin blender. Vei obtine o supa cremoasa, careia trebuie doar sa ii mai adaugi sare si piper dupa gust.

Falafel

In tarile din Orientul Mijlociu, in special in Liban si Israel, chiftelele facute din naut (sau faina de naut) poarta numele de „falafel”.

Acestea pot fi prajite in ulei incins sau coapte la cuptor. Singura „regula”, care tine de o superstitie asiatica, este sa fie bine rumenite atunci cand sunt servite.

Falafelul poate fi servit simplu sau cu hummus, orez, mancare de legume si multe alte variante, in functie de preferinte.

Ingrediente

  • 400 g naut
  • 4 -5 catei de usturoi
  • coriandru
  • o legatura de patrunjel
  • 1 chilli
  • 1 – 2 cepe
  • 3 – 4 linguri de faina
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

Pune nautul la inmuiat peste noapte sau cu 12 ore inainte de a-l gati.

Adauga in blender toate ingredientele, mai putin ceapa si nautul. Paseaza-le pana se amesteca bine, apoi adauga ceapa, sare si piper dupa gust.

Continutul obtinut pune-l intr-un vas si in blender lasa doar nautul, pe care sa il mixezi simplu. Ulterior, amesteca ambele preparate.

Unge-ti mainile cu putin ulei, apoi modeleaza chiftelutele.

Daca doresti, poti sa le treci prin susan inainte de a le pune la prajit. Insa ar fi mai indicat sa alegi aceasta varianta atunci cand pregatesti chiftelutele la cuptor.

Contraindicatii consum naut

Nu se cunosc efecte adverse severe ale consumului de naut. Totusi, este recomandat sa nu se consume crud, deoarece contine anumite toxine care pot provoca neplaceri.

De asemenea, daca nu obisnuiesti sa il consumi periodic, ar fi bine sa-l incluzi treptat in alimentatie. Chiar si atunci cand este gatit, nautul poate provoca disconfort abdominal.

Inainte de a introduce nautul in alimentatia frecventa, persoanele care sufera de colon iritabil ar trebui sa consulte medicul. S-ar putea ca anumite fibre din compozitia nautului sa agraveze simptomele acestei afectiuni, desi nautul este recomandat in astfel de situatii.

Nautul este un aliment bogat in potasiu. Din acest motiv, persoanele care urmeaza un tratament cu beta-blocante ar trebui sa evite consumul de naut.