Ceaiul de Urzica Scade Tensiunea?

Ceaiul de urzica scade tensiunea?

Ceaiul de urzica scade tensiunea? Hipertensiunea arteriala este o boala care afecteaza tot mai multe persoane odata cu inaintarea in varsta.

Netratata la timp, poate atrage dupa sine probleme grave de sanatatea, precum infarct, accidente vasculare sau chiar decesul. 

Urzica este o "buruiana" pe care o gasesti peste tot pe marginile drumurilor, in livezi, gradini sau pe camp, de la inceputul primaverii si pana toamna.

Unii o ignora, pe cand altii o apreciaza pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii.

Inca din antichitate, urzica a fost folosita ca leac babesc pentru multe afectiuni. In popor se spune ca ceaiul de urzica „schimba sangele”.

De altfel, se crede ca daca consumi urzici la inceputul primaverii vor fi alungate toate relele pe tot parcursul anului.

Despre urzica

Despre urzica

Urzica (Urtica dioica) este o planta perena care face parte din familia Urticaceae.

Nu cred ca exista persoana care sa nu fi fost furnicat macar o data in viata de urzica! Asta pentru ca frunzele plantei sunt zimtate si acoperite de perisori care irita pielea, provocand usturime la atingere.

Frunzele contin histamine si acid formic, substante responsabile pentru acest efect de aparare al plantei.

Pe cat de neplacuta este la atingere, pe atat de benefica este pentru organism, cand este consumata sub forma de ceai de urzica sau gatita (mai ales ciorba de urzici).

Dupa ce este preparata termic, substantele care provoaca furnicaturi pielii se degradeaza, astfel ca poate fi consumata in siguranta.

Urzica este utilizata de secole in scopuri medicinale, culinare si cosmetice.

Ceaiul de urzica scade tensiunea arteriala, previne anemia si combate matreata. Mai jos in articol vei afla si alte beneficii ale ceaiului de urzica.

Pentru consum se folosesc frunzele urzicilor, recoltate primavara, cand planta este tanara si inainte sa infloreasca.

Frunzele contin foarte multe vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman. Vitaminele A, B2, B9 (acid folic), C si K se regasesc in urzici.

De asemenea, sunt bogate in fier si alte minerale, precum calciu, magneziu, fosfor, siliciu, etc.

Ceaiul de urzica scade tensiunea?

Scade tensiunea ceaiul de urzici?

Nivelul tensiunii arteriale creste atunci cand presiunea sangelui din artere este prea mare. Nu exista cauze precise care determina hipertensiunea.

Aceasta poate fi cauzata de varsta, sedentarism, stres, obezitate, dar si anumite afectiuni, precum tiroida, boli de inima, boli ale rinichilor.

De asemenea, consumul de alcool, tutunul, anumite medicamente, precum si consumul exagerat de sare pot duce la cresterea tensiunii arteriale.

Se crede ca ceaiul de urzica scade tensiunea, actionand ca un vasodilatator. Urzica are capacitatea de a creste nivelul oxidului nitric din organism.

Acesta este un gaz esential pentru functiile vitale ale organismului, la fel ca oxigenul.

Oxidul nitric relaxeaza muschii arterelor si dilata vasele de sange. Astfel, faciliteaza circulatia sangelui prin artere, ajutand la scaderea tensiunii arteriale.

Mai mult, urzica curata depunerile de colesterol de pe vasele de sange, desfundandu-le si asigurand o buna circulatie sanguina.

De asemenea, fiind bogata in fier, urzica oxigeneaza sangele, previne anemia si reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Frunzele de urzici contin quercetina, un flavonoid despre care se stie ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale si are rol antiinflamator.

Se crede ca ceaiul de urzica scade tensiunea daca bei 3 cani pe zi timp de o luna. Desi studiile efectuate pe animale au demonstrat ca ceaiul de urzici scade tensiunea, cercetarile inca continua.

Alte beneficii ale ceaiului de urzica

Urzica este o planta medicinala, fiind utilizata de secole in scopuri terapeutice.


Chiar si in zilele noastre, o cura cu ceai de urzici revitalizeaza intregul organism, aducand beneficii pentru sanatate.

Este un bun energizant

Dupa lunile de iarna, cand organismul a fost privat de nutrienti, o cura cu ceai de urzica primavara reechilibreaza intregul organism.


Datorita continutului bogat in vitamine si minerale, are efect energizant, inlaturand oboseala si epuizarea.


Un consum regulat de ceai de urzica previne anemia, intareste sistemul imunitar si te ajuta sa faci fata mai usor asteniei de primavara.

Detoxifica organismul

Ceaiul de urzica are proprietati diuretice. Ajuta organismul sa elimine toxinele, calmand si prevenind infectiile tractului urinar.


Curata rinichii, eliminand nisipul si pietrele de dimensiuni mici. De asemenea, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism prin urina.

Te ajuta sa slabesti

Fiind un bun detoxifiant si diuretic, ceaiul de urzica te poate ajuta sa slabesti, fiind excelent in dietele de slabit.


Consumat cu 30 de minute inainte de masa, iti taie pofta de mancare si iti confera senzatia de satietate. De altfel, ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism.


Ceaiul de urzica favorizeaza digestia, inlatura constipatia si flatulenta, avand chiar un efect de laxativ.

Imbunatateste aspectul tenului si parului

Acest ceai este un bun tratament naturist pentru ten si par. Datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine, urzica ajuta la refacerea tesuturilor pielii.


Foloseste ceaiul de urzica ca un tonic pentru fata in fiecare dimineata si seara!


Acesta estompeaza ridurile, inlatura petele si confera luminozitate tenului. De asemenea, regenereaza pielea, cicatrizand ranile.


Daca vrei sa ai un par sanatos, clateste-l dupa fiecare spalare cu ceai de urzica!


Aceasta planta este renumita pentru proprietatile ei de regenerare a structurii firelor de par, elimina matreata si combate caderea parului.

Contraindicatii

Desi ceaiul de urzica are efecte benefice pentru organism, in unele situatii poate provoca efecte secundare, precum:

  • tulburari gastro-intestinale, datorita capacitatii de detoxifiere
  • nu este recomandat femeilor insarcinate (poate provoca avort spontan)
  • daca ai deficit de potasiu, evita ceaiul de urzica pentru ca pot aparea dezechilibre electrolitice din cauza actiunii sale diuretice
  • poate interactiona cu anumite medicamente (cere sfatul medicului daca urmezi un tratament medicamentos)

Iti recomand sa mergi la medic daca te confrunti cu hipertensiune. Bea ceai de urzica ca remediu naturist si adjuvant tratamentului medicamentos (nu depasi 3 cani pe zi).