Sarcina pe Saptamani

Sarcina pe saptamani

Sarcina pe saptamani reprezinta o buna modalitate de a afla ce se intampla cu corpul tau de-a lungul celor 9 luni de sarcina, din momentul conceperii si pana la nastere.

Fiind o perioada frumoasa si mult asteptata pentru tine, ca viitoare mamica, cu siguranta intrebarile nu contenesc sa apara: cum evolueaza sarcina, ce modificari se produc in corp, cum se dezvolta fatul, ce analize sunt necesare sau cand trebuie facute ecografiile de sarcina.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pune orice femeie din momentul in care afla ca este insarcinata, mai ales daca urmeaza sa aiba primul copil.

Intreaga perioada de sarcina se imparte in 3 trimestre, carora le corespund 40 de saptamani.

In cele ce urmeaza iti voi dezvalui cele mai importante informatii despre fiecare saptamana in partea, pe parcursul celor 3 trimestre.

Trimestrul 1

Trimestrul 1 - sarcina pe saptamani

Trimestrul 1 incepe odata cu momentul conceptiei si se prelungeste pana in saptamana 13.


De-a lungul primului trimestru de sarcina vei observa o crestere semnificativa in greutate si vei avea cateva simptome mai putin placute, precum: greata, ameteli frecvente, oboseala excesiva, durere sau chiar si sangerari.

Saptamana 1

Prima saptamana de sarcina nu prezinta simptome care sa te duca cu gandul la faptul ca ai putea sa fii insarcinata, mai ales daca sarcina nu a fost planificata.


Totusi, in cazul in care ai planificat-o, ar trebui sa ai grija la alimentatie si sa consulti un medic cat de curand.

Saptamana 2

Nici saptamana a doua nu iti va da mari batai de cap, insa cel mai probabil te vei confrunta cu o stare generala de oboseala excesiva.


Cel mai indicat este sa te odihnesti suficient si sa te obisnuiesti cu ideea ca nu vei mai avea ciclu menstrual decat dupa nastere.


Chiar daca ciclul menstrual „va disparea”, incet incet vor incepe sa apara simptomele sarcinii.

Saptamana 3

Daca sarcina a fost una neplanificata si inca nu esti convinsa de existenta ei, cel mai bine este sa recurgi la o ecografie de depistare a sarcinii.


Dupa ce medicul ginecolog iti confirma ca esti insarcinata, urmatorul pas este sa consulti un medic obstetrician.


In aceasta etapa a sarcinii, obstetricianul iti va recomanda alimentele pe care este indicat sa le consumi, cele care sunt benefice organismului tau si dezvoltarii copilului (mai ales a tesuturilor, muschilor si oaselor sale).

Saptamana 4

In saptamana a patra, cea care coincide cu finalul primei luni de sarcina, incep sa se dezvolte creierul, inima, maduva spinarii, muschii, tesuturile, dintii si oasele bebelusului tau.


Din acest motiv este foarte important sa respecti regimul alimentar care ti-a fost recomandat, deoarece acum bebelusul risca sa dezvolte anumite anomalii.

Saptamana 5

Incepand cu saptamana a cincea simptomele sarcinii incep sa fie din ce in ce mai frecvente.


Astfel, vor aparea greturile de dimineata, insa acestea pot sa isi faca simtita prezenta si in timpul zilei.


De asemenea, te vei confrunta si cu ameteli cauzate de scaderea presiunii sangelui, urinari frecvente si crampe abdominale. Acestea din urma apar din cauza extinderii uterului.


La unele femei, crampele abdominale pot sa provoace dureri acute, care sa persiste mult timp. In acest caz, ar fi bine sa ii faci o vizita medicului tau, care va gasi o solutie de ameliorare a durerilor.


Asupra burticii inca nu apar modificari, insa senzatia de balonare te va insoti in permanenta, din cauza presiunii asupra abdomenului care este tot mai accentuata.

Saptamana 6

Saptamana a sasea reprezinta jumatatea primului trimestru de sarcina. In aceasta perioada fatul va incepe sa faca primele miscari, dar nu trebuie sa te alarmezi, pentru ca inca nu le vei simti.


Daca recurgi la o ecografie cu ultrasunete, vei putea sa vezi deja urechile, gura, nasul si ochii fatului.


