Leurda

Leurda

Leurda, cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele sale beneficii asupra sanatatii, este o planta aromatica din ce in ce mai cautata in ultimii ani.

O intalnim primavara, in locurile cele mai umbroase si umede ale padurilor de foioase. Desi frunzele leurdei sunt cel mai des folosite, este bine de stiut ca si florile si bulbii acesteia au diverse intrebuintari.

Daca vrei sa afli ce este leurda si la ce se foloseste, dar si cum se gateste si multe alte informatii utile, te invit sa citesti acest articol.

Iti voi spune inclusiv cum se poate utiliza in cosmetica, ce contraindicatii are si cateva curiozitati despre leurda. Spor la citit!

Ce este leurda

Ce este leurda

Leurda este o planta cu frunze carnoase, cu flori mici si albe, care au un puternic miros de usturoi

Frunzele acesteia sunt ovale, de un verde intens, lucios, cu lungimi care nu depasesc 15 cm.

Tulpina creste sub pamant si are forma unui bulb, din interiorul caruia se dezvolta doua frunze lung petiolate, apoi tulpina florifera. In lunile mai-iunie are loc procesul de inflorire.

Recoltarea frunzelor tinere, fragede, cu valoare terapeutica, se face inainte de aparitia primelor flori.

Acest lucru se face deoarece dupa aparitia acestora, frunzele incep sa isi piarda din proprietati. Bulbii pot fi culesi in lunile august-octombrie.

Este bogata in vitaminele A si C, precum si in complexul de vitamina B.

De asemenea, frunzele acesteia contin saruri minerale, carotenoizi, magneziu, calciu, fier, fosfor, natriu, levuloza, ulei eteric complex si proteine.

Din punct de vedere stiintific, termenul de leurda provine din latinescul Allium ursinum (usturoiul ursului).

Exista si denumiri populare ale leurdei, derivate si din traducerea stiintifica a acesteia: usturoi de padure, usturoi salbatic, usturoita, ai-de-padure, aliu, aiusi, ai salbatic, leorda.

Dupa cum sigur ai observat, majoritatea denumirilor leurdei te duc cu gandul la usturoi, una dintre plantele cu cele mai utilizate si apreciate remedii naturiste din lume.

Acest lucru se datoreaza faptului ca din punct de vedere botanic, cele doua plante sunt "rude".

Frunzele de leurda au proprietati asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, cea care da gustul si mirosul tuturor speciilor de plante din familia Allium, din care face parte si usturoiul.

Moduri de preparare a leurdei

Moduri de preparare a leurdei

Din punct de vedere culinar, cele mai utilizate sunt frunzele leurdei, deoarece sunt extrem de aromate. 

Acestea se pot consuma in stare cruda, uscata sau fierte.

Au un puternic gust si miros de usturoi, dar ofera o aroma deosebita salatelor si sosurilor verzi.

Unul dintre cele mai apreciate si cunoscute sosuri este sosul verde de leurda (pesto).

De asemenea, frunzele mai pot fi folosite si in alte preparate culinare, precum chiftele, ciorbe, supe, tocane cu carne, piure (asociate cu urzica).

Dupa cum spuneam, frunzele plantei mai pot fi consumate si in stare uscata. Presarate pe diferite mancaruri, au un efect de condiment cu un gust aparte.

Bulbii, desi sunt mici, sunt si ei comestibili. Au un gust moderat de usturoi si pot fi murati si consumati precum caperele.

Pentru persoanele cu stomac sensibil, se recomanda macerarea in lapte a bulbilor (pentru cateva ore) si abia apoi consumarea lor.

Alte produse cu leurda

Tinctura de leurda se prepara din frunze sau bulbi maruntiti, peste care se adauga alcool si se lasa la macerat timp de doua saptamani, la soare.

Pentru a beneficia tot timpul anului de puterea curativa a tincturii, este foarte important ca aceasta sa se pastreze in sticle inchise la culoare, intr-un loc cat mai intunecos si racoros.

