Ceai de anghinare

Anghinarea este o planta folosita adesea in scopuri culinare, insa datorita proprietatilor ei terapeutice, aceasta este intrebuintata si in scop medicinal.

De fapt, proprietatile sale erau cunoscute si utilizate inca din vremuri stravechi. Desi poate fi consumata sub diverse forme, astazi am ales sa vorbesc mai pe larg despre ceai de anghinare.

In acest articol vei mai gasi si ce proprietati si beneficii aduce acest ceai asupra sanatatii, precum si despre modul corect de preparare.

Anghinarea - prezentare generala

Anghinarea

Anghinarea este o planta erbacee, perena, exclusiv de cultura, ce face parte din familia Asteraceae.

Ca aspect, are tulpina viguroasa si inalta, iar frunzele sunt mari, segmentate si spinoase. Florile de culoare violacee sunt mari si au forma globuloasa.

Aceasta planta originara din Etiopia este cunoscuta drept una dintre cele mai vechi plante medicinale.

Grecii si romanii foloseau anghinarea in special pentru a trata icterul si afectiunile urinare. Si in prezent, din frunze, tulpina si radacina de anghinare, sunt obtinute extracte folosite pentru medicamente benefice in tratarea anumitor afectiuni.

Anghinarea si proprietatile sale terapeutice

Asa cum spuneam, anghinarea este una dintre cele mai vechi plante medicinale, care a strabatut timpul, ajungand astazi sa fie folosita pentru o serie intreaga de afectiuni.

Asta datorita proprietatilor sale terapeutice, si anume:

  • hepatoprotectoare
  • coleretice
  • diuretice
  • vasodilatatoare
  • cardioprotectoare
  • laxative
  • bacteriostatice

Ce contin frunzele de anghinare?

Ce contin frunzele de anghinare?

Acestea reprezinta o sursa bogata de substante benefice pentru organism si pentru sanatate.

Sunt o adevarata “comoara” pe care este pacat sa nu o utilizam.

Printre aceste substante benefice se numara:

  • acizi fenolici
  • fitosteroli
  • flavonoide
  • zaharuri
  • enzime
  • cinarina (un antioxidant puternic cu rol hepatoprotector)
  • saruri de potasiu si magneziu

Ceai de anghinare beneficii

Anghinarea este o planta ce a trecut cu brio testul timpului si care poate fi utilizata sub mai multe  forme. In diverse preparate culinare, ca macerat la rece, sub forma de tinctura, de pulbere sau de ceai de anghinare.


Si pentru ca aceasta din urma reprezinta una dintre cele mai utilizate moduri de a o consuma, iata in continuare si care sunt beneficiile acestuia asupra sanatatii:

Ceai de anghinare pentru un ficat sanatos

Acest ceai are “darul” de a curata si de a proteja ficatul, ajutand in acelas timp si la regenerarea celulei hepatice.


Este de un real ajutor pentru producerea si eliminarea de bila, pentru detoxifierea naturala si eficienta a ficatului.


De asemenea, ceaiul de anghinare are rolul de a mentine un nivel normal al colesterolului si grasimilor, atat in sange, cat si la nivelul ficatului.


Deoarece ceaiul de anghinare stimuleaza secretia de bila, acesta poate fi de ajutor si pentru reducerea senzatiilor de arsuri stomacale.

De ajutor pentru normalizarea tranzitului intestinal

Daca suferi de tranzit intestinal incetinit, atunci o ceasca cu ceai de anghinare poate fi solutia perfecta.


Acesta normalizeaza tranzitul intestinal incetinit si este un remediu de ajutor in cazul sindromului de colon iritabil.


In plus, organismul va fi detoxifiat intr-un mod natural si eficient.

Un eficient diuretic natural

Prin marirea diurezei (cantitatea de urina eliminata in 24 de ore) pot fi prevenite sau chiar vindicate o serie de afectiuni.


Aici mentionez hipertensiunea, litiaza urinara, guta, infectii bacteriene de la nivelul vezicii urinare, ascita (acumularea de apa in abdomen), etc.

Combate probleme renale

Ceaiul de anghinare regleaza functionarea rinichilor si este un puternic adjuvant naturist pentru a ameliora si chiar combate infectiile vezicii urinare.


Ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, prevenin astfel formarea edemului.

“Topeste” kilogramele in plus

Anghinarea, mai ales consumata sub forma de ceai, de tinctura sau de pulbere, “topeste” kilogramele in plus, impiedicand totodata acumularea de noi depozite de grasime.


Previne retentia de apa si ajuta la eliminarea excesului de grasime din organism.


Este una dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru slabit, care alaturi de un stil de viata sanatos si de o dieta echilibrata poate face adevarate minuni.

Reduce nivelul de colesterol

Studii efectuate in acest sens au aratat ca ceaiul de anghinare ajuta organismul sa elimine colesterolul rau si totodata regleaza nivelul de colesterol bun.


In acest fel se conduce catre o mai buna functionare a sistemului cardiovascular.

De ajutor pentru sanatatea creierului

Datorita elementelor continute, dar in special datorita proprietatilor sale vasodilatatoare, anghinarea este de ajutor pentru o mai buna oxigenare a creierului.

Cum prepari si administrezi ceaiul

Cum prepari si administrezi ceaiul?

Fitoterapeutii sunt de parere ca extractele lichide ale acestei plante (ceai de anghinare, tinctura) sunt mai eficiente decat pulberea, deoarece acestea intra in contact direct cu papilele gustative.

Asa ca ca in cele ce urmeaza vezi cum se prepara si cum se administreaza un aromat ceai de anghinare.

Pentru o cana cu ceai de anghinare ai nevoie de 300 de ml de apa si o lingura de frunze uscate si maruntite grosier.

Cand apa atinge punctul de fierbere, adauga planta, lasa sa dea intr-un clocot, dupa care inchide si acopera vasul. Se infuzeaza timp de 15-20 minute.

Apoi ceaiul se strecoara si se bea de preferat pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani pe zi, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.

In cazul unui tratament prelungit, este indicat ca la o cura de 5-6 saptamani sa faci o pauza de 10-14 zile.

Recomandari de ceai de anghinare

Si pentru ca sanatatea ta este cea mai importanta, mai jos regasesti doua link-uri de unde poti cumpara simplu si in siguranta ceai de anghinare aromat, natural si eficient:

Ceai de anghinare de la Dacia Plant

Ceai de anghinare (Dacia Plant)

Vezica biliara

Ceai vezica biliara (Fares)

Contraindicatii

Ceaiul de anghinare este contraindicat in urmatoarele situatii:

  • intoleranta la anghinare
  • in caz de obstructie biliara
  • nu se recomanda pentru a trata litiaza biliara
  • in stadiul acut al bolilor hepato-biliare si renale
  • in cazurile grave de insuficienta hepatocelulara
  • nu este recomandat femeilor care alapteaza
  • persoanelor alergice la plante din familia Asteraceae/Compositae

De asemenea, este de preferat sa ceri sfatul medicului inaine de a incepe o cura cu anghinare daca stii ca suferi de diverse afectiuni si daca urmezi tratamente medicamentoase.

In conlcuzie...

O ceasca cu ceai de anghinare nu este doar un obicei placut ce iti ofera aroma si gust, ci si o doza buna de sanatate.

Chiar daca anghinarea “lucreaza” in mod special pentru protejarea ficatului, aceasta vine la pachet, asa cum am vazut, si cu alte beneficii pentru sanatate.

Este asadar inca un remediu naturist ce si-a castigat de-a lungul timpului un binemeritat loc de cinste in lista plantelor medicinale.