20 de Alimente Sanatoase
Un aliment sanatos este acela care are capacitatea de a furniza organismului anumiti nutrienti esentiali. Mai jos vei gasi 20 alimente sanatoase pe care ar trebui sa le consumi mai des!
Atunci cand alegi sa mananci sanatos trebuie sa stii ca secretul sta in adoptarea unei diete echilibrate.
O astfel de dieta tine cont atat de calitatea, cat si de cantitatea alimentelor consumate.
Include in regimul tau alimentar un consum variat de alimente sanatoase, in cantitati adecvate.
O alimentatie diversificata furnizeaza organismului o gama larga de nutrienti, astfel incat sa acopere nevoile zilnice ale acestuia.
Consumul de alimente sanatoase sustine buna functionare a functiilor vitale ale organismului si reprezinta cea mai buna masura de preventie a deteriorarii starii de sanatate.
Cele mai sanatoase fructe
Fructele sunt printre cele mai sanatoase alimente, deoarece contin foarte multe vitamine si minerale. Ele sunt surse excelente de fibre si pot fi usor incluse in dieta.
Fructele reprezinta o gustare dulce si sanatoasa intre mese, iti dau energie si iti confera satietate.
Toate fructele sunt alimente sanatoase, dar iata care sunt cele mai sanatoase dintre ele.
1. Avocado
In mod intentionat am inceput aceasta lista de fructe sanatoase cu avocado, pentru a sublinia faptul ca este unul dintre cele mai sanatoase alimente.
Desi multi il evita din cauza continutului mai ridicat de grasimi, avocado nu poate lipsi din alimentatie.
Avocado contine grasimi sanatoase, al caror aport adecvat ar putea contribui la cresterea colesterolului bun (HDL).
Este o sursa bogata de nutrienti, contine acid folic (B9), vitaminele B6, D, E, K si minerale precum potasiu.
Dincolo de faptul ca este gustos si cremos, avocado este si un aliment satios, fiind o sursa excelenta de fibre.
2. Merele
Merele sunt printre cele mai populare si sanatoase alimente. Cu totii am auzit zicala un mar pe zi tine doctorul departe.
Indiferent de forma, culoare sau soi, marul este bogat in substante nutritive. Merele contin vitamine, minerale, fibre si numerosi antioxidanti.
Multitudinea de nutrienti pe care ii gasesti in mere fac ca acestea sa fie printre cele mai sanatoase alimente.
Consumul lor regulat poate ajuta la prevenirea multor afectiuni, printre care: boli de inima, obezitate, diabet sau alte boli cronice.
3. Afinele
Din aceasta categorie de alimente sanatoase nu putea sa lipseasca afinele. Sunt fructe bogate in vitamine, minerale si fibre.
Totusi, statutul de alimente sanatoase este castigat datorita continutului de antioxidanti.
Afinele sunt bogate in vitamina C si fac parte din categoria celor mai puternice alimente care contin antioxidanti.
Consumul de afine contribuie la buna functionare a functiilor vitale.
Pot preveni bolile cardiovasculare, declinul cognitiv, imbunatatesc fluxul sanguin, previne aparitia tumorilor si combat anemiile.
Afinele contribuie la intarirea sistemului imunitar, inlatura inflamatiile si pot fi un tratament naturist pentru constipatie.
Sunt sarace in calorii si au un indice glicemic mic, ceea ce le recomanda in dietele de slabit si in regimul alimentar al diabeticilor.
4. Citricele
Pe langa faptul ca sunt aromate si au un gust dulce-acrisor, citricele sunt si alimente sanatose.
Sunt surse excelente de vitamina C, contin cantitati insemnate de alte vitamine, minerale, uleiul esentiale si numeroase substante active.
Citricele au un continut mare de apa ceea ce le recomanda ca alimente diuretice.
Desi exista o varietate de soiuri, cele mai populare citrice sunt: portocalele, lamaile, mandarinele, pomelo, grepfrut, etc.
Contin antioxidanti, care inlatura radicalii liberi si previn oxidarea celulara. Intaresc sistemul imunitar, combat infectiile, fiind utile pentru a preveni gripa si raceala.
5. Strugurii
In ciuda faptului ca au un continut mai ridicat de zahar, strugurii nu puteau lipsi de pe lista cu cele mai sanatoase alimente.
Asta deoarece contin vitamine, minerale si foarte multi compusi vegetali foarte benefici: luteina, quercetina, licopen, betacaroten si acid elagic.
Coaja si semintele strugurilor negri sunt surse bogate in resveratrol, un compus vegetal despre care se stie ca este un puternic antioxidant.
