Suc de Sfecla Rosie

Suc de sfecla rosie

Sucul de sfecla rosie este considerat un bun remediu natural pentru diverse afectiuni, datorita numeroaselor sale proprietati si valori nutritionale.

Acesta este utilizat pentru a reduce tensiunea arteriala si inflamatiile, pentru a preveni dementa sau pentru a imbunatati functia hepatica.

De asemenea, sucul de sfecla rosie poate fi de real folos chiar si in lupta impotriva cancerului sau in prevenirea acestuia.

Despre sfecla rosie sigur stiai deja ca este foarte des utilizata in diverse preparate culinare si poate fi consumata atat cruda, cat si fiarta sau coapta.

Ceea ce poate inca nu ai incercat, este sucul de sfecla rosie, despre care iti voi spune o multime de informatii in acest articol, pentru a te convinge sa il incerci.

Ce contine sfecla rosie?

Ce contine sfecla rosie?

Beneficiile sfeclei rosii vin de fapt din continutul ei bogat de vitamine, minerale si alte substante nutritive.

Acest lucru a fost confirmat de unele studii recente, in urma carora s-a dovedit faptul ca sfecla rosie este una dintre legumele cu cele mai multe beneficii asupra sanatatii organismului nostru.

Desi este foarte bogata in nutrienti, totusi este saraca in calorii. Acest lucru o face si utila in curele de slabit, mai ales daca se consuma sub forma de suc.

In compozitia acesteia gasim:

  • fier - este a doua leguma, dupa usturoi, cu un continut foarte mare de fier. Acesta ajuta la prevenirea bolilor de sange
  • cupru - in mod normal, o cantitate de cupru insuficienta provoaca dereglari ale pancreasului, incaruntirea parului mult prea devreme si incetineste procesul de consolidare a fracturilor
  • mangan - sfecla rosie contine o mare cantitate de mangan. Acesta ajuta la apararea ficatului de distrofie adipoasa, regleaza cantitatea de zahar din organism si elimina surplusul de apa. De asemenea, este benefic in lupta impotriva sclerozei
  • zinc - un motiv in plus pentru a incepe sa consumi sfecla rosie este datorita continutului foarte mare de zinc care se gaseste in radacinile acesteia. Trebuie sa stii ca lipsa zincului din alimentatie poate duce la aparitia unor probleme de vedere sau poate provoca infarct miocardic
  • iod - continutul ridicat de iod din sfecla rosie ajuta la prevenirea semnelor imbatranirii si la inhibarea functiilor tiroidei.

In compozitia sa, sfecla rosie mai contine si alte substante cu rol benefic. Este vorba de:

  • nitratii anorganici (nitrati, nitriti si acid nitric) despre care, in urma unor studii, s-a constatat ca ajuta la reducerea tensiunii arteriale
  • betanina este o substanta care ii ofera culoare sfeclei rosii. S-a demonstrat ca aceasta substanta poate opri deteriorarea ADN-ului

Extrem de importante sunt si urmatoarele vitamine si minerale care se mai gasesc in sfecla rosie: magneziu , fosfor, potasiu, calciu, carotenoizi, fibre, vitamina C si  vitamina B.

Un aspect deosebit de important pe care trebuie sa il stii este ca in urma tratamentului termic se pierd aproximativ 40% din cantitatea de nitrati pe care sfecla rosie ii contine.

Bineinteles, impreuna cu acestia si o parte din micronutrienti, chiar daca in concentratii mici.

Sucul de sfecla rosie este modalitatea cea mai buna de a obtine toate substantele nutritive intacte.

Beneficii ale sfeclei rosii

Sfecla rosie este cunoscuta, inca din cele mai vechi timpuri, ca fiind „protectoarea” ficatului, deoarece contine pigmenti si fibre care ajuta la detoxifierea si protejarea acestuia impotriva inflamatiilor si a toxinelor.


Acesta a fost, multi ani la rand, cel mai cunoscut beneficiu al sfeclei rosii.


Totusi, intre timp, au fost descoperite si dovedite si alte beneficii ale acestei legume radacinoase. Mai jos iti voi prezenta cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de sfecla rosie, dar si a scucului de sfecla rosie.

Ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala poate provoca infarct miocardic sau alte probleme grave de sanatate. Aceasta poate fi tinuta sub control pe cale naturala, prin consumul regulat de suc de sfecla rosie.

 

Datorita continutului mare de nitrati, acesta poate sa reduca tensiunea arteriala, mentinand-o in limitele normale.

 

Daca te confrunti cu hipertensiune arteriala si vrei sa recurgi la sucul de sfecla rosie pentru a o regla, trebuie sa stii ca nitratii din sange raman la un nivel ridicat doar aproximativ 6 ore dupa consumul sucului.


Din acest motiv, pentru a da rezultatele dorite, este de preferat sa consumi in fiecare zi suc de sfecla rosie.

Ajuta la reducerea inflamatiilor

In urma unor studii efectuate in Polonia, avand ca subiecti pacienti cu osteoartrita, s-a constatat ca toti pacientii carora le-au fost administrate medicamente si suplimente pe baza de sfecla rosie, au simtit o imbunatatire considerabila a functiilor articulare.


De asemenea, acestia au declarant ca durerea si disconfortul cauzate de aceasta afectiune au fost reduse.

 

Aceste lucruri sunt posibile datorita unor pigmenti cu rol antiinflamator pe care sfecla rosie ii contine.

Ajuta la imbunatatirea performantelor sportive

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii in urma carora s-a constatat ca nitratii din sfecla rosie imbunatatesc performantele atletice si rezistenta fizica, in timpul antrenamentelor intensive.

 

Un studiu realizat pe 7 barbati, a demonstrat ca prin consumul zilnic a 500 ml de suc de sfecla rosie, timp de o saptamana, performantele atletice ale barbatilor au crescut cu 20% – 25%.

 

Sucul de sfecla rosie este benefic si pentru ciclisti, datorita faptului ca imbunatateste circulatia sangelui, ajuta la oxigenarea organelor si a tesuturilor si amana aparitia oboselii musculare.


Totusi, pentru a se bucura de toate aceste beneficii, sportivii trebuie sa bea sucul de sfecla rosie cu 60 - 90 de minute inaintea unei activitati sau competitii sportive.

Combate dementa

Nivelul fluxului sanguin din creier este din ce in ce mai redus, dupa o anumita varsta. Aceasta este principala cauza care determina aparitia dementei.

 

Dementa este o afectiune specifica persoanelor varstnice, care se manifesta prin pierderea memoriei (tulburari ale memoriei), modificari de persoanlitate si gandire defectuoasa.

 

Pentru a trata aceasta afectiune, medicii au utilizat medicamente bogate in nitrati, substante gasite in abundenta in sfecla rosie. Insusi sucul de sfecla rosie s-a dovenit a fi o buna modalitate prin care se poate preveni aparitia dementei.

Sustine functionarea optima a sistemului digestiv

Continutul ridicat de fibre din sfecla rosie ajuta la „hranirea” bacteriilor bune de la nivelul colonului, ajutand astfel la prevenirea constipatiei, a ulcerului, obezitatii si a inflamarii intestinului.

Stimuleaza libidoul

Sfecla rosie a fost folosita ca afrodisiac inca de pe vremea romanilor.


Ulterior, s-a descoperit ca are in compozitia sa un mineral cu rol important in producerea de hormoni sexuali.

Ajuta la mentinerea sanatatii ochilor

Sfecla rosie contine carotenoizi, dintre care luteina si zeaxantina, dar si pigmenti si antioxidanti cu efecte pozitive asupra vederii.


Un consum regulat de sfecla rosie cruda sau sub forma de suc, poate preveni deteriorarea maculei si imbatranirea retinei.

Sustine imunitatea

Sfecla rosie contine vitamine (A si C) care combat infectiile si cresc productia de anticorpi.


De asemenea, fierul, cuprul si zincul se gasesc in sfecla rosie in cantitati relativ mari. Acestea stimuleaza procesul de aparare al organismului.

Ajuta in lupta cu kilogramele in plus

Spuneam despre sfecla rosie ca este saraca in calorii, insa contine multa apa. Totodata, continutul de fibre si proteine reduc apetitul si iti dau senzatia de satietate.


Aceste lucruri o fac sa fie un ingredient ideal de inclus in dietele pentru slabit.