Senzatia de greata inca te va mai insoti, dar pentru a-i diminua efectul neplacut, medical tau iti va recomanda o alimentatie sanatoasa si adecvata, pe care trebuie sa o respecti cu strictete.

Saptamana 7

In aceasta saptamana a sarcinii fatul are marimea unei coacaze 🙂 , muschii, organele si structura sa osoasa continuand sa se dezvolte. In acelasi timp, acum incep sa se formeze membrele si cristalinul.


De asemenea, ovulul fertilizat „se cuibareste” in uter, iar corpul incepe sa secrete un hormon care regleaza cantitatea de estrogen si progesteron. Acesta iti da senzatia de urinare frecventa.


Tot acum incepe sa creasca si pofta de mancare. Atentie! Daca esti insarcinata, nu inseamna ca trebuie sa mananci pentru doua persoane.

Saptamana 8

Pana in saptamana a opta corpul tau a suferit multe modificari la nivel interior, astfel ca uterul a ajuns sa aiba marimea unei portocale, iar fatul a unei boabe de fasole.


Pentru o dezvoltare armonioasa si corecta a bebelusului, dar si pentru a avea grija de tine, medicul iti poate recomanda vitamine prenatale.


Acestea au un continut ridicat de nutrienti esentiali, asa ca nu pot decat sa fie de un real folos pentru amandoi.

Saptamana 9

Din saptamana a noua, bebele tau are deja dezvoltate complet papilele gustative, urechile si membrele, iar forma degetelor incepe sa se deosebeasca.


Desi are ochii inchisi, retina este pigmentata.


Chiar daca ai inceput sa iei in greutate, sa fii mai obosita, balonata si cu restul simptomelor inca activate, este indicat sa practici un sport, macar pentru 30 de minute pe zi. Acesta te va ajuta sa te simti mai bine atat fizic, cat si psihic.

Saptamana 10

Din saptamana a zecea vei observa ca hainele incep sa nu te mai cuprinda, avand nevoie de marimi mai mari si de tinute cat mai lejere.


Despre bebe trebuie sa stii ca acum are 2 – 3 cm si incepand cu aceasta saptamana corzile sale vocale deja se dezvolta, iar el poate sa produca primele sunete.


De asemenea, de acum se dezvolta cavitatea bucala, iar structura creierului este completa. Poate deja sa isi miste bratele, iar sistemul digestiv este activ. Ficatul lui poate sa secrete bila.

Saptamana 11

O data ajuns in saptamana a unsprezecea, fatul are deja 5 cm. Limba lui este formata, capul este cat corpul, i se deschid caile nazale, degetele ii sunt definite, incep sa i se formeze unghiile, iar oasele continua sa se intareasca.


In aceasta saptamana este indicat sa faci Ecografia (Morfologia) de Trimestru 1.


Aceasta este o investigatie care poate sa depisteze intre 60-80% dintre malformatii si anomalii. Astfel, te asiguri ca bebelusul tau se dezvolta corect si este sanatos.


Corpul tau se confrunta inca cu simptome precum: arsuri stomacale, constipatie, flatulenta, cresterea apetitului, oboseala, dureri ale sanilor si modificari ale acestora.


Starile de ameteala vor incepe sa fie mai reduse, la fel si greata si varsaturile.

Saptamana 12

In a douasprezecea saptamana organele genitale ale bebelusului incep sa se defineasca, deci poti sa te gandesti la diverse nume de fata sau de baiat, pe care ai vrea sa i le pui copilului tau, deoarece peste putin timp vei afla sexul lui.


In continuare, toate organele interne ale bebelusului se dezvolta si incep sa functioneze corespunzator.


Despre tine trebuie sa stii ca te vei confrunta inca cu simptomele specifice sacinii, mai ales cu oboseala, saliva excesiva si dureri de cap, iar burtica ta va continua sa creasca considerabil.

Saptamana 13

Iata ca ai ajuns in ultima saptamana a primului trimestru de sarcina, moment in care poti sa fii linistita, pentru ca riscul unui avort spontan este mult mai scazut decat era pana acum.


Daca inca nu te-ai prezentat la Ecografia de Trimestru 1, este momentul sa o faci, pentru ca incepand cu urmatoarea saptamana vei fi deja in trimestrul 2 de sarcina.

