Antioxidanti
Despre antioxidanti si importanta lor se discuta la scara larga in lumea medicala. Fie ca este vorba de nutritie sau de cosmetica, fie ca vorbim despre alte probleme medicale, antioxidantii sunt mereu apreciati.
Cu alte cuvinte, antioxidantii au devenit un fel de „substanta-minune” pe care trebuie sa o avem in organism si a carui rol este extrem de important pentru acesta.
Dar care sa fie oare adevaratul rol al antioxidantilor? Si mai ales, ce sunt de fapt acesti antioxidanti? Ce se intampla daca nu avem un aport optim de antioxidanti on organism?
Raspunsurile la aceste intrebari, plus alte informatii utile si importante despre antioxidanti, le vei afla din acest articol.
Ce sunt antioxidantii si ce rol au?
Antioxidantii sunt o grupa de compusi care protejeaza organismul de procesul chimic numit oxidare.
Acest proces produce radicali liberi care ataca membranele celulare, iar din acest motiv antioxidantii sunt extrem de importanti.
Organismul nostru creeaza, inevitabil, radicali liberi, in timpul procesului de producere a energiei. Totusi, radicalii liberi mai pot sa fie generati si de alti factori.
Acestia pot sa fie interni, iar in aceasta situatie responsabile ar putea sa fie diversele inflamatii, de exemplu. Factorii externi care contribuie la cresterea radicalilor liberi pot sa fie poluarea, stresul sau stilul de viata nesanatos.
Actiunea negativa a radicalilor liberi asupra corpului poate fi oprita de antioxidanti. Practic, rolul antioxidantilor este de a reduce efectele negative ale radicalilor liberi.
Concret, antioxidantii opresc procesul de imbatranire prematura a celulelor din organism si previn aparitia unor boli sau afectiuni.
De asemenea, prin actiunea lor impotriva radicalilor liberi, contribuie la mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune.
Tipuri de antioxidanti
Mai jos vei gasi care sunt principalele tipuri de antioxidanti.
1. Antioxidantii non-enzimatici - vitamina E, vitamina C si beta-carotenul.
Rolul acestor antioxidanti este de a tine sub control reactiile in lant ale radicalilor liberi.
Cu alte cuvinte, daca radicalii liberi au, de exemplu, 100 de reactii in lant, antioxidantii non-enzimatici pot sa reduca numarul lor la 5.
Totodata, mai contribuie la imbunatatirea activitatii tuturor celorlalti antioxidanti.
2. Antioxidantii enzimatici – superoxid dismutaza, catalaza, glutation peroxidaza, metionina reductaza.
Antioxidantii enzimatici sunt produsi in mod natural de catre organism. Rolul lor este de a descompune si elimina radicalii liberi.
Legatura dintre cele doua tipuri de antioxidanti este foarte importanta.
Chiar daca majoritatea antioxidantilor non-enzimatici sunt produsi de alimente si suplimente alimentare, acestia intaresc sistemul de aparare al antioxidantilor enzimatici.
Totodata, ajuta la dezarmarea radicalilor liberi, facandu-i sa fie vulnerabili si mult mai usor de eliminat.
Tipuri in functie de solubilitate
Atunci cand vorbim despre tipurile de antioxidanti, mai tinem cont si de cateva criterii de diferentiere a acestora.
In primul rand, ne referim la solubilitatea lor. In functie de acest criteriu, putem distinge doua tipuri de antioxidanti:
1. Antioxidanti hidrosolubili
Cei mai numerosi antioxidanti hidrosolubili sunt polifenolii si vitamina C. Acesti antioxidanti se dizolva in apa, deci se absorb cel mai bine in organism.
Acest lucru se justifica prin faptul ca legumele si fructele care au antioxidanti hidrosolubili au un continut mare de apa.
In cazul acestor antioxidanti, o problema este data de faptul ca sunt eliminati destul de repede din organism, prin urina.
2. Antioxidanti liposolubili
In categoria acestor antioxidanti, cei mai cunoscuti sunt vitamina E, vitamina A, carotenoizii si acidul lipoic.
Antioxidantii liposolubili se absorb doar in prezenta grasimilor. Organismul nu poate sa absoarba antioxidanti liposolubili, daca nu detine grasimi.
Totusi, acesti antioxidanti se pot acumula in timp si nu sunt eliminati din organism.
Tipuri in functie de dimensiunea moleculara
Un alt criteriu in functie de care diferentiem antioxidantii este dimensiunea lor moleculara.
