Leacuri din Batrani pentru Constipatie

Leacuri din batrani pentru constipatie

Constipatia poate ti se pare o problema minora in comparatie cu alte afectiuni, insa nu trebuie ignorata. In acest articol vreau sa-ti spun care sunt cele mai populare leacuri din batrani pentru constipatie, remedii 100% naturale.

Aceasta afectiune apare atunci cand intervalul dintre scaune depaseste mai mult de trei zile sau cand acestea au o consitenta dura sau sunt eliminate dificil (in unele cazuri chiar si cu durere).

Cele mai multe dintre remediile naturiste pe care urmeaza sa ti le spun nu sunt deloc costisitoare! Le poti prepara din cateva alimente pe care le gasesti in mod normal in orice bucatarie.

Constipatia - cauze si simptome

Constipatia - cauze si simptome

Constipatia este o afectiune a organismului si reprezinta o dereglare a digestiei care se manifesta prin scaune tot mai rare, de multe ori cu o consistenta dura si greu de eliminat.

Acest lucru poate duce la un disconfort abdominal si la o eliminare dureroasa a continutului intestinului.

Uneori poti avea constipatie fara a avea anumite simptome evidente, astfel incat nu vei simti nevoia sa apelezi la remedii naturale pentru constipatie.

Daca nu ai mai avut scaune de cel putin trei zile, desi ai mancat normal, atunci sunt sanse foarte mari sa ai constipatie.

Cauzele constipatiei

Aceasta afectiune poate avea multe cauze. Constipatia nu este intotdeauna si neaparat rezultatul unei alimentatii gresite.

Daca aparitia acesteia incepe sa devina o regula, atunci cauzele ar putea sa fie altele si cel mai indicat ar fi sa consulti un medic.

Printre principalele cauze ale constipatiei se numara:

  • alimentatia – poate aparea atunci cand consumi foarte putine fibre si lichide si multe alimente nesanatoase. Poate aparea si cand ai o alimentatie dezechilibrata din punct de vedere nutritiv, cu foarte mult fier si calciu si prea putin potasiu
  • incetinirea activitatii musculaturii intestinale (constipatia atona) – cauzele incetinirii activititatii musculaturii intestinale pot fi multiple. De la administrarea unor medicamente sau intoxicatia cu plumb, pana la scaderea nivelului de potasiu din organism
  • unele afectiuni ale colonului – de exemplu, atunci cand colonul este blocat de un corp strain, de tumori ori de deplasarea mucoasei rectale prin anus
  • sedentarismul – poate provoca constipatia atona prin faptul ca poate avea ca rezultat incetinirea activitatii musculaturii intestinale si ingreunarea digestiei
  • unele dereglari ale sistemului nervos (constipatia psihosomatica) – poate aparea atunci cand incerci sa te adaptezi unui nou stil de viata
  • unele boli – diabetul, boala Parkinson, cancerul intestinal sau hipotiroidismul, sunt unele dintre afectiunile importante care pot provoca constipatia

Simptomele constipatiei

Simptomele constipatiei pot fi diverse. De la simple balonari sau scaune tot mai rare, pana la sangerari cand mergi la baie, dureri ale stomacului sau chiar dureri de spate.

Printre cele mai frecvente simptome ale constipatiei se numara:

  • scaderea apetitului
  • lipsa de energie
  • crampele si durerile abdominale
  • balonarea
  • gazele, flatulenta
  • indigestia
  • greata, varsaturile
  • incontinenta fecala
  • durerile, sangerarile sau arsurile rectale

Leacuri din batrani pentru constipatie

Atunci cand suferi de constipatie exista cateva remedii la care poti apela pentru a-ti imbunatati digestia.

Poti recurge la cateva leacuri din batrani pentru constipatie care te pot ajuta sa ai scaune normale si sa elimini durerile, arsurile rectale, crampele abdominale si alte simptome asociate.

Cele mai importante remedii impotriva constipatie sunt:

  • laptele si uleiul de masline – amestecul din cele doua este un remediu natural eficient pentru constipatie. Inainte de a te culca, bea un pahar de lapte in care pui doua lingurite de ulei de masline
  • uleiul de ricin – te poate ajuta sa scapi de constipatie intr-un mod cat se poate de eficient. Este un purgativ care nu este asociat cu efecte adverse. Se consuma o lingurita cu ulei de ricin dimineata, pe stomacul gol. Atentie, pe ambalajul produsului sa fie mentionat ca se poate folosi si intern
  • amestecul de seminte pisate – piseaza mai multe seminte de in, migdale, susan si floarea soarelui. Amesteca-le si consuma o lingura pe zi din acest amestec, timp de o saptamana
  • zeama de lamaie – imediat dupa ce te trezesti, bea o cana de apa calduta in care storci o lamaie
  • senna – este o planta folosita adesea in amestecurile de ceaiuri cu efect laxativ. O poti folosi si ca remediu natural pentru constipatie. Atentie, doar o perioada scurta de timp pentru ca distruge flora intestinala. Este probabil cel mai eficient laxativ natural, dar trebuie sa o consumi doar in cazuri extreme
  • rubarba – este o alta planta cu efect laxativ. O poti folosi mai degraba pentru calmarea simptomelor constipatiei. De asemenea, nu este indicat consumul ei pe perioade lungi. Atentie! Frunzele sunt toxice. Primavara poti folosi petiolurile pentru diferite salate, iar toamna poti gati rizomii plantei

Alimentatia corecta este mult mai importanta, atat pentru combaterea cat si pentru prevenirea constipatiei.

Alte sfaturi utile

Un consum optim de alimente bogate in fibre te va ajuta sa scapi de constipatie. Din acest motiv este indicat sa consumi cat mai multe fructe, precum pere, caise, prune sau mere (dupa cum se si spune ca un mar pe zi tine medicul departe).

Strugurii te pot ajuta si ei sa previi constipatia, desi fermenteaza usor dupa ce sunt consumati.

Mult mai indicat este sa consumi stafide, deoarece regleaza tranzitul intestinal datorita continutului ridicat de fibre si magneziu. Nu uita ca acestea au si un continut mai mare de zahar decat strugurii.

Atunci cand ai constipatie este indicat sa inlocuiesti carnea cu o masa care contine multe legume cu frunze inchise la culoare, precum spanacul, varza, sparanghelul, salata verde, etc.

Acestea iti ajuta digestia deoarece contin o cantitate ridicata de fibre solubile si insolubile, dar sunt si alimente bogate in magneziu.

Fasolea uscata contine o cantitate mare de fibre solubile care te ajuta in principal atunci cand ai dureri provocate de constipatie (cand mergi la toaleta). Fibrele solubile ajuta considerabil la inmuierea scaunelor.

Pe langa alimentatie, pentru a scapa de constipatie mai trebuie sa recurgi la doua lucruri: sa consumi multe lichide si sa faci miscare.

Apa ajuta considerabil digestia. Spre exemplu, dupa mesele bogate in fibre vei simti o nevoie mai mare de a bea apa decat dupa mesele cu foarte putine fibre.

De asemenea, deshidratarea accentueaza simptomele constipatiei, facand astfel din mersul la baie un chin.

Miscarea este si ea importanta pentru ca imbunatateste digestia. Pe langa faptul ca musculatura sistemului digestiv este pusa in miscare, energia consumata trebuie inlocuita cu alta, prin intermediul digestiei.

In concluzie, o dieta echilibrata cu un aport optim de fibre, te poate ajuta sa previi constipatia. Daca aceasta isi face aparitia, apeleaza cu incredere la cele cateva remedii naturale pentru constipatie enumerate mai sus.