Trimestrul 2

Trimestrul 2 de sarcina

Trimestrul 2 se desfasoara intre saptamanile 14 si 27.


Incepand cu acest trimestru te vei simti din ce in ce mai bine, pentru ca majoritatea simptomelor neplacute pe care le-ai avut in primul trimestru, vor disparea.

Saptamana 14

Dupa cum iti spuneam, incepand cu primele saptamani ale trimestrului 2, te vei simti mult mai bine si mai plina de viata.


Sanii nu te vor mai durea si s-ar putea sa scapi si de senzatia de greata. Daca nu va disparea in totalitate, nu va mai fi insa atat de accentuata si deranjanta.


Incepand cu aceasta saptamana, fatul va fi si el mai energic, pentru ca va incepe sa clipeasca. Totodata, va putea deja sa se incrunte, sa-si suga degetul sau sa faca grimase.

Saptamana 15

Iata ca a venit momentul mult asteptat in care poti sa descoperi sexul puiului tau. Pentru acest lucru, trebuie sa faci o simpla ecografie de sarcina.


In aceasta perioada, fatul va incepe sa isi miste toate membrele si articulatiile, iar picioarele sale vor fi mai lungi decat bratele.


In acelasi timp, se dezvolta "sacii" de aer din plamanii bebelusului, iar el poate deja sa simta lumina.

Saptamana 16

Pentru a acorda o grija deosebita bebelusului tau, dar si tie, ajunsa in a treia saptamana a trimestrului 2, ar fi bine sa ceri sfatul medicului cu privire la alimentatia indicata pentru aceasta perioada.


Asteapta-te sa cresti in greutate destul de rapid, insa chiar si asa, nu urma o dieta saraca in calorii si nici nu sari peste mese, cu scopul de  „a fenta” kilogramele in plus.


Pe langa alimentatie, este indicat sa incepi sa faci si exercitii fizice.


Desi pare destul de complicat sa faci asta, din cauza dezvoltarii burticii si a acumularii de kilograme, o plimbare zilnica sau cateva minute de inot te vor ajuta considerabil.

Saptamana 17

A 17-a saptamana de sarcina vine cu vesti mai putin bune, din cauza ca vor incepe sa apara durerile de spate.


Acestea sunt cauzate, cel mai frecvent, de schimbarea centrului de greutate al corpului, datorita faptului ca burtica ta este in continua crestere.


Despre viitorul bebelus trebuie sa stii ca el continua sa se dezvolte, cordonul ombilical devenind mai gros.


Daca pana acum scheletul bebelusului a fost doar un cartilagiu moale, acesta se transforma in oase.

Saptamana 18

Saptamanii 18 ii corespund cateva simptome specifice. Daca pana acum ai inceput sa simti dureri de spate frecvente, de acum acestea se vor intensifica.


Tot in aceasta perioada pot sa apara insomniile, iar mainile si picioarele se pot umfla din ce in ce mai des.


Fatul incepe deja sa se rasuceasca si sa loveasca cu mainile si picioarele 🙂 . Vei putea sa simti si tu aceste lovituri, pentru ca el sau ea este destul de mare acum.

Saptamana 19

Incepand cu a 19-a saptamana de sarcina poti sa te prezinti la ecografia de trimestru doi.


Daca pana acum nu ai aflat sexul viitorului tau copil, aceasta ecografie iti ofera sansa sa o faci. De asemenea, vei putea sa afli detalii despre fiecare particica a corpului fatului.


In aceasta saptamana te vei confrunta cu o serie de simptome care iti vor „deranja” confortul de pana acum.


Astfel, vor aparea durerile abdominale, din cauza muschilor care se dezvolta pentru a-i face loc fatului.


Nu vei scapa definitiv nici de senzatia de ameteala. Cea mai probabila cauza a acesteia este ca incepi sa ai mai putin oxigen pentru tine.


Totodata, deshidratarea si senzatia de foame pot fi alte cauze probabile. Cel mai indicat este sa ai grija la ceea ce mananci si sa consumi cat mai multa apa, pentru a fi bine hidratata.

Saptamana 20

Daca ai ajuns cu bine in saptamana 20, inseamna ca ai parcurs deja prima jumatate din intreaga perioada a sarcinii.


Pana acum ai avut suficient timp sa descoperi sexul copilului, iar daca e fetita, in aceasta saptamana uterul sau este deja format si incepe sa se dezvolte vaginul.


