Ceai de Ceapa
Mai stii cum ne scapau parintii si bunicii nostri de raceala si mai ales de tuse? Exact, cu ceai de ceapa. Si acum tin minte gustul acela dulceag, insa cam neplacut al fierturii miraculoase, care totusi ma facea bine de cele mai multe ori.
Desigur, eu il folosesc si astazi pentru copiii mei, insa recunosc ca l-am “imbunatatit” astfel incat sa fie mult mai bun la gust si, de ce nu, chiar mai eficient.
Ar fi chiar pacat ca unele leacurile batranesti pentru raceala si gripa sa se piarda, mai ales ca aceste retete au fost transmise din generatii in generatii.
Din acest motiv vreau ca in acest articol sa-ti spun totul despre ceaiul de ceapa, ce beneficii are acesta pentru sanatate, dar si cum il poti prepara (reteta).
De ce sa consumi ceai de ceapa
In contextul in care medicina a evoluat atat de mult si pe piata exista atat de multe medicamente, poate te intrebi de ce ar trebui sa incerci ceai de ceapa.
Ei bine, pentru ca acesta este plin de substante nutritive care ajuta la o vindecare rapida, eficienta si mai mult decat atat, ajuta la intarirea in mod natural a sistemului imunitar.
Astfel, din compozitia acestui remediu natural fac parte vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali, precum:
- vitamina A
- vitaminele B1, B2, B3, B6, B12
- vitamina C (10% din DZR)
- vitamina K
- calciu
- potasiu
- fosfor
- sulf
- seleniu
- quercitina
- aminoacizi (precum metionina, cistina)
- proteine
- fibre alimentare
Beneficiile ceaiului de ceapa
Avand in vedere bogatia de nutrienti ce intra in compozitia cepei, nu este de mirare ca ceaiul de ceapa este un remediu atat de minunat pentru sanatate.
In randurile ce urmeaza o sa enumar o parte dintre cele mai cunoscute beneficii ale acestui remediu naturist, insa cu siguranta ca lista ar putea continua.
Un sistem imunitar mai puternic
De multe ori, mai ales in calitate de parinti, cautam pe internet si in farmacii cele mai noi si mai eficiente siropuri pentru intarirea imunitatii.
Insa raspunsul la aceste cautari se afla chiar la indemana noastra.
Vitamina C din ceaiul de ceapa, alaturi de celelalte vitamine si minerale, intaresc sistemul imunitar, facandu-l mai rezistent in fata bolilor.
Pentru o inima sanatoasa
Riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare este diminuat considerabil cu un consum constant de ceai de ceapa.
Acesta ajuta la scaderea nivelului de colesterol, previne formarea cheagurilor de sange si blocarea arterelor.
Combate tusea si problemele respiratorii
Daca esti racit, tusesti, iti curge nasul...intr-un cuvant "te simti epuizat" si nu stii ce sa mai faci, atunci prepara-ti un ceai de ceapa. O alternativa eficienta este si consumul de sirop de ceapa.
Cateva cesti calde in care adaugi si miere de albine si cateva felii de lamaie te vor ajuta sa te simti mai bine.
In special sulful ajuta la eliminarea mucusului, ajutand la eliberarea cailor respiratorii si la combaterea tusei.
Acesta este un remediu util inclusiv in cazurile de bronsita sau chiar astm, deoarece quercitina ajuta la relaxarea muschilor aparatului respirator.
In plus, vitamina C iti va intari imunitatea, iar organismul va lupta mai usor cu boala.
Pentru persoanele care sufera de diabet
Quercitina, alaturi de alte substante ce intra in compozitia cepei, ajuta la scaderea nivelului de zahar.
In plus, ceaiul de ceapa echilibreaza nivelul de insulina si ajuta la eliberarea treptata a glucozei in organism.
Combate digestia lenta
Daca suferi de digestie lenta, atunci bea 2 cani pe zi cu ceai de ceapa, inaintea meselor principale.
De preferat, o cana se bea seara, inainte de culcare, la aproximativ 1-2 ore dupa ce ai servit cina.
Un somn odihnitor
Poate ca ai observat ca dupa ce consumi ceapa, parca te apuca si o usoara stare de somnolenta.
Aceasta se datoreaza unui aminoacid si care are rol de sedativ natural (numit L-triptofan).
Astfel, pe langa faptul ca vei adormi mai repede, vei avea un somn mai odihnitor, fara intreruperi.
Mentine sanatatea sistemului osos
In afara de faptul ca ceaiul de ceapa contine calciu, care ajuta la sanatatea osoasa, acesta impiedica si pierderea de calciu din organism, fapt datorat in special cromului din compozitia cepei.
