Stafide

Stafide

Stafidele sunt foarte populare si versatile. Se potrivesc de minune in prajituri, checuri, cozonaci si alte preparate, asa incat exista nenumarate retete culinare cu stafide.

De altfel, consumate ca atare reprezinta o gustare rapida si delicioasa intre mese.

Atunci cand sunt consumate cu moderatie, stafidele sunt alimente sanatoase si gustoase, care merita incluse in dieta.

Stafidele sunt dulci in mod natural si pot inlocui cu succes dulciurile nesanatoase.

Desi sunt mici, stafidele sunt bogate in nutrienti si fibre, cresc energia si pot aduce multe alte beneficii pentru sanatate.

Totusi, in acelasi timp sunt bogate in zaharuri si calorii, motiv pentru care multi se tem sa le consume.  

Ideea nu este sa excluzi complet stafidele din alimentatie, ci sa le consumi cu moderatie.

Poti sa obtii din consumul de stafide beneficii pentru sanatate doar daca limitezi portia zilnica. 

Tipuri de stafide

Tipuri de stafide

Stafidele sunt de fapt struguri deshidratati, obtinuti (in general) din soiuri fara samburi.

Procesul de transformare al boabelor de struguri in stafide se poate face prin doua metode: una naturala si una mecanica.

Procesul natural de obtinere al stafidelor presupune uscarea strugurilor la soare.

Desi este o metoda traditionala, uscarea la soare este mai lenta.

In schimb, procesul mecanic de producere al stafidelor presupune uscarea mai rapida a strugurilor in cuptoare speciale, la o temperatura si umiditate controlata.

Stafidele sunt disponibile in mai multe culori: aurii, brune sau violet, unele mai mici, iar altele mai mari.

Dimensiunea si culoarea stafidelor difera in functie de soiurile de struguri din care sunt obtinute si de modul de producere.

Astfel, exista mai multe tipuri de stafide, iar cele mai des intalnite sunt:

  • stafidele Sultana - sunt obtinute din soiul Sultanina alba (Thompson Seedless). Acesti struguri fara samburi au culoarea glaben-auriu si sunt uscati natural la soare, proces prin care isi schimba culoarea in brun. Uneori, inainte de uscare, strugurii sunt tratati intr-o solutie pe baza de ulei care accelereaza procesul de uscare. Astfel, stafidele Sultana capata o culoare mai deschisa
  • stafidele aurii – obtinute tot din strugurii Sultanina alba, insa prin uscarea mecanica, fiind tratate adesea cu dioxid de sulf. Acest lucru le permite strugurilor sa isi pastreze culoarea, iar dupa uscarea rapida si controlata, stafidele capata un gust mai dulce
  • stafidele Corint – sunt obtinute din soiurile de struguri fara samburi Corinth negru. Stafidele Corint sunt mai mici, au culoarea negru-violet, o aroma puternica si un gust dulce-acrisor

Stafide - valori nutritionale

Procesul de deshidratare al strugurilor reduce semnificativ cantitatea de apa, dar in acelasi timp creste cantitatea de nutrienti din stafide.

Stafidele au un profil nutritional valoros. Desi contin doar 15% apa, stafidele sunt surse excelente de minerale, precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu.

Pe de alta parte, uscarea strugurilor degradeaza semnificativ continutul de vitamine. Cu toate acestea, stafidele contin si cantitati mici de vitamine, precum: B9 (acid folic), C, E si K.

In ciuda volumul lor mic, stafidele sunt alimente cu o densitate calorica ridicata.

Majoritatea aportului caloric provine din carbohidrati, fiind foarte bogate in zaharuri naturale (fructoza si glucoza).

Stafidele contin fibre alimentare, putine proteine si cantitati insignifiante de lipide.

Pe langa nutrienti, stafidele sunt surse excelente de polifenoli, fitonutrienti cu proprietati antioxidante.

Iata care sunt valorile nutritionale regasite in 100 g de stafide:

  • calorii: 299 kcal
  • carbohidrati: 79,18 g
  • zaharuri: 59,19 g
  • fibre: 3,70 g
  • proteine: 3,07 g
  • lipde: 0,46 g
  • vitamina B9 (acid folic): 5,00 μg
  • vitamina C: 2,30 mg
  • vitamina E: 0,12 mg
  • vitamina K: 3,50 μg
  • potasiu: 749,00 mg
  • fosfor: 101,00 mg
  • calciu: 50,00 mg
  • magneziu: 32,00 mg
  • sodiu: 11,00 mg
  • fier: 1,88 mg

Stafide beneficii

Avand in vedere profilul lor nutritional, se crede ca un consum moderat de stafide aduce beneficii sanatatatii.

Au proprietati antioxidante

Conform unui studiu, fructele uscate contin antioxidanti de calitate superioara, datorita concentratiei mare de polifenoli regasiti in special in smochine, prune uscate si curmale.


Stafidele sunt si ele bogate in polifenoli, compusi organici considerati antioxidanti puternici.


Antioxidantii au capacitatea de a neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului.


Radicalii liberi provoaca deteriorarea celulara care determina imbatranirea prematura a organismului, crescand riscul de inflamatii si boli.


Antioxidantii contribuie la eliminarea toxinelor si protejeaza organismul de stresul oxidativ, prevenind aparitia unor afectiuni.


Datorita proprietatilor antioxidante, consumul de stafide si fructe uscate, in general, ar putea contribui la imbunatatirea valorilor lipoproteinelor din plasma si previne oxidarea lor ulterioara.


Includerea mai des a stafidelor in dieta scade riscul bolilor cardiovasculare si contribuie la mentinerea unei stari buna de sanatate.

