Telina si Telina Apio

Telina si Telina Apio

Telina este o planta radacinoasa, recunoscuta pentru aroma deosebita pe care o da numeroaselor preparate culinare, dar si pentru proprietatile sale terapeutice.

In acest sens, poate ajuta in tratarea unor afectiuni, precum hipertensiune arteriala, impotenta, reumatism, guta, artrita, probleme digestive.

De asemenea, s-a dovedit ca are efecte antiinflamatoare, diuretice, detoxifiante si antibacteriene.

Denumirea latina a telinei este Apium graveolens. Aceasta provine de la familia de plante din care face parte, si anume Apiaceae. Se inrudeste cu feniculul, patrunjelul, morcovul, mararul si leusteanul.

Toate aceste zarzavaturi sunt renumite de sute de ani datorita utilizarii lor frecvente ca plante medicinale, atat pentru afectiuni minore, cat si ca adjuvante in tratamentele unor boli mai grava.

Telina se poate consuma in intregime. Chiar daca cel mai des i se utilizeaza radacina in ciorbe, supe, salate sau alte preparate calde, nici frunzele ei nu trebuie aruncate.

Pot fi si ele folosite, atat pentru aroma, cat si cu rol decorativ pentru salate, sosuri, garnituri si chiar sandwich-uri.

Telina - proprietati si caracteristici

Telina - proprietati si caracteristici

Telina contine foarte multa apa. Frunzele sale contin apa in proportie de aproximativ 90%.

In ceea ce priveste caracteristicile sale, trebuie sa stii ca planta poate sa ajunga chiar si la o inaltime de 1 metru.

Are frunzele mari si verzi, iar florile sunt mici si albe. Infloreste la inceputul toamnei.

Este rezistenta la temperaturi scazute, dar nu mai mici de 0 grade Celsius. 

De altfel, o planta iubitoare de umiditate, insa daca solul este mult prea umed, radacina se ramifica si isi pierde din proprietati.

Nu are nevoie de prea multa lumina pentru a se dezvolta, iar locurile preferate sunt culturile asociate de legume sau culturile intercalate cu livezi si vii.

Iti spuneam ca telina este o leguma care se poate consuma in intregime: atat radacina, cat si frunzele. Poate insa nu stiai ca inclusiv semintele sale pot fi comestibile.

Acestea pot fi incluse in diverse preparate, pentru a le aromatiza. Tot din semintele de telina se extrage un ulei volatil care este folosit in industria farmaceutica si in cea a parfumurilor.

Atat semintele, cat si radacina pot fi combinate cu sare, transformandu-se in sare de telina.

Aceasta este folosita drept condiment sau in bauturi. Cea mai frecventa bautura in care se foloseste sarea de telina este cocktail-ul Bloody Mary.

Telina este o leguma sanatoasa, cu puternice efecte terapeutice, asta datorita vitaminelor, mineralelor si a altor substante pe care le contine:

  • proteine
  • calciu
  • magneziu
  • fier
  • vitamine: A, B1, B2, B3, C, E
  • potasiu
  • iod
  • sodiu
  • ulei eteric

Telina beneficii

Telina are numeroase beneficii asupra organismului, iar datorita continutul mare de apa este o leguma ideala de inclus in alimentatia persoanelor care urmeaza o dieta pentru slabit.


Deoarece nu are un continut mare de zahar, telina este un bun carbohidrat. In plus, nutritionistii sustin ca este un aliment cu un nivel nutritional ridicat.

Adjuvant in hipertensiunea arteriala

Frunzele de telina contin ftalide (substante care au proprietati de relaxare asupra musculaturii arterelor).


Acestea substante pot regla hipertensiunea arteriala si reduc nivelul hormonilor de stres din organism.

Actioneaza asupra sistemului digestiv

Telina contine o serie de substante active benefice asupra sistemului digestiv.


Aceasta ajuta la calmarea gastritei si a arsurilor gastrice, regleaza flora intestinala, ajuta la detoxifierea ficatului si a colonului.