Avem si in aceasta categorie doua tipuri de antioxidanti:
1. Antioxidanti cu molecule mici
In aceasta categorie intra vitamina C, vitamina E, acidul lipoic, glutationul, coenzima Q10 si carotenoizii.
Acesti antioxidanti cu molecule mici inlatura speciile reactive de oxigen si le elimina din organism.
2. Proteine antioxidante cu molecule mari
Rolul acestor proteine antioxidante cu molecule mari este de a apara enzimele si proteinele esentiale pentru ADN.
Cei mai puternici antioxidanti
Fiecare antioxidant are propriul rol, iar pe langa acesta, interactioneaza cu alti antioxidanti pentru a-si mari eficienta.
Glutation
Studiile medicale au aratat ca acesta este cel mai puternic antioxidant din corp.
Glutationul este o enzima care este produsa in mod natural de catre organism, fara a avea nevoie de contributia altor substante.
Acest antioxidant protejeaza organismul de stresul oxidativ, ajuta la detoxifiere si contribuie la cresterea eficientei a altor antioxidanti.
Acidul alfa-lipoic
Un alt antioxidant produs in mod natural de catre organism este acidul alfa-lipoic.
El poate fi gasit si in suplimentele alimentare, insa cel mai eficient efect il are antioxidantul natural.
Rolul sau este unic. Poate sa regenereze alti antioxidanti, precum vitamina C sau vitamina E, dupa ce acestia au fost folositi in neutralizarea radicalilor liberi.
De asemenea, are capacitatea de a stimula productia altor antioxidanti naturali, precum coenzima Q10 si glutationul.
Totodata, elimina metalele grele din corp, cum ar fi mercurul.
Vitamina C
Un rol deosebit al vitaminei C este de a ajuta la functionarea optima a sistemului imunitar si la regenerarea organismului.
Totodata, contribuie la mentinerea metabolismului energetic, formarea colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange, a sistemului osos si a pielii si la reducerea oboselii.
Vitamina C mai este intalnita si sub denumirea de acid ascorbic.
Ea se gaseste in multe alimente, precum patrunjel, rosii, cartofi, broccoli, citrice, kiwi, merisoare, cereale integrale, carne de vita, pui, peste, etc.
Vitamina E
Intalnita si sub denumirea de Tecoferol, vitamina E impiedica radicalii liberi sa actioneze asupra sistemului digestiv.
De asemenea, contribuie la intarirea sistemului imunitar si la accelerarea procesului de regenerare celulara.
Vitamina E se gaseste in uleiuri vegetale, alune, nuci, oua, mango, cereale integrale, floarea-soarelui, migdale, spanac, porumb, soia, broccoli.
Vitamina A
Acest antioxidant contribuie la mentinerea sanatatii pielii, la procesul de diferentiere celulara si la functionarea optima a sistemului imunitar.
Vitamina A se gaseste in cartofii dulci, morcovi, lapte, ficat, galbenus de ou.
Coenzima Q10
Un rol deosebit al acestui antioxidant este de a contribui la prevenirea imbatranirii premature. Din acest motiv, majoritatea produselor anti-aging contin coenzima Q10.
Pe langa acest rol, coenzima Q10 ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, a sistemului circulator si a activitatii inimii.
Inaintarea in varsta incetineste producerea naturala a coenzimei Q10.
Chiar si asa, poate fi luata din suplimentele alimentare. Mai poate fi gasita in alimente precum carne de pui si de vita, peste gras, nuci si alte seminte.
Beta-caroten
Acest antioxidant mai este cunoscut si sub denumirea de provitamina A.
Aceasta denumire se datoreaza faptului ca beta-carotenul se transforma in vitamina A-retinol, imediat dupa ce a ajuns in organism.
Ca antioxidant, beta-carotenul apara plamanii de actiunea fumului de tigara sau a poluarii.
Se gaseste in aproape toate fructele si legumele portocalii si verzi, deoarece este substanta care le pigmenteaza.
Flavonoidele
Flavonoidele sau polifenolii sunt antioxidanti care pot sa modifice anumite reactii ale organismului la alergeni, virusuri sau substante cancerigene.
Acesti antioxidanti se gasesc in soia, rodii, ceai verde, ceai negru, afine, struguri, marar.
Resveratrolul
Resveratrolul favorizeaza intinerirea, mentine in parametrii normali functiile cerebrale si sistemul cardiovascular. Se gaseste in struguri, mai ales in cei negrii.
