Seva de mesteacan
Desi la noi in tara este ceva destul de nou, seva de mesteacan este folosita de mii de ani ca o bautura racoritoare energizanta in tarile din Nordul Europei, Chinei si in Japonia.
In Rusia, precum si in tarile din Centrul si Estul Europei, se adauga ca aroma intr-o bautura locala, numita cvas - o bautura alcoolica fermentata produsa din secara.
Se pare ca seva de mesteacan are foarte multe proprietati nutritive cu efecte benefice asupra sanatatii organismului uman. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul timpului, a fost denumita elixirul sanatatii sau esenta vietii.
Seva de mesteacan este considerata de secole un remediu naturist pentru diferite afectiuni. De asemenea, este apreciata si pentru efectele sale terapeutice in industria cosmetica.
Afla din acest articol informatii extrem de interesante despre seva de mesteacan: beneficii, proprietati, contraindicatii si pret!
Ce este seva de mesteacan?
Seva de mesteacan este un lichid incolor, asemanator apei, cu o textura mai subtire decat a siropului de artar.
Are un gust dulceag si proaspat, fiind considerata un elixir magic datorita beneficiilor pe care le are asupra sanatatii. Este extrasa din scoarta pomului cu acelasi nume.
Mesteacanul face parte din familia Betulacee si este inrudit cu fagul si stejarul. Este raspandit in zone cu climat temperat din America de Nord, Europa si Asia.
Il gasesti si pe la noi prin tara in zonele de la deal si campie.
Are diverse intrebuintari pe scara larga in industria alimentara, cosmetica, farmaceutica, marochinarie, iar lemnul este folosit pentru foc, constructii, fabricarea tobelor, etc.
Vara, prin procesul de fotosinteza, mesteacanul sintetizeaza din dioxidul de carbon si apa, anumite substante nutritive si molecule de carbohidrati (zaharuri).
Toamna si iarna copacul depoziteaza substantele nutritive formate, pe care le utilizeaza primavara pentru a se "revigora" dupa lunile de frig.
La inceputul primaverii, cand natura renaste, mesteacanul incepe sa elibereze substantele nutritive stocate.
Acestea, impreuna cu apa si alte minerale extrase din pamant, incep sa se ridice prin trunchiul copacului pana la coroana. Astfel se formeaza seva de mesteacan.
Seva de mesteacan are o perioada de recoltare de doar trei saptamani pe an.
Se recolteaza la inceputul primaverii, atunci cand temperaturile pe timpul zilei sunt peste inghet, iar pe timpul noptii sunt sub inghet.
Dupa ce mesteacanul incepe sa inmuguresca, seva devine tulbure, acra si nu mai este buna de recoltat. Acesta reprezinta sfarsitul sezonului de recoltare.
Procesul de extractie este foarte simplu. Trebuie sa faci o incizie in scoarta copacului cu un cutit. Apoi, introduci un furtun chiar sub scoarta copacului, prin care se va scurge seva de mesteacan intr-un recipient.
La sfarsitul perioadei de recoltare, vei acoperi incizia cu un cep de lemn. De specificat faptul ca incizia facuta nu afecteaza in niciun fel scoarta arborelui.
Ce proprietati are seva de mesteacan?
Seva de mesteacan contine multe substante nutritive pentru buna dezvoltare a mesteacanului, dar care au efecte terapeutice inclusiv pentru organismul uman.
Din acest motiv este considerata o bautura medicinala cu proprietati uimitoare asupra sanatatii.
In compozitia sevei de mesteacan se regasesc monozaharide, precum fructoza si glucoza.
Desi este dulce, seva de mesteacan are un continut scazut de calorii si bogata in antioxidanti, fiind ideala pentru curele de slabire.
Este bogata in minerale, precum magneziu si mangan. 100 ml de seva de mesteacan asigura aproximativ 45% din necesarul zilnic de mangan, precum si aproximativ 32% din necesarul zilnic de magneziu.
