Catina
Catina este o planta care are foarte multe beneficii asupra sanatatii, fiind folosita in medicina inca din cele mai vechi timpuri de catre popoarele asiatice. Face parte din familia Elaeagnaceae, avand denumirea stiintifica Hippophae rhamnoides.
Aceasta denumire latineasca vine de la cuvintele Hipp (=cal) si faes (=stralucitor, luminos), care in traducere libera inseamna cal stralucitor.
Potrivit unei legende, fructele catinei erau folosite ca hrana pentru calul inaripat Pegasus, pentru a-l ajuta sa zboare.
Pentru grecii antici, catina avea rol de infrumusetare a cailor de curse, carora se considera ca le ofera luciu parului. Tot ei apreciau planta datorita proprietatilor sale antiimbatranire.
Apropiindu-ne mai mult de zilele noastre, aflam despre catina ca sub forma de ulei a fost folosita de catre astronautii rusi pentru a reduce arsurile cauzate de radiatiile cosmice.
Catina este originara din Asia Centrala, iar in Romania se gaseste atat in flora spontana, cat si in culturi controlate.
Creste spontan in zona subcarpatica, in regiunile muntoase, dar si in zonele litorale nisipoase, alcatuind cranguri si tufisuri intinse.
La noi in tara mai este intalnita si sub denumirile de catina alba, catina albastra, catina ghimpoasa sau catina de rau.
Caracteristicile si proprietatile catinei
Trebuie sa stii despre catina ca este practic un arbust, foarte ramificat si spinos.
Poate ajunge la o inaltime de 2 pana la 3,5-4 metri, in functie de locul in care este plantat.
De asemenea, este important de retinut ca exista mai multe soiuri de catina: de garduri, mica, rosie si alba.
Dintre toate acestea, singurul soi care este utilizat ca aliment si medicament este catina alba. Toate celelalte soiuri au rol decorativ.
Frunzele pot sa aiba pana la 6 cm lungime, de culoare verde-cenusie pe partea superioara si argintie pe partea inferioara. Florile apar inaintea frunzelor, sunt mici si au o nuanta galben-ruginie.
Fructele sunt ovoidale, mici si carnoase, cu un gust acrisor si putin amarui. Au o culoare verzuie la inceput, iar cand ajung la maturitate sunt galben-portocalii.
Fructele au o samanta mica, alungita, foarte tare si negricioasa.
Ele incep sa se coaca pe la jumatatea lunii august, insa ajung la maturitate deplina abia la inceputul lunii octombrie, cand se recomanda a fi culese. Pot sa ramana pe ramuri pe timpul iernii.
Fructele catinei contin dublul cantitatii de vitamina C regasit in maces si o cantitate de 10 ori mai mare decat citricele.
Astfel, studiile au aratat ca in fructele coapte continutul de vitamina C depaseste 500-800 mg la 100 g de suc proaspat.
Alte vitamine care se gasesc in fruct sunt vitaminele liposolubile (A, E, K, D) si vitaminele hidrosolubile (C, P, F, B1 – B9).
Pe langa toate aceste vitamine, fructul mai contine:
- celuloza
- betacaroten (4-10%)
- calciu si magneziu
- fosfor si fie
- sodiu si potasiu
- zaharuri
- proteine
- pectine
- polifenoli si tananti
- flavonoide
- ulei deosebit de complex
- acizi organici
- 18 aminoacizi esentiali
- acizi grasi esentiali
Conditii de mediu si recoltare
Catina nu este o planta prea „pretentioasa”. Acest lucru se dovedeste prin faptul ca ea creste si se dezvolta pe toate tipurile de sol, fiind o specie rustica.
Este rezistenta la seceta, dar si la ger, insa ii place sa aiba lumina directa si abundenta.
Totusi, nu suporta excesul de apa, nici in sol si nici la suprafata acestuia.
Datorita faptului ca este o planta rezistenta la ger, fructele de catina se pot pastra pe ramuri pe toata perioada iernii.
Trebuie sa stii ca procedeul de recoltare necesita multa munca, deoarece fructele sunt foarte mici, cu codite extrem de scurte, rigide si dispuse ingramadit in jurul ramurilor.
Daca fructele nu sunt culese la timp, pot fi mancate de pasari sau pot sa plesneasca in momentul culesului.
De aceea, recoltarea este recomandata la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie. Atunci fructele au ajuns la maturitate si au un continut mai mare de vitamina C.
