Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles nu este o leguma populara la noi in tara si nici nu este pe placul tuturor din cauza gustului ei amar. Cu toate acestea, ar trebui tinut cont de proprietatile ei nutritive si sa fie consumata mai des.

Varza de Bruxelles este foarte nutritiva! Ea contine un nivel ridicat de nutrienti benefici pentru buna functionare a organismului. Includerea ei intr-o alimentatie echilibrata poate aduce multe beneficii pentru sanatate.

In acest articol mi-am propus sa iti arat care sunt proprietatile nutritive ale verzei de Bruxelles si ce beneficii are pentru sanatate.

Vei afla cum se gateste varza de Bruxelles pentru a avea o garnitura pe cat de sanatoasa, pe atat de gustoasa, si iti voi dezvalui doua retete delicioase.

Despre varza de Bruxelles

Despre varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles (Brassica oleracea gemmifera) este o planta crucifera care face parte din familia Brassicaceae, fiind inrudita cu varza, conopida, varza kale si mustarul.

Cultivarea ei a inceput in secolul al XVII-lea in zonele mediteraneene si atlantice. Ulterior, a castigat popularitate in tari precum Belgia, Marea Britanie, Franta si Olanda.

In Romania, cultivarea si consumul verzei de Bruxelles este destul de restrans.

Cultivarea verzei de Bruxelles incepe primavara si poate continua pana la mijlocul verii. Se cultiva in zone insorite, pe soluri umede, dar drenate, lutoase, cu un PH de 5,5-6,5 si fertile.

Creste incet si se dezvolta la temperaturi de 15-18 grade C. Ajunge la maturitate dupa 80-100 de saptamani de la cultivarea semintelor, perioada variind in functie de zona si de anotimp.

Varza de Bruxelles dezvolta o tulpina care creste pana la o inaltime de aproximativ 1 m. De jur imprejurul tulpinii se formeaza niste muguri care se dezvolta si iau forma unor verze mici.

Cand ajung la maturitate si sunt gata de consum, verzele au diametrul de 3-4 cm.

Recoltarea se face toamna, prin taierea tulpinii si desprinderea verzelor de pe aceasta. Atunci, verzele au o culoarea de verde intens, sunt tari si compacte, numai bune pentru consum.

Varza de Bruxelles este o planta bianuala, astfel ca se mai poate recolta si vara. Insa, se pare ca cea recoltata toamna este mai buna decat cea recoltata vara.

Dupa recoltare, varza se poate pastra la o temperatura de 0 grade C si o umiditate de 95% pana la 3 saptamani.

Proprietati si valori nutritive

Proprietati si valori nutritive

Varza de Bruxelles este o leguma cu foarte multe proprietati nutritive, fiind extrem de benefica pentru sanatate.

Este un aliment de nadejde pentru cei care tin cura de slabire, deoarece este foarte dietetica.

Consumul a 100 g de varza de Bruxelles aduce un aport energetic de doar 50 de calorii. Fiarta sau la cuptor, asezonata cu sare si piper, varza de Bruxelles poate fi garnitura perfecta pentru cei care tin dieta Rina.

Aceasta varza in miniatura contine toti macronutrientii de care organismul uman are nevoie. Este o sursa bogata de proteine, macronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.

Contine carbohidrati sanatosi (glucide complexe) necesari pentru a asigura energia de care organismul are nevoie. Varza de Bruxelles este bogata in fibre, utile pentru buna functionare a tranzitului intestinal si saraca in grasimi (lipide).

De asemenea, aceasta contine vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor si calciu.

Iata ce valori nutritive are 100 de grame de varza de Bruxelles:

  • apa 84 g
  • proteine 4 gr
  • lipide 0,5 gr
  • glucide 7 gr
  • fibre 4 gr
  • vitamina C 94 mg
  • vitamina A 0,5 mg
  • vitamina B1 (Tiamina) 0,08 mg
  • vitamina B2 (Riboflavina ) 0,16 mg
  • vitamina B3 0,7 mg
  • vitamina B4 (Colina) 19 mg
  • vitamina B9 (Acid folic) 61 µg
  • vitamina K 177 µg
  • calciu 30 mg
  • fosfor 78 mg
  • potasiu 400 mg
  • sodiu 32 mg
  • fier 1 mg

Varza de Bruxelles beneficii

Avand atatea proprieti nutritive, consumul verzei de Bruxelles ofera multe beneficii pentru organism.


