Acidul Folic (Vitamina B9)
Acidul folic mai este cunoscut si sub numele de vitamina B9. Ca orice vitamina, aceasta este extrem de important pentru buna functionare a organismului, iar deficitul sau poate avea consecinte vizibile.
Este extrem de necesar inainte de nastere si in perioada in care corpul se afla in crestere, iar celulele si tesuturile se dezvolta rapid.
In primii ani de viata si in perioada adolescentei se recomanda o atentie sporita asupra consumului de alimente pe baza de acid folic si asigurarii necesarului in organism.
Corpul uman are nevoie de vitamine, acestea fiind responsabile cu mentinerea barierei de aparare la nivelul mucoaselor, ajuta la metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor si mineralelor si la sinteza anumitor acizi si enzime.
Vitaminele pot fi liposolubile sau hidrosolubile. Cele liposolubile sunt solubile in grasimi, iar cele hidrosolubile sunt solubile in apa. Fiind o vitamina hidrosolubila, acidul folic sau vitamina B9 se dizolva si nu poate fi depozitata.
Din cauza faptului ca organismul nu are posibilitatea de a-l stoca in grasimea din celule, este nevoie de un consum constant de suplimente si alimente pe baza de vitamina B9.
Ce este acidul folic
Acidul folic este o vitamina hidrosolubila si este una din cele 8 din complexul de vitamine B.
Acest complex este responsabil cu transformarea mancarii in energie sau glucoza si la folosirea grasimilor si a proteinelor in mod corespunzator.
Din complexul de vitamine B, pe langa B9, mai fac parte urmatoarele vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, biotina si B12.
Fiind o vitamina hidrosolubila, acidul folic se gaseste doar ca supliment alimentar sau in alimente fortificate. Se mai numeste si folat si este forma sintetica a vitaminei B9.
In medicina, acidul folic sau folatul sunt unul si acelasi termen si reprezinta forme ale vitaminei B9. Aceasta vitamina are o serie de forme, denumite generic si folati.
Printre acestea se numara: acidul folic, dihidrofolatul, tetrahidrofolatul, 10-metilenetetrahidrofolat si 5-metiltetrahidrofolat.
Fiind o forma sintetica de folat, acidul folic este transformat de organism in vitamina B9 si astfel poate fi asimilat.
Este foarte important in asimilarea fierului si, alaturi de vitamina B12, ajuta la producerea globulelor rosii. Globulele rosii sunt responsabile cu transportul oxigenului in organism, iar lipsa lor creaza anemie.
Alaturi de vitamina B6 si B12, vitamina B9 mentine nivelul de hemocisteina.
Previne depresia si tulburarile de memorie, evitand totodata aparitia diverselor afectiuni sau boli din nastere la fat.
Acid folic beneficii
Printre cele mai importante roluri ale acidului folic se numara productia de material genetic (ADN si ARN).
Acesta ajuta la sinteza si repararea ADN-ului si la crearea de globule rosii.
De asemenea, are un rol semnificativ in crearea de noi celule prin procesul de diviziune celulara, contribuie la metabolizarea carbohidratilor si ajutand la buna functionare a sistemului nervos.
Odata ajuns in organism si prelucrat in vitamina B9, acidul folic contribuie la diverse sisteme ale corpului uman.
La nivelul sistemului reproducator acesta poate impiedica aparitia malformatiilor congenitale.
In mod special, in primele luni de sarcina fatul are nevoie de un nivel ridicat de folati. Lipsa acestora poate duce la aparitia malformatiilor.
Acestea pot fi identificate la nivelul coloanei vertebrale, maduvei oaselor sau chiar si la nivelul creierului.
Avand un impact atat de puternic asupra sanatatii fatului, femeilor insarcinate li se recomanda sa consume suplimente alimentare si sa isi regleze nivelul de vitamina B9.
Acidul folic trebuie consumat atat in timpul sarcinii, cat si dupa.
Un alt beneficiu al acidului folic este asupra sistemului nervos.
Nivelul sau optim in organism conduce la prevenirea tulburarilor la nivel neurologic sau emotional, ajutand astfel la o dezvoltare si crestere sanatoasa.
Totodata, are un rol foarte important in lupta impotriva dementei si a declinului cognitiv.
La nivelul sistemului cardiovascular acidul folic contribuie la reducerea nivelului de homocisteina.