Pe langa aceste minerale, seva de mesteacan mai contine si alte substante necesare pentru buna desfasurare a functiilor vitale ale organismului, precum:
- vitamina C
- zinc
- calciu
- fosfor
- potasiu
- sodiu
- cupru
- fier
- uleiuri esentiale si volatile
- taninuri
- saponine
- acizi organici
Proprietatile nutritive ale sevei de mesteacan variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi specia mesteacanului, varsta copacului si tipul solului.
Conform unui studiu, habitatul influenteaza cel mai mult componenta nutritiva a sevei.
Seva de mesteacan beneficii
Avand in vedere proprietile sale nutritive, se considera ca seva de mesteacan are anumite beneficii pentru sanatate.
Trebuie specificat faptul ca, desi nu exista inca dovezi stiintifice clare care sa ateste beneficiile sevei de mesteacan, ea este folosita ca bautura medicinala in multe tari nordice.
Are proprietati antioxidante si detoxifiante
Seva de mesteacan contine polifenoli, renumiti pentru actiunea lor antioxidanta si antibacteriana.
Acestia lupta cu radicalii liberi, neutralizand stresul oxidativ si prevenind aparitia unor boli, precum bolile de inima, cardiovasculare, diabetul de tip de II si anumite tipuri de cancer.
Datorita proprietatilor sale fitoterapeutice, seva de mesteacan curata si purifica ficatul si rinichii de deseurile toxice. Ea ajuta la prevenirea afectiunilor renale si hepatice.
Tocmai de aceea este considerata un detoxifiant puternic pentru persoanele care au un stil de viata dezechilibrat si pentru cele care au un sistem imunitar slabit.
Mentine buna functionare a sistemului nervos
Este un bun tonic pentru sanatatea psihica, deoarece ofera o cantitate mare din necesarul zilnic de magneziu.
Se stie despre acest mineral ca joaca un rol important in relaxarea si reglarea sistemului nervos.
Magneziul ajuta la reducerea starilor depresive si anxioase. Este un nutrient care ajuta la formarea proteinelor, stimuland gandirea pozitiva si creativitatea.
De asemenea, seva de mesteacan ajuta la prevenirea afectiunilor neurodegenerative ale sistemului nervos, precum Alzheimer si Parkinson.
Sustine sanatatea sistemului osos
Seva de mesteacan este o sursa excelenta de mangan, calciu, cupru si zinc. Toate aceste minerale au un rol esential in formarea si mentinerea sistemului osos.
Consumata de femeile mai in varsta, poate reduce pierderea densitatii osoase ale coloanei vertebrale.
Datorita proprietatilor sale antioxidante, seva de mesteacan poate sa combata artrita.
De asemenea, o cura de trei saptamani cu apa de mesteacan poate combate reumatismul.
De ajutor in curele de slabit
Seva de mesteacan te ajuta sa slabesti, deoarece elimina toxinele acumulate in exces prin tractul urinar.
Ea ajuta la purificarea organismului de acumulari in exces de fosfati, acizi urici, sare si alte toxine.
Procesul de detoxifiere al organismului este foarte important pentru oricine doreste sa slabeasca.
Atunci cand toxinele se acumuleaza in exces, organismul stocheaza grasimile ca o masura naturala de protectie a organelor. Prin urmare, toxinele trebuie eliminate pentru a accelera scaderea in greutate.
Pe de alta parte, seva de mesteacan asigura aportul de nutrienti de care organismul este privat in timpul dietelor pentru slabit.
Ajuta la scaderea colesterolului
Datorita proprietatilor sale antioxidante, seva de mesteacan ajuta la scaderea colesterolului.
Contine saponine, renumite pentru proprietatile lor antioxidante, antiinflamatoare si expectorante.
Saponinele inhiba actiunea acizilor biliari de a permite reabsorbtia colesterolului, asigurand eliminarea acestuia din organism. Actiunea lor este asemanatoare cu cea a medicamentelor pentru scaderea colesterolului.