Daca vrei sa cumperi si tu tinctura de leurda, o poti face accesand acest link.

Vinul de leurda se poate prepara din frunze proaspete sau din bulbi maruntiti, care se fierb timp de 5-6 minute in vin alb.

Se acopera si se infuzeaza pentru cateva minute. Dupa ce se strecoara, se poate servi indulcit cu miere.

Sucul de leurda se extrage din frunzele proaspete, prin presare. Consumand cate doua pahare pe zi, timp de 3 saptamani, sucul de leurda are efecte in combaterea reumatismului.

Totodata, sucul de leurda are o puternica actiune antitoxica, inlaturand efectele nocive ale consumului de tutun.

Uleiul de leurda se obtine din frunze tocate si amestecate cu ulei de masline. Dupa ce se lasa la macerat, se strecoara si se pastreaza intr-un loc racoros si intunecos.

Infuzia de leurda este obtinuta din frunze de leurda tocate, peste care se adauga apa clocotita. Se pot bea maximum doua astfel de ceaiuri pe zi.

Florile de leurda pot fi consumate atat proaspete, cat si gatite. Ele au un gust putin mai intens decat cel al frunzelor, iar pe masura ce inflorescenta se transforma in capsule care adapostesc semintele, aroma se intensifica.

Desi sunt persoane care nu agreaza consumul florilor de leurda aflate in acest stadiu, ele sunt comestibile.

Florile de leurda sunt o sursa de polen si nectar, motiv pentru care sunt "frecventate" de catre albine.

S-a observat ca in urma invaziei unui stup de albine intr-o zona cu leurda inflorita, poate rezulta o depunere de 1 kg de miere.

Leurda beneficii

Denumita metaforic vestitor alimentar al primaverii, datorita faptului ca isi face aparitia imediat dupa ghiocei, leurda nu ar trebui sa lipseasca in acest anotimp din alimentatie.


Are multiple proprietati curative si poate ajuta la tratarea mai multor afectiuni. Printre cele mai importante beneficii amintesc:

Purifica organismul – detoxifica ficatul si curata sangele de substante toxice.

Previne aparitia afectiunilor la nivelul creierului – consumata cu regularitate, leurda poate preveni aparitia unor boli precum Alzheimer si dementa.


In acelasi timp, stimuleaza concentrarea si ajuta la sporirea activitatii creierului.

Trateaza afectiunile gastrointestinale:  - indigestie, balonare, insuficienta biliara, colici abdominali.

Ajuta la tratarea unor afectiuni ale sistemului nervos, precum insomnia, stari depresive si anxioase.


De asemenea, consumul de leurda stimuleaza capacitatea de memorare.

Ajuta la ameliorarea problemelor renale – curate rinichii si vezica urinara, eliminand accesul de acid uric (acest acid este periculos pentru bolnavii de guta).

Trateaza infectiile de la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorita efectului antiseptic si antiinflamator.


Alte afectiuni respiratorii pe care le poti trata cu ajutorul leurdei (folosita ca adjuvant) sunt tuberculoza pulmonara si bronsita.

Inlatura efectele daunatoare ale fumatului si nicotinei – leurda poate fi benefica si in cazul fumatorilor (activi sau pasivi).


Combate efectele pe care le au nicotina si gudronul din tigari.

Poate trata diferite afectiuni ale pielii, precum herpes, eczeme, scrofuloza, furunculi, psoriazis, acnee.

Alte afectiuni ce ar putea fi tratate

Ateroscleroza sau bolile cardiace


Aceasta planta este foarte bogata in adenozina, substanta care combate cresterea colesterolului si are un rol esential in scaderea tensiunii arteriale.


Din acest motiv, consumul de leurda pe termen lung poate ajuta la tratarea bolilor cardiace.


In acest sens, se recomanda administrarea unei cure cu tinctura de leurda de cate 2-3 luni, cu pauza de aproximativ doua saptamani intre cure.