Sucul de sfecla rosie si cancerul

Sucul de sfecla rosie si cancerul

Sucul de sfecla rosie a fost folosit de catre medici, inca din cele mai vechi timpuri, pentru a trata diverse forme de cancer.

Medicul maghiar Alexander Ferenczi a utilizat sucul de sfecla rosie la pacientii cu cancer care au fost supusi unor tratamente cu radiatii si chimioterapie.

Se stie ca ficatul pacientilor care au trecut prin radiatii si chimioterapie este extrem de afectat de actiunea acestor tratamente, iar sucul de sfecla rosie s-a dovedit a fi benefic pentru a le proteja ficatul.

Cativa ani mai tarziu, pacientilor considerati a fi in fazele terminale ale bolii li s-a recomandat sa consume zilnic suc de sfecla rosie, timp de cateva luni.

S-a constatat ca acesta a avut efecte benefice in lupta impotriva cancerului.

De asemenea, in cadrul unei cercetari, desfasurate pe 22 de pacienti cu diverse forme de cancer, care nu puteau fi operati, le-a fost recomandat consumul zilnic a 250 - 300 ml de suc de sfecla rosie, timp de 4 luni.

Dupa aceasta perioada, imbunatatirile au fost vizibile.

In prezent, unii medici de la Centrul Oncologic din Moscova le prescriu pacientilor sa consume zilnic, de 3 – 4 ori, cate 250 grame de sfecla cruda.

In cazul in care pacientul nu poate consuma sfecla cruda, poate sa bea in schimb cate 300 ml de suc de sfecla rosie.

Pentru cicatrizarea si micsorarea locului afectat de cancer mamar sau de piele, pacientilor li se aplica pansamente cu suc de sfecla rosie de cateva ori pe zi.

Totusi, asta nu inseamna ca doar consumand acest suc poti sa tratezi cancerul.

Cel mai bine este sa ceri si sfatul medicului, iar pe langa tratamentul adecvat iti poate recomanda si sfecla sau sucul acesteia.

Daca medicul nu mentioneaza nimic de aceasta leguma, atunci ii poti mentiona ca doresti sa consumi si suc de sfecla rosie.

Eventual sa te asiguri ca tratamentul medicamentos nu interfereaza cu acest suc.

Cum prepari sucul de sfecla rosie?

Cum sa prepari sucul?

Cea mai simpla modalitate prin care poti prepara sucul de sfecla rosie este sa storci pur si simplu sfecla. 

Sucul obtinut este proaspat si aromat si numai bun pentru a fi consumat.

Daca vrei sa afli ce storcator de fructe si legume sa alegi, iti recomand acest articol.

Totusi, foarte multe persoane nu agreaza gustul sucului din aceasta leguma, asa ca se pot adauga si unele fructe.

Poti sa combini sfecla cu foarte multe alte legume si fructe, insa ingredientul principal trebuie sa ramana sfecla.

Daca vrei sa te bucuri de un suc la fel de natural, dar cu mai multe arome, poti sa folosesti un amestec al urmatoarelor ingrediente:

  • o sfecla medie
  • un mar
  • un morcov
  • o jumatate de lamaie

Pentru a prepara sucul trebuie mai intai sa speli toate ingredientele, sa cureti marul si sa ii scoti mijlocul, apoi sa storci lamaia. Eu personal introduc lamaia (dupa ce o curat) direct in storcatorul de fructe.

Chiar daca ii poate da un gust mai acrisor sucului rezultat, este indicat sa folosesti lamaia stoarsa pentru a evita oxidarea celorlalte ingrediente.

Daca vrei sa diversifici retetele de suc de sfecla rosie, poti inlocui marul din aceasta reteta cu morcovi, ghimbir sau alte citrice.

Alte preparate cu sfecla rosie

Alte preparate cu sfecla rosie

Pe langa deliciosul suc de sfecla rosie, mai poti folosi aceasta leguma miraculoasa si in alte preparate.

Trebuie sa stii insa ca sfecla rosie poate fi consumata in stare cruda, fiarta, preparata la cuptor, pe gratar sau murata.

Toate aceste variante de consum iti ofera o multime de modalitati in care o poti prepara si consuma: in salate, in ciorbe, borