Ceai de Cozi de Cirese

Ceai de cozi de cirese

Ceaiul de cozi de cirese este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai utilizate si eficiente remedii naturale pentru problemele digestive.

Acest ceai este recomandat pentru a ajuta la tratarea mai multor afectiuni, asta si datorita faptului ca are un continut ridicat de potasiu si flavonoide.

Conform fizioterapeutilor, daca consumam regulat ceai din cozi de cirese, beneficiem de efectele sale diuretice, dar va fi eficient si impotriva unor afectiuni.

Printre acestea se numara tusea excesiva, guta, cistita, reumatism, dureri de stomac si chiar si celulita si kilogramele in plus. Insa mai multe informatii despre acest ceai vei gasi in cele ce urmeaza.

Recoltarea si pastrarea cozile de cirese

Cum recoltam si pastram cozile de cirese?

Ciresele se recolteaza cand ajung la maturitate, adica atunci cand capata o nuanta de visiniu inchis.

Acest proces de recoltare se face cu tot cu codite. Toata operatiunea se realizeaza cu grija, pentru a nu strivi sau sfarama fructele.

De retinut faptul ca este foarte important sa se adune ciresele la timp.

O posibila amanare a recoltarii poate face fructele sa se zbarceasca sau sa se usuce in pom. In acest caz, nici cozile de cirese nu vor mai avea aceleasi proprietati.

Dupa recoltarea cireselor, se indeparteaza coditele, se spala, se lasa sa se scurga si sa se usuce, intinse (dar nu suprapuse) la soare. Trebuie sa ai grija unde le intinzi, astfel incat sa fie ferite de posibile precipitatii sau umezeala.

Vei sti ca procesul de uscare este finalizat atunci cand cozile de cirese au devenit rigide si se rup cu un pocnet sec.

Dupa finalizarea procesului de uscare, poti sa pastrezi cozile in saci/pungi de hartie sau de panza. Poti folosi si recipiente inchise ermetic.

Ai grija la locul in care le depozitezi. Trebuie sa fie un spatiu uscat, curat si ferit de umezeala.

Continutul si proprietatile cozilor de cirese

Continutul si proprietatile cozilor de cirese

Cozile de cirese contin o serie de substante nutritive extrem de benefice pentru organism.

Proprietatile cozilor de cirese sunt atat de numeroase datorita sarurilor de potasiu, a catechinicilor, flavonoidelor si taninurilor.

Sarurile de potasiu stimuleaza rinichii, insa au efecte si asupra reglarii ritmului cardiac.

Flavonoidele (substante cu un puternic efect antioxidant) stimuleaza suplimentar activitatea rinichilor, combat alergiile, reduc inflamatia si pot preveni bolile cardiace.

Cozile de cirese contin pigmenti care au un puternic efect antioxidant. Acestia  ajuta la prevenirea si tratarea bolilor articulare, stimuleaza imunitatea si intineresc celulele pielii.

De asemenea, mai contin vitaminele B1, C si D. Acestea fac ca ceaiul de cozi de cirese sa aiba un efect diuretic.

Antioxidantii pe care coditele ii contin, fac ca acest ceai de cozi de cirese sa fie sarac in calorii si sa creasca rezistenta organismului fata de o multime de afectiuni.

Cozile de cirese au urmatoarele proprietati:

  • curata rinichii
  • ajuta la scaderea colesterolului
  • ajuta la mentinerea sanatatii ficatului
  • purifica sangele
  • reduc durerile si au efect calmant
  • ajuta la slabit

Cum prepari ceai de cirese

Cum prepari ceai de cirese

Prepararea ceaiului de cozi de cirese se face asemanator cu majoritatea ceaiurilor medicinale.

Daca vrei sa-ti fie mai usor, mai ales daca folosesti cozi de cirese care nu sunt la pliculet, iti recomand sa-ti cumperi un infusor pentru ceai. Este foarte ieftin si te va ajuta si la prepararea altor ceaiuri.

Alternativ, daca vrei, poti sa-ti cumperi o cana cu acel recipient special unde se indroduc plantele, fara ca acestea sa se imprastie prin ceai.

Pentru a prepara un ceai din cozi de cirese poti proceda astfel:

  • pui la fiert 250 ml apa
  • cand clocoteste, adaugi 2 linguri de cozi de cirese
  • lasi sa fiarba aproximativ 5 minute
  • timp de circa 20 de minute lasi ceaiul sa se raceasca
  • il strecori si il bei, de preferat pe stomacul gol

Pentru a beneficia de efectele sale, se recomanda consumul a 3 cani de ceai de cozi de cirese pe zi, cu 30 de minute inainte de fiecare mesa.

Dupa preferinte, se poate adauga lamaie, miere sau zahar. Evident, nu-ti recomand zaharul. Daca ai posibilitatea, adauga putina miere de manuka.

Beneficiile ceaiului de cozi de cirese

Daca pana acum credeai ca dupa ce mananci ciresele, coditele lor trebuie aruncate, in randurile de mai jos te voi convinge sa le pastrezi si sa le consumi.


Desigur, sub forma de ceai, pentru ca acesta are multe beneficii pentru organism.

Infectie urinara

Avand un puternic efect antiinflamator si antiseptic, ceaiul de cozi de cirese te poate scapa de infectiile urinare usoare, dar chiar si acute.