De asemenea, saponinele ajuta la prevenirea accidentului vascular si a infarctului miocardic. Avand proprietati antioxidante, reduc riscul formarii placilor ateromatoase.
Este un energizant natural
Seva de mesteacan este un bun energizant, vitaminizand si fortificand organismul persoanelor slabite si al sportivilor. Ea poate fi administrata chiar si copiilor.
O cura cu seva de mesteacan are capacitatea de a creste energia intregului organism, aducand echilibru fizic si mental.
Nu degeaba seva de mesteacan se mai numeste si apa vie!
Este o bautura hidratanta naturala
Unul dintre cele mai mari beneficii ale sevei de mesteacan il dau proprietatile ei hidratante. Este o bautura sanatoasa, care poate fi consumata in starea ei naturala.
Inlocuieste cu succes sucurile din comert care contin zaharuri sau alti indulcitori artificiali. Mai ales ca are un aport mic de calorii, deoarece 100 ml de seva aduce un aport de doar 3 calorii!
Valorile ei nutritionale se prezinta astfel: 0 g de proteine, 0.7 g de glucide (fructoza si glucoza), 0 g de lipide.
Sustine sanatatea cavitatii bucale
Seva de mesteacan contine xilitol, un indulcitor natural care poate inlocui cu succes zaharul.
Acesta nu are calorii, este mult mai sanatos si poate fi consumat chiar si de persoanele care sufera de diabet zaharat.
Xilitolul are proprietati antibacteriene, ceea ce ajuta la reducerea cariilor dentare si la mentinerea unei bune sanatati orale.
Contribuie la ingrijirea pielii
Datorita continutului de vitamina C, seva de mesteacan are proprietati antioxidante, fiind benefica pentru ingrijirea pielii.
Vitamina C stimuleaza productia de colagen care ajuta la refacerea si regenerarea tesuturilor pielii.
Astfel ca este benefica pentru reducerea ridurilor, intinerirea tenului si indepartarea petelor de pe piele. De asemenea, protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete.
Seva de mesteacan are si proprietati antiinflamatoare, care ajuta la tratarea acneei, psoriazis si a altor eczeme ale pielii.
Combate caderea parului
Seva de mesteacan poate fi folosita ca remediu naturist pentru regenerarea si combaterea caderii parului, prevenind calvitia (chelia).
Dupa cum spuneam, vitamina C stimuleaza productia de colagen, o proteina importanta atat pentru piele, cat si pentru par.
Colagenul ajuta la intarirea structurii firelor de par, precum si la regenerarea acestuia.
De altfel, vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism. Fierul este si el un nutrient esential pentru sanatatea parului.
Ce pret are seva de mesteacan?
Datorita proprietatilor ei terapeutice, seva de mesteacan este comercializata pe scara larga peste tot in lume.
O gasesti in magazinele naturiste sau online, imbuteliata in sticle de diferite marimi. Ea se comercializeaza in stare pura sau cu diferite arome de macese, ghimbir sau lime.
Pretul unei sticle cu seva de mesteacan difera in functie de cantitate si de producatori. De exemplu, o sticla de seva de mesteacan BIO costa in jur de 15, 20 lei litrul.
Daca vrei sa beneficiezi de proprietatile acestei bauturi, alege un produs BIO de la producatori certificati.
In acest fel te asiguri ca produsul cumparat nu contine adaosuri de zahar si arome
Contraindicatii
In principiu, seva de mesteacan este o bautura naturala sanatoasa. Chiar si asa, ea trebuie consumata ca atare, intr-o cura de cel putin 3 saptamani, de regula la inceputul primaverii. Se administreaza intre 0.5 si 1 litru de 2-3 ori pe zi.
Daca nu este consumata cu moderatie duce la acumularea unui exces de mangan in organism care iti poate provoaca anumite reactii adverse, precum:
- tremuraturi
- dificultati locomotorii
- halucinatii
- stari agresive
De altfel, evita sa consumi seva de mesteacan daca suferi de alergii sau daca medicul iti recomanda acest lucru.