Pana in acest moment, resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant natural.
Studiile au aratat ca este mai puternic de 20 de ori decat vitamina C si de 4 ori decat beta-carotenul. Vezi si Antioxivita.
Luteina
Luteina este un antioxidant care sustine in special sanatatea ochilor.
Se gaseste in special in legumele verzi, precum broccoli, varza, spanac, mazare, gulii, salata verde, zucchini, dar si in galbenusul de ou.
Seleniul
Desi este un mineral, seleniul intra in compozitia unei enzime antioxidante. Cel mai bun efect il are atunci cand actioneaza impreuna cu vitamina E.
Sustine activitatea acestei vitamine, limitand procesul de oxidare a grasimilor.
Seleniul interactioneaza bine si cu vitamina C sau B3, stopand activarea moleculelor de oxigen.
De asemenea, acest mineral mai contribuie la functionarea normala a glandei tiroide si la mentinerea sanatatii parului si a unghiilor.
Licopenul
Acest antioxidant puternic protejeaza stratul lipidic al celulelor. Conform unor studii, s-a constatat ca in jur de 90% din cantitatea de licopen produs de alimente este din rosii.
Licopenul se mai gaseste in pepenele rosu, caise, papaya, grepfruit rosu.
Alimente bogate in antioxidanti
Organismul nostru are antioxidanti proprii. Cu toate acestea, antioxidantii pot sa ajunga in corp si prin intermediul alimentelor pe care le consumam.
Este extrem de important sa aducem un aport de antioxidanti din alimentatie si sa evitam pe cat posibil consumul de suplimente.
Fructele si legumele detin cei mai multi antioxidanti, insa acestia se pot regasi si in carne sau alte produse.
Alimente bogate in antioxidanti
Fructe - afine, catina, merisoare, mere, avocado, cirese, goji, portocale, grepfrut, papaya, banane, zmeura, struguri, mango, coacaze, pere, pepene rosu, prune uscate, rodii, kiwi, capsuni, caise.
Legume - anghinarea, lintea, sfecla rosie, fasolea, varza rosie, patrunjel, marar, conopida, cartofii dulci, telina, prazul, ardeiul, mazarea, rosii, usturoi, vinete, dovleacul, morcovii, castravete, spanac, broccoli.
Alte alimente bogate in antioxidanti - soia, tofu, carnea slaba, lapte, ceai verde, ceai negru, vin rosu, fructe de mare, seminte de susan, ciocolata neagra, nuci, migdale, scortisoara, cuisoarele, galbenusul de ou, uleiurile vegetale, oregano.
Antioxidantii in dieta zilnica
Dupa cum stii, fructele si legumele joaca un rol deosebit de important pentru mentinerea sanatatii. Acest rol prevede si producerea de antioxidanti.
Astfel, consumul de fructe si legume este cel mai simplu mod de a obtine in organism cantitatea optima de antioxidanti.
Din acest motiv se recomanda consumul zilnic al fructelor si legumelor.
Putem sa beneficiem de un nivel optim de antioxidanti recurgand si la suplimente alimentare. Acestea trebuie sa fie recomandate de catre medic, iar doza lor trebuie respectata cu strictete.
Care pot fi efectele deficientei de antioxidanti?
Deficienta de antioxidanti poate produce o serie de efecte negative asupra organismului nostru.
In primul rand, va aparea stresul oxidativ.
Nu vom simti actiunea radicalilor liberi, insa faptul ca nu vom avea suficienti antioxidanti care sa lupte cu acestia, va produce dezechilibre majore.
Acestea se vor manifesta sub diverse forme:
- imbatranirea prematura
- deteriorarea vederii
- aparitia unor boli cardiovasculare
- functionarea neadecvata a metabolismului
- inflamarea articulatiilor
In al doilea rand, toate aceste dezechilibre pot favoriza aparitia unor boli, precum Alzheimer, cancer, diabet, cataracta, hipertensiune arteriala, infertilitate, tulburari mentale, artrita reumatoida, boala parodontala.
In concluzie...
Pentru a inlatura actiunea iminenta a radicalilor liberi, nu iti ramane decat sa adopti o dieta echilibrata si bogata in alimente bogate in antioxidanti.
Cunoscand rolul si importanta antioxidantilor, dar si sursele principale de origine alimentara, poti sa actionezi impotriva radicalilor liberi.
In acest fel contribui constient la mecanismul de aparare al organismului si la propria stare de bine.