Sirop de Ceapa

Sirop de ceapa

Atunci cand esti racit, s-ar putea ca reteta de sirop de ceapa a bunicii sa iti fie de ajutor.

Acest remediu naturist vechi, preparat din ingrediente simple, iti poate fi un aliat de nadejde in sezonul virozelor respiratorii.

Siropul de ceapa are proprietati antivirale, antiinflamatoare si antibacteriene puternice.

Este unul dintre cele mai vechi leacuri batranesti pentru raceala si gripa, folosit de foarte multi ani.

Ajuta la intarirea imunitatii si ameliorarea simptomelor asociate virozelor respiratorii.

Din vremuri stravechi, oamenii au apelat la sirop de ceapa pentru tuse, calmarea gatului inflamat, bronsite si usurarea tractului respirator.

Gasesti mai jos reteta simpla de sirop de ceapa preparat la rece! Vezi ce proprietati are acest remediu naturist, cum te poate ajuta cand esti racit si ce contraindicatii are.

Cum prepari sirop de ceapa

Cum prepari sirop de ceapa

Siropul de ceapa se prepara foarte usor si rapid acasa. Ai nevoie de doar doua ingrediente simple, pe care cu siguranta le ai deja in casa.

Ceapa si miere, doar atat iti trebuie ca sa prepari acest sirop.

Recomandat ar fi sa folosesti ceapa rosie pentru aceasta reteta, deoarece este mai suculenta.

In plus, are aroma si gustul mai blande, nefiind la fel de intepatoare ca cea galbena.

Pe langa faptul ca ajuta la formarea siropului de ceapa, mierea ii va da un gust dulceag.

Spre deosebire de clasicul ceai de ceapa, acest sirop poate fi mai usor agreat de copii.

Ingrediente

  • o ceapa rosie de marime medie
  • doua linguri de miere

Mod de preparare

  • curata si spala ceapa, apoi toac-o marunt, fie cu un cutit, fie cu ajutorul unui robot de bucatarie
  • pune ceapa tocata marunt intr-un borcan de sticla si adauga peste ea cele doua linguri de miere
  • inchide borcanul cu un capac, agita-l bine si lasa-l la temperatura camerei, intr-un loc intunecat, pentru aproximativ 8 ore sau mai bine peste noapte
  • dupa acest timp, pune ceapa cu miere intr-o strecuratoare fina si preseaza cu dosul unei lingurite pentru a stoarce tot sucul
  • pune siropul de ceapa intr-un borcan de sticla inchisa la culoare, inchide-l ermetic si pastreaza-l in frigider. Poate sa reziste pana la 3 zile.

Pentru a scapa mai repede de raceala poti sa iei cate o lingura de sirop de ceapa de vreo 3-4 ori pe parcursul zilei.

Copiii pot lua cate o lingurita de maxim 3 ori pe zi.

Daca gustul ti se pare prea intens, il poti atenua adaugand putin suc de lamaie.

De altfel, pentru efecte mai puternice, poti sa adaugi in reteta de sirop de ceapa o radacina mica de ghimbir ras sau putin cimbru.

Proprietatile siropului de ceapa

Proprietatile siropului de ceapa

Siropul de ceapa are toate proprietatile terapeutice ale celor doua ingrediente. Fiind o reteta preparata la rece, ceapa isi pastreaza toate principiile active.

Stim cu totii ca prepararea termica duce la degradarea substantelor nutritive ale alimentelor.

Ceapa este nelipsita din orice gospodarie, devreme ce aproape toate preparatele culinare par a fi incomplete fara ea.

Pe langa faptul ca da gust si aroma mancarurilor, ceapa este saraca in calorii si sanatoasa.

Face parte din geniul Allium, inrudindu-se cu usturoiul, prazul si arpagicul. La fel ca toate legumele acestui gen, ceapa contine compusi organosulfurici.

Acestia sunt responsabili pentru aroma sa intensa caracteristica, precum si pentru proprietatile antivirale si antifungice ale cepei.

De asemenea, cel mai important compus vegetal regasit in ceapa este quercetina, un flavonoid considerat un antiinflamator natural puternic.

