Ulei de masline pe stomacul gol dimineata
Uleiul de masline reprezinta un aliment de baza in gastronomia anumitor popoare. A fost consumat de secole pentru efectul lui benefic asupra sanatatii. Insa este recomandat sa consumi ulei de masline pe stomacul gol dimineata?
Dovezile stiintifice cu privire la beneficiile uleiului de masline sunt din ce in ce mai multe si mai palpabile.
Se pare ca el contribuie la bunastarea organismului, crescand speranta de viata in randul populatiilor care il consuma zilnic.
Se spune ca este bine sa consumi ulei de masline pe stomacul gol dimineata. Oare efectele lui depind de momentul consumului?
Afla din acest articol ce spun studiile despre aceasta legenda populara.
Proprietile uleiului de masline
Uleiul de masline este extras prin presarea maslinelor. Desi contine 100% grasimi, ofera foarte multe beneficii pentru sanatate.
Contine acizi grasi mononesaturati, cel mai predominant fiind acidul oleic Omega 9.
De asemenea, contine acizi grasi polinesaturati, precum Omega 3 si Omega 6.
Toate acestea reprezinta surse de grasimi sanatoase si necesare organismului. Astfel, uleiul de masline este un aliment sanatos recomandat in dieta zilnica pentru a acoperi necesarul zilnic de lipide.
Este un ulei natural cu un continut bogat de nutrienti. Conform unui studiu, structura nutritiva a uleiului de masline ii confera acestuia proprietati antioxidante si antiinflamatoare.
Asta deoarece in compozitia uleiului de masline se gasesc polifenoli care actioneaza ca niste antioxidanti naturali, protejand celulele de la oxidare.
De asemenea, in structura sa se regasesc tocoferoli, precum vitamina E, dar si carotenoide cum ar fi luteina. Toate recunoscute pentru efectul lor antioxidant.
Se recomanda ulei de masline pe stomacul gol dimineata?
Uleiul de masline ofera multe beneficii pentru sanatate, indiferent de momentul in care este consumat.
El are aceleasi proprietati nutritive fie ca il consumi pe stomacul gol dimineata, fie impreuna cu alte alimente. Important este sa il incluzi in mod regulat in dieta zilnica, mai ales in stare cruda (de preferat sa fie si BIO).
Se recomanda sa consumi patru linguri de ulei de masline pe zi ca adult. In cazul in care vrei sa slabesti, limiteaza consumul la doua linguri pe zi.
Prin urmare, nu se poate face o recomandare generala cu privire la consumul de ulei de masline pe stomacul gol dimineata.
Cu toate ca, administrat dimineata inainte de micul dejun, amelioreaza constipatia si are un efect usor laxativ.
Cand consumi ulei de masline pe stomacul gol, acesta trebuie sa fie de calitate superioara. Pentru a beneficia de toate proprietatile lui nutritive alege ulei de masline extravirgin presat la rece.
Este o varianta mai putin rafinata, dar mai sanatoasa, deoarece este mai bogat in polifenoli si alti compusi bioactivi. Se caracterizeaza prin culoarea verde inchis si gust amar.
Pe piata exista o varietate mare de ulei de masline.
Chiar daca pe eticheta scrie „extravirgin”, poate fi diluat cu alte uleiuri rafinate. Asigura-te ca faci alegerea potrivita!
Citeste cu atentie eticheta, verifica lista de ingrediente si cumpara de la producatori care certifica calitatea uleiului.
Beneficiile uleiului de masline
Uleiul de masline are foarte multe beneficii pentru sanatate, iar studiile in domeniu confirma acest lucru.
Reduce aciditatea gastrica
Uleiul de masline pe stomacul gol dimineata formeaza un film protector pe peretele gastric care ajuta la absorbtia mai rapida a vitaminelor din complexul B, calciului, zincului si a magneziului.
Consumat astfel, reduce aciditatea gastrica si favorizeaza tranzitul intestinal.
De asemenea, favorizeaza functionarea optima a unor organe vitale, precum ficatul, pancreasul si vezica biliara.
Poate trata Helicobacter pylori
Helicobacter Pylori este o bacterie care traieste in stomac. Netratata poate sa duca in timp la ulcer peptic sau cancer gastric.
Conform unui studiu, uleiul de masline poate raspandi in sucul gastric anumiti compusi fenolici rezistenti in mediul acid multe ore.
Se pare ca acesti fenoli au o putere bactericida impotriva tulpinii Helicobacter Pylori.
Potrivit unui alt studiu in vitro, un consum zilnic de 30 g de ulei de masline timp de doua saptamani poate avea un efect pozitiv asupra unor persoane infectate cu bacteria Helicobacter Pylori.
Este un antiinflamator natural
Una dintre principalele beneficii ale uleiului de masline pe stomacul gol este ca poate reduce inflamatiile.
Acest lucru se datoreaza compusilor fenolici care se regasesc in uleiul de masline.
Fenolii au efecte antioxidante care pot reduce riscul aparitiei anumitor afectiuni cronice: Alzheimer, tractul digestiv, diabetul de tip II, artrita, boli cardiovasculare si chiar cancer.
Uleiul de masline contine compusi fenolici, precum oleocantal.
Studiile au aratat ca olecantalul actioneaza ca un antiinflamator natural cu efecte asemanatoare medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiane (ibuprofen).
Benefic in curele de slabire
Acest ulei contine in preponderenta grasimi mononesturate, considerate grasimi „bune” sau „sanatoase pentru organism”.
In plus, se regasesc si cantitati mari de acizi grasi polinesaturati, precum Omega 3 si Omega 6.
Desi este alcatuit aproape in totalitate din grasimi, nu este asociat cu creșterea in greutate. Consumat cu moderatie, uleiul de masline nu ingrasa, conform unui studiu.
Dimpotriva, este benefic in curele de slabire, fiind un aliment de baza in dieta mediteraneana. Pe stomacul gol confera satietate si reduce pofta de mancare.
Bineinteles, daca vrei sa slabesti, trebuie sa limitezi consumul de ulei de masline la maxim doua linguri pe zi.
Scade colesterolul „rau” (LDL)
Uleiul de masline are efecte benefice asupra colesterolului.
Potrivit unui studiu, consumul uleiului de masline timp de doua saptamani reduce sensibilitatea LDL la oxidare.
Acest lucru se datoreaza in principal continutului sau bogat in acid oleic.
Pe de alta parte, acidul oleic creste colesterolul „bun” (HDL) si mentine constant nivelul trigliceridelor.
Scade riscul bolilor de inima
O jumatate de lingura de ulei de masline pe stomacul gol dimineata poate reduce riscul bolilor de inima.
Conform unui alt studiu (vezi mai jos sursa), fenolii prezenti in uleiul de masline au efecte antiinflamatoare si antioxidante pentru bolile cardiovasculare.
Surse:
- https://www.alimente.elconfidencial.com/nutricion/2021-01-30/aceite-oliva-virgen-extra-ayunas-aove-645_1626962/
- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil#TOC_TITLE_HDR_12
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23414128/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15554560/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11410071/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1523-5378.2012.00949.x