Ceai Negru

Ceai negru

Sanatate si energie intr-o ceasca aromata cu ceai negru. Nu-i asa ca suna bine? Iar raspunsul este unul pozitiv, cu siguranta. Si nici nu ar putea fi altfel, daca ne gandim ca ceaiul negru are o lista intreaga de beneficii pentru sanatate.

Pentru ca exista o sumedenie de intrebari legate de acest subiect, astazi voi incerca sa raspund la o parte dintre ele si sa dezbat mai pe larg aceasta tema.

Pentru cei care nu stiu, ceaiul negru a fost descoperit cu peste 5000 de ani in urma in China. Chiar daca se numeste "negru", chinezii ii spun de fapt ceai rosu, chiar si in ziua de azi.

Procesul prin care se obtine acest ceai este asemanator cu cel al ceaiului verde si ceaiului oolong. Aceste 3 sunt produse din tulpinile arborelui de ceai Camellia sinensis, care creste in aproximativ 50 de tari din intreaga lume.

Cum se obtine si ce contine

Cum se obtine si ce contine

Poate te-ai intrebat si tu, atunci cand ai turnat apa fierbinte peste pliculetul sau frunzele de ceai, cum de acesta este atat de aromat?

Ei bine, pentru a obtine acele frunze care iti aduc o aroma atat de bogata intr-o ceasca cu ceai, este nevoie de un proces indelungat. Acesta dureaza de la doua pana la patru sau chiar cinci saptamani.

Mai intai frunzele se ruleaza, apoi este indepartata umezeala si este oprit procesul de oxidare. La final, frunzele capata o culoare inchisa, de unde si denumirea de ceai negru

De fapt, bautura obtinuta are o culoare rosiatica (motivul pentru care chinezii il numesc rosu). Principalele etape ale procesului tehnologic sunt:

  • culegerea frunzelor de ceai
  • ofilirea acestora, rostogolirea si macerarea frunzelor
  • presarea si rularea
  • oxidarea si uscarea
  • in final, sortarea si ambalarea ceaiului

Ce contine ceaiul negru?

Aroma intensa si gustul proaspat al unei cesti cu ceai negru pot fi irezistibile. 🙂 Insa ce contine acesta, de ce este o bautura energizanta si benefica pentru sanatate?

Raspunsul se afla in compozitia acestui ceai, si anume:

  • cafeina (o ceasca de 250 de ml contine aproximativ 50 de mg de cafeina)
  • polifenoli (cu un puternic rol antioxidant)
  • flavine (reduc nivelul de colesterol rau)
  • teina (care actioneaza similar cafeinei)
  • aminoacizi (cu rol in incetinirea procesului de imbatranire)
  • minerale si vitamine (fosfor, iod, magneziu, vitaminele C, B1, B2, B5, B9, K)
  • compusi organic volatili

Ceai negru VS verde, oolong si cafea

Ceai negru vs. verde, oolong si cafea

Desi toate aceste tipuri de ceai provin de la acelasi arbust, totusi intre ele exista diferente.

Atat de gust, cat si de proprietati si de efectele pe care acestea le au asupra organismului.

Diferentele, in cea mai mare parte, sunt date de procesul de obtinere, deoarece fiecare in parte este supus unui alt procedeu. Astfel:

  • ceaiul verde - se obtine prin prelucrarea frunzelor mai tinere. Procesul tehnologic presupune in principal doar aburire si uscare, imediat ce au fost recoltate, fara a fi expuse la aer
  • ceaiul oolong - in acest caz frunzele sunt expuse la aer pentru anumite perioade de timp, obtinandu-se in final procesul de semi-fermentare. In timpul fermentarii, frunzele de ceai isi schimba nu doar culoarea si gustul, ci si proprietatile
  • ceaiul negru - presupune un proces mai complex, ce cuprinde mai multe etape, precum oxidarea si macinarea, care dau de altfel aroma intensa finala a ceaiului

Legatura ceaiului negru cu cafeaua este de fapt ca ambele bauturi contin cofeina si au efect energizant. Consumul moderat al acestora are beneficii dovedite pentru sanatate.