Reduce balonarea si flatulenta, are efect laxativ si poate fi benefica si in caz de ulcer sau hepatita.

Reduce problemele articulare si reumatismul

Telina are proprietati antiinflamatorii, iar din acest motiv poate sa reduca afectiunile articulare si reumatismul.


Frunzele sale contin flavonoide, ceea ce le face sa fie foarte eficiente in tratarea problemelor articulare.

Impotenta sau frigiditate masculina

Se stie despre telina ca a fost folosita, cu foarte mult timp in urma, de catre romani, pentru a trata impotenta si frigiditatea in randul barbatilor.


Se prepara un vin din frunze de telina, pe care il consumau zilnic, timp de o luna de zile, pentru a le spori potenta si pentru cresterea virilitatii.

Intareste imunitatea

Telina se recomanda a fi consumata in timpul racelilor si a gripelor, datorita faptului ca are un continut ridicat de antioxidanti.


Acestia au, printre altele, rol de protectie si intarire a sistemului imunitar.

Poate ajuta in tratarea infectiilor bacteriene

Uleiurile volatile pe care le contine au proprietati antibiotice si antibacteriene, protejand organismul de diverse boli si infectii provocate de bacterii.

Sub ce forma poate fi consumata?

Ceai de telina

Pentru a prepara ceai de telina, poti folosi atat radacina, cat si frunzele sale. La ceaiul din radacina de telina ai nevoie de 1 litru de apa si o radacina de telina (mica).


Ceaiul poate fi preparat astfel:

  • se spala si se curata radacina de telina
  • apa se pune la fiert intr-un vas
  • cand incepe sa fiarba, se pune telina in apa si se lasa pe foc pentru cateva minute
  • ceaiul rezultat poate fi indulcit cu miere sau zahar

Pentru ceaiul din frunze de telina, trebuie sa stii ca poti folosi atat frunze proaspete, cat si uscate.


Indiferent de felul frunzelor, vei proceda astfel:

  • frunzele de telina se pun la macerat timp de 8-10 ore, in 500 ml apa
  • dupa ce timpul expira, se poate strecura, dar apa se pastreaza
  • frunzele se pun la fiert in alte 500 ml de apa, timp de aproximativ 10 minute
  • se lasa la racit, apoi se strecoara
  • se amesteca apa in care au fost lasate la macerat, cu apa in care acestea au fiert
  • se va obtine aproximativ 1 litru de ceai (se poate consuma o cana de 2-3 ori pe zi)

Beneficiile consumului de ceai de telina

  • intareste flora intestinala
  • reduce inflamarea intestinelor
  • are efect antibiotic, fiind util in caz de infectii
  • adjuvant in caz de astm, bronsite si raguseala
  • combate matreata si ofera stralucire parului
  • de ajutor pentru a reduce caderea parului (se aplica pe par)

Suc de telina

Sucul de telina poate fi preparat atat din frunze de telina, cat si din radacina acesteia.


Sucul din frunze de telina se prepara astfel:

  • se mixeaza frunzele de telina, impreuna cu cateva linguri de apa
  • se lasa la macerat o jumatate de ora, apoi se filtreaza
  • sucul obtinut se poate bea imediat, insa nu este indicat sa fie consumat singur, ci diluat cu o jumatate de pahar de suc de morcovi
  • sucul de telina poate fi pastrat la frigider, dar nu mai mult de 5 – 6 ore
  • se recomanda a se consuma de maximum 3 ori pe zi cate 50 ml

Sucul din radacina de telina se recomanda a fi si el combinat cu alte leguminoase, insa se poate consuma si ca atare.


