Consumul de soia este benefic pentru organism?

Soia

Soia...intre mit si adevar! Este consumul de soia benefic pentru organism? Aceasta este o intrebare tot mai frecventa in ultimii ani. O intrebare la care ne vom stradui sa raspundem clar si obiectiv in acest articol.

Soia este considerata un superaliment. Insa foarte multe voci au afirmat in ultimul timp ca de fapt poate face mai mult rau decat bine organismului uman. Care e parerea ta?

Soia - proprietati nutritive

Soia - proprietati nutritive

Indiferent de ce sustin unii, soia are proprietati nutritive greu de contestat.

Este o sursa excelenta de proteina vegetala cu o valoare biologica buna, apropiindu-se de cea de origine animala.

Desi este considerata o proteina medie, contine toti aminoacizii esentiali. De asemenea, contine glucide complexe si grasimi nesaturate.

Trebuie sa stii ca 100 g de boabe de soia contin 187 de calorii, avand  un aport de:

  • 17 g proteina
  • 9 g lipide
  • 10 g glucide
  • 6 g fibre

Pe langa acesti macronutrienti, soia contine vitamina B6 si minerale: calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, potasiu, fosfor,  cupru.

In soia se regasesc si alte substante vegetale benefice sanatatii. Este o sursa naturala de polifenoli, in special flavonoide.

Soia contine izoflavoane, un tip de flavonoid, care are o structura asemanatoare cu cea a estrogenilor (hormoni feminini).

Soia beneficii

Avand atatea proprietati pentru sanatate, soia este un aliment cu multe beneficii pentru sanatate. Continutul de fibre imbunatateste digestia.

De altfel, se stie ca flavonoidele au proprietati de antioxidant natural, ceea ce face ca soia sa aiba un rol important impotriva tumorilor.

Hai sa vedem ce alte beneficii mai are consumul de soia:

  • normalizarea valorilor colesterolului. Previne astfel o intreaga lista de probleme ce sunt cauzate de un colesterol prea mare
  • scade riscul aparitiei cancerului datorita continutului de fitoestrogeni
  • consumul de soia reduce riscul de ateroscleroza
  • ajuta la asimilarea si fixarea calciului in oase
  • confera senzatie de satietate
  • ajuta la stabilizarea glicemiei, creste sensibilitatea la insulina si previne aparitia diabetului
  • o excelenta sursa de proteina vegetala. In cazul in care esti vegetarian sau tii vreun regim alimentar, soia inlocuieste cu succes proteina animala
  • nu contine colesterol
  • combate simptomele neplacute de la menopauza. Soia suplineste scaderea nivelului de estrogeni cu care se confrunta femeile in aceasta perioada a vietii. Acest dezechilibru hormonal provoaca anumite stari: bufeuri, transpiratii nocturne, irascibilitate si stari nervoase
  • previne aparitia oseoporozei si participa la intarirea sistemului osos, fiind o sursa bogata in calciu si magneziu
  • imbunatateste calitatea somnului, calmeaza sistemul nervos si inlatura insomnia
  • participa la formarea globulelor rosii, sustinad buna functionare a circulatiei sanguine

Cand consumul de soia devine nociv?

Tot mai multe degete sunt indreptate acuzator catre soia cand vine vorba despre cancer mamar. Acesta e doar un exemplu. De ce?

Izoflavoanele pe care le contine soia actioneaza in organism ca fitoestrogeni, stimuland productia de hormoni. Tocmai de aceea se crede ca, consumul in exces de soia ar putea creste riscul de cancer la san.

Insa soia nu este singurul aliment care contine izoflavoane. Le mai poti regasi in nuci, seminte de canepa sau alte oleaginoase intr-o cantitate chiar mai mare.

Pe de alta parte, izoflavoanele NU sunt nicidecum la fel de puternice precum estrogenii. Chiar daca au o structura similara, au actiuni diferite asupra organismului.  

Daca asociezi soia cu toate proprietatile ei nutritive, nu poti spune ca este un aliment mai putin sanatos decat altele.

