Ceai de musetel

Cine nu indrageste sa bea o cana de ceai de musetel? Pe langa gustul aromat, ceaiul de musetel are si foarte multe beneficii pentru sanatate! In plus, este o alternativa foarte buna pentru o gama larga de produse cosmetice.

De asemenea, acesta este probabil cel mai consumat ceai de la noi din tara.

Ce este musetelul?

Musetelul este o planta erbacee si face parte din aceeasi familie ca si floarea-soarelui si papadia (familia Asteracee).

Cunoscut si sub numele de romanita sau Matricaria chamomilla, florile de musetel contin vitaminele B1 si C, minerale (fosfor, zinc, calciu, cupru, fier), glucide, acizi organici, ulei eteric, etc.

Musetelul se gaseste in general in orice farmacie, supermarket sau in magazinele BIO. Insa cel mai recomandat este a se cumpara din piata. De la persoanele care-l culeg proaspat.

Evident, daca vrei sa-ti petreci putin timp in natura, poti sa-l culegi personal.

Florile de musetel se pot culege din luna Aprilie pana prin luna August. Pasul urmator este sa usuci musetelul si sa-l folosesti la nevoie. Chiar daca cei mai multi dintre noi il consumam uscat, musetelul se poate folosi si proaspat.

Cum prepari ceai de musetel

Ceaiul de musetel se poate prepara din pliculete cu musetel, din flori proaspete culese sau din florile de musetel uscate si maruntite. Cel mai la indemana si usor mod este folosind pliculete cu musetel. Daca ai insa posibilitate, culege chiar tu musetel, usucal si apoi faramiteaza-l.

Daca vrei sa-i dai o aroma mai interesanta, poti combina ceai de musetel cu alte plante. De exemplu il poti combina cu ceaiul de menta.

Indiferend ce musetel folosesti, ceaiul de musetel se prepara corect in acest fel:

  1. Ai nevoie de 1 pliculet SAU 1 lingurita de musetel uscat SAU 3 lingurite de musetel proaspat
  2. Incalzeste apa, dar indicat este sa nu ajunga la temperatura de fierbere. Eu opresc apa atunci cand observ ca vrea sa dea un clocot
  3. Adauga musetelul (oricare din cele 3 variante de mai sus) in 200 ml de apa. Iti recomand sa acoperi cana/ ibricul cu un capac. In acest fel nu vei pierde uleiurile esentiale
  4. Lasa totul la infuzat pentru 4, 5 minute
  5. Iti recomand sa bei ceai de musetel neindulcit. Totusi, daca doresti sa-l faci mai dulce, poti folosi miere (atunci cand s-a mai racit putin). Ultima varianta, si cea mai putin sanatoasa, este sa adaugi putin zahar in loc de miere

Ce contine ceaiul de musetel

Florile de musetel uscate contin peste 120 de compusi, printre care:

  • camazulena – acest compus se gaseste DOAR in musetel. Are proprietati antiinflamatorii
  • alfa-bisabololstudiile au demonstrat ca ca acest compus are un important rol antibacterian, antiinflamator si antialergic
  • apigenina – probabil unul din cei mai importanti compusi ce se regasesc in ceaiul de musetel. Acesta ajuta la inhibarea activitatii de diviziune anormala a celulelor. Este si antioxidant si antiinflamator

De asemenea, in cantitati mai mici se gasesc si urmatorii compusi/ substante: farnesene, luteolina, acid antemic, herniarina, umbeliferona, quercetina, taninuri, etc.

Pe langa acesti compusi, musetelul mai contine si vitamina A, calciu, potasiu, zinc, fier, acid salicilicm.

Beneficiile ceaiului de musetel

Beneficiile ceaiului de musetel

Avand multe proprietati, musetelul se foloseste de de foarte mult timp in medicina traditionala. Fara doar si poate, cele mai importante proprietati ale musetelului sunt cele antioxidante, antiinflamatorii antibacteriene.

Chiar daca in acest articol am vorbit despre ceaiul de musetel, acesta se gaseste si sub forma de comprimate. Se foloseste pentru ameliorarea ulcerului, durerilor reumatice, hemoroizilor, eczemelor, cat si in starile gripale.

Personal l-am folosit si in ameliorarea inflamatiilor gingiilor (gingivita) si ca sedativ, pentru un somn mai odihnitor.

Mai jos iti voi spune care sunt cele mai importante beneficii daca alegi sa foIosesti ceai de musetel:

Uz intern

  • imbunatateste digestia avand efecte calmante asupra mucoaselor tractului digestiv
  • regleaza secretia sucurilor digestive. Este un bun calmant pentru cei care acuza dureri sau arsuri de stomac
  • are proprietati antibacteriene. Prin urmare este util in infectiile cailor respiratorii (raceala si gripa)
  • ajuta la intarirea sistemului imunitar
  • este util in cazurile de diaree si crampe intestinale
  • are puternice proprietati antialergice, fiind foarte bun mai ales in cazurile de alregii usoare
  • bun cicatrizant. Util in cazul in care ai probleme cu dantura (gingivita, stomatita, afte)
  • face adevarate minuni in cazul persoanelor care sufera de insomnii si anxietate (se consuma seara, inainte de culcare)
  • ceaiul de musetel in combinatie cu fructele de chimen ajuta la calmarea colicilor bebelusilor

Uz extern:

  • Infuzia concentrata de musetel ajuta la indepartarea cearcanelor (infuzia concentrata)
  • Ameloriaza acneea si iritatiile fetei (infuzia cu aburi)
  • Revigoreaza si intinereste tenul, fiind in acelasi timp un bun energizant pentru pielea fetei (infuzia cu aburi)

Contraindicatii si efecte secundare

Majoritatea studiilor au demonstrat ca se poate consuma ceai de musetel fara probleme majore. Chiar si asa, este recomandat sa nu consumi mai mult de 3, 4 cani de ceai pe zi.

Uneori poti avea stari de voma sau ameteala. Dar aceste probleme pot aparea in cazul consumului exagerat.

Din cauza unor compusi chimici din musetel, nu este indicat consumul inaintea unei operatii. Recomandat este cu aproximativ 3 saptamani inainte.

De asemenea, nu se recomanda femeilor gravide. Poate cauza contractii care pot duce la pierdere sarcinii.

Nu in ultimul rand, poate avea efecte alergice. Mai ales persoanelor alergice la crizanteme si ambrozie.

error: Continut protejat!