Circulatia Sangelui

Circulatia Sangelui

Sa ai mainile si picioarele reci atunci cand este frig afara, cu siguranta ca este ceva normal. Insa daca acest fenomen persista si in anotimpul cald, atunci ar fi important sa cunosti cateva metode cum sa imbunatatesti circulatia sangelui.

Extremitatile reci pot indica faptul ca exista probleme privind circulatia sangelui. Netratata la timp si corespunzator, aceasta problema poate avea consecinte negative foarte grave asupra sanatatii.

Din acest motiv iti propun sa citesti cu atentie materialul de fata, din care vei afla informatii importante, atat despre cauzele si efectele unei circulatii sanguine deficitare, cat si despre ceaiuri utile pentru circulatia sangelui.

Si pentru ca mainile si picioarele reci cu siguranta nu au nici o legatura cu sinceritatea, sa vedem mai intai care sunt principalele cauze ale acestei afectiuni.

Cauzele circulatiei deficitare a sangelui

Cauzele circulatiei deficitare a sangelui

Daca vrei sa afli cum imbunatatesti circulatia sangelui, este important sa cunosti si cauzele care au generat aceasta problema.

Chiar daca circulatia deficitara a sangelui nu este considerata a fi o boala in sine, totusi aceasta poate conduce in timp la consecinte grave asupra sanatatii.

Pentru ca o prima solutie pentru a scapa de o problema este inlaturarea cauzei ce a provocat-o, iata si care sunt principalele motive ce conduc catre o circulatie deficitara a sangelui.

1. Un stil de viata nesanatos

Desi poate ca aceasta expresie “stil de viata” este cam generalista, totusi cu siguranta ca majoritatea celor care citesc aceste randuri stiu ce inseamna un stil de viata sanatos.

Acesta ne afecteaza profund starea de sanatate si, in consecinta, si calitatea vietii, deoarece aceasta se afla in stransa legatura si cu circulatia sangelui.

Astfel, sedentarismul poate conduce la obezitate si la boli cardiovasculare.

Fumatul este un viciu care are un efect negativ important asupra fluxului sanguin si care in plus creste riscul de atac de cord sau atac vascular cerebral.

Alimentatia nesanatoasa, care include mancaruri grase, de tip fast-food, prajeli, etc, creste riscul de obezitate si de a dezvolta boli de inima.

In plus, daca mersul pe jos este benefic pentru circulatia sangelui si pentru sanatate in general, statul pe scaun timp indelungat face ca sangele sa ajunga mai greu la picioare.

2. Obezitatea

Obezitatea poate avea la baza factori de ordin genetic sau afectiuni medicale ce pot sa determine cresterea in greutate.

De cele mai multe ori insa aceasta se afla in stransa legatura cu stilul de viata.

Astfel, alimentatia nesanatoasa si sedentarismul, pot conduce la obezitate.

De aici pot sa decurga probleme de sanatate precum diabet, vene varicoase sau circulatie deficitara a sangelui.

3. Prezenta cheagurilor de sange

Cheagurile de sange pot sa apara in orice zona a corpului, insa cel mai des sunt localizate la nivelul picioarelor si mainilor.

Acestea perturba fluxul sangelui, blocandu-l partial sau chiar total si pot conduce catre complicatii grave.

Exista cazuri cand daca un cheag se sparge, poate ajunge si la alte organe, inclusiv la inima. In aceste situatii poate surveni atacul cerebral sau chiar decesul persoanei.

Asadar, pentru a evita eventualele complicatii nedorite, nu ignora simptomele care “spun” ca ceva nu este in regula in organism si mergi la medic.

Este bine sa depistezi la timp aceste cheaguri pentru a minimaliza efectele negative asupra sanatatii tale.

4. Boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica sau arterita, poate afecta diverse artere din organism, precum arterele renale (cele care vascularizeaza rinichii), arterele membrelor inferioare sau superioare, etc.

Mai exact, aceasta afectiune reprezinta formarea de depuneri de grasime pe peretii arterelor, conducand automat la ingustarea acestora.

Astfel, la tesuturile hranite de arterele respective ajunge mai putin oxigen. Un simptom important il reprezinta in foarte multe cazuri senzatia de maini si picioare reci.

