Tofu

Tofu

Branza tofu este un produs alimentar vegetal traditional in bucataria asiatica. Totusi, in ultimii ani a devenit populara in toata lumea.

Acest lucru se datoreaza in mare parte tendintei multor oameni de a renunta la consumul de alimente de origine animala.

Se pare ca branza tofu intruneste toate conditiile nutritive necesare pentru a face parte din meniul persoanelor vegetariene.

Piramida alimentara recomanda tofu ca inlocuitor de carne si produse lactate. Aceasta branza este o sursa excelenta de proteine, calciu si fier. Este un aliment sarac in grasimi si carbohidrati.

Tofu este foarte versatil, putand fi inclus in alimentatie in multe feluri. Nu are un gust specific. In schimb, este ca un burete, fiind capabil sa absoarba aroma preparatului in care este adaugat.

In ultima vreme muti s-au intrebat daca consumul de soia este benefic pentru organism. Prin urmare, s-au iscat controverse si in ceea ce priveste consumul de tofu.

Ce este tofu si cat de benefic este el pentru sanatate? Cum se mananca tofu si ce contraindicatii are? Sunt intrebari la care iti voi raspunde mai jos!

Ce este branza tofu

Ce este branza tofu

Tofu este o branza vegetala obtinuta din laptele de soia.

Este originara din tari precum China, Coreea, Japonia si tarile din Asia de Sud-Est.

In aceste tari soia este un aliment traditional, iar tofu este inclus in multe preparate culinare.

Denumirea de „branza” deriva din procesul prin care se obtine tofu, care este asemanator cu modul in care se obtine branza din lapte de origine animala.

Mai mult, tofu are aceeasi textura si asemanare cu branza traditionala.

Branza tofu se obtine prin coagularea laptelui de soia cu ajutorul unor saruri de magneziu si calciu.

In unele retete de tofu pentru coagularea laptelui se folosesc agenti de ingrosare acizi, ca glucono delta-lactona sau acidul citric.

Totusi, indiferent de tipul de coagulant folosit, procesul de fabricatie este acelasi. Difera in schimb aspectul, gustul si textura branzei tofu.

Laptele de soia se lasa la fiert aproximativ 20 de minute, apoi se pune coagulantul.

Odata adaugat agentul de ingrosare in laptele de soia, acesta incepe sa se ingroasa si se comporta exact ca laptele de origine animala.

Astfel se vor forma cheaguri de branza tofu si zer. Branza obtinuta este lasata la scurs de zer si la presat, apoi este taiata in dreptunghiuri si pastrata in apa.

Valori nutritionale tofu

Branza tofu este o excelenta sursa de proteine si de calciu, fiind indicata in regimurile alimentare vegetariene sau de post.

Spre deosebire de branza de origine animala care are un aport destul de mare de calorii, branza tofu poate fi inclusa in dietele de slabit.

In plus, tofu nu contine colesterol si nici grasimi saturate.

In 100 de grame are urmatoarele valori nutritionale (conform USDA): 

  • apa: 85 g
  • calorii: 83 kcal
  • proteine: 8,1 g
  • lipide: 4,8 g din care 0,7 g lipide saturate
  • glucide: 1,6 g
  • fibre: 0,3 g
  • colesterol: 0 mg
  • calciu: 350 mg, aproximativ 35% din DZR
  • fier: 5,4 mg, aproximativ 65% din DZR pentru barbati si 30% din DZR pentru femei
  • magneziu: 30 mg
  • potasiu: 121 mg
  • sodiu: 7 mg

Branza tofu beneficii

Tofu contine proteine cu o valoare biologica mare. La fel ca si carnea, soia contine toti aminoacizii esentiali de care organismul uman are nevoie.


Atat proteinele, cat si toate celelalte substante nutritive pe care le contine, fac ca tofu sa fie benefic pentru sanatate.

Te ajuta sa slabesti

Tofu este un aliment cu un continut scazut de carbohidrati, sarac in grasimi si bogat in proteine de inalta calitate.


Are un aport scazut de calorii si este un bun aliat in curele de slabit, inlocuind branza de origine animala care contine multe calorii. Tofu este recomandat pentru o dieta ketogenica.

Amelioreaza simtomele menopauzei

Consumul de branza tofu si a produselor din soia sunt recomandate femeilor aflate la premenopauza sau menopauza, deoarece contin fitoestrogeni naturali (izoflavoane).


Acesti compusi actioneaza similar estrogenului, hormon feminin pe care organismul nu il mai secreta atunci cand este la menopauza.


Lipsa estrogenului provoaca foarte multe simptome neplacute: inrosirea fetei, bufeuri, insomnii, irascibilitate crescuta, crestere in greutate si imbatranirea.


Consumul de branza tofu in aceasta perioada ajuta la cresterea nivelului de estrogen si amelioreaza simptomele menopauzei.

