Anghinare

Anghinare

Anghinarea este o planta (nu leguma) cu multiple intrebuintari. Se foloseste in diverse preparate culinare, in terapii sau ca planta ornamentala.

In primul rand, cea mai cunoscuta dintre intrebuintarile anghinarei este in gastronomie. Planta se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare. In zonele mediteraneene, de unde este originara, anghinarea este considerata o delicatese culinara.

Nu se consuma intreaga planta! Partea sa comestibila este bulbul florii, dar si frunzele pot fi consumate.

Intr-o regiune a Spaniei, perioada recoltarii bulbului de anghinare este considerata o adevarata sarbatoare. In toate casele si restaurantele din regiunea respectiva se gatesc doar preparate care au ca ingredient principal anghinarea.

Anghinarea mai este folosita si in scop terapeutic. De-a lungul timpului au fost descoperite o serie de beneficii pentru sanatate ale consumului de anghinare.

Poate fi de folos pentru reglarea tranzitului intestinal, a tensiunii arteriale sau a nivelului de colesterol din sange.

Medicina naturista utilizeaza frecvent anghinarea pentru a trata (sau ca adjuvant) afectiuni precum: afectiuni renale, hepatice sau ale circulatiei sanguine. In medicina sunt folosite florile, frunzele si radacina plantei.

Ce este anghinarea?

Ce este anghinarea?

Anghinarea, cu denumirea stiintifica Cynara scolymus, face parte din familia de plante Asteraceae. Din aceeasi familie mai fac parte floarea-soarelui, coada soricelului, papadia si inca peste 20.000 de specii de plante.

Desi este considerata o leguma, anghinarea este de fapt o planta (un soi de ciulin).

Incepe sa infloreasca vara si florile sale persista pana toamna. Creste si se dezvolta pe un sol bogat, usor lutos.

Prefera pozitionarea inspre razele directe ale soarelui si nu suporta frigul. Din acest motiv este atat de raspandita in tarile mediteraneene, mai ales in Spania, Franta, Italia, dar si in Statele Unite ale Americii. 

Anghinarea este usor de recunoscut datorita florilor de culoare violet care formeaza un lob in varful plantei. Tulpina sa este ramificata, iar frunzele sunt mari, spinoase si verzi.

Pentru plantele care urmeaza sa fie consumate este foarte important ca florile sa nu fie inflorite pe deplin. In caz contrar, anghinarea nu va mai fi comestibila.

Proprietatile anghinarei

Anghinarea este o planta cu numeroase efecte terapeutice, datorita proprietatilor sale. Ea contine foarte multa apa (aproximativ 75 – 80% din compozitia sa este reprezentata de apa)

Anghinarea are un continut foarte scazut de colesterol si grasimi saturate. Acest lucru face ca planta sa fie bogata in vitamine, minerale si mai ales in fibre.

In compozitia ei se regasesc:

  • vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, K, D, E
  • acid folic
  • tiamina
  • niacina
  • riboflavina
  • polifenoli
  • cinarina
  • cynaropicrin
  • oxidaze
  • flavone
  • inulina
  • calciu
  • fier
  • magneziu
  • zinc
  • mangan
  • fosfor

In studiul Nutritive Value of Foods al USDA (United States Department of Agriculture) s-a dovedit ca o anghinare de 100-120 g contine:

  • 60 kcal
  • carbohidrati – 19 g
  • fibre – 9 g
  • proteine – 4 gr
  • calciu – 76 mg
  • fier – 2 mg
  • sodiu – 160 mg
  • potasiu – 590 mg
  • fosfor – 12% DZR
  • vitamina C – 25% DZR
  • vitamina K – 24% DZR
  • vitamina B1 – 6% DZR
  • vitamina B2 – 5% DZR
  • vitamina B3 – 7% DZR
  • vitamina B6 – 11% DZR
  • vitamina B9 – 22% DZR
  • vitamina A – 267 UI

Anghinarea beneficii

Anghinarea este una dintre plantele care, din pacate, nu se consuma in mod frecvent la noi in tara.