Includerea ei intr-o dieta echilibrata bogata in legume, fructe si cereale integrale, poate avea un impact pozitiv asupra starii tale de sanatate, cum ar fi:

Poate reduce inflamatia

Inflamatiile netratate la timp pot duce la boli cronice, precum diabet, boli de inima sau cancer. Varza de Bruxelles are un continut bogat de antioxidanti, care ii confera acesteia proprietati antiinflamatorii si antioxidante.


Kaempferolul este principalul flavonoid regasit in cantitati mari in varza de Bruxelles.


Acesta actioneaza ca un antioxidant si neutralizeaza radicalii liberi, reducand stresul oxidativ.


Astfel, poate impiedica cresterea celulelor canceroase, reduce inflamatiile si ajuta la buna functionare a inimii.


De asemenea, varza de Bruxelles este o sursa excelenta de vitamina C.


Aceasta este si ea un antioxidant puternic cu caracteristici antiinflamatorii, consolideaza sistemul imunitar si imbunatateste starea de sanatate.


Prin urmare, consumul regulat de varza de Bruxelles ca parte dintr-o dieta echilibrata poate reduce inflamatiile, precum si riscul aparitiei acestora.

Intareste sistemul osos

Varza de Bruxelles contine vitamina K foarte esentiala pentru organism.


Consumul a 100 de grame de varza de Bruxelles asigura aproximativ 150% din necesarul zilnic de vitamina K.


Pe langa rolul de coagulare a sangelui, se pare ca vitamina K contribuie si la intarirea sistemului osos. Conform studiilor, deficitul de vitamina K poate creste riscul fracturilor osoase.


De asemenea, aceasta contribuie la cresterea densitatii osoase si scade riscul aparitiei osteoporozei la femeile aflate la menopauza sau postmenopauza.


Prin urmare, aportul de vitamina K din alimentatie ar putea ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor.


Pe langa vitamina K, varza de Bruxelles este o sursa buna de calciu si fier, doua minerale care contribuie la constituirea si intarirea osoasa.

Mentine constant indicele glicemic

Un alt beneficiu pentru sanatate al verzei de Bruxelles este acela ca poate contribui la mentinerea nivelului de zahar din sange.


Acest lucru se datoreaza continutului bogat de fibre. Acestea incetinesc absorbtia zaharului in sange, mentinand un nivel constant al indicelui glicemic.


De asemenea, varza de Bruxelles contine acid alfa-lipoic (ALA).


Acest antioxidant, pe langa capacitatea de a reduce stresul oxidativ, are proprietati benefice asupra glicemiei si insulinei. Se pare ca ajuta la scaderea glicemiei si creste sensibilitatea la insulina.


Prin urmare, consumul regulat de varza de Bruxelles poate scadea riscul aparitiei diabetului zaharat.

Scade tensiunea arteriala

Datorita continutului ridicat de potasiu, varza de Bruxelles poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale.


Acest lucru se explica prin faptul ca potasiul neutralizeaza efectele negative ale consumului de sare asupra sanatatii inimii.


Sarea de masa contine sodiu care, consumat in exces, poate duce la cresterea tensiunii arteriale, provocand boli cardiovasculare si accidente cerebrale.

Scade riscul aparitiei bolilor cronice

Stresul oxidativ provocat de radicalii liberi poate duce in timp la aparitia unor boli cronice. Conform unui studiu, un consum zilnic de 300 g de varza de Bruxelles fiarta reduce stresul oxidativ si duce la prevenirea aparitiei cancerului.


De altfel, dietele bogate in fibre ajuta la prevenirea aparitiei diabetului, bolilor de inima si cancerului colorectal.


Prin urmare, datorita continutului mare de antioxidanti si fibre, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cronice.

Poate preveni cancerul

Conform altui studiu, continutul bogat de antioxidanti din varza de Bruxelles ar putea preveni distrugerea celulelor provocata de stresul oxidativ si poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer.


De asemenea, varza de Bruxelles contine clorofila, acel pigment care ii da culoarea verde. Se pare ca clorofila poate actiona impotriva radicalilor liberi, prevenind cancerul pancreatic.


Este posibil ca, consumul regulat al verzei de Bruxelles sa aiba efecte asupra prevenirii si combaterii cancerului.


Totusi, studiile sunt limitate si este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru.

Mentine sanatatea ochilor

Varza de Bruxelles poate ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, datorita continutului bogat de vitamina C.


Este cunsocut faptul ca un nivel adecvat de vitamina C ajuta la sanatatea vaselor sanguine oculare si reduce riscul de cataracta.

Imbunatateste digestia

100 g de varza de Bruxelles contine aproximativ 4 g de fibre. Acest lucru inseamna un aport de aproximativ 8% din necesarul zilnic de fibre.