Ovarele sale contin aproximativ 7 milioane de ovule.


Daca bebelusul tau va fi baiat, incepand cu aceasta saptamana testiculele i se vor defini.


Pentru tine saptamana 20 vine cu o veste buna: parul si unghiile tale vor creste mai repede si vor fi mai puternice, datorita faptului ca hormonii cresc cantitatea de nutrienti.

Saptamana 21

Incepand cu aceasta saptamana vor aparea incet simptome specifice celui de-al treilea trimestru de sarcina.


Acestea nu apar la toate femeile in aceasta perioada, insa exista o mare probabilitate sa te confrunti cu indigestie si disconfort alimentar sau contractii scurte, de pana la 2 minute.


Pielea ta va fi mai putin stalucitoare, devenind uscata, din cauza ca se intinde o data cu cresterea burticii.


Un detaliu mai putin placut, pe care trebuie sa il stii despre saptamana 21 este ca pana acum ai acumulat in jur de 5-7 kg in plus.


Nu te ingrijora! Este o greutate absolut normala pentru aceasta perioada a sarcinii, mai ales ca bebele este deja destul de mare, iar aceste kilograme il mentin sanatos.


Pe langa acest aspect, kilogramele in plus se datoreaza si acumularii de substante nutritive cu care il vei hrani pe bebelus dupa nastere.

Saptamana 22

Din saptamana 22, fatul creste si se dezvolta din ce in ce mai rapid. Acest lucru determina si cresterea burticii tale, care poate sa masoare pana la 25 cm.


Un alt aspect mai putin placut pe care il provoaca sarcina este aparitia vergeturilor. Acesta este momentul in care ele incep sa-si faca aparitia.


Totusi, aminteste-ti ca cel mai important este sa fiti sanatosi, atat tu, cat si bebele, iar de disparitia vergeturilor te poti ocupa dupa nastere.

Saptamana 23

In saptamana 23, fatul ar trebui sa aiba aproximativ o jumatate de kilogram si in jur de 30 de cm.


In aceasta perioada tu te vei confrunta cu picioare si glezne umflate, iar contractiile vor aparea putin mai des, din cauza ca muschii se pregatesc pentru efortul pe care il vei depune in timpul travaliului.


O data cu cresterea in greutate a fatului, durerile tale de spate se vor accentua, fiind mult mai frecvente.


Tot acum pot sa apara sangerari gingivale sau gingii inflamate, din cauza hormonilor. Acestia intensifica fluxul sanguin, afectand cavitatea bucala.

Saptamana 24

Incepand cu saptamana 24 poti recurge la o ecografie fetala, cu ajutorul careia sa observi chipul bebelusului tau.


Acesta are acum gene, sprancene si par, insa trebuie sa stii ca parul sau este alb, din cauza ca nu exista inca un pigment care sa ii dea culoare.


In aceasta perioada fatul poate sa auda sunetele gastrice produse de stomac si intestin, expirarea aerului din plamani, vocea ta si a taticului sau si alte sunete puternice, precum claxoane sau latratul unui caine.


Pentru tine saptamana 24 vine cu amorteli ale degetelor si incheieturilor, simptome specifice sindromului de tunel carpian.


Acesta este cauzat de eforturile unor miscari repetitive, determinate de acumularea fluidelor in extremitatile corpului, exercitand presiune la nivelul incheieturilor.

Saptamana 25

In aceasta saptamana fatul tau a ajuns sa cantareasca cat o varza de marime mijlocie 🙂 . Acum pielea lui incepe sa aiba o nuanta rozalie si sa aiba mai mult par.


Sistemul sau respirator incepe de acum sa functioneze.


Incet, incet, energia ta se va diminua si te vei confrunta cu insomnii si tulburari ale somnului, balonare, constipatie si hemoroizi.


Acestia din urma sunt cauzati de presiunea pe care o pune bebelusul asupra tractului tau digestiv.

Saptamana 26

Incepand cu aceasta saptamana, fatul poate sa isi deschida ochii, observand ce se intampla in jurul sau.


Deja poate sa masoare aproximativ 35-36 cm, ceea ce il face sa nu mai aiba la fel de mult spatiu in burtica. Din aceasta cauza, vei incepe sa-i simti mai des miscarile.