De asemenea, acesta este de ajutor in protejarea tendoanelor si cartilajelor, ajutand la refacerea tesutului conjuctiv.
Prin urmare, consumul de ceai de ceapa este benefic atat copiilor, cat si adultilor. Acesta ajuta inclusiv la reducerea riscului de osteoporoza.
Intretine frumusetea naturala a parului si pielii
Ceaiul de ceapa este benefic inclusiv pentru sanatatea parului si pielii.
Vitamina C din compozitia cepei este implicata in formarea de colagen, care este atat de important pentru frumusetea parului si pielii. Benefice sunt si vitaminele A si E.
Benefic in caz de alergii
Ceapa contine un compus numit quercitina care stopeaza eliberarea de histamine in organism, acestea fiind “responsabile” pentru stranut.
Astfel, ceaiul de ceapa reprezinta un bun adjuvant pentru a reduce reactiile alergice.
De ajutor in combaterea infectiilor
Datorita proprietatilor sale antibacteriene, ceapa este de ajutor pentru a combate diverse infectii ce pot sa apara in organism.
Aceasta este utila inclusiv in lupta cu E.coli si Salmonela.
Reteta ceai de ceapa
Bunica mea avea o reteta simpla de ceai de ceapa, insa foarte eficienta.
Functiona mereu si ma punea rapid pe picioare atunci cand eram bolnava.
Mai exact, lua o ceapa din camara, o spala si o taia in patru, pana aproape de codita.
Apoi o punea la fiert in ibric, adaugand aproximativ 400 ml de apa (fara sa o curete de frunzele care imbraca ceapa).
Tin minte ca o fierbea destul de mult, aproximativ 20 de minute, pana cand mai scadea apa. Dupa care o lasa acoperita inca vreo 10-15 minute, “sa iasa din ea sufletul”, spunea bunica.
Nu prea intelegeam eu ce inseamna asta, dar se pare ca era de bine 🙂 .
Inainte de a turna "licoarea magica" in cana, mai punea bunica si 2-3 lingurite pline ochi cu sirop si bucati de lamaie, dupa ce au fost puse la macerat cu zahar in frigider.
Aceasta era reteta traditionala de ceai de ceapa pe care-l obisnuiam sa-l beau in copilarie. Desigur, sunt sigur ca in alte zone ale tarii ceaiul se prepara si in alte moduri.
Reteta imbunatatita
Spun “imbunatatita” deoarece am mai adaugat cateva ingrediente care pe langa faptul ca dau un gust mai bun ceaiului, sunt de asemenea foarte utile pentru a combate tusea si alte simptome ale racelii si gripei.
In rest, reteta seamana foarte mult cu cea a bunicii.
Astfel, odata cu ceapa eu mai pun la fiert si cateva coji de nuca spalate bine in prealabil.
Spre sfarsit adaug scortisoara, 3-4 frunze de busuioc si putin cimbru uscat. Poti sa folosesti si cimbru proaspat, daca ai la indemana.
Desigur ca si eu am in frigider lamaie taiata in cubulete si pusa la macerat cu zahar (lamaile de la care rad coaja pentru diverse prajituri, le tai si le pastrez astfel).
Si precum bunica mea, si eu adaug 2-3 lingurite cu varf la final, plus o lingurita cu miere de albine. Aceasta este reteta mea, la fel de eficienta ca cea a bunicii.
Contraindicatii
In general, ceapa nu are efecte adverse asupra sanatatii, mai ales daca vorbim despre cantitati moderate.
Insa consumata in cantitati prea mari, ceapa si, in consecinta, ceaiul de ceapa, pot conduce la balonare si diaree.
Inca un aspect important este acela ca (in special) ceaiul de ceapa rosie poate provoca travaliul.
Prin urmare, daca esti o viitoare mamica, este mai bine sa intrebi medicul inainte de a consuma acest remediu naturist.
Sfat de incheiere
In primul rand vreau sa precizez ca in caz de boala, vizita la medicul specialist este foarte importanta.
Folosirea de remedii naturiste nu inseamna ca trebuie sa ignoram sfaturile medicilor si tratamentele pe care acestia ni le prescriu, ci din contra.
Imi doresc insa ca leacurile de pe vremea parintilor si bunicilor nostri sa nu se piarda!
Asta deoarece, desi sunt simpliste, sunt inca eficiente si ascund in ele intelepciunea acumulata de strabunii nostri.
Consumul de ceai de ceapa, dupa cum am vazut, nu este util doar atunci cand esti racit si tusesti (desi probabil ca acesta este cel mai cunoscut beneficiu).
Acesta este un remediu care iti va da o stare generala de bine si care cu siguranta ca reprezinta o portie naturala, sigura si eficienta de sanatate.