Una dintre diferentele majore dintre cafea si ceaiul negru consta insa in cantitatea de cofeina continuta, acest compus aflandu-se intr-o cantitate mai mare in cafea.

Cum prepari corect ceai negru

Cum prepari corect ceai negru

Prepararea ceaiului a fost privita inca din cele mai vechi timpuri ca o adevarata arta, fiecare detaliu fiind important pentru obtinerea unei arome perfecte.

Iar pentru a obtine ceasca cu ceai negru cu un gust bogat si o aroma intensa, trebuie sa tii cont de cateva aspecte.

Pentru 200 de ml de apa fierbinte, ai nevoie de un pliculet de ceai sau 3-4 grame de frunze.

Este important ca apa sa aiba aproximativ 90 de grade Celsius, deci sa nu atinga punctul de fierbere.

Toarna apa fierbinte peste pliculet sau planta si acopera vasul cu o farfurioara. In cazul ceaiului negru, poti lasa frunzele la infuzat pentru aproximativ 4-5 minute.

Cateva sfaturi pentru un ceai perfect

  • nu prepara o cantitate mare de ceai dintr-o data, ci doar cat bei. Aroma se pierde daca ceaiul s-a racit
  • aroma devine mai intensa daca lasi mai mult la infuzat. Asa ca-ti recomand sa gusti dupa primele trei minute, iar daca este necesar, sa mai lasi 1-2 minute
  • optional, in functie de gust, poti adauga si alte ingrediente. De exemplu o feliuta de lamaie pentru aroma, putin lapte sau miere

Beneficiile ceaiului negru

Te simti obosit si parca ai avea nevoie de un impuls de energie? Sau poate simti nevoia de o mica pauza de relaxare, un moment doar pentru tine?


Un consum echilibrat de ceai negru, limitat la cel mult 4-5 cesti pe zi, cu siguranta ca nu doar te energizeaza si iti induce starea de bine pe care o cauti, dar are si alte efecte pozitive pentru organism.


Dar mai bine sa vedem impreuna care ar fi acestea.

Imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare

Cercetarile efectuate in acest sens, au aratat ca ceaiul negru activeaza si imbunatateste procesele psihosomatice si sporeste atentia.


Atat cafeina, cat si prezenta unui aminoacid denumit L-teanina, au rolul de a stimula si activa concentrarea.


Acesta reduce nivelul de hormoni ai stresului si protejeaza creierul impotriva bolii Parkinson.

Diminueaza riscul de aparitie a bolilor cronice

Ceaiul negru este foarte bogat in antioxidanti ce reduc efectele radicalilor liberi si incetinesc deteriorarea celulara.


In plus, acesta contribuie la inmultirea celulelor cu rol in protejarea organismului.

Protejeaza sistemul digestiv

Este stiut faptul ca un dezechilibru la nivelul florei intestinale poate atrage dupa sine o intreaga serie de boli.


Ceaiul negru, prin polifenolii din compozitie, stimuleaza inmultirea bacteriilor bune si inhiba totodata dezvoltarea bacteriilor rele din flora intestinala. 

Pentru o inima mai sanatoasa

Un consum echilibrat de ceai negru ajuta si la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Asta in principal datorita flavonoidelor care scad riscul de obezitate si ajuta la reducerea nivelului de colesterol.


Acesta este cauza a numeroase probleme grave, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.


Studiile efectuate au demonstrat ca un consum regulat de ceai negru reduce nivelul colesterolului rau si, in plus, scade cu peste 30% riscul de accident vascular cerebral.


Totodata, acesta scade tensiunea arteriala si protejeaza sanatatea intregului sistem cardiovascular.

Scade nivelul zaharului din sange

Ceaiul negru contribuie la reglarea productiei de insulina, reducand astfel nivelul zaharului din sange.


In acest fel sunt preintampinate o serie de afectiuni, printre care si diabetul zaharat.