Ca in cazul oricarui alt aliment, exista situatii cand consumul de soia devine daunator pentru organism, si anume:

  • soia sau produse din soia procesate, deoarece contin aditivi de arome, zahar, sare, grasimi adaugate. Pe de alta parte, procesul de procesare degradeaza vitaminele, mineralele si substantele continute de soia in mod natural. Astfel ca, cu cat este mai procesat un produs, cu atat ii scade valoarea nutritiva, facandu-l mai mai putin benefic pentru sanatate
  • produsele din soia nefermentata sunt mai nocive pentru sanatate. Se pare ca alimente obtinute din soia fermentata ofera mai multe beneficii organismului. Acest lucru se explica prin faptul ca procesul de fermentatie degradeaza antinutrientii pe care ii contine soia in mod natural
  • tehnicile de gatit si de consum pot influenta valorile nutritive pe care le are soia asupra organismului si, implicit, beneficiile pentru sanatate
  • alimentele din soia care contin coloranti, conservanti si alte E-uri nesanatoase. Aceste produse sunt fabricate din proteine din soia izolate. Din acest motiv este foarte important sa citesti cu atentie eticheta produsului inainte sa il cumperi
  • cand soia este consumata in mod exagerat. Deoarece organismul are nevoie de o alimentatie variata si echilibrata. Prin urmare, moderatia este secretul. Ca in cazul oricarui alt aliment, soia consumata in cantitati mari poate face mai mult rau decat bine
  • daca suferi de anumite afectiuni, consumul de soia poate deveni nociv. In cazul in care ai dereglari hormonale sau probleme cu tiroida, evita sau redu consumul de soia. De altfel, daca suferi de orice alta afectiune de sanatate cere opinia medicului

Este soia benefica pentru organism?

Este soia benefica pentru organism?

Avand in vedere cele detaliate mai sus, dupa parerea mea nu consumul de soia ne imbolnaveste.

Aceasta nu este doar parerea mea, ci a multor specialisti din domeniu.

Ceea ce face rau este de fapt consumul de tot felul de aditivi si coloranti nocivi pentru sanatate!

Nu soia in sine dauneaza, ci modul in care o consumam!

Daca alegem produse din soia care contin si un "sac” de conservanti si tot felul de alte E-uri nocive, atunci cu siguranta ca organismul va avea de suferit. In fapt, acest lucru este valabil pentru orice alt aliment alegem sa consumam.

Evident, nu trebuie sa ne alarmam cand vedem un E. Exista E-uri inofensive sau la care nu exista suficiente studii care sa demonstreze daca sunt toxice.

In plus, pe langa alimentatie, sportul este si el un factor care influenteaza starea de sanatate. Adopta un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si moderata, corelata cu miscare regulat!

Sub ce forma poti cumpara soia

Faina de soia

Faina se obtine prin macinarea boabelor de soia. In comparatie cu faina obisnuita, faina de soia are o capacitate de absorbtie a apei mult mai mare.

O poti combina cu faina de grau si sa o folosesti pentru prepararea painii. A, era sa uit! Faina de soia NU contine gluten!

Soia boabe

Vrei sa alegi cea mai naturala forma de soia? Atunci cumpara soia sub forma de boabe!

Marele avantaj este ca soia nu este procesata mecanic. O cumperi, apoi o poti macina si sa o folosesti in retetele tale preferate. Nu in ultimul rand, un alt avantaj este faptul ca NU este modificata genetic.

Lapte si bauturi din/cu soia

Daca esti vegetarian, atunci acest laptele din soia este ideal pentru tine. Mai gasesti insa si diverse bauturi care contin soia. Atentie mare insa la cantitatea de zahar si soia!

Laptele din soia contine mai putin calciu decat laptele de vaca. In schimb este hranitor si foarte gustos.

Daca te-ai saturat de lapte, atunci poti face chiar si iaurt, la fel de bun si delicios. 🙂

Pe langa aceste trei categorii mai gasesti si:

  • tofu - branza vegetala din lapte de soia
  • ulei de soia - boabele de soia contin aproximativ 19% ulei. Il poti folosi in alimentatie sau produse cosmetice homemade
  • felii de soia - iti e pofta de un hamburger sau snitel? Inlocuieste carnea cu feliile de soia. Gasesti si sub forma de cuburi, ideale pentru chiftelute
  • pastai de soia - le gasesti la raionul de congelate
  • fulgi de soia