Cei mai multi oameni nu cunosc prea multe informatii despre aceasta, motiv pentru care nici nu o consuma.


In cele ce urmeaza, iti voi prezenta cele mai importante beneficii ale consumului de anghinare. Aflandu-le, cu siguranta o vei cumpara si vei incerca sa o incluzi cat mai des in preparatele tale.

Contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange

In urma unui studiu, s-a constatat ca atunci cand este consumata fiarta, anghinarea poate sa reduca nivelul glucozei postprandiale si al insulinei.

Regleaza tranzitul intestinal

Cantitatea mare de fibre din anghinare ajuta sistemul digestiv sa functioneze normal.


Astfel, simptomele constipatiei, crampelor abdominale sau diareei sunt reduse semnificativ.

Poate ajuta la prevenirea cancerului

Anghinarea este una dintre legumele cu cei mai multi antioxidanti.


Acestia ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia unor boli, printre care si cancerul.

Regleaza tensiunea arteriala

Aceasta planta contine o cantitate semnificativa de potasiu. Acesta ajuta la reglarea cantitatii de sodiu.


Despre sodiu se stie ca poate sa creasca tensiunea arteriala daca se gaseste in organism intr-o cantitate mai mare decat limita normala.


Avand efect vasodilatator, anghinarea este recomandata persoanelor care urmeaza un tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala.

Mentine nivelul normal de colesterol din sange

S-a constatat ca frunzele de anghinare contin substante care au capacitatea de a reduce nivelul de colesterol „rau” din sange.


Totodata, acestea pot sa creasca nivelul colesterolului „bun” sau a acizilor grasi Omega-3.

Contribuie la detoxifierea ficatului si a vezicii biliare

Datorita unor substante amare cu rol antioxidant pe care le contine, anghinarea stimuleaza secretia bilei, dar si de suc gastric.

Stimuleaza metabolismul

Contine cantitati semnificative de magneziu (vezi si alte alimente bogate in magneziu) si mangan. Acestea au un rol deosebit de important in stimularea metabolismului.


Manganul influenteaza nivelul colesterolului, a aminoacizilor si a carbohidratilor, iar magneziul ajuta la absorbtia cantitatii suficiente de calciu pentru oase.

Reduce simptomele mahmurelii

Ajuta la reducerea si eliminarea toxinelor din organism, evitand aparitia unor blocaje.


Acest lucru face ca planta sa reprezinta un bun remediu natural impotriva mahmurelii.

Mentine sanatatea oaselor

Vitaminele si mineralele care se gasesc in anghinare sunt importante surse de sanatate a oaselor.


In special magneziul, fosforul si manganul ajuta la prevenirea unor boli precum osteoporoza.

Ceai de anghinare

Ceai de anghinare

Cea mai simpla modalitate de a consuma anghinare este sub forma de ceai.

Ceaiul de anghinare este utilizat inca din cele mai vechi timpuri pentru efectele sale benefice asupra sanatatii.

Romanii si grecii consumau anghinarea pentru a trata dispepsia, icterul sau infectiile urinare. De atunci, ceaiul de anghinare a castigat foarte multa popularitate, raspandindu-se aproape in intreaga lume.

In prezent, ceaiul de anghinare este utilizat ca adjuvant in:

  • hepatite cronice
  • ciroza hepatica
  • insuficienta hepatica si renala
  • inflamatii ale cailor biliare
  • hiperlipidemie
  • angina pectorala
  • hemoroizi
  • constipatie
  • astenie
  • intoxicatii
  • enterite

Cum se prepara ceaiul de anghinare?

Pentru a prepara ceaiul de anghinare trebuie sa procedezi astfel:

  • o lingura de frunze uscate de anghinare se fierb intr-o jumatate de litru de apa, timp de 15 minute
  • lichidul se strecoara intr-o cana si se bea doar dupa ce s-a racit

Daca vrei ca ceaiul sa fie mai concentrat, il poti fierbe in 250 ml apa. Pentru a te bucura pe deplin de aroma anghinarei, trebuie sa lasi ceaiul la infuzat 10 – 15 minute.