Sustin buna functionare a sistemului digestiv

Stafidele sunt considerate alimente bogate in fibre, despre care se stie ca sustin buna functionare a sistemului digestiv.


Desi nu au valoare energetica, aportul adecvat de fibre este foarte necesar organismului.


Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal, ajuta la inmuierea si reglarea scaunelor.


Contribuie la dezvoltarea  bacteriilor bune din intestin si mentin sanatatea microbiomului. Combat constipatia, balonarile si amelioreaza tulburarile digestive.


Aportul adecvat de fibre este necesar chiar si in curele de slabire.


Incetinesc evacuarea gastrica, mentin constanta glicemia in sange si confera satietate pentru mai mult timp.


Alaturi de o alimentatie variata, consumul de stafide poate contribui la completarea necesarului zilnic de fibre.


In 50 g de stafide se regasesc in jur de 2 g de fibre, adica aproximativ 5-8% din cantitatea zilnica recomandata de fibre pentru un adult.

Previn anemia feripriva

Anemia feripriva este o tulburare hematologica care apare din cauza deficitului de fier.


Cantitatea insuficienta de fier impiedica organismul sa produca hemoglobina, o proteina care ajuta eritrocitele (globulele rosii) sa transporte oxigenul prin tot corpul.


Cantitatea scazuta de hemoglobina si reducerea numarului de eritrocite determina simptome specifice anemiei.


Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, depozitat intracelular sub forma de feritina.


Fierul intra in structura hemoglobinei, contribuind la sinteza ei si participa la transportul oxigenului in corp.


Stafidele sunt surse excelente de fier. Includerea lor mai des in dieta poate contribui la prevenirea carentelor de fier si scade riscul de anemie feripriva.  

Sustin sanatatea sistemului osos

Stafidele nu sunt doar surse bune de fier, ci si de calciu.


Cel din urma este un mineral despre care se stie ca sustine sanatatea sistemului osos, devreme ce intra in structura oaselor si a dintilor.


Calciul are insa si alte roluri, cum ar fi acela de a interveni in metabolismul fierului, combate spasmele musculare, mentine ritmul cardiac si sustine sanatatea sistemului cardiovascular.


Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si dintilor.


Carentele de calciu pot provoca rahitism la copii si aparitia cariilor dentare. Afecteaza densitatea osoasa, crescand fragilitatea oaselor si riscul de osteoporoza.


Consumul a 100 g de stafide furnizeaza aproximativ 4-5% din doza zilnica recomandata de calciu.


Astfel, stafidele pot fi o gustare excelenta pentru a completa aportul necesar de calciu, prevenind aparitia tulburarilor sistemului osos.

Confera energie

Inlocuirea dulciurilor clasice cu stafidele este o alegere sanatoasa din mai multe puncte de vedere.


Stafidele sunt bogate in zaharuri naturale si sunt o gustare sanatoasa care iti confera un plus de energie.


Stafidele sunt o alternativa naturala a gustarilor nesanatoase.


Iti vor satisface pofta de dulce, in timp ce iti dau o doza de energie in perioadele aglomerate de pe parcursul zilei.


De altfel, consumul de stafide este recomandat sportivilor inainte de antrenamete pentru a le imbunatati performanta fizica.

Cate stafide sa mancam pe zi

Cate stafide sa mancam pe zi

Dincolo de beneficiile pe care ti le poate aduce consumul de stafide, nu trebuie sa uiti ca sunt alimente cu o densitate calorica ridicata si foarte bogate in zaharuri.

Iata principalele motive pentru care ar fi bine sa limitezi doza zilnica de stafide!

O portie de 100 g de stafide contin 299 de calorii, adica aproximativ 12-15 % din necesarul energetic zilnic recomandat pentru un adult.

In mare parte, valoare energetica a stafidelor provine din zaharuri.

Deoarece contin zaharuri in proportie de aproximativ 60%, stafidele mai sunt denumite si „bomboane naturale”.

Practic, in 100 g de stafide se regasesc 59 g de zaharuri (fructoza si glucoza).

Consumate in exces, zaharurile sunt transformate in grasimi si depozitate sub forma de tesut adipos, iar pe termen lung pot avea efecte nocive asupra sanatatii. 

Avand in vedere ca sunt mici in volum, stafidele pot fi foarte usor consumate in exces.

Ele sunt o alegere naturala si sanatoasa, doar atunci cand le mananci in portii limitate. Se recomanda ca doza zilnica de stafide sa nu depaseasca 70 g.

Stafidele sunt foarte versatile si sunt usor de integrat in dieta. Consuma-le ca atare, ca o gustare delicioasa intre mese, avand grija sa respecti doza zilnica de stafide recomandata.

De asemenea, le poti manca in cantitati mici la micul dejun combinate cu cereale, fulgi de ovaz, adaugate in iaurturi sau lapte.

Stafide contraindicatii

In general, consumul moderat de stafide nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Cu toate acestea, stafidele aurii pot produce reactii adverse celor care au alergii la sulf, din cauza tratarii lor cu dioxid de sulf.

De asemenea, acest tip de stafide trebuie consumate cu precautie de cei care sufera de astm.

Pentru a evita eventuale complicatii de sanatate, evita stafidele aurii.

De altfel, cand cumperi stafide verifica eticheta si orienteaza-te spre cele uscate la soare.

Din cauza cantitatii mari de zaharuri pe care o contin, stafidele trebuie consumate cu precautie de persoanele care sufera de diabet sau au predispozitii la aceasta afectiune.

Stafidele trebuie mancate cu precautie si de cei care se confrunta cu kilogramele in plus.

Consumate in exces, stafidele ingrasa. Cel mai bine este sa se respecte doza zilnica de stafide recomandata.