Previne aparitia bolilor cardiovasculare

Branza tofu nu contine colesterol si are un continut redus de grasimi.


Prin urmare, inlocuirea consumului de produse de origine animala cu tofu te poate ajuta sa previi cresterea colesterolului si a nivelului de trigliceride.


Citeste si articolul regim colesterol marit.


In plus, tofu contine grasimi mononesaturate si Omega 3 despre care se stie ca sunt cardioprotectoare.


Un consum frecvent de branza tofu previne riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si hipertensiunea arteriala.

Sustine sanatatea optima a oselor

Calciul este un mineral esential pentru sanatatea sistemului osos, fiind necesar copiilor in crestere, dar si adultilor.


Branza tofu este un aliment care contine calciu mai mult decat laptele de vaca.


De exemplu, 100 g de tofu are un aport de 350 mg de calciu, pe cand 100 ml de lapte de vaca contine aproximativ 125 mg din acest mineral.


Prin urmare, tofu este o sursa vegetala foarte buna de calciu.


Includerea in alimentatie amelioreaza artrita reumatodoida si sustine sanatatea optima a oaselor.


Mai mult, datorita izoflavoanelor pe care le contine, este posibil sa previna osteoporoza.

Previne riscul producerii unor inflamatii

Branza tofu contine izoflavoane despre care se crede ca au potentialul de a preveni aparitia anumitor inflamatii cronice, cum ar fi cancerul la san.


In plus, tofu are si proprietati antioxidante care previn oxidarea celulara si riscul aparitiei anumitor afectiuni cronice: cancer la stomac, cancer la prostata.


Datorita valorilor sale nutritive, branza tofu intareste sistemul imunitar, ajutandu-l sa reduca inflamatiile.

Cum se consuma branza tofu?

Cum se consuma branza tofu?

Tofu obtinut din lapte proaspat de soia se diferentiaza in functie de continutul de apa si de fermitatea sa in mai multe tipuri: tofu uscat, tofu ferm si tofu moale.

De specificat faptul ca, cu cat produsul este mai uscat, cu atat continutul de apa este mai scazut.

Tofu care contine mai multa apa este mai saraca in calorii, dar si in proprietati nutritive.

La noi in tara gasesti tofu in supermarketuri, dar si in magazinele cu specific asiatic.

Se gaseste in diverse sortimente: tofu simplu, in saramura, fermentat, crema de tofu, tofu afumat sau cu diferite arome (ardei, chimen, marar, etc.)

Branza tofu are un gust neutru si prin urmare nu se poate manca decat impreuna cu alte alimente. Inclus in diverse retete de mancare, tofu va prelua aromele celorlalte ingrediente.

Din fericire, exista foarte multe variante prin care poti include tofu in alimentatie:

  • tofu tare are consistenta unei bucati de carne. Prin urmare, il scoti din apa, apoi il storci bine cu ajutorul unui servetel absorbant. Condimenteaza-l dupa bunul tau plac sau chiar il poti lasa intr-o marinada cu condimentele preferate. Gateste-l pe gratar, la cuptor sau chiar il poti praji in tigaie. Consuma-l alaturi de o garnitura de legume sau in salate asemenea unei fripturi de carne
  • mai poti gati tofu si la aburi. Dupa ce il scurgi bine de apa, taie-l cuburi si gateste-l la aburi pentru aproximativ 10 minute
  • tofu mai moale are consistenta unei branze mozzarella. Acest tip de tofu poate fi adaugat pe pizza sau ca sos pentru paste. De asemenea, poti sa il adaugi intr-o omleta sau poti pregati un sandwich vegan cu tofu, salata verde si rosii
  • adauga tofu in supe creme, in piureuri sau in smoothie-uri
  • tofu poate fi folosit si in retete de prajituri sau budinci vegane. De exemplu, poti sa pregatesti un cheesecake vegan cu branza tofu

Contraindicatii

Branza tofu nu prezinta efecte adverse, atat timp cat este consumata cu moderatie.

Totusi, exista anumite situatii in care consumul de branza tofu ar trebui limitat sau chiar evitat, cum ar fi:

  • femeile care prezinta risc de cancer la san, din cauza fitoestrogenilor naturali pe care ii contine tofu
  • persoanele care sunt predispuse la formarea de calculi renali (pietre la rinichi), deoarece produsele din soia contin oxalati
  • persoanele alergice la leguminoase pot manifesta reactii adverse in urma consumului de branza tofu
  • cei care urmeaza tratament cu antidepresive trebuie sa evite consumul de tofu fermentat. Acesta contine tiramina, un aminoacid care interactioneaza cu aceste medicamente si provoaca cresteri foarte mari ale tensiunii arteriale si dureri mari de cap
  • consumul de tofu scade eficienta tratamentelor anticoagulante ale sangelui
  • persoanele care sufera de tiroida si copiii mici ar trebui sa evite consumul de tofu nefermentat, datorita continutului mare de fitoestrogeni