Ceapa, in special cea rosie, abunda in antioxidanti care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, previn degradarea celulara si scad riscul de imbolnavire.

De parca nu ar fi deja de ajuns, ceapa este o sursa excelenta de vitamine si minerale.

Contine vitamina C, vitamina B9 (acidul folic), vitamina B6, potasiu, mangan, zinc, fier si fosfor.

Pe langa faptul ca il indulceste si ii confera un gust mai bun, mierea potenteaza proprietatile medicinale ale siropului de ceapa.

Contine numeroase substante nutritive, fiind un aliment complet si sanatos.

Sunt bine cunoscute efectele antibacteriene, antiinflamatoare, antivirale, antifungice, calmante si imunostimulatoare ale mierii.

Apelam adesea la ea pentru ameliorarea simptomelor atunci cand suntem raciti.

Mierea calmeaza gatul iritat si grabeste vindecarea infectiilor virale. De altfel, poate fi eficienta si combinatia de miere cu lamaie pentru tuse seaca.

Sirop de ceapa pentru tuse si raceala

Sirop de ceapa pentru tuse si raceala

In mod traditional, siropul de ceapa este apreciat pentru efectul sau antiviral puternic.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii l-au folosit pentru a grabi vindecarea racelii si gripei.

Se crede ca ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii, oferind o usurare mai rapida a simptomelor. 

Datorita compusilor pe care ii contine, siropul de ceapa poate contribui la intarirea sistemului imunitar.

Se pare ca actioneaza ca un antibiotic natural, inhiband dezvoltarea microorganismelor.

Astfel, siropul de ceapa poate conferi rezistenta organismului in lupta cu infectiile virale si bacteriene.

Din acest motiv, se crede ca te ajuta sa scapi mai repede de raceala si gripa.

Siropul de ceapa este considerat unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti.

Poate actiona ca un bun expectorant, contribuind la desprinderea si fluidizarea mucusului din caile respiratorii.

Administrarea de sirop de ceapa pentru tuse poate fi de ajutor pentru a reduce si calma acest simptom neplacut asociat virozelor respiratorii.

Siropul de ceapa reduce inflamatiile, relaxeaza musculatura cailor respiratorii si combate infectiile.

Proprietatile lui antiinflamatoare il fac eficient pentru ameliorarea gatului inflamat.

Siropul de ceapa poate sa calmeze durerile in gat, combate raguseala si poate fi eficient ca leacuri batranesti pentru amigdale umflate.

Dincolo de faptul ca iti poate fi folositor pentru a scapa de virozele respiratorii, poti sa apelezi la sirop de ceapa pentru a combate simptomele alergiilor de primavara.

Contraindicatii

In general, ceapa este un aliment sigur pentru consum si nu provoaca efecte secundare.

Prin urmare, majoritatea oamenilor pot sa apeleze fara probleme la sirop de ceapa pentru tuse si ameliorarea simptomelor racelii si gripei.

Cu toate acestea, ceapa poate sa provoace arsuri gastrice, balonari si diaree, mai ales atunci cand este consumata in exces.

Astfel ca, desi nu exista riscul unui supradozaj, ar trebui sa administrezi sirop de ceapa cu moderatie.

Evita sa il consumi daca stii ca ai alergie la ceapa, usturoi sau alte legume din genul Allium.

Deoarece contine miere, siropul de ceapa nu se administreaza bebelusilor mai mici de un an!

In cazul in care esti insarcinata, cere sfatul medicului inainte de a consuma acest sirop pentru tuse sau alte simptome. Ceapa rosie poate sa iti induca travaliul!

Consumul de ceapa nu este recomandat celor care au probleme la rinichi, ficat, sindromul colonului iritabil si alte afectiuni gastrointestinale.

Prin urmare, siropul de ceapa ar putea provoca unele efecte secundare in cazul acestora.

Proprietatile terapeutice ale administrarii de sirop de ceapa pentru tuse si alte simptome de raceala nu sunt sustinute de dovezi stiintifice.

Desi in conceptia populara pare a fi eficient, siropul de ceapa nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul prescris de medic!