Sigur ca fructele se pot culege si mai devreme, insa trebuie retinut ca daca nu sunt suficient de coapte si de mature, nu contin o cantitate prea mare de vitamina C.
Prin urmare, pentru a beneficia de proprietatile deosebite pe care le are catina, este foarte important sa se aleaga momentul potrivit pentru recoltare.
Procesul de recoltare
Pentru a recolta fructele de catina se poate recurge la procedeul manual sau mecanizat.
Daca nu detii o plantatie si vrei sa culegi fructele din locurile pe unde ai gasit pomisori de catina, sigur vei recurge la recoltarea manuala.
Aceasta presupune luarea fructelor de pe ramuri, bob cu bob, cu mana. In cazul recoltarii de pe plantatii se recurge la recoltarea mecanizata.
Aceasta se realizeaza prin scuturare individuala a fiecarui arbust cu ajutorul unor vibratoare pneumatice.
Dupa recoltare o poti consuma ca atare, desi iti spuneam ca are un gust amarui si destul de acru, in acelasi timp.
Chiar si asa, sunt multe persoane care prefera gustul natural al catinei, si nu combinat cu alte arome.
Totusi, daca ai incercat sa mananci catina in stare pura si gustul ei nu a fost deloc pe placul tau, in cele ce urmeaza iti voi dezvalui cateva modalitati de consum si de pastrare.
Catina cu miere
Una dintre cele mai utilizate metode de consum, dar si de pastrare, este catina cu miere, deoarece gustul acesteia va fi mai dulceag.
Stim deja despre miere ca este un aliment extrem de benefic asupra organismului (in special mierea de Manuka), insa daca adaugam in ea si catina, aceasta combinatie poate sa faca adevarate minuni, datorita continutului ridicat de substante nutritive.
Iata cum trebuie sa procedezi pentru a pastra catina cu miere:
- o speli bine sa nu fie impuritati printre bobite si o pui intr-un borcan spalat si uscat
- adaugi miere peste catina, pana se umple borcanul
- poti amesteca continutul sau o poti zdrobi inainte de a adauga miere peste ea
- pastreaza borcanul intr-un loc racoros (chiar si in frigider)
ATENTIE! Daca nu pastrezi borcanul la rece, continutul acestuia va fermenta si nu va mai putea fi consumat.
Daca doresti sa incepi o cura cu catina cu miere, trebuie sa stii ca cel mai indicat este sa consumi cate o lingurita din acest amestec dimineata, pe stomacul gol.
Nu este recomandat a se depasi o perioada mai lunga de o luna de zile, insa dupa o pauza de 1-2 saptamani, cura poate fi reluata.
Beneficii catina cu miere
Ai aflat deja numeroasele proprietati pe care le are catina si care o fac sa fie atat de cautata si apreciata.
Despre consumul de catina cu miere vei afla in cele ce urmeaza ca are un puternic efect terapeutic, prevenind sau ameliorand afectiuni precum raceala si gripa, astm, tulburari gastrointestinale, ulcer, afectiuni ginecologice.
Pe langa toate acestea, consumul de catina cu miere are si alte efecte asupra organismului:
- intareste sistemul imunitar
- ajuta la imbunatatirea vederii
- amelioreaza durerile, datorita efectului antiinflamator
- regleaza functia endocrina
- regleaza nivelul lipidelor
- intareste musculatura
- reduce nivelul colesterolului rau
- are un puternic efect antiimbatranire
Ulei de catina
Uleiul de catina este denumit in Tibet, Mongolia sau China, aur lichid.
In acest fel i se recunoaste numeroasele beneficii asupra pielii, sistemului imunitar, ficatului si sistemului cardiovascular.
Un aspect important pe care trebuie sa il stii despre uleiul de catina este faptul ca exista 2 tipuri de uleiuri: ulei obtinut din pulpa fructelor de catina si ulei obtinut din seminte de catina.
Diferenta dintre cele doua consta in culoare, consistenta si continut nutritional.
Uleiul din pulpa fructelor de catina este mai inchis la culoare, are o consistenta mai groasa si este mai bogat in carotenoizi si Omega-7.
Totusi, chiar si cu aceste diferente existente intre ele, cele doua uleiuri sunt la fel de apreciate.