In plus, s-a constatat ca acest ceai imbunatateste modalitatea de metabolizare a zaharului de catre organism.

Ceaiul negru te ajuta sa slabesti

Prea frumos ca sa fie adevarat?


Si totusi, vestea buna este ca facandu-ti o rutina zilnica din a consuma ceai negru, nu doar ca vei avea parte de energie si de un plus de sanatate, dar acesta te va ajuta sa dai jos din kilogramele in plus.


Mai exact, polifenolii din compozitie au rol in inmultirea bacteriilor sanatoase din tractul digestiv si la inhibarea celor daunatoare, ajutand astfel inclusiv la un bun tranzit intestinal si la detoxifierea eficienta a organismului.


De asemenea, flavonoizii ajuta la scaderea numarului de trigliceride din organism prevenind astfel instalarea obezitatii.


In plus, ceaiul negru contine putine calorii (aproximativ doua calorii la o ceasca), astfel incat acesta reprezinta o bautura excelenta in cadrul oricarei diete de slabit.

Ceaiul negru in cosmetica

Ceaiul negru in cosmetica

Ceaiul negru nu este benefic doar pentru sanatate, ci si pentru mentinerea frumusetii naturale.

Drept dovada, multe cosmetice, fie ca vorbim despre creme pentru ingrijirea corpului sau despre produse destinate podoabei capilare, utilizeaza acest ingredient.

Dar sa vedem care sunt principalele beneficii ale ceaiului negru in cosmetica.

Ceai negru pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Acest remediu este o adevarata binefacere si un rasfat totodata pentru pielea si tenul tau.

Prin compusii pe care ii contine, ceaiul negru mentine fermitatea si elasticitatea pielii si mai mult decat atat, previne infectiile cutanate.

De asemenea, este un ingredient ce ajuta in procesul de regenerare celulara, astfel incat mentine aspectul tanar al pielii si ajuta la o refacere mai rapida dupa expunerea la razele UVA si UVB.

Este un remediu benefic si pentru tenul tau. Acesta hidrateaza in profunzime si ajuta la reducerea pungilor de sub ochi.

Antioxidantii prezenti in ceaiul negru ajuta la combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi la care este supusa zilnic pielea.

Iar pentru o piele reimprospatata, neteda si hidratata in profunzime, iti propun sa incerci o masca cu ceai negru: masca de fata hidratanta 2 in 1.

Si inca un truc: daca la fiecare baie vei adauga in apa si cateva pliculete cu ceai negru, acesta va avea un usor efect bronzant pentru piele.

Rasfat si sanatate pentru parul tau

Si podoaba ta capilara va avea cu siguranta un aspect mai frumos, mai stralucitor si mai plina de viata daca vei folosi ceaiul negru ca sa-o ingrijesti.

Datorita mineralelor si vitaminelor din compozitie, dar si actiunii de regenerare celulara, ceaiul negru contribuie la mentinerea sanatatii parului.

De asemenea, acesta ajuta la combaterea diverselor probleme, precum cea a matretii.

Contraindicatii si atentionari speciale

Desi ceaiul negru este un remediu minunat, energizant, cu o aroma bogata, acesta are si cateva contraindicatii si atentionari speciale. Mai ales cand vorbim despre un consum exagerat.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand consumi ceai negru:

  • datorita cofeinei, nu trebuie sa consumi prea mult ceai negru si nici la ore tarzii. In acest fel vei evita stari precum insomnia, greata, nervozitatea
  • nu este indicat persoanelor care sufera de diverse afectiuni gastrice (precum gastrita), deoarece poate creste aciditatea
  • se recomanda prudenta in cazul persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, astfel, in acest caz, inainte de a consuma ceai negru cere opinia medicului
  • tot datorita cofeinei, ceaiul negru nu se recomanda celor care sufera de hipertensiune
  • desi consumat neindulcit, ceaiul negru regleaza nivelul de insulina, cere sfatu medicului inainte (acesta poate provoca si anumite reactii adverse)
  • nerecomandat copiilor sau femeilor insarcinate / care alapteaza