Ceaiul de anghinare poate fi consumat dimineata pe stomacul gol sau cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.

Se recomanda sa se consume zilnic cel mult 3 cani, pentru o perioada de maxim 30 de zile. Dupa aceasta perioada, este indicata o pauza de 3 – 4 saptamani.

Este foarte important ca recomandarile sa fie respectate, deoarece in caz de supradoza pot sa apara reactii adverse, precum diaree, greata, nefrotoxicitate.

Suc de anghinare

Suc de anghinare

Sucul de anghinare, din pacate, nu este prea cautat si consumat. Dar beneficiile lui asupra sanatatii sunt la fel de multe si de importante, precum cele ale ceaiului de anghinare.

Din acest motiv, in cele ce urmeaza, sper ca te voi convinge sa-l incerci.

Sucul de anghinare este unul dintre cei mai buni prieteni ai ficatului. Acesta contine toate substantele nutritive si proprietatile care ajuta la buna functionare a ficatului.

Desi ficatul este singurul organ intern care are capacitatea de a se reface, uneori este indicat sa ii oferi putin ajutor. Poti face acest lucru rasfatandu-l din cand in cand cu cate un pahar cu suc de anghinare.

Iata ce trebuie sa faci pentru a pregati un suc natural de anghinare. Mai intai trebuie sa cureti anghinarea.

Apoi, daca doresti, poti sa pregatesti si alte ingrediente pe care sa le folosesti in suc.

Cu anghinarea se potrivesc foarte bine morcovul, lamaia si marul. Poti sa alegi sa le incluzi pe toate in suc.

Totusi, daca doresti ca gustul predominant sa fie de anghinare, iti recomand sa folosesti un singur ingredient in plus. Dupa preferinte, poti folosi orice alta leguma sau fruct.

Anghinarea gata curatata se poate stoarce intr-un storcator de fructe, impreuna cu fructele sau legumele pe care mai vrei sa le folosesti.

Vin de anghinare

Vin de anghinare

Despre posibilitatea de a consuma anghinarea sub forma de vin, cu siguranta putine persoane au auzit.

Vinul de anghinare este foarte benefic pentru sanatate, de aceea nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa.

Pentru prepararea lui se utilizeaza frunzele de anghinare. Datorita substantelor chimice din compozitia acestora, vinul are un efect terapeutic deosebit.

Astfel, este eficient in:

  • combaterea excesului de colesterol
  • prevenirea formarii calculilor biliari
  • prevenirea bolilor cardiovasculare
  • tratarea afectiunilor biliare

Vinul de anghinare se poate prepara foarte simplu, acasa. Ai nevoie doar de cateva frunze uscate de anghinare si 1 litru de vin alb.

Pentru a-l trebuie sa maruntesti frunzele, dar nu in bucati prea mici. Frunzele maruntite se adauga in litrul de vin alb si se lasa la macerat pentru 10 zile. In tot acest timp, zilnic, preparatul se agita.

Dupa cele 10 zile de macerare, vinul se filtreaza, dar nu se stoarce reziduul depus pe fundul vasului. Timp de o saptamana se lasa la decantat.

La final, partea limpede se separa de reziduul de pe fundul vasului si se pune in sticle.

Vinul de anghinare poate fi pastrat la temperatura camerei, pentru 1 an de zile. Aceasta conditie de pastrare presupune ca vinul alb care s-a folosit sa aiba cel putin 11 grade alcool.

In caz contrar, vinul trebuie pastrat la frigider.

Retete cu anghinare

Retete cu anghinare

Chiar daca nu prea este folosita in bucataria romaneasca, anghinarea poate fi inclusa in foarte multe preparate culinare.

Cel mai adesea la noi in tara este consumata pe pizza, insa cred ca foarte putini stiu exact ce mananca. 🙂

In cele ce urmeaza, iti prezint doua retete simple care au ca ingredient principal anghinarea.

