Ceai de roinita

Ceaiul de melissa mai este cunoscut si sub numele de ceai de roinita. Acesta are calitati terapeutice diverse, fiind un medicament cu efect de calmare pentru tulburarile sistemului nervos si afectiunilor gastro intestinale. Nu in ultimul rand, amelioreaza durerile reumatice si este folosit pentru tratarea bolilor hepato-biliare.

Beneficiile ceaiului de roinita nu se opresc aici. Dar mai multe informatii iti voi spune in cele ce urmeaza.

Despre roinita

Roinita face parte din familia Labiatae, fiind o planta perena. Frunzele roinitei sunt folosite in scopuri medicinale, avand foarte multe proprietati curative.

Creste sub forma unor tufe de 90-100 cm inaltime. Frunzele de roinita proaspete se aseamana cu urzica. Au o culoare verde inchis si emana un miros placut de lamaie, putand fi folsite si in salate.

Pe teritoriul Romaniei planta creste pe arii restranse. In general o gasim in Banat si Oltenia. Partea buna este ca oamenii o cultiva si in gospodarii.

Interesant este ca odata ce roinita a crescut intr-un loc, este foarte greu de eradicat.

Ceai de roinita

Ceai de roinita poti cumpara din farmacii sau magazine naturiste. Roinita insa am vazut uneori si prin piete, pe la satenii care se ocupa cu vanzarea de legume.

Ar fi foarte bine sa o gasesti proaspata. Dar atentie, se pastreaza in locuri ferite de lumina soarelui si de umiditate. Nu trebuie sa o pui neaparat in frigider. Atata timp cat nu e foarte cald in camera.

Ceaiul de roinita se poate prepara atat din frunze, cat si din florile acesteia. Insa foarte rar o sa gasesti ceai din flori.

Frunzele de roinita se pot usca si natural. Dar o poti face si in uscatoare cu aer cald. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 de grade Celsius.

Mod de preparare

O cana de ceai de roinita se prepara adaugand o lingurita de frunze in 250 ml de apa fierbinte. Apoi se lasa 10 minute.

Se recomanda sa se consume maxim doua cani pe zi, dupa mese. Pentru infuzie de ceai concentrata se dubleaza cantitatea de frunze adaugate la o cana de apa.

Ceai de roinita beneficii

Ceaiul preparat din frunze de roinita este foarte eficient in tratarea ametelilor, pierderii temporarea a cunostintei, digestiei grea, starilor nervoase, durerilor de cap.

Frunzele de roinita contin aproximativ 10% substante minerale. Prezenta uleiului volatil (citronelal) fac ca frunzele sa aiba o aroma foarte placuta.

Chiar daca cele mai multe utilizari in tratamente naturiste sunt ca uz intern, ceaiul de roinita se foloseste si extern.

Uz intern

  • regleaza sistemul nervos si bataile neregulate ale inimii
  • sedativ pentru persoanele care sufera de depresie, stres, anxietate, atacuri de panica
  • stimuleaza memoria, fiind un bun remediu pentru boala Alzheimer
  • regleaza tulburarile hormonale. Indicat pentru femeile aflate la menopauza sau pentru cele care au un ciclu menstrual neregulat
  • calmeaza durerile de cap si problemele digestive aparute pe fond nervos
  • este folosit impotriva durerilor de stomac, a crampelor, a diareei
  • impotriva colicilor si a durerilor de dinti
  • este recomandat sa se consume de catre femeile insarcinate in ultimele saptamani de sarcina pentru o nastere usoara
  • consumat fierbinte, ajuta la tratarea febrei si a oreionului
  • trateaza bolile hepato-biliare
  • vindeca durerile reumatice si de articulatii

Uz extern

  • previne infectiile prin spalaturi locale
  • cicatrizeaza si vindeca ranile prin comprese cu infuzie concentrata

Contraindicatii ale ceaiului de roinita

Avand efect de calmare, consumul de ceai de roinita nu este indicat in cazul in care administrezi calmante sintetice sau sedative.

De asemenea, se evita consumul de catre persoanele diagnosticate cu hipotiroidie.

Ceaiul de roinita contribuie la functionarea normala a sistemului digestiv. In acest fel iti creste pofta de mancare. Prin urmare, nu este indicat daca urmezi o dieta de slabire.

error: Continut protejat!