In acest caz, se recomanda consumul zilnic a cate 3 cani de ceai de cozi de cirese, timp de 30 de zile.


Pentru a obtine ceaiul, fierbe un pumn de cozi de cirese in aproximativ 500 ml de apa, timp de 10 minute.

Reumatism si guta

Pe langa tratamentul medicamentos impotriva reumatismului sau a gutei, poti apela si la bai locale cu decoct de cozi de cirese.


Pentru a obtine decoctul de cozi de cirese, fierbe un pumn de cozi de cirese intr-un litru de apa (clocotita).


Apoi lasi la infuzat timp de 10 minute, dupa care adaugi continutul obtinut in apa de baie.

Probleme ale rinichilor

Se spune ca ceaiul de cozi de cirese este cel mai bun tratament natural pentru functionarea optima a rinichilor.


Daca te confrunti cu dureri in partea inferioara a spatelui sau in zona lombara, acestea pot fi cauzate, de cele mai multe ori, de consumul insuficient de lichide. 


Pentru buna functionare a rinichilor, pe langa consumul de apa, este recomandat si consumul de ceai din cozi de cirese.

Dureri de stomac si diaree

Datorita efectului detoxifiant, acest ceai poate ajuta la ameliorarea unor probleme digestive.


In cazul durerilor de stomac, se recomanda consumul zilnic a unei cani de ceai, preparat din 1 lingura de cozi de cirese fierte in 200 ml apa, timp de cca.15 minute.


Efectele ceaiului de cozi de cirese nu intarzie sa apara nici in cazul diareei.


Dupa cateva ore de la consumare, aceasta problema digestiva ar trebui sa dispara.

Tuse excesiva

Ceaiul din cozi de cirese poate sa calmeze tusea agresiva si excesiva, avand efecte asemanatoare cu cele ale siropului pentru tuse.


De asemenea, este un cunoscut leac batranesc pentru raceala si gripa.

Colesterol

Avand o cantitate mare de bioflavonoizi si antioxidanti, ceaiul de cozi de cirese ajuta la scaderea colesterolului "rau" din sange si imbunatateste circulatia sangelui prin dilatarea arterelor mici.


Pentru aceasta afectiune, se recomanda consumul unei cani de ceai de cozi de cirese pe zi, timp de o luna de zile.

Alergii

Consumat regulat poate imbunatati si chiar elimina simptomele neplacute cauzate de alergii, fie ca e vorba de urticarii sau catar respirator.


Acest ceai le este recomandat inclusiv persoanelor cu astm alergic.

Celulita si diete pentru slabit

Datorita proprietatilor depurative, ceaiul de cozi de cirese ajuta la eliminarea reziduurilor din sange si a surplusului de grasime.


Pentru a te bucura de un efect vizibil in timpul curei de slabire cu ceai de cozi de cirese, poti consuma zilnic aproximativ 1 litru de ceai, timp de 2 saptamani.


Este important sa faci o pauza de 1 saptamana si abia apoi sa incepi sa bei acest ceai timp de alte 2 saptamani.


Se recomanda consumarea ceaiului intre mesele principale, dar pentru o mai buna actiune asupra organismului, cel mai indicat este sa fie baut la cel putin 2 ore dupa servirea mesei.


In cazul celulitei, rezultatele vor aparea in timp, insa pentru a elimina aspectul inestetic al celulitei, in paralel cu consumul de ceai se recomanda o cura cu cirese.


Astfel, se pot consuma pana la 1 kg de cirese pe zi.

Atentie! Aceste recomandari si informatii nu trebuie sa inlocuiasca un tratament prescris de medicul specialist.

Alegerea celui mai bun ceai

Alegerea celui mai bun ceai

Daca nu ai in gradina un cires, daca locuiesti la bloc sau daca pur si simplu nu vrei sa pastrezi coditele de la ciresele dupa ce mananci fructul, atunci il poti cumpara acest ceai din magazinele naturiste sau farmacii.

Atunci cand alegi ceaiul pe care vrei sa-l consumi, cu siguranta te uiti cu atentie la pret, cantitate, tipul ceaiului si analizezi firmele producatoare.

Daca esti la prima achizitie si nu ai incercat de la un anumit producator, iti este mai greu sa te decizi, pentru ca nu sti nimic despre calitatea produsului.

Totusi, iti recomand sa alegi ceaiurile vrac.

Desi sunt mai greu de preparat (pentru ca nu sunt ambalate la pliculet), iar pretul lor este de obicei mai mare, calitatea produsului este mai buna. Desigur, conteaza si tipul de ceai.

Revenind la ceaiul de cozi de cirese, eu iti recomand cu tarie ca atunci cand cumperi fructele, sa nu arunci coditele. Nu cred ca te vor incurca foarte mult.

Cu siguranta vei gasi un loc si pentru ele, pana le usuci, iar mai apoi pentru depozitare.

Contraindicatii

Nu se cunosc reactii adverse ale consumului de ceai de cozi de cirese.

In ceea ce priveste contraindicatiile, se recomanda a se consuma cu prudenta in cazul sarcinii si/sau alaptarii. Cel mai indicat este sa ceri si sfatul medicului.

De asemenea, este recomandat ca persoanele cu pietre mari la rinichi sa nu consume ceai de cozi de cirese, pentru ca poate provoca blocaje renale.