Fulgi de Quinoa

Fulgi de quinoa

Fulgi de quinoa, aliment complex, sanatos, delicios! Asa i-as descrie in doar cateva cuvinte daca ar fi sa surprind esentialul.

Pentru mine (si sunt sigura ca nu doar pentru mine), acesti fulgi de quinoa reprezinta o sursa de sanatate complexa din punct de vedere nutritional.

Este un super-aliment ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul nimanui. In plus, sunt foarte gustosi si pot fi gatiti in foarte multe feluri.

Dar despre fulgi de quinoa (retete si preparare) vom vorbi ceva mai jos in acest articol. Mai intai sa vedem ce contin si care sunt beneficiile pe care acestia le au asupra sanatatii!

Informatii despre quinoa

Informatii generale despre quinoa

Originara din Peru si Chile, planta de quinoa este cultivata in prezent in mai multe tari ale lumii.

Printre cei mai importanti producatori se numara Franta, Germania, Spania, Belgia.

Din aceasta planta se utilizeaza semintele, care prezinta deosebite calitati nutritive. 

Desi exista multe sortimente de quinoa, cele mai cunoscute si utilizate sunt cele de quinoa alba, rosie si neagra.

Toate au un gust usor amarui datorita invelisului de saponina. Acest gust insa dispare daca boabele sunt spalate bine inainte de a fi preparate.

Soiul negru are un gust usor mai dulceag decat celelalte.

Se prepara simplu, de regula proportia este de o masura de boabe de quinoa cu doua de apa si se fierb aproximativ 15-20 de minute. Merg alaturi de legume sotate, in budinci, supe, etc.

Ce contin fulgii de quinoa?

Asa cum spuneam, fulgii de quinoa sunt deliciosi, versatili si reprezinta un aliment complex din punct de vedere nutritional, foarte bogati in fibre alimentare.

In continutul lor regasim substante nutritive precum:

  • glucide complexe
  • proteine
  • grasimi nesaturate
  • fibre alimentare
  • acizi grasi omega 3, omega 6, omega 9
  • calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor, mangan, seleniu
  • vitamine: B1, B2, B3, B6, B9, C, E, D, K

De asemenea, fulgii de quinoa mai contin toata gama de noua aminoacizi esentiali, un lucru mai rar intalnit. Acestia sunt foarte importanti pentru organism.

De exemplu, histidina este implicata in dezvoltarea si mentinerea de tesut sanatos, izoleucina la coagularea sangelui si la regenerarea musculara, etc.

Organismul uman poate produce doar aminoacizii neesentiali, insa pe cei esentiali nu ii poate produce singur.

De ce sa consumi fulgi de quinoa?

Deoarece acestia reprezinta un aliment complet, complex si gustos, cu proprietati nutritive de exceptie!

Au un indice caloric mic si nu contin gluten, fiind astfel foarte usor de digerat.

Quinoa poate fi introdusa inclusiv in alimentatia copiilor mici, incepand cu varsta de 8-9 luni. Desigur, este indicat sa ceri si sfatul medicului pediatru in acest sens.

Acesta iti va recomanda cele mai bune asocieri si cantitatile optime.

9 beneficii ale fulgilor de quinoa

Iar daca tot nu esti convins pe deplin sa introduci fulgii de quinoa in alimentatia ta, mai jos iti voi vorbi si despre beneficiile acestui aliment minunat:

Imbunatatesc tranzitul intestinal

Datorita continutului ridicat de fibre, fulgii de quinoa imbunatatesc tranzitul intestinal, ajutand astfel in procesul de detoxifiere si la pierderea kilogramelor in plus.

Regleaza nivelul colesterolului

Deoarece fulgii de quinoa reprezinta o sursa bogata de fibre si grasimi nesaturate, acestia ajuta la scaderea si reglarea nivelului de colesterol din sange.

Reduc nivelul de stres si combat migrenele

Datorita vitaminelor si mineralelor continute, dar in special datorita magneziului din compozitie, acesti fulgi ajuta la scaderea nivelului de stres si la combaterea migrenelor.


Mai exact, magneziul ajuta la relaxarea peretilor vaselor sanguine si la reducerea tensiunii arteriale.

Confera vitalitate

O portie cu fulgi de quinoa iti va oferi energie si vitalitate pentru o perioada indelungata de timp.


In plus, te vei simti mai binedispus si cu siguranta ziua ta va avea un start pozitiv.

Imbunatateste circulatia sanguina

In mod special vitamina B2 este cea care ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine.


Astfel ca, daca ai probleme cu circulatia periferica, quinoa ar putea fi o solutie in acest sens.

Pentru buna functionare a sistemului cardiovascular

Quinoa este un aliment care te ajuta sa mentii nivelul colesterolului la un nivel optim si sa ai o inima sanatoasa.


Functionarea intregului sistem cardiovascular este imbunatatita printr-un consum constant de fulgi de quinoa.

