Ceai de Busuioc
Se spune ca daca bei ceai de busuioc poti trata peste 40 de afectiuni! Sa fie oare adevarat? Citeste acest articol si afla care sunt beneficiile acestui ceai de-a dreptul magic.
Chiar daca nu este la fel de popular ca si ceaiul de musetel, busuiocul a fost folosit inca de pe vremea dacilor. Ceaiul din aceasta planta este un extraordinar adjuvant si in caz de raceala, gripa, febra sau chiar stres si dureri de cap.
In zilele noastre busuiocul se foloseste si cu ocazia unor traditii. Mai ales de Boboteaza. Iar daca vrei sa-ti afli craiul, nu trebuie decat sa pui o crenguta sub perna, in noaptea dinaintea acestei sarbatori. 🙂
Ca magia sa dea roade, busuiocul trebuie sa fie din manunchiul preotului cu care a stropit. Iar daca functioneaza, te rog sa-mi spui si mie. 🙂
Despre busuioc
Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae, o familie importanta de plante care cuprinde peste 600 de specii.
Este o planta care nu iubeste frigul, de altfel fiind originara din zona asiei tripocale.
Se dezvolta intr-un mediu umed si cald si poate atinge o inaltime de 60 cm. Desigur, plantele care se cultiva in ghiveci, ma refer mai ales la cele din bucatarie, sunt ceva mai mici.
Frunzele sunt de culoare verde, cu o lungima maxima de 5 cm. Pentru cei care nu stiu, busuiocul are un gust foarte asemanator cu anasonul (citeste si despre ceai de anason), dar si un miros foarte puternic.
Cuvantul busuioc vine din limba greaca, care inseamna rege. Poate si de aici motivul pentru care este considerat regele mirodeniilor.
In mancare, la gatit, busuiocul se recomanda a se folosi proaspat. Chiar si asa, acesta se adauga in general la sfarsit. Motivul este unul foarte simplu: pentru a nu-si pierde din proprietati si miros/aroma.
Daca vrei sa ai busuioc pentru o perioada mai lunga de timp, atunci il poti pastra in congelator. Inainte de asta insa trebuie sa-l oparesti foarte putin.
Din pacate, busuiocul uscate nu mai are acelasi miros si aroma ca cel proaspat. De fapt gustul acestuia va fi cu totul diferit. Din acest motiv tot mai multe gospodite aleg sa aibe intotdeauna busuioc proaspat intr-un ghiveci.
Cum se prepara ceai de busuioc?
Ceaiul de busuioc il gasesti atat la pliculete, cat si la vrac.
De asemenea, sunt multe persoane care cresc planta in gospodarie sau chiar in apartament (in ghiveci).
Daca vrei sa-l cumperi, prima optiune ti-o recomanda ca fiind piata; de multe ori o sa gasesti la agricultorii care vand verdeata si aceasta planta. In acest fel ai o siguranta mai mare ca beneficiezi de un produs proaspat, fara chimicale.
Modul de preparare a ceaiului este foarte simplu! Intr-o cana pune o lingurita de busuioc sau un pliculet de ceai. Apoi toarna 250 ml de apa fierbinte. Totul se lasa la infuzat timp de 15 minute.
Daca ai planta acasa, frunzele de busuioc trebuie maruntite putin si, dupa caz, le si poti usca in prealabil. Ceaiul se poate indulci cu miere.
Atentie! Nu adauga mierea cand ceaiul este fierbinte. Totusi, datorita gustului specific, se poate consuma neindulcit.
Cum prepari decoct de busuioc?
Diferenta dintre decoct si infuzie consta in modul de preparare.
Decoctul se prepara la fel de simplu. Pune o lingurita (plina cu varf) de busuioc intr-un ibric. Peste toarna 250 ml de apa fierbinte. Apoi lasa totul la fiert timp de 10, 15 minute. Atentie, focul trebuie sa fie mic.
Iti recomand decoct de busuioc in starile gripale sau cand ai febra.
Ceai de busuioc beneficii
Pentru ce este bun ceaiul de busuioc? Acest ceai este considerat inca din cele mai vechi timpuri drept un leac pentru organism.
Fie ca este folosit intern sau extern, busuiocul este de nepretuit in medicina naturista.
Frunzele si florile plantei (uscate si maruntite, dar si frunze proaspete) se folosesc pentru prepararea ceaiului, care are proprietati multiple asupra sistemului digestiv, nervos si a intregului organism.
Datorita proprietatilor sale de a preveni imbatranirea prematura, busuiocul este folosit in prepararea produselor cosmetice.
Ceai de busuioc gasesti de cumparat in supermarketuri, farmacii si in magazinele naturiste; ma refer la ceaiul la pliculet sau varsat.
Uz intern:
- trateaza gripa si raceala, laringita, faringita si durerile de cap
- calmeaza astmul bronsic
- ajuta la intarirea sistemului imunitar; tonifiaza organismul
- are proprietati antidepresive si ajuta sistemul nervos
- confera energie organismului
- trateaza si poate vindeca ulcerul gastric, a colicilor intestinali, cefaleea si colici
- este recomandat in tratarea anorexiei, deoarece stimuleaza pofta de mancare
- regleaza glandele endocrine si previne imbatranirea prematura
- imbunatateste si accelereaza digestia; ajuta la eliminarea gazelor
- se recomanda consumul de decoct de busuioc mamicilor care alapteaza. Stimuleaza secretia glandelor mamare (cere sfatul medicul inainte)
- regleaza glicemia
Uz extern
- trateaza accneea si problemele tenului sensibil (infuzie concentrata cu aburi)
- amelioreaza mancarimile provocate de muscaturile insectelor
Contraindicatii
Nu se recomanda consumul de busuioc, sub orice forma, inaintea unei interventii chirurgicale. Acesta poate favoriza o sangerare excesiva. Acelasi lucru este valabil chiar si daca mergi la dentist pentru o extractie dentara.
In aceste cazuri trebuie sa opresti consumul de busuioc cu cel putin doua saptamani inainte, pentru a evita riscul unei hemoragii excesive.
Busuiocul nu este recomandat nici femeilor insarcinate sau care alapteaza, fara a cere sfatul medicului. De asemenea, nu este indicat nici pentru copii. In aceste situatii nu sunt studii suficiente care sa arate posibilele efecte adverse.