Paste cu anghinare si capere

Pentru aceasta reteta ai nevoie de:

  • 200 g paste
  • 3 – 4 bucati de anghinare
  • conserva sau bulion de rosii
  • 4 catei de usturoi
  • o lingura de capere
  • 20 g unt
  • cateva masline fara samburi
  • o lingurita de zahar
  • sare, piper

Mod de preparare

Mai intai trebuie sa pui pastele la fiert. Intre timp, intr-o tigaie pui untul sa se incinga, apoi adaugi usturoiul si il lasi la calit, la foc mic.

Dupa maximum 2 minute, cand deja usturoiul a aromatizat untul, adaugi rosiile din conserva sau bulionul, condimentand cu sare si zahar. Poti sa adaugi si putina apa, lasand sosul sa fiarba timp de 10 – 12 minute.

Dupa ce sosul s-a ingrosat, adauga maslinele, anghinarea si caperele. Amesteca toate ingredientele si mai lasa-le sa se gateasca la foc mediu 2 – 3 minute.

In tot acest timp, sigur si pastele au fiert suficient, asa ca le poti strecura. Iti recomand sa nu arunci apa in care au fiert, pentru ca s-ar putea sa mai ai nevoie de ea.

Poti sa adaugi pastele in tigaie si sa amesteci bine toate ingredientele.

Daca ti se pare ca sosul este mult prea gros, adauga putina apa din cea in care au fiert pastele.

Salata de anghinare cu fenicul

Ai nevoie de:

  • cateva bucati de anghinare
  • un fenicul
  • 400 g ciuperci (poti sa folosesti ciuperci la conversa)
  • o salata verde
  • o lingura de mustar
  • 250 ml iaurt de capra
  • o lamaie, sare, piper

Mod de preparare

Dupa ce curati bucatile de anghinare, trebuie sa le pui la fiert in apa cu sare si zeama de la o jumatate de lamaie. Nu este necesar sa fiarba foarte mult, insa trebuie sa fie moi, astfel incat furculita sa intre in ele.

Intre timp, se pregateste salata verde si feniculul, iar ciupercile se gatesc in putin ulei de masline. Dupa ce se inmoaie, se adauga peste salata verde si fenicul.

Pana ce anghinarea este fiarta, poti pregati dressing-ul. Acesta va fi preparat din iaurt de capra, in care adaugi sucul de la o jumatate de lamaie si mustarul.

Dupa ce este fiarta, anghinarea se scoate din apa, iar pentru a evita taierea dressing-ului, iti recomand sa o pui pe servetele pentru a-i absorbi surplusul de apa.

Cand toate ingredientele sunt amestecate, salata este gata pentru a fi servita.

Cum se curata anghinarea?

Am amintit de cateva ori in articol despre faptul ca anghinarea trebuie curatata inainte de a fi consumata sub diverse forme.

Acest proces este foarte simplu. Chiar daca nu ai mai facut acest lucru pana acum, te asigur ca te vei descurca.

Mai intai trebuie sa pregatesti un vas cu apa rece, in care sa adaugi sucul de la o lamaie. Apoi desprinzi anghinarea de tulpina si indepartezi primul strat de frunze.

Este indicat sa tai putin din varfuri, aproximativ 1 – 2 cm.

Urmatorul pas consta in despicarea anghinarei pe lungime si curatarea miezului. Acesta are textura asemanatoare cu cea a pufului.

Imediat ce anghinarea este curatata, pune-o in vasul cu apa si lamaie, pana le cureti si pe celelalte.

Contraindicatii

In ciuda tuturor beneficiilor pe care le are asupra sanatatii, anghinarea prezinta si cateva contraindicatii.

In primul rand, este contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Acest lucru se datoreaza unei substante din anghinare care incetineste si chiar opreste secretia de lapte.

In al doilea rand, consumul de anghinare nu este indicat persoanelor care se afla in stadiul acut al unor boli renale si hepato-biliare.

Totodata, persoanele alergice la alte plante din familia anghinarei, pot sa prezinte reactii alergice si la anghinare.