Ceai de busuioc

Se spune ca daca bei ceai de busuioc poti trata peste 40 de afectiuni! Sa fie oare adevarat? Citeste acest articol si afla care sunt beneficiile acestui ceai de-a dreptul magic.

Chiar daca nu este la fel de “popular” ca si ceaiul de musetel, busuiocul a fost folosit inca de pe vremea dacilor.

Si in zilele noastre se foloseste la fel si fel traditii. Mai ales de Boboteaza. Iar daca vrei sa-ti afli craiul, nu trebuie decat sa pui o crenguta sub perna. In noaptea dinaintea acestei sarbatori.

Ca magia sa dea roade, busuiocul trebuie sa fie din manunchiul preotului cu care a stropit. Daca functioneaza, te rog sa-mi spui si mie :))).

Despre busuioc

Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae. Este o planta care nu iubeste frigul, dezvoltandu-se intr-un mediu umed si cald. Lucru confirmat si de faptul ca busuiocul este originar din zonele tropicale din Asia.

Frunzele sunt de culoare verde, iar planta are o inaltime intre 20 si 60 cm. Busuiocul are un gust foarte asemanator cu anasonul.

Cuvantul busuioc vine din limba greaca, care inseamna rege. Poate si de aici motivul pentru care este considerat regele mirodeniilor.

Cum se prepara ceaiul de busuioc

Ceaiul de busuioc il gasesti atat la pliculete, cat si la vrac. De asemenea, sunt multe persoane care cresc planta in gospodarie sau chiar in apartament (in ghiveci).

Modul de preparare este foarte simplu! Intr-o cana pune o lingurita de busuioc sau un pliculet de ceai. Apoi toarna 250 ml de apa fierbinte. Totul se lasa la infuzat timp de 15 minute.

Daca ai planta acasa, frunzele de busuioc trebuie uscate. Recomandat este sa le si maruntesti putin.

Ceaiul se poate indulci cu miere. Atentie! Nu adauga mierea cand ceaiul este fierbinte.

Totusi, datorita gustului specific, se poate consuma neindulcit.

Ceai de busuioc beneficii

Ceai de busuioc beneficii

Ceaiul de busuioc este considerat inca din cele mai vechi timpuri drept un leac pentru organism.

Fie ca este folosit intern sau extern, busuiocul este de nepretuit in medicina naturista.

Frunzele si florile plantei (uscate si maruntite) se folosesc pentru preparea ceaiului, care are proprietati multiple asupra sistemului digestiv, nervos si a intregului organism. Datorita proprietatilor sale de a preveni imbatranirea prematura, busuiocul este folosit in prepararea produselor cosmetice.

Ceai de busuioc gasesti de cumparat in supermarket-uri, farmacii sau magazine naturiste.

Uz intern:

  • trateaza gripa si raceala, laringita, faringita si durerile de cap
  • calmeaza astmul bronsic
  • ajuta la intarirea sistemului  imunitar. Tonifiaza organismul
  • are proprietati antidepresive, tonifiaza sistemul nervos
  • confera energie organismului
  • trateaza si vindeca ulcerul gastric, a colicilor intestinali, cefaleea si colici
  • este recomandat in tratarea anorexiei, deoarece stimuleaza pofta de mancare
  • regleaza glandele endocrine. Previne imbatranirea prematura
  • imbunatateste si accelereaza digestia. Ajuta la eliminarea gazelor
  • se recomanda consumul de decoct de busuioc mamicilor care alapteaza. Stimuleaza secretia glandelor mamare
  • regleaza glicemia

Uz extern:

  • trateaza accneea si problemele tenului sensibil (infuzie concentrata cu aburi)
  • amelioreaza mancarimile provocate de muscaturile insectelor

Contraindicatii:

  • a se evita consumul de ceai de busuioc la copii mici si bebelusi

Cum prepari decoct de busuioc

Diferenta dintre decoct si infuzie consta in modul de preparare.

Decoctul se prepara la fel de simplu. Pune o lingurita (plina cu varf) de busuioc intr-un ibric. Peste toarna 250 ml de apa fierbinte. Apoi lasa totul la fiert timp de 10 – 15 minute. Atentie, focul trebuie sa fie mic.

Iti recomand decoct de busuioc in starile gripale sau cand ai febra.

error: Continut protejat!