Aceasta molecula este responsabila cu aparitia starilor depresive, a trombozelor venoase si a aterosclerozei. Un nivel prea ridicat de homocisteina produce dereglari, iar astfel apar si bolile cardiovasculare.
Un alt rol semnificativ al acidului folic il constituie prevenirea depresiei. La fel ca si afectiunile cardiovasculare, un nivel optim al vitaminei B9 conduce reglarea nivelului de serotonina in corp.
Datorita suplimentelor de acid folic, receptorii de serotonina vor fi stimulati si astfel vor lupta impotriva depresiei. Un nivel prea scazut de vitamina B poate duce si la aparitia infarctului.
Per total, acidul folic ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Anemia megaloblastica este o prima consecinta a slabirii sistemului imunitar cauzate de lipsa acidului folic si a vitaminei B12.
Acidul folic in sarcina
Unele studii arata ca acidul folic poate imbunatati fertilitatea.
Acesta este foarte util in accelerarea procesului de conceptie, astfel ca sansele de a ramane insarcinata cresc.
Se recomanda consumul zilnic de suplimente pe baza de acid folic timp de o luna femeilor care se straduiesc sa ramana insarcinate.
Doza recomandata este de 400 micrograme pe zi. Atentie, cel mai indicat este sa ceri sfatul medicului specialist inainte de administrare.
O doza optima de acid folic se recomanda femeilor nu doar inainte de a ramane insarcinate, dar si dupa aceea.
Primele 12 saptamani de sarcina sunt cele mai importante, deoarece atunci creste si se dezvolta coloana vertebrala a fatului.
Avand un efect direct asupra creierului si a coloanei vertebrale, prezenta acidului folic in aceste saptamani poate preveni aparitia malformatilor congenitale.
Se recomanda verificarea nivelului de acid folic pe tot parcursul sarcinii si dupa nastere.
Medicul care supravegheaza sarcina va avea responsabilitatea sa mareasca consumul de acid folic daca exista o nevoie.
Chiar daca se gaseste in vitaminele prenatale, fiecare femeie are nevoi diferite in timpul sarcinii.
Unele au nevoie de 5000 micrograme, in cazul riscului de dezvoltare a malformatiilor de tub neural.
Daca parintii copilului au astfel de probleme sau a mai existat o sarcina anterioara cu un istoric similar la mama sau in familie, atunci doza trebuie marita.
De asemenea, daca mama are diabet sau ia medicamente pentru epilepsie, cresc sansele de dezvoltare a malformatiilor la fat, iar acidul folic trebuie administrat in dozele necesare.
Unele studii arata ca un nivel optim de acid folic in sange duce la reducerea riscului de autism.
Mai ales in timpul sarcinii si imediat dupa aceea, un nivel optim poate reduce sansele de aparitie a acestei tulburari de comportament la copii.
Printre afectiunile care mai apar la fat din cauza lipsei de acid folic se numara: buza de iepure, despicatura valului palatin, diverse malformatii ale inimii si afectiuni la nivelul tubului neural.
Alimente bogate in acid folic
Pentru asigurarea unei alimentatii bogate in acid folic se recomanda consumul alimentelor bogate in folati sau vitamina B9.
Exista o serie de alimente ce contin acid folic, iar cele mai numeroase fac parte din categoria legumelor cu frunze verzi.
Printre cele mai bogate surse de acid folic amintim: lintea, nautul, broccoli, sparanghel, varza, conopida, mazarea, avocado, spanacul, anghinarea, fasolea, citricele, semintele de floarea soarelui.
De asemenea, acidul folic se gaseste si in carne, precum ficatul de vita si somon. Produsele obtinute de la pasari si animale, precum laptele si galbenusul de ou sunt si ele bogate in acid folic.
Acidul folic se gaseste si in alimentele consumate aproape zilnic de fiecare om. Painea, cerealele, faina, malaiul, orezul si batoanele proteice sunt o sursa excelenta de vitamina B9 si nelipsite din orice dieta.
Datorita rolului major in procesul de crestere, o alimentatie sanatoasa bogata in vitamina B9 este recomandata in primii ani de viata si in perioada adolescentei.
Parintii ar trebui sa verifice daca exista deficite si sa consulte medicul pentru recomandari. Dezvoltarea emotionala si cerebrala sunt strans legate de un aport zilnic de B9.