Recomandat in caz de anemie

Datorita continutului bogat de fier, dar si celorlalte minerale si vitamine, quinoa este indicata in caz de anemie, de lipsa de vitamine, in stari de lipsa de vitalitate.


Este un aliment recomandat inclusiv in dieta persoanelor care urmeaza o dieta vegana.

Imbunatateste memoria

In special vitamina B9 ajuta la intarzierea procesului de imbatranire.


Impreuna cu celelalte vitamine si minerale din compozitie, quinoa este un aliment care protejeaza creierul de eventuale boli degenerative.


De asemenea, ajuta la imbunatatirea memoriei.

De ajutor in cosmetica

Fiind un aliment atat de complex si de bogat in nutrienti esentiali, fulgii de quinoa sunt benefici nu doar intern, ci si extern, in cosmetica.


Pot fi amestecati cu miere si/sau alte ingrediente pentru a obtine o minunata masca de fata.

Retete cu fulgi de quinoa

Retete cu fulgi de quinoa

Asa cum spuneam, fulgii de quinoa sunt versatili, putand fi gatiti in multe feluri.

Pot fi adaugati  atat in salate sau supe, cat si in diverse deserturi sau produse de panificatie.

Acestia confera consistenta si un plus de gust si savoare.

In cele ce urmeaza am pregatit pentru tine cateva retete nu doar gustoase, ci si foarte simplu de preparat. Cu siguranta cei dragi vor fi incantati!

1. Smoothie revigorant cu fulgi de quinoa

Acest smoothie este foarte potrivit atunci cand simti ca ai nevoie de energie. Este revigorant, gustos si sanatos.

In plus, sunt necesare doar cateva ingrediente:

  • 2 linguri pline cu fulgi de quinoa
  • 150 g de iaurt mai gras (personal prefer iaurtul grecesc)
  • 50 ml lapte (de origine animala sau vegetala)
  • 150-200 g fructe (zmeura, capsuni)
  • o banana bine coapta
  • 1-2 cuburi de gheata (optional)

Se amesteca in blender toate aceste ingrediente pana la omogenizare. Poti orna cu 2-3 frunze de menta proaspata la final.

2. Pizza cu fulgi de quinoa si piept de pui

Cine nu iubeste pizza? 🙂 Iar daca este facuta in casa, atunci si mai bine.

Regasesti mai jos o varianta de pizza de casa gustoasa si sanatoasa.

Pentru blat ai mai multe variante: blat gata cumparat, blat facut in casa din faina, apa, sare si drojdie, sau blat din felii de paine inmuiate in lapte.

Ingrediente

  • un piept de pui taiat fasii de grosime medie si trase la tigaie in prealabil (cu piper si sare, dupa gust)
  • o ceasca (3-4 linguri) cu fulgi de quinoa
  • un ardei gras mare (de preferat rosu)
  • 2 rosii medii taiate in felii subtiri
  • o cana cu cascaval ras
  • 2 oua batute
  • cimbru si frunze de busuioc maruntite

Mod de preparare

Pe blatul de pizza pentru care ai optat, aseaza fasiile de piept de pui, feliile de ardei gras si cele de rosii.

Presara apoi fulgii de quinoa si cascavalul ras cat mai uniform, frunzele de busuioc maruntite si cimbrul.

Apoi pune tava cu pizza in cuptorul preincalzit si lasa aproximativ 20 de minute pana cand blatul capata o frumoasa nuanta aurie. Se serveste calda.

3. Supa crema cu fulgi de quinoa

Este de asemenea un preparat culinar usor de facut, gustos si sanatos, foarte potrivit inclusiv copiilor mai mici.

Ingrediente

  • 2-3 linguri cu fulgi de quinoa
  • o ceapa mai mare
  • 2-3 morcovi
  • 2 ardei grasi
  • 250 g suc de rosii (de preferat facut in casa)
  • cateva buchetele de broccoli
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Intr-o oala se pun ceapa si ardeii grasi taiati in cubulete si morcovii taiati in felii subtiri.

Se toarna apa doar cat sa le acopere si se presara putina sare (nu prea multa, mai adaugi si la sfarsit daca este necesar).

Se lasa totul la fiert pe foc mediu, iar cand ingredientele sunt aproape fierte se adauga buchetelele de broccoli, fulgii de quinoa si sucul de rosii.

Se mai fierbe la foc mic pentru inca 5-7 minute, apoi se inchide.

Se amesteca folosind blenderul vertical si se serveste cald. Optional, pentru un plus de savoare si gust, poti adauga si putina smantana inainte de a servi.

Contraindicatii si atentionari speciale

  • un consum exagerat de quinoa poate provoca dereglari digestive, senzatie de balonare, iritari ale stomacului
  • quinoa poate interfera cu tratamentul medicamentos pentru tensiune, inima sau diabet. Este necesar sa ceri sfatul medicului in prealabil
  • se recomanda prudenta in cazul femeilor insarcinate si in cazul celor care alapteaza. Nu exista inca suficiente studii in acest sens care sa arate cum afecteaza acest aliment mama gravida sau fatul
  • poate avea efect alergenic