Citeste si despre antioxidantul natural Antioxivita.
Strugurii intaresc imunitatea, combat infectiile bacteriene si fungice, imbunatatesc memoria, sanatatea inimii si prelungesc viata.
Cele mai sanatoase legume
La fel ca fructele, legumele sunt si ele alimente sanatoase. Contin numerosi nutrienti si fibre, iar consumul lor aduce numeroase beneficii pentru sanatate.
Include in dieta ta zilnica legume cat mai variate, astfel iti poti satisface nevoile zilnice a cat mai multor nutrienti esentiali.
Iata lista cu cele mai sanatoase alimente din categoria legumelor.
6. Broccoli
Broccoli nu ar trebui consumat doar atunci cand vrei sa slabesti, ci trebuie privit ca un aliment sanatos care merita inclus cat mai des in alimentatie.
Este foarte bogat in vitamina C, vitamina K si antioxidanti. Contine fibre, acid folic (B9), calciu si potasiu.
La fel de sanatoasa este si ruda lui, conopida, care are proprietati antiinflamatorii, intareste sistemul imunitar si sistemul osos.
7. Legumele cu frunze verzi
Dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa nu pot sa lipseasca legumele cu frunze verzi.
Au un continut nutritional ridicat, devreme ce sunt surse bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre.
Au proprietati detoxifiante, sunt sarace in calorii si confera senzatie de satietate timp indelungat.
Din aceasta categorie de alimente sanatoase fac parte: spanacul, ceapa verde, salata verde, patrunjelul, rucola, varza kale, leusteanul, loboda, etc.
8. Sparanghelul
Sparanghelul este un aliment sanatos ale caror beneficii au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri.
Desi nu are prea mare notorietate la noi in tara, sparanghelul ar trebui consumat mai des.
Are un aport redus de calorii, care provin din glucide si proteine. In sparanghel se regasesc fibre, precum si cantitati mari de vitamine, minerale si antioxidanti.
Sparanghelul are proprietati detoxifiante, diuretice si antiinflamatoare, iar consumul lui regulat contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate.
9. Usturoiul
Cu totii stim ca usturoiul este unul dintre cele mai sanatoase alimente.
Pe langa faptul ca confera aroma si gust preparatelor culinare, usturoiul este si un antibiotic natural.
In plus, are proprietati antiinflamatoare, antibacteriene si antifungice.
Usturoiul este o sursa excelenta de mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu si contine si cateva fibre.
Contine numerosi compusi vegetali activi care aduc beneficii pentru sanatate. Contribuie la intarirea imunitatii, combate virusurile si bacteriile si previne inflamatiile.
Pe langa usturoi, si ceapa face parte din categoria de alimente sanatoase, avand efecte pozitive asupra sanatatii.
10. Ghimbirul
Desi este folosit mai mult ca un condiment, ghimbirul are efecte extraordinare asupra sanatatii. Astfel, radacina de ghimbir trebuie adaugata pe lista celor mai sanatoase alimente.
Ghimbirul contine si el vitamine si minerale, insa cel mai important constituient al lui este gingerolul.
Gingeroul este un compus vegetal care ii confera ghimbirului proprietati antiinflamatoare, contribuind la prevenirea si reducerea inflamatiilor.
Ghimbirul are proprietati detoxifiante, fiind util in curele de slabit si nu numai.
11. Algele marine
Aceste „legume marine” au o valoare nutrivita nepretuita.
Algele marine sunt o sursa excelenta de proteine vegetale, devreme ce contin foarte multi aminoacizi esentiali, putand inlocui cu succes carnea.
Apreciate mai ales in tarile asiatice, algele marine sunt surse excelente de vitamine, minerale si fibre.
Includerea lor in consumul regulat contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate.
Cele mai sanatoase leguminoase, nuci si seminte
Surse bune de proteine vegetale, carbohidrati complecsi si grasimi nesaturate, leguminoasele, nucile si semintele sunt si ele alimente sanatoase.
Mai mult decat atat, sunt alimente bogate in fibre care confera satietate si numeroase beneficii sanatatii.
12. Nautul
Nautul este un aliment apreciat in dietele persoanelor vegetariene.
Este un bun inlocuitor al carnii, deoarece este o sursa excelenta de proteine vegetale. In plus, contine cantitati insemnate de potasiu, dar si alte minerale si vitamine.
Cantitatea mare de fibre pe care o contine face ca nautul sa previna tulburarile gastrointestinale.
Contribuie la buna sanatate a sistemului nervos, osos si cardiovascular.