Un adult trebuie sa consume pe zi 1 gram de fibre pe kilogram corp.


Fibrele ajuta la formarea bolului fecal, crescand frecventa scaunelor si ameliorand constipatia.


De altfel, fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si protejeaza stomacul.

Imbunatateste aspectul pielii

Aceasta leguma contine multa vitamina C, un antioxidant renumit pentru capacitatile sale de a proteja si reface celulele pielii.


Vitamina C lupta cu radicalii liberi, ajutand la reducerea ridurilor si imbunatatirea aspectului pielii.


Vitamina C ajuta la formarea colagenului care are rol esential in refacerea elasticitatii pielii si imbunatatirea aspectului general al acesteia.


Pe langa vitamina C, varza de Bruxelles contine vitamina A, cea care are si ea un rol important pentru mentinerea sanatatii pielii.  

Ajuta la scaderea in greutate

Pe langa faptul ca este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru organism, varza de Bruxelles este un aliment dietetic care te poate ajuta sa scazi in greutate, fiind excelenta in dietele pentru slabit.


100 de grame de varza de Bruxelles contine doar 50 de calorii, fiind saraca in grasimi. Ea poate fi inclusa usor in alimentatie fiarta, sotata, la cuptor sau pe gratar.

Cum se gateste varza de Bruxelles?

Cum se gateste varza de Bruxelles?

Din pacate, varza de Bruxelles nu se numara printre preferintele culinare ale multora.

Insa, pe langa faptul ca este foarte sanatoasa, daca stii cum sa o gatesti, varza de Bruxelles poate fi si gustoasa!

Gatita excesiv isi pierde din proprietatile nutritive si poate sa aiba un gust amar. Pentru a evita acest lucru, iata cum se gateste corect.

1. Varza de Bruxelles fiarta

Acesta este cel mai simplu mod de a gati varza de Bruxelles. Cu toate acestea, nu este cea mai gustoasa varianta.

Mod de preparare

Spala si curata varza de Bruxelles de primul strat de frunze. Pune apoi verzele in apa clocotita si lasa-le sa fiarba aproximativ 10 minute.

Scurge de apa, apoi asezoneaza-le cu sare si piper. Eventual poti adauga un pic de unt peste ele cand le servesti.

2. Varza de Bruxelles la cuptor

Dupa parerea mea, varza de Bruxelles gatita la cuptor este delicioasa. Gatita astfel devine crocanta la exterior, are o aroma de nuca, un gust dulce si isi pastreaza textura.

Mod de preparare

Spala si curata varza de Bruxelles de primul strat de frunze. Indeparteaza cotorul si taie-le pe jumatate. Pune verzele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Stropeste-le cu ulei de masline, sare si piper. Pune tava in cuptorul preincalzit si lasa la copt la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute.

3. Varza de Bruxelles trasa la tigaie

Varza de Bruxelles trasa la tigaie este foarte gustoasa. O poti servi ca o garnitura la o friptura sau o poti adauga intr-o salata.

Mod de preparare

Spala si curata varza de Bruxelles de primul strat de frunze, apoi indeparteaza cotorul. Intr-o tigaie incinge o lingura de ulei de masline.

Adauga usturoi tocat marunt, salvie (optional), apoi verzele. Gateste varza aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand, pana se caramelizeaza usor si se rumenesc.

La final, daca vrei, poti stoarce peste varza si putin suc de lamaie.

4. Varza de Bruxelles sote

Varza de Bruxelles sote se potriveste perfect langa o bucata de carne.

Mod de preparare

Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie, apoi adauga verzele. Prajeste-le la foc mediu aproximativ 5 minute, amestecand incontinuu.

Toarna putina apa calda, pune capacul si lasa la fiert aproximativ 15 minute, pana se evapora apa. Serveste varza de Bruxelles sote cu zeama de lamaie storsa peste!

5. Salata de varza de Bruxelles cruda

Consumata cruda, te poti bucura de toate proprietatile nutritive pe care le are varza de Bruxelles.

Nefiind preparata termic, aceasta isi pastreaza intacte toate vitaminele si mineralele.

Mod de preparare

Spala si curata varza de Bruxelles de primul strat de frunze. Taie verzele de Bruxelles in jumatati, indeparteaza cotoarele, apoi maseaza-le cu sare pana se inmoaie usor.

Pune jumatatile de varza intr-un bol, adauga ulei de masline si zeama de lamaie. Simplu si sanatos!

Retete cu varza de Bruxelles

Retete

Dupa cum am mai spus, varza de Bruxelles este o leguma care se gateste simplu si poate fi inclusa usor in dieta ta zilnica.

Pe langa metodele de gatire descrise mai sus, m-am gandit sa vin in sprijinul tau cu doua retete delicioase cu varza de Bruxelles.

Chiar daca nu ai mai gatit pana acum aceasta leguma, te incurajez sa o faci, pentru ca este extrem de sanatoasa, iar retetele cu varza de Bruxelles sunt extrem de simple.

Tocanita de varza de Bruxelles cu aripioare de pui

Ingrediente

  • 250 g de varza de Bruxelles
  • 400 g de aripioare de pui
  • un ardei rosu
  • 100 ml de suc de rosii
  • un catel de usturoi
  • sare, piper
  • patrunjel proaspat

Mod de preparare

  • intr-o tigaie incinge uleiul, apoi adauga aripioarele de pui spalate si curatate
  • lasa aripioarele de pui sa se rumeneasca usor pe o parte si pe alta. Eventual adauga o ceasca de apa calduta pentru a opri procesul de prajire al carnii si a le innabusi mai degraba
  • adauga peste carnea rumenita usturoiul tocat marunt, ardeiul tocat fasii si verzele de Bruxelles spalate si curatate. Toarna sucul de rosii si jumatate de cana de apa calda
  • pune capacul si lasa tocanita la fiert pentru aproximativ 15 minute pana se gatesc legumele si aripioarele de pui
  • asezoneaza cu sare si piper, apoi opreste focul
  • presara patrunjel proaspat tocat marunt si serveste tocanita calda

Varza de Bruxelles gratinata cu bacon

Ingrediente

  • 500 g de varza de Bruxelles
  • 250 g de bacon
  • 2 linguri de faina
  • 300 ml de lapte
  • 25 g de unt
  • 200 g de cascaval ras
  • o lingura de pesmet
  • sare, piper

Mod de preparare

  • curata si spala verzele de Bruxelles, apoi taie-le in jumatate
  • intr-o oala pune apa la fiert. Cand incepe sa fiarba, adauga jumatatile de verze si lasa-le la fiert pentru aproximativ 5 minute
  • intre timp, pregateste un sos bechamel. Topeste untul intr-o tigaie, adauga faina si amesteca rapid cu o lingura ca sa nu se formeze cocoloase. Toarna laptele putin cate putin, amestecand incontinuu. Adauga sare, piper si lasa la fiert pentru 5 minute pana se ingroasa
  • taie baconul fasii subtiri si prajeste-l intr-o tigaie
  • scurge varza de Bruxelles fiarta, apoi aseaz-o intr-o tava tapetata cu unt si pesmet
  • peste varza pune baconul prajit, apoi toarna sosul bechamel
  • presara deasupra cascaval ras si introdu tava la cuptorul preincalzit pentru 35 de minute, la foc potrivit
  • varza de Bruxelles gratinata cu bacon este gata atunci cand capata o crusta frumos rumenita deasupra. Scoate-o din cuptor si serveste-o calda

Sfaturi utile

  • varza de Bruxelles proaspat culeasa este mult mai gustoasa decat cea pe care o gasim in magazine. Insa, cum culturile de varza de Bruxelles sunt restranse pe la noi prin tara, ne multumim cu cea de import
  • cand cumperi varza de Bruxelles, alege verze mai mici pentru ca sunt mai dulci fata de cele mai mari
  • varza de Bruxelles proaspata nu are gust amar
  • ai grija sa aiba frunzele stranse, compacte, sa fie tari si de culoare verde intens. Acest lucru indica faptul ca varza este proaspata
  • daca are frunzele rasfirate, ingalbenite sau ofilite si este moale, atunci nu este proaspata si nu va fi gustoasa
  • varza de Bruxelles se pastreaza la frigider intr-o punga si poate sa reziste pana la 2-3 saptamani.
  • daca stii ca nu o consumi imediat, poti sa pastrezi varza de Bruxelles la congelator
  • inainte de a o gati, spala si curata varza de primul strat de frunze

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii pentru consumul de varza de Bruxelles.

Cu toate acestea, daca iei tratament cu anticoagulante trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta este o sursa bogata de vitamina K.

In acest caz, un consum ridicat de varza de Bruxelles ti-ar putea provoca hemoragii.

In rest, consumul regulat de varza de Bruxelles iti poate imbunatati starea de sanatate, astfel ca incearca sa o incluzi cat mai des in alimentatia ta zilnica.