Saptamana 27

Saptamana 27 presupune incheierea trimestrului 2 de sarcina. In acest moment creierul bebelusului incepe sa fie activ si poate sa respire lichid amniotic.


Vei simti in continuare dureri de spate si de picioare, insa parul, pielea si unghiile tale vor vea un aspect mult mai sanatos decat pana acum.


Un fenomen ciudat care te va face sa te simti inconfortabil este urinarea si stranutul in acelasi timp. Sigur ca ti se poate parea imposibil, insa strarinatul se va manifesta din cauza presiunii foarte mare pe care fatul o exercita asupra vezicii urinare.

Trimestrul 3

Trimestrul 3 din sarcina pe saptamani

Ultimul trimestru al sarcinii incepe in saptamana 28 si continua pana cand ii dai nastere copilului tau.


In aceasta perioada, fatul se va concentra pe cresterea in greutate, dar nici tu nu vei fi scutita de acest aspect.


Astfel, pana la sfarsitul sarcinii vei avea in plus aproximativ 15 kg. Sanii tai vor fi cu aproape un kilogram mai grei, iar la nivelul mameloanelor va aparea colostrul. Acesta se formeaza inainte laptelui si este bogat in proteine. Are un continut sarac de grasimi si zahar.


La unele femei apare „travaliul fals”, inainte de travaliul propriu-zis. Acesta reprezinta niste contractii usoare, cunoscute sub denumirea de contractii Braxton Hicks.         

Saptamana 28

Saptamana 28 reprezinta prima saptamana a trimestrului 3 de sarcina. Acum fatul poate sa tuseasca, sa sughita si sa respire mai bine.


Tot acum tu vei incepe sa simti o durere mai accentuata a sanilor. Daca persista si devine greu de suportat, este indicat sa faci o ecografie mamara.

Saptamana 29

Din saptamana 29, fatul incepe  sa se miste din ce in ce mai mult. In acelasi timp, greutatea sa creste considerabil, reusind sa puna presiune asupra sistemului tau digestiv.


Acest lucru va determina aparitia unor simptome precum dureri de cap frecvente (cauzate de tulburari ale somnului) si senzatie de mancarime la nivelul burticii (din cauza ca pielea se intinde tot mai mult si devine mai subtire).


Vor continua sa apara durerile de spate, de picioare si de sold, constipatia si hemoroizii. Acestea din urma pot fi inlaturate cu ajutorul unei alimentatii bogate in fibre.

Saptamana 30

In saptamana 30, fatul poate sa cantareasca peste 1,3 kg si sa aiba in jur de 40 de cm. Procesul de crestere se produce intr-un ritm alert, astfel ca saptamanal acesta acumuleaza pana la 200 de grame.


Pentru tine gasirea unei pozitii confortabile de somn va fi din ce in ce mai grea. Acest lucru va determina si tulburari ale somnului, cauzate de dormitul pe spate.


Conform unor studii, s-a demonstrat ca somnul este mult mai odihnitor daca te intorci frecvent de pe o parte pe alta.

Saptamana 31

Incepand cu saptamana 31 de sarcina poti sa mergi la Ecografia de sarcina a trimestrului 3.


In acest moment simturile bebelusului sunt dezvoltate in totalitate, iar activitatea sa neuronala continua sa se dezvolte.


Cat despre tine, de acum si pana la nastere vei simti adesea ca nu poti respira corespunzator sau ca nu ai suficient aer.


Acest lucru se intampla din cauza ca uterul impinge toate organele interne, iar plamanii tai nu se mai pot mari in momentul in care respiri.


Totusi, nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca bebelusul tau nu este deloc afectat de aceasta situatie. El isi gaseste oxigen din belsug in placenta.

Saptamana 32

In aceasta saptamana fatul are, de obicei, peste 1,8 kg si masoara in jur de 40 de centimetri.


Pentru tine, din acest moment lucrurile se schimba considerabil, deoarece pana la nastere vei adauga, la greutatea ta corporala, in jur de 500 de grame saptamanal.

Saptamana 33

Din aceasta saptamana fatul isi schimba pozitia, pregatindu-se pentru nastere.


In acelasi timp, el incepe sa primeasca o parte din anticorpii tai.


Totusi, sistemul lui imunitar nu este atat de bine dezvoltat, iar daca s-ar naste acum ar avea nevoie de un plus de ingrijire.