5. Boala Raynaud

Aceasta afectiune, in cele mai multe dintre cazuri, nu este una grava, insa pot sa apara complicatii datorate fluxului redus de sange.

Boala Raynaud apare de regula atunci cand temperaturile sunt scazute sau in urma unor situatii stresante si se manifesta prin contractarea vaselor sanguine cutanate de la nivelul degetelor de la maini si de la picioare.

Astfel, persoana afectata va avea degetele reci si poate resimti in plus furnicaturi, senzatie de amortire si durere la nivelul acestora.

Simptome si consecinte

Simptome si consecinte

Simptomele unei circulatii a sangelui deficitare sunt diverse, iar cele mai importante le voi mentiona mai jos.

Este important sa le cunosti pentru a lua masuri din timp si, daca e cazul, chiar sa ceri ajutor de specialitate din partea unui medic.

Deoarece aceasta problema de sanatate poate sa atrag dupa ea afectiuni si boli mult mai grave, simptomele acestea trebuie sa-ti traga un semnal de alarma si sa actionezi in consecinta.

Cele mai intalnite simptome in cazul unei probleme cu circulatia sangelui sunt:

  • mainile si picioarele sunt cel mai adesea reci
  • senzatie de furnicaturi si durere la nivelul mainilor si picioarelor
  • oboseala, deoarece inima este mai solicitata, aceasta fiind nevoita sa pompeze mai mult sange pentru a compensa circulatia sangelui deficitara
  • daca fluxul sanguin este perturbat in zona creierului, atunci pot sa apara ameteli, lipsa de concentrare si chiar pierderi de memorie
  • crampe musculare frecvente
  • paloare a pielii, atunci cand tesuturile sunt insuficient irigate cu sange
  • vene varicoase, insotite de senzatie de “greutate” la nivelul picioarelor si de durere
  • ulcere venoase sau arteriale
  • fragilitate a unghiilor si a firelor de par

Cum imbunatatesti circulatia sangelui

Aceste cateva remedii si sfaturi sunt de ajutor atat pentru imbunatatirea circulatiei sangelui, cat si la mentinerea unei stari bune de sanatate.

Dieta echilibrata

Evita grasimile saturate si opteaza in schimb pentru grasimile sanatoase.


Consuma alimente bogate in Omega-3, acestea ajutand la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Include in alimentatia zilnica fructe si legume proaspete. 


De asemenea, consuma cereale integrale, lapte si carne slaba, nuci, seminte, peste si alimente bogate in fier.


Tot pentru imbunatatirea circulatiei mai poti include in dieta ta si piperul cayenne, scortisoara, ceapa si usturoiul, sfecla, pestele, citricele si legumele verzi.


In general, incearca sa ai o alimentatie echilibrata si diversificata, care sa “acopere” necesarul de substante nutritive necesare organismului.

Suplimente alimentare

Desigur, acestea nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie sanatoasa si echilibrata, insa te pot ajuta sa suplimentezi o eventuala carenta de minerale sau alte substante nutritive din organism.


Poti opta pentru suplimentele alimentare pe baza de vitamine, minerale sau Omega 3. Ca sfat, iti recomand suplimentele cu Omega 3 de la Solgar, deoarece sunt de-o calitate foarte buna (link produs).


Printre alte vitamine care au rolul de a imbunatati circulatia sangelui, se numara vitamina E (in uleiurile vegetale, spanac, avocado, seminte de floarea soarelui), vitamina K (spanac si alte legume cu frunze verzi), acidul folic (regasit in legumele verzi, cereale integrale, produse lactate si carne).


Daca vrei sa iti suplimentezi dieta cu acid folic sub forma de capsule, recomandarea mea este capsulele de la Solaray.


Avantajul acestora este ca se regasesc sub forma de capsule vegetale, deci pot fi incluse chiar si in dietele vegetariene / vegane.

Renuntarea la fumat

Daca esti fumator, atunci s-ar putea ca acest sfat sa il primesti destul de greu si chiar sa il privesti cu scepticism.