Cum se identifica deficitul de acid folic
Pentru a sti daca suferi de un deficit de acid folic se recomanda efectuarea analizelor de sange.
Prin verificarea nivelului de folati de la nivelul globulelor rosii, se va calcula nivelul de acid folic din organism.
La final, se va pune un diagnostic de catre medic, pentru ca uneori exista si alte deficite.
Chiar daca simptomele unui deficit de acid folic nu sunt intotdeauna vizibile din prima zi, acestea se pot dezvolta in timp si pot culmina cu o urgenta medicala.
Primul simptom este instalarea unei anemii de tip megaloblastic, datorat deficitului de globule rosii.
Dupa cum am amintit mai sus, globulele rosii sunt responsabile cu transferul de oxigen in organism, iar deficitul de acidul folic genereaza lipsa acestora.
Pacientul poate da semne de oboseala, dureri de cap, lipsa apetit si stari de lesin. Unele persoane prezinta probleme de crestere, gingivita si inflamari ale limbii.
Pe langa simptomele mentionate anterior, pacientii cu deficit de acid folic mai manifesta stari depresive, diverse alergii, tulburari de memorie si stari de irascibilitate.
Au probleme cu respiratia si prezinta o slabiciune la nivelul muschilor. Sunt obositi si unii au si diaree.
De ce scade nivelul de acid folic
Fiind o vitamina hidrosolubila si nefiind stocata in organism sub nicio forma, un aport insuficient de vitamina B9 poate produce diverse deficite si cauza stari de disconfort pe termen lung.
Un aport insuficient de vitamina B9 poate fi o consecinta a unei alimentatii dezechilibrate sau a aparitiei anumitor boli.
Printre factorii care genereaza un deficit de acid folic se numara alcoolismul, boala inflamatorie intestinala si boala celiaca.
Uneori se poate ca alimentele sa fie gatite prea mult si sa-si piarda continutul de vitamina B9, de aceea se recomanda o atentie deosebita.
De exemplu, se recomanda ca broccoli sa fie gatit la aburi si nu fiert.
Pe de alta parte, anumite boli contribuie la absorbtia acidului folic din organism. Boala Crohn, afectiunile la nivelul sistemului renal si boala celiaca sunt doar cateva dintre bolile care pot justifica reducerea nivelului de acid folic.
Fumatorii si consumatorii ai alcoolului sunt si ei predispusi la deficit de acid folic.
In plus, consumul de anumite medicamente in tratarea diverselor boli poate avea un impact asupra nivelului.
Boli precum cancerul, epilepsia si poliartrita reumatoida se trateaza de obicei cu medicamente care pot afecta nivelul de acid folic din organism.
Contraindicatii si recomandari
Un deficit de acid folic poate fi usor confundat cu o anemie cauzata de deficienta de fier sau de vitamina B12.
In loc sa iei suplimente de vitamina B9, probabil ar fi mai bine sa consulti medicul si sa-l lasi pe el sa iti puna un diagnostic corect.
Un deficit de vitamina B12 poate duce la leziuni ale nervilor sau alte complicatii si trebuie tratata in mod separat.
Pe de alta parte, un surplus de acid folic este de asemenea foarte periculos, putand duce la reducerea functiilor celebrale si la afectarea sistemului imunitar.
O supradoza de acid folic se retine in sange, acesta neputand fi depozitata si poate duce la crampe la nivelul abdomenului, stari de confuzie, diaree, tulburari de somn si probleme digestive.
Sansele aparitiei unul surplus de acid folic sunt foarte slabe, datorita faptului ca acesta este solubil si se elimina prin urina. Cu toate acestea, au existat cazuri.
In urma tratamentelor bazate pe doze mari de acid folic creste si riscul de infarct si poata aparea si cancerul. Cel de plamani si cel de prostata sunt cele mai cunoscute.
Uneori exista si cazuri in care persoanele consuma suplimente pe baza de acid folic si sunt alergice la acesta.
O alergie la acidul folic va da simptome precum eruptii la nivelul pielii, mancarimi, roseata si probleme cu respiratia.
In astfel de cazuri se recomanda de urgenta stoparea tratamentului si contactarea medicului.
Prin interpretarea analizelor de sange se va vedea cauza acestor simptome si se vor da recomandari ulterioare.