Saptamana 34

Incepand cu saptamana 34 bebelusul tau poate sa isi tina ochii deschisi atunci cand este treaz si sa-i inchida atunci cand doarme.


De asemenea, creierul sau incepe sa functioneze, facand o multime de conexiuni, astfel ca inca de cand se afla in burtica ta, el incepe procesul de invatare.


Foarte multe femei insarcinate se confrunta in aceasta perioada cu incontinenta urinara.


Daca ai aceasta problema (lucru intalnit in peste 50% din cazuri) nu trebuie sub nicio forma sa reduci cantitatea de apa pe care o consumi zilnic.


Dimpotriva, este indicat sa te hidratezi, deoarece poti preveni astfel nasterea precoce.

Saptamana 35

In saptamana 35 sistemul nervos si sistemul imunitar al bebelusului inca sunt in dezvoltare.


Totusi, restul componentelor sale sunt complet dezvoltate, astfel ca daca s-ar naste acum ar avea 95-99% sanse sa supravietuiasca.


Incepand cu saptamana aceasta poti sa iti faci un test pentru a depista bacteriile periculoase care l-ar putea afecta pe bebelus in timpul nasterii.

Saptamana 36

Din saptamana 36 bebelusul tau poate oricand sa vina pe lume. Procesul de crestere va stagna, dar acest lucru se va produce din cauza ca are nevoie de spatiu.


Din cauza spatiului redus din burtica, vei incepe sa simti miscarile copilului tau din ce in ce mai putin.


Acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze, deoarece „activitatea” lui redusa se datoreaza cresterii in greutate.

Saptamana 37

In saptamana 37 fatul poate sa cantareasca pana la 3 kg si sa aiba aproximativ 50 de cm, poate chiar mai mult.


El sau ea respira deja mult mai bine, insa nu prea mai are spatiu suficient in burtica pentru a se misca.


Din acest moment, intestinele sale secreta o substanta formata din celule moarte si lichid amniotic, care va reprezenta prima digestie.

Saptamana 38

Incepand cu saptamana 38 poti sa intampini simptome specifice nasterii, precum secretie de mucus cervical cu sange, contractii sau ruperea apei.


De acum, fatule sta in partea inferioara a pelvisului, punand o presiune foarte mare asupra vaginului. Din acest motiv vei incepe sa simti o durere intensa in acea zona.

Saptamana 39

Ai ajuns deja la penultima saptamana a sarcinii. Daca pana acum nu ai pregatit camera copilului tau, ar trebui sa te grabesti. El poate sa vina pe lume dintr-un moment in altul.


In aceasta saptamana fatul poate sa depaseasca 3,5 kg si va avea in jur de 55 cm.


Lucrurile nu se vor mai schimba aproape deloc pana la nastere. Singura modificare care se va produce va fi legata de creier. Acesta se va dezvolta in continuare.

Saptamana 40

Iata ca ai ajuns la sfarsitul sarcinii, la momentul mult asteptat, in care iti vei cunoaste copilul si vei avea sansa de a-l tine in brate pentru prima data.


Pana la acel moment, trebuie sa stii ca exista multe cazuri in care bebele intarzie sa apara, astfel sarcina poate dura mai mult de 40 de saptamani.


Nu trebuie sa iti faci griji daca depasesti limita celor 40 de saptamani. Oricum medicul tau va monitoriza sarcina si va interveni in cazul in care depasesti 42 de saptamani.


Daca te ingrijoreaza faptul ca nu vei stii cum sa procedezi in momentul nasterii, afla ca lucrurile aproape ca vor decurge de la sine. Astfel, indiferent de greutatea ta si de forma corpului, cel mai important lucru este marimea pelvisului.

Recuperarea dupa nastere

Imediat dupa nastere incepe perioada de recuperare, atata fizica, cat si psihica.

Trebuie sa acorzi o grija deosebita ambelor recuperari, fiindca sunt la fel de importante, mai ales daca luam in considerare si perioada epuizanta care va urma.

Pentru a obtine rezultate rapide si eficiente, ai nevoie de sprijinul partenerului tau, a restului familiei, dar si a medicului, la care trebuie sa te prezinti periodic in continuare.

Poti avea in vedere si sprijinul unui psiholog, pentru a evita aparitia depresiei postnatale.