Si totusi, insist pe acest aspect (si nu doar eu, cat si nutritionistii si specialisti din lumea intreaga). Fumul de tigara reduce in timp volumul arterelor si ingreuneaza circulatia sangelui.


Are impact negativ asupra tensiunii arteriale, asupra circulatiei si asupra intregului sistem cardiovascular.

Mai multa miscare / sport

Studiile arata ca un stil de viata activ, alaturi de o alimentatie sanatoasa, imbunatatesc semnificativ circulatia sangelui. Nu ma refer aici la sport de performanta, ci la miscari fizice usoare.


Poti incerca inotul sau mersul pe bicicleta, care sunt atat placute cat si usoare. Inclusiv mersul pe jos este foarte sanatos.

Hidratarea imbunatateste circulatia sangelui

Plasma care intra in compozitia sangelui si care are rolul de a transporta substantele nutritive la toate organele si tesuturile, este formata in proportie de 90% din apa.


Asadar, consumand zilnic suficiente lichide, vei avea o circulatie sanguina mult imbunatatita.


Desigur, nu ma refer insa la sucurile din comert, la un consum crescut de cafea sau bauturi ce contin alcool, acestea avand un efect negativ asupra organismului.


Apa, ceaiurile, supele, fructele si legumele cu un continut ridicat de apa sunt recomandate pentru o hidratare eficienta.

Baile calde

Baile relaxante si calde (nu fierbinti), sunt de asemenea de ajutor pentru a imbunatati circulatia sangelui. Acestea ajuta venele sa revina la dimensiunea optima, normalizand astfel fluxul sanguin.


Iar pentru o eficienta sporita, poti adauga in apa din cada si sare de baie cu scortisoara, care de asemenea ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine.


In acest sens iti recomand sa incerci sarea de baie cu scortisoara de la Deja Vu. Poti incerca si alte arome din aceeasi gama, precum sarea de baie cu miere sau cea cu portocala.


In plus, acestea te vor ajuta sa alungi stresul, factor care are de asemenea un rol negativ asupra circulatiei si asupra sanatatii in general. 

Masajul terapeutic

Masajul ajuta atat la relaxare, cat si la stimularea circulatiei sanguine.


In plus, acesta ajuta la eliberarea acidului lactic, ajutand astfel la reglarea tensiunii arteriale.

Exercitiu pentru imbunatatirea circulatiei

Desigur, statul pe scaun timp indelungat sau statul prea mult in picioare, pot ingreuna circulatia sangelui.


Incearca  macar 30 de minute pe zi sa mentii picioarele mai sus decat nivelul inimii.

Remedii pentru circulatia sangelui

Pe langa toate aceste sfaturi utile, poti incerca sa consumi si ceaiuri care au rolul de a imbunatati circulatia sangelui. Iata care sunt cele mai indicate ceaiuri.

Ceaiul negru sau verde


Pe langa multiplele beneficii, aceste ceaiuri previn formarea de cheaguri care pot conduce la blocarea arterelor. Se recomanda insa prudenta in cazul femeilor insarcinate.


Doua sortimente de o calitate superioara poti regasi accesand link-urile de mai jos:

Sulfina


Aceasta amelioreaza circulatia sangelui, in special cea venoasa, si se recomanda in tulburarile de circulatie arteriala, limfatica si venoasa.


In plus, ajuta la regenerarea celulei hepatice. Poti sa cumperi ceai de sulfina de aici.

Ginkgo Biloba


Printre multiplele sale intrebuintari, acesta este utilizat si pentru a combate fragilitatea vasculara, in cazurile de insuficienta circulatorie periferica si cerebrala, in arteriopatie.


Printre alte intrebuintari a ceaiului de Ginkgo Biloba se numara si depresia, neurastenie sau cefalee.

Ultim sfat...

Vreau sa precizez ca materialul de fata vine in ajutorul tau, oferindu-ti cateva remedii sau solutii care sa te ajute sa imbunatatesti circulatia sangelui.

Totusi, acesta nu poate si nu trebuie sa inlocuiasca un consult medical de specialitate.

Remediile naturiste cu siguranta ca sunt utile, insa pentru un diagnostic corect si complet, nu ezita sa te adresezi medicului specialist. Multa sanatate!