Beneficiile uleiului de catina asupra sanatatii sunt:
- protejeaza ficatul
- amelioreaza gripa si raceala
- ajuta la ameliorarea sindromului ochiului uscat
- previne si reduce riscul aparitiei unor boli cardiovasculare
- ajuta la tratarea unor afectiuni gastrointestinale
- poate ajuta in tratarea unor alergii
Uleiul de catina are efecte surprinzatoare asupra pielii, fiind un ingredient esential in prepararea produselor cu protectie solara si a cosmeticelor antirid.
De asemenea, acesta poate fi aplicat si direct pe piele.
Beneficii ale uleiului de catina pentru ten si corp
1. Reduce si calmeaza arsurile si iritatiile
Datorita proprietatilor antiinflamatoare pe care le detine, uleiul de catina poate fi aplicat pe zonele cu iritatii si arsuri usoare ale pielii.
2. Are efect de protectie solara
Uleiul de catina contine o cantitate mare de vitamina C, motiv pentru care reprezinta o foarte buna metoda de a te proteja de razele UVA si UVB.
3. Previne si trateaza acneea
Continutul de acid linoleic din uleiul de catina stimuleaza buna functionare a glandei sebacee, astfel regleaza productia de sebum.
4. Are efect antirid
Uleiul de catina poate sa hidrateze pielea, facand-o mai catifelata, prin protejarea impotriva radicalilor liberi care o imbatranesc.
5. Sporeste vindecarea ranilor
Datorita continutului de Omega-7 din uleiul de catina, acesta poate vindeca ranile, fara sa lase cicatrici.
6. Beneficii pentru copii
Uleiul de catina este foarte des administrat copiilor, datorita faptului ca are un continut mare de vitamine, minerale si acizi grasi Omega.
Toate acestea contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor, atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual.
Sirop de catina
O alta modalitate de consum si pastrare a catinei este sub forma de sirop.
Siropul de catina se obtine prin zdrobirea fructelor cu ajutorul unui blender. Sucul obtinut se strecoara si se poate adauga in el miere.
Se amesteca foarte bine totul, pana cand mierea se dizolva, apoi se pune in sticle si se pastreaza intr-un loc racoros, de preferat in frigider.
O cura cu sirop de catina se recomanda a fi administrata timp de 20 de zile, consumand zilnic cate 3 lingurite de sirop, dimineata, pe stomacul gol.
In functie de preferinte, siropul de catina poate fi combinat cu apa plata, minerala sau sifon.
Beneficiile siropului de catina
Siropul de catina are proprietati de tonifiere, regenerare si vitaminizare a organismului. Totodata, mai este folosit si datorita rolului antiinflamator, cicatrizant si anticancerigen.
Consumul siropului de catina te poate ajuta sa previ sau sa tratezi afectiuni, precum:
- anemie
- reumatism
- ciroza
- urticarie
- afectiuni hepatice
- stres si oboseala
- imunitate scazuta
- tuse
- raceala si gripa
- depresie
Pastrarea catinei la congelator
Catina cu miere, siropul sau uleiul de catina nu se pot pastra pentru un timp foarte indelungat.
Dimpotriva, la un moment dat, borcanele cu catina cu miere si siropul vor incepe sa fermenteze, chiar daca sunt pastrate in conditii optime.
Din acest motiv, pentru a beneficia de fructele proaspete ale catinei, cel mai simplu si mai sigur mod este de a le pastra la congelator.
Pentru pastrarea catinei la congelator este suficient sa o pui in pungi ermetice pe care sa le bagi la congelator si, cand ai nevoie, sa scoti doar cantitatea pe care doresti sa o consumi.
Contraindicatii
Cu toate ca aduce atat de multe beneficii pentru sanatate, consumul de catina prezinta si cateva contraindicatii:
- atat catina in stare pura, cat si suplimentele alimentare pe baza de catina, sunt contraindicate persoanelor care au tensiunea arteriala scazuta
- nu se recomandate persoanelor care urmeaza sa aiba sau au avut o interventie chirurgicala, deoarece exista riscul de a incetini coagularea sangelui
- consumul de catina nu este indicat pentru persoanele care au anumite boli ale sangelui. Aceste fructe marunte si galbui pot determina aparitia vanatailor si a sangerarilor
- in ceea ce priveste femeile insarcinate sau care alapteaza, inca nu exista informatii cu privire la posibile reactii adverse cauzate de consumul de catina. Din acest motiv, se recomanda consumul cu prudenta sau consultarea medicului inainte de a consuma catina sub orice forma