Ceai de afine

In acest articol vreau sa-ti spun de ce ar trebui sa consumi ceai de afine si care sunt beneficiile acestuia. Chiar daca nu este un ceai foarte popular, acesta are extrem de multe beneficii asupra sanatatii noastre.

Este cunoscut faptul ca ceaiul de afine protejeaza chiar si impotriva cancerului. Insa asta nu e tot! Mai are actiuni benefice asupra sanatatii inimii, dar si a sistemului imunitar.

Lista de beneficii poate continua. Insa voi dezbate acest subiect in randurile ce urmeaza.

Despre afin

Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust mic de culoare verde. Este originar din America de Nord, dar a fost cultivat in Europa in urma cu aproape un secol si pot fi gasit acum in multe parti ale lumii.

Despre afinIn general, creste in regiunile muntoase, paduri montane, tufisuri, pajisti montane, pe stanci, paduri de conifere, dar nu mai sus de altitudinea de 2500m.

Arbustiul de afin produce flori alb-verzui sau rosiatice (infloreste in lunile Mai si Iunie) si fructe comestibile delicioase toamna.

Fructele de afin sunt acide, dar delicioase. Gustul afinelor este acru, dar nu amar. Afinele sunt utilizate pe scara larga in productia de bauturi, compoturi, jeleuri sau chiar vin.

Popular, afinul se mai numeste si coacaza (fructele fiind coacaze), pomusoare sau afine negre.

Afinele crude sunt bogate in:

  • minerale: fier, crom, zinc, potasiu, mangan, etc
  • vitamina C, E, K
  • alcool
  • acizi organici
  • uleiuri esentiale

Si frunzele de afin au proprietati foarte bune, mai ales cele care sunt culese primavara, inainte sa ajunga la maturitate. Din compozitie nelipsand tanin, mirtilina, ericolina, arbutozid, acid chinic si derivati flavonici.

Afinele se pot consuma proaspete, uscate, sub forma de sucuri, smoothie-uri, congelate (se poate cumpara de la supermarket-uri) sau sub forma de pulbere.

Sub ce forma gasesti ceaiul de afine

Ceaiul de afine se prepara atat din frunzele, cat si din fructele uscate ale arbustiului. Atat frunzele, cat si fructele de afin au propreitati astringente, deoarece contin tanin.

Poti cumpara acest ceai din magazinele naturiste, supermarketuri, farmacii sau online sub forma de:

  • frunze sau fructe de afin uscate ( produs brut )
  • pliculete cu frunze sau fructe de afin uscate

Daca ai posibilitatea, poti culege chiar tu frunzele si fructele de afin. Pune-le la uscat intr-un loc aerisit si prepara din ele deliciosul ceai!

Cum prepari ceai de afine

Adauga o lingurita de planta sau un pliculet intr-o cana de apa clocotita (250 ml). Lasa la infuzat intre 7 – 10 minute.

Poti prepara si ceai de afin macerat la rece. Adauga o lingurita de planta sau un pliculet intr-o cana cu apa rece. Lasa la infuzat pana la 8 ore.

Pentru o concentratie mai mare poti folosi chiar si o lingurita cu varf sau o lingurita si jumatate.

Incearca sa consumi ceaiul de afine fara zahar! Daca totusi doresti indulcirea lui (desi nu vad motivul), atunci foloseste mierea.

Se pot consuma pana la 3-4 cani pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa.

Ceai de afine beneficii

Ceai de afine beneficii

Ceaiul de afine are foarte multe beneficii. Ce este interesant este faptul ca are extrem de putine efecte secundare. Motivul principal este ca sunt foarte putine alergii la aceasta planta (arbust).

Totusi, s-a constatat ca un consum excesiv de ceai de afine poate provoca diaree. Prin urmare nu-ti recomand mai mult de 3, 4 cani pe zi.

Afinele au devenit foarte populare si cautate in ultimii ani. Asta deoarece s-a descoperit ca acestea contin un antioxidant foarte puternic. Prin urmare au un rol benefic asupra sanatatii si sistemului imunitar.

Astfel, este indicat sa consumi si fructe proaspete, nu doar ceai.

Nu doar fructul de afin este sanatos, ci si frunzele de afin contin antioxidanti si alte substante nutritive.

Uz intern:

  • antioxidant puternic
  • sustine sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor
  • detoxifierea tractului intestinal
  • colon iritabil
  • infectii urinare
  • ulcer gastric (creat datorita consumului de alcool, stres si medicamente) si cronic
  • diabet, ajutand la diminuarea zaharului din sange
  • anorexie
  • insuficienta biliara
  • hepatita
  • distruge viermii intestinali
  • mareste acuitatea vizuala datorita continutului bogat de vitamin A
  • ajuta la scaderea in greutate
  • scade colesterolul rau si creste coleserolul bun
  • amelioreaza stresul
  • uneori ajuta si la tratarea unor afectiuni dermatologice

Uz extern:

  • rani si arsuri
  • sub forma de masti, spalari sau comprese, este foarte un bun antibacterian si ajuta in tratamentul ridurilor (nu este recomandat celor cu pielea uscata)
  • tratarea hemoroizilor si fisurilor anale
  • reduce disconfortul care apare la nivelul pielii

Contraindicatii:

  • persoanele care sunt alergice la aspirina, deoarece afinele contin o cantitate mare de acid salicilic
  • poate provoca afectiuni stomacale, cum ar fi diaree
  • consumat in exces, poate provoca pietre la rinichi
  • nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza
  • trebuie consultat medicul atunci cand se doreste a se folosi in paralel cu un medicament anticoagulant

Retete delicioase de ceai de afine

Ceaiul de afine are un gust delicios si poate fi baut sub multe forme si combinatii.

Iti propun doua retete de ceai de afine delicioase si concentrate.

1. Reteta de ceai de afine medicinal

Ingrediente:

  • 500 gr de afine proaspete
  • 3 litri de apa.
  • 2 cani de zahar
  • sucul de la 2 portocale
  • sucul de la 2 lamai
  • 12 cuisoare
  • 2 betisoare de scortisoara

Mod de preparare ceai de afine medicinal

Pune afinele si sucurile de portocale si lamai intr-o oala. Fierbe amestecul, apoi adauga celelalte ingrediente. Mai lasa pe foc 30 de minute. Stinge focul si lasa la infuzat 1 ora. Dupa ce s-a infuzat, incalzeste ceaiul si serveste-l cald.

Poti pastra amestecul de ceai de afine medicinal la frigider. Incalzeste-l de fiecare data inainte sa il bei!

2. Reteta de ceai de afine cu mere

Ingrediente:

  • 2 cani de afine
  • 6 felii de ghimbir
  • 6 cuisoare intregi
  • 2 betisoare de scortisoara
  • 4 cani de apa
  • 50 gr de miere
  • 4 pliculete de ceai de afine
  • 4 cani de suc de mere

Mod de preparare ceai de afine cu mere

Combina afinele, ghimbirul, cuisoarele, scortisoara si apa intr-un vas mare. Fierbe la foc mic pana cand afinele se inmoaie.

Ia amestecul de pe foc, lasa-l sa se receasca un pic si adauga mierea. Adauga pliculetele de ceai, apoi lasa 5 minute la infuzat. Strecoara amestecul printr-o strecuratoare fina sau printr-un tifon umed.

Adauga si sucul de mere in oala. Incalzeste din nou si se serveste fierbinte.

Poti pastra amestecul de ceai de afine cu suc de mere la frigider. Incalzeste-l de fiecare data inainte sa il bei!