Poate fi obtinut astfel:

  • se spala foarte bine radacina de telina, insa nu se curata de coaja. In coaja se gasesc multe vitamine si minerale
  • se taie in bucati mici, apoi se pune in storcatorul de fructe si legume
  • sucul obtinut se poate bea singur sau se poate combina cu putin suc de morcovi sau alte sucuri facute in casa

Beneficiile sucului de telina

  • are efect cicatrizant, de reintinerire si detoxifiere a oricarui tip de ten. Se recomanda aplicarea unor masti faciale pe baza de suc de telina pe zonele afectate
  • sucul de telina poate ameliora tenul iritat, cu riduri sau cu acnee
  • are efecte diuretice, depurative si digestive
  • se recomanda consumarea lui si in caz de obezitate, surmenaj sau astenie

Tinctura de telina

Din telina se poate prepara inclusiv o tinctura care poate fi pastrata timp de 2 ani, dupa preparare. Aceasta se obtine prin macerarea unei radacini de telina in alcool de 40-50 de grade.


Radacina trebuie sa fie tocata marunt. Preparatul se lasa la macerat timp de 10 zile, apoi continutul obtinut se filtreaza.


O cura cu tinctura de telina poate fi tinuta 10 zile, consumandu-se zilnic cate 2 lingurite de tinctura, cu aproximativ o jumatate de ora inainte de masa.


Dupa cele 10 zile, se recomanda o pauza de alte 10 zile, apoi cura poate fi reluata.

Beneficiile tincturii de telina

  • eliminarea lichidelor care sunt retinute in exces de catre organism
  • ajuta la functionarea optima a sistemului digestiv
  • creste pofta de mancare
  • ajuta la refacerea organismului dupa boala

Cum poti integra telina in alimentatie?

Cum poti integra telina in alimentatie?

Frunzele si radacina de telina pot fi utilizate in diverse mancaruri.

Daca se folosesc frunzele in mancarurile calde, se recomanda adaugarea lor dupa prepararea termica a mancarii.

Frunzele de telina mai pot fi folosite si in salate, sosuri si chiar pentru aromatizarea muraturilor. Radacina de telina se foloseste cel mai frecvent in supe si ciorbe.

Poate nu stiai ca din radacina de telina poti obtine un piure cremos si consistent, dar poate fi un ingredient excelent si pentru tocanite si mancaruri gratinate.

Radacina de telina este des folosita si in salate, mai ales de catre persoanele care prefera sa o consume cruda. Cea mai renumita este salata de telina cu mar.

Ingrediente

  • o radacina de telina, curatata si taiate cubulete sau data pe razatoare
  • 2 - 3 mere mari, curatate si cu mijlocul scos
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2 - 3 linguri de maioneza light
  • 2 linguri de mustar
  • 50 ml lapte
  • cateva nuci prajite si maruntite
  • patrunjel verde, tocat

Mod de preparare

  • mai intai trebuie sa dai pe razatoare telina si merele. Desi poti sa le tai cubulete, cel mai indicat este sa fie date pe razatoare, pentru ca in acest fel vor lasa mai mult suc
  • urmatorul pas consta in prepararea unui dressing. Pentru acest lucru trebuie sa amesteci intr-un castron maioneza, zeama de la lamaie, mustarul si laptele. Toate trebuie sa fie bine omogenizate inainte de a le turna peste mere si telina
  • la final, adauga nucile prajite si maruntite

Salata poate fi servita la temperatura camerei sau rece, dupa ce o lasi o vreme la frigider.

Ce este telina apio?

Telina apio

Telina apio este denumirea comerciala din limba spaniola pentru tulpina telinei de petiol. 

Aceasta este practic o tulpina groasa, carnoasa si crocanta, cu gust foarte asemanator ca cel al telinei clasice.

Tulpina poate fi consumata atat in stare cruda, cat si gatita. Daca vrei sa o consumi cruda, o poti adauga in salate cu ton, pui, mere, portocale, branza feta, iaurt, ulei de masline si diverse condimente.

Daca vrei sa o gatesti, poti include telina apio in piure, sosuri pentru paste, tocanite, mancaruri cu alte legume, garnituri, etc. Poate fi pregatita chiar si la cuptor sau gratinata.

Tulpinile mai batrane sunt ideale pentru ciorbe sau supa crema.