13. Lintea
Lintea face si ea parte din categora leguminoaselor considerate alimente sanatoase, la fel ca si fasolea si soia.
Desi putine persoane o includ in alimentatie, lintea contine complexul de vitamine B, mangan, fier, fosfor, potasiu, magneziu, zinc si alte minerale.
Chiar si gatita, lintea isi pastreaza efectele benefice. In compozitia ei se regasesc si polifenoli, substante vegetale care ii confera proprietati antioxidante.
De asemenea, lintea poate fi o alternativa de inlocuire a carnii pentru vegetarieni, deoarece este bogata in proteine.
14. Nucile
Indiferent ca vorbim despre nuci, migdale, fistic, caju sau nuci Pecan, toate sunt alimente sanatoase.
Consumate moderat, ca gustari intre mese, nucile iti confera satietate si numeroase beneficii pentru sanatate.
Contin o varietate de nutrienti si sunt surse bogate in fibre. In nuci se regasesc proteine vegetale si carbohidrati sanatosi.
De altfel, abunda de grasimi mononesaturate si polinesaturate al caror aport este esential pentru organism.
15. Semintele de in
Semintele de in sunt si ele alimente sanatoase, oferind multiple beneficii organismului.
Sunt surse bune de grasimi Omega-3 si Omega-6, proteine si fibre. Mai mult, contin fitoestrogeni care combat simptomele neplacute ale menopauzei.
Consumul regulat de seminte de in imbunatateste digestia, combate tulburarile gastrointestinale, ajuta la scaderea colesterolului rau si tensiunii arteriale.
In plus, aduc beneficii pentru piele, par si unghii. Pentru a beneficia de valorile lor nutritionale, consuma semintele de in proaspat macinate.
16. Semintele de chia
Incluse zilnic in dieta, semintele de chia sunt si ele unele dintre cele mai sanatoase alimente. Contin proteine, cantitati considerabile de acizi grasi Omega-3.
Sunt surse foarte bune de fosfor, magneziu, calciu. Mai au in componenta potasiu, zinc si vitamine din complexul B.
O atentie deosebita trebuie acordat faptului ca semintele de in contin fibre in cantitati importante.
Prin urmare, sunt recomandate pentru a acoperi necesarul zilnic intr-o dieta saraca in fibre. In caz contrar, ele trebuie consumate cu moderatie.
Alte alimente sanatoase
17. Tofu
Vegetarienii cu siguranta stiu ca tofu face parte din lista de alimente sanatoase si inlocuieste cu succes branza din laptele animal.
Tofu este mai sarac in calorii, contine multa apa si nu are colesterol.
Mai mult, branza tofu furnizeaza un aport considerabil de proteine, grasimi nesaturate si putine glucide. Tofu contine cantitati impresionante de calciu, potasiu si fier.
Cu asa profil nutritional, nu este de mirare ca branza tofu contribuie la sanatatea oaselor, previne infectiile si aparitia a numeroase afectiuni.
18. Kefirul
Kefirul este si el considerat un aliment sanatos. Ca toate produsele lactate, kefirul contine calciu. Insa ceea ce ii confera beneficii mai puternice sunt proprietatile lui probiotice.
Spre deosebire de celelalte produse lactate fermentate, kefirul este mai special, datorita modului prin care este obtinut.
Pentru fermentarea laptelui se foloseste o ciuperca specifica kefirului obtinuta dintr-un amestec de bacterii si drojdii.
Astfel, kefirul are capacitatea de a stimula digestia si protejeaza flora intestinala. In plus, kefirul este mai sarac in grasimi si calorii.
19. Pestele gras
Pestele gras, precum: somon, macrou, pastrav, sardine, hering, hamsi sau hering reprezinta alimente sanatoase.
Acesti pesti sunt bogati in acizi grasi Omega-3 care contribuie la buna sanatate a creierului si inimii. In plus, pestele gras furnizeaza un aport bun de vitamina A si vitamina D.
Chiar daca pestii grasi sunt alimente sanatoase, trebuie consumati cu moderatie.
Se recomanda includerea in alimentatie de cel mult doua ori pe saptamana.
20. Ciocolata neagra
Lista de alimente sanatoase se incheie cu ceva dulce, si anume ciocolata neagra. Acest aliment contine nutrienti si fibre solubile.
Ciocolata neagra cu un continut ridicat de cacao (peste 70%) contine mangan, fier, magneziu si cupru.
Ciocolata neagra de calitate contine antioxidanti si are un profil lipidic bun. Consumata cu moderatie, ciocolata neagra poate aduce numeroase beneficii sanatatii.