Ceai de Papadie

De la beneficiile pe care le are asupra pielii si pana la tratarea unor afectiuni mai grave, o cana cu ceai de papadie a devenit un remediu natural de nadejde.

Se stie ca ceaiul de papadie a fost utilizat inca din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afectiuni. Afla din acest articol de ce este important sa consumi si tu ceai de papadie.

Neindulcit, acest ceai nu are un gust prea placut. Dimpotriva, este chiar foarte amar. Dar ceea ce il face sa fie atat de util pentru sanatate este chiar gustul amar. Acesta este dat de numeroasele substante amare pe care le are papadia.

Tine cont de contraindicatiile mentionate la sfarsitul acestui articol si pe cutia produsului, dar ai si incredere in beneficiile pe care ceaiul de papadie le va aduce asupra sanatatii tale.

Ce este papadia?

Ce este papadia?

Papadia este o planta erbacee, cu frunze lungi, crestate si flori galbene. Face parte din familia Asteraceae, impreuna cu cicoarea, pelinul, coada soricelului sau floarea-soarelui.

Denumirea stiintifica a papadiei este Taraxacum officinale, insa popular ea are peste 20 de denumiri. Acest lucru se justifica prin faptul ca aria de raspandire a papadiei este foarte mare.

Dintre toate denumirile populare ale papadiei amintesc: buha, laptuca, crestetea, lilicea, pilug, floarea-broastei, floarea-gainii, galbinele-grase, gusa-gainii etc.

Planta poate sa ajunga la o inaltime de cel mult o jumatate de metru. Inaltimea sa variaza in functie de locul in care creste. Unele papadii abia daca ating 5 – 10 centimetri.

Dupa ce tija papadiei este rupta, din ea apare un suc alb-laptos, cu un puternic gust amarui, dar cu efecte terapeutice deosebite.

Principii active

Papadia contine numeroase vitamine, minerale si oligoelemente, care o fac sa fie atat de apreciata ca planta medicinala.

In compozitia papadiei se gasesc:

  • vitaminele A, C, B, D, E, K
  • minerale
  • fibre
  • proteine
  • betacaroten
  • taninuri
  • acid cafeic
  • uleiuri volatile
  • colina
  • flavonoide
  • rezine
  • clorofila
  • taraxacina (substanta amara)

Toate aceste substante nutritive ii confera ceaiului de papadie multiple proprietati:

  • diuretice
  • antireumatice
  • antiinflamatoare
  • vitaminizante
  • calmante
  • tonice
  • antioxidante
  • detoxifiante

Recoltarea si pastrarea papadiei

Recoltarea si pastrarea papadiei

Iti poti face o rezerva de papadii, fara sa trebuiasca sa le cumperi. Papadiile se gasesc cu usurinta in perioada aprilie-octombrie.

Se poate spune despre ele ca se gasesc peste tot unde exista vegetatie, cu conditia sa nu fie locuri umbroase.

Prin urmare poti gasi papadii incepand din zonele de campie si pana la poalele muntilor, in locuri necultivate si chiar pe marginile drumurilor.

In scopuri terapeutice, se recolteaza si utilizeaza intreaga planta, insa este important de stiut cand trebuie recoltata fiecare parte. Acest lucru conteaza pentru ca fiecare parte a papadiei are o perioada optima cand poate fi recoltata.

Daca vrei sa folosesti doar florile de papadie, acestea trebuie rupte pur si simplu din partea superioara a tulpinii. Trebuie alese florile cele mai intens colorate, fiindca au cele mai multe proprietati.

Recoltarea florilor se face imediat dupa inflorire, inainte de a ajunge la maturitate. Daca sunt culese prea tarziu, isi pierd din proprietati si capata un gust mult prea amar. De asemenea, florile trebuie sa fie culese pe vreme insorita, cand roua a disparut in totalitate de pe planta.

Dupa ce sunt recoltate, florile de papadie se spala cu apa rece, apoi se mai lasa inca 15 – 20 de minute in apa. Ulterior, din ele se poate prepara ceai din flori de papadie. Totodata, pot fi uscate intr-un loc umbros, ferit de razele directe ale soarelui.

Poti recolta inclusiv radacina papadiei, deoarece are efecte benefice pentru sanatate. Pentru a scoate radacina din pamant este recomandat ca solul sa fie udat.

In acest fel se evita ruperea plantei inainte de a scoate radacina. Aceasta poate fi culeasa in special toamna, cand principiile active au o concentratie maxima.

Dupa recoltare, radacina trebuie spalata bine si taiata marunt. Apoi va fi pusa pe o tava care va fi tinuta la cuptor 2 – 3 ore, la 180 de grade. Se poate pastra in saculeti de panza, intr-un loc intunecat si uscat.

Frunzele papadiei sunt foarte sanatoase si pot fi consumate crude, in salate. De asemenea, se pot folosi pentru a prepara suc sau ceai de papadie.

Ceai de papadie beneficii

In ciuda gustului amar, ceaiul de papadie se bucura de o popularitate extrem de mare printre adeptii medicinei naturiste.


Dupa cum spuneam, papadia a fost folosita, sub forma de ceai, inca din cele mai vechi timpuri, ca planta medicinala. Efectele sale terapeutice au fost indelung studiate, confirmandu-se cat este de valoroasa. Datorita principiilor active, ceaiul de papadie are o serie de beneficii de care oricine se poate bucura, daca il consuma.