Tinctura se dilueaza in apa si se ia inainte meselor principale.

Hipertensiunea arteriala


Leurda contine anumite substante active care au un efecte vasodilatatoare si ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sanguine.


Tratamentul se face tot cu tinctura, care se administreaza de 4 ori pe zi, timp de doua luni, cu doua saptamani de pauza. 

Tromboflebita si trombozele


Este una dintre plantele cu cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare.


Se poate consuma sub forma de suc (1-2 pahare pe zi, in cure de cel putin 20 de zile) sau sub forma de tinctura.

Sechele dupa accident vascular


In acest caz, se consuma in fiecare dimineata cate o portie de salata de leurda, timp de doua saptamani.


Daca faci acest tratament in perioada in care sezonul frunzelor fragede s-a sfarsit, nu trebuie sa-ti faci griji. Poti continua cu tinctura de leurda, administrata de patru ori pe zi, timp de doua luni.

Atentie: aceste informatii sunt cu scop informativ. Pentru un tratament adecvat si corect, iti recomand sa consulti un medic specialist.

Utilizari cosmetice ale leurdei

Utilizari cosmetice ale leurdei

In cosmetica, cel mai mult sunt folosite frunzele de leurda, insa reprezentantele sexului frumos utilizeaza uneori si florile.

Frunzele de leurda tocate marunt sunt utilizate pentru pregatirea infuziilor si ceaiurilor.

Daca se amesteca cu apa distilata, se pot transforma in lotiuni tonice naturale. Daca sunt amestecate cu iaurt, devin masti de fata, remarcandu-se prin actiunea purifianta asupra tenului.

De asemenea, pot preveni si combate unele aspecte inestetice ale pielii, cum ar fi eruptiile cutanate de tipul petelor, punctele negre sau furunculele.

Ca alternativa, poti cauta si cumpara produse cosmetice care contin aceasta planta. Desigur, cel mai recomandat este ca acestea sa fie naturale, fara compusi chimici.

Curiozitati despre leurda

Curiozitati despre leurda

Exista mai multe mituri despre leurda, unele mai mult sau mai putin adevarate.

Unul dintre acestea spune ca aparitia frunzelor de leurda este semnul care indica iesirea din barloguri a animalelor.

Cum orice mit are un sambure de adevar, este cunoscut faptul ca ursii consuma leurda dupa ce ies din barlog, pentru ca aceasta ii ajuta sa se revigoreze dupa lunga perioada de hibernare.

Numele de usturoi salbatic sau mai ales usturoiul ursului, se poate considera ca provine de la preferintele alimentare ale ursilor.

In ciuda mirosului puternic, asemanator cu cel al usturoiului, leurda poate fi confundata cu usurinta cu alte plante asemanatoare, dar care sunt otravitoare.

Frunzele leurdei seamana foarte mult cu cele ale lacrimioarelor (Convallaria majalis), care nu sunt comestibile. In caz de consum pot fi extrem de periculoase asupra sanatatii.

Pentru a deosebi leurda de lacramioare, este suficient sa mirosi frunza plantei.

Daca nu simti mirosul puternic specific usturoiului, inseamna ca planta respective nu este leurda. Nu-i culege frunzele si spala-te cat mai repede pe maini!

Contraindicatii si posibile efecte adverse

Nu este indicat consumul de leurda de catre femeile care alapteaza. Leurda modifica gustul laptelui matern si ii poate provoca colici bebelusului.

Se recomanda consumul moderat si in cazul persoanelor care sufera de indigestie, colita sau gastrita hipoacida.

Desi leurda este bine tolerate de ficat si de catre organism, in general, in cazul in care in timpul unei cure cu leurda apar stari de greata, tulburari digestive sau balonari, cura se va intrerupe.

Nu se recomanda consumul inainte si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale, pentru ca leurda subtiaza sangele si reduce coagularea acestuia.

Surse:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Allium_ursinum
  • https://www.swedishfood.com/wild-garlic
  • https://www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/