O alta modalitate de consum a telinei apio este sa o pui la murat. In acest fel te vei bucura de aroma ei deosebita tot timpul anului, chiar daca in zilele noastre nu mai este o problema gasirea ei in stare proaspata.

Telina apio contine calciu, fibre, potasiu, vitaminele C si K, magneziu, acid folic.

Beneficiile consumului de telina apio

  • stimuleaza circulatia sanguina
  • ajuta la tratarea bronsitei
  • regleaza tensiunea arteriala
  • regleaza tranzitul intestinal
  • are efect depurativ, stimuland glandele suprarenale
  • ajuta la hidratarea si remineralizarea organismului

Datorita continutului mic de calorii (16 calorii la 100 g), telina apio este recomandata si in curele de slabire. De asemenea, aceasta mai poate fi consumata si sub forma de suc.

Sucul de telina apio este extrem de benefic asupra sanatatii, fiind, pentru multe persoane, un inlocuitor al cafelei.

Preparat acasa, sucul de telina apio se obtine la fel ca sucul de telina clasica.

Unii nutritionisti recomanda sucul de telina apio in cure de o luna de zile, consumat dimineata, pe stomacul gol.

Potrivit acestora, sucul este benefic pentru eliminarea toxinelor din organism.

Datorita faptului ca telina apio este atat de apreciata ca detoxifiant, iata o reteta de suc cu telina apio. Ai nevoie de:

  • tulpini de telina apio
  • ghimbir
  • un castravete
  • 1 - 2 mere verzi si 1 lime
  • o legatura de patrunjel

Mod de preparare

  • speli toate ingredientele de care ai nevoie
  • curata de coaja merele, ghimbirul, castravetele si lime-ul
  • le pui pe toate in blender si le maruntesti
  • sucul obtinut poate fi baut imediat sau mai poate fi strecurat

Este important ca in cazul in care recurgi la o cura de detoxifiere cu suc de telina apio, sa consumi un singur pahar zilnic, timp de 10 zile.

Stiai ca...

  • telina a fost folosita initial ca medicament, primind aceasta intrebuintare inca din secolul al IX-lea i.Hr
  • telina a fost mentionata inclusiv in scrierile lui Homer
  • Hippocrate a descris-o ca fiind un calmant pentru starile nervoase si de anxietate
  • in Roma Antica era considerata un bun afrodisiac, tratand, in acelasi timp, impotenta
  • abia in Evul Mediu a inceput sa fie folosita drept condiment
  • in Europa a inceput sa fie utilizata mult mai tarziu, prin secolul XVIII
  • medicii chinezi considera ca telina are o calitate "racoritoare", ceea ce o face sa reduca sensibilitatea organismului la temperaturile ridicate din timpul verii. In China telina era recomandata pentru a reduce riscul aparitiei atacurilor cerebrale
  • medicii indieni recomanda consumul de telina cuplurilor de varsta a treia care doresc sa aiba copii, deoarece. Se considera ca telina incetineste si chiar stopeaza procesul de imbatranire

Contraindicatii

Consumul de telina nu este recomandat in urmatoarele situatii:

  • femeile insarcinate sau care alapteaza, pentru ca telina are efecte hormonale. Acestea poate sa afecteze sarcina sau calitatea laptelui
  • persoanelor care sufera de afectiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, patrunjel, marar si leustean. In cazul acestor persoane, reactiile alergice pot fi severe, putand provoca chiar si soc anafilactic
  • consumul de telina in mod excesiv poate duce la dereglari digestive

Telina poate sa interactioneze cu unele medicamente, precum:

  • cele folosite pentru tratarea hipotiroidismului
  • cele fotosensibilizante, adica care cresc sensibilitatea pielii la razele solare
  • medicamentele sedative

In cazul in care urmezi un tratament pentru una dintre afectiunile mentionate, se recomanda consultarea medicului inainte de a incepe o cura cu telina.

Surse:

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/270678
  • https://www.livescience.com/50640-celery-nutrition.html
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/health-benefits-of-celery
  • https://www.verywellfit.com/celery-nutrition-facts-calories-and-their-health-benefits-4115076