Odata ajuns in organism, acest ceai poate face adevarate minuni: elimina toxinele si excesul de apa, regland functia rinichilor si a ficatului.


Regleaza tranzitul intestinal, are proprietati antiinflamatoare si antiseptice, fiind util si pentru piele. Pe langa toate acestea, consumul de ceaiul de papadie ajuta si la:

Functionarea optima a ficatului

Prin consumul de ceai de papadie se stimuleaza procesul bilei. In acest fel, enzimele corpului sunt ajutate sa descompuna grasimile in acizi grasi si sa filtreze si detoxifieze sangele.


Vitaminele, impreuna cu restul nutrientilor din papadie, ajuta ficatul sa realizeze aceste functii.

Elimina infectiile urinare

Avand proprietati antibacteriene, ceaiul de papadie previne dezvoltarea bacteriilor care provoaca infectia urinara. Vezi si alte tratamente naturiste pentru infectia urinara.


In aceeasi masura, contribuie la detoxifierea rinichilor si ajuta la curatarea tractului urinar, eliminand infectia.

Benefic pentru ten

Toxinele de la nivelul pielii pot fi eliminate cu ajutorul ceaiului de papadie. Acesta poate fi un bun aliat impotriva acneei usoare, a punctelor negre, a petelor de la nivelul pielii sau a pistruilor.


Unii medici recomanda ceaiul de papadie chiar si pentru a calma pielea pacientilor cu psoriazis.

Imbunatateste digestia

Ceaiul de papadie este un bun remediu naturist care amelioreaza tulburarile sistemului digestiv. Senzatia de balonare sau de „prea plin” dupa masa sunt eliminate daca consumi cu regularitate acest ceai.


De asemenea, fermentatia intestinala este eliminata si constipatia poate fi prevenita.

Regleaza tensiunea arteriala

Potasiu este un mineral al carui nivel optim in organism mentine presiunea arteriala in limite normale.


Astfel, datorita continutului mare de potasiu, ceaiul de papadie ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Cu o tensiune arteriala aflata in limite normale, poti evita aparitia unor boli cardiovasculare.

Intareste sistemul imunitar

Datorita proprietatilor antivirale si antimicrobiene, ceaiul de papadie intareste sistemul imunitar.


Organismul capata forta si rezistenta necesare pentru a lupta impotriva infectiilor care pot duce la aparitia unor afectiuni sau boli.

Reduce stresului

Asemenea ceaiului de pelin, ceaiul de papadie are un rol determinant in reducerea si chiar eliminarea stresului.


Se cunoaste faptul ca stresul este una dintre cauzele care determina tulburari ale sistemului nervos. Prin urmare, o cana cu ceai de papadie ajuta la calmarea si relaxarea psihicului, inlaturand starilor de anxietate.

Este un bun diuretic natural

Ceaiul de papadie are un puternic efect diuretic, curatand sangele, sistemul digestiv, dar si tesuturile de metalele grele.


De asemenea, ceaiul din radacini de papadie contribuie la eliminarea pietrelor la rinichi, a constipatiei si a transpiratiei abundente.

Cum se prepara ceaiul de papadie?

Cum se prepara ceaiul de papadie?

Iti spuneam ca se poate utiliza fiecare parte a papadiei. Indiferent ca vrei sa folosesti frunzele, florile sau radacina, toate pot fi consumate sub forma de ceai.

Procedeul de preparare a ceaiului de papadie este acelasi, indiferent de ce parte a plantei vrei sa folosesti.

Iata cum trebuie sa procedezi pentru a prepara ceai de papadie:

  • pune 250 ml de apa intr-un vas si asteapta pana cand clocoteste
  • adauga 2 lingurite de planta uscata (frunze, flori sau radacina)
  • lasa la infuzat 15 minute, apoi strecoara ceaiul
  • poti sa bei ceaiul de papadie cald, neindulcit sau ii poti adauga putina miere

In curele cu ceai de papadie se recomanda sa se consume zilnic cate doua cani cu ceai sau conform instructiunilor de pe produs.

Totusi, pentru a evita posibilele efecte adverse, ar fi bine sa consulti medicul specialist inainte de a incepe o astfel de cura.

Contraindicatii

In ciuda numeroaselor beneficii, ceaiul de papadie prezinta si cateva contraindicatii.

In primul rand, persoanele care sufera de ulcer la stomac sau diabet, nu trebuie sa consume ceai de papadie.

Apoi, trebuie avut in vedere faptul ca ceaiul de papadie poate interactiona cu unele medicamente, cum sunt antibioticele sau diureticele.

Din acest motiv ar fi bine sa citesti prospectul acestor tipuri de medicamente, inainte de a consuma ceai de papadie. O solutie si mai sigura ar fi sa te consulti cu medicul tau in privinta ceaiurilor consumate.

In unele situatii, ceaiul de papadie poate sa provoace alergii. Papadia este o planta care poate cauza dermatita de contact, mai ales in cazul persoanelor care prezinta o sensibilitate aparte.

In cazul femeilor insarcinate, consumul de ceai de papadie nu prezinta niciun factor de risc. Dimpotriva, in ultimul trimestru al sarcinii este recomandat pentru a ajuta la eliminarea excesului de apa din organism.

Lucrurile se schimba insa in cazul femeilor care alapteaza. Consumul de ceai de papadie poate sa incetineasca productia de lapte, asa ca ar trebui limitat consumul lui. Poate sa duca inclusiv la deshidratare, ceea ce nu este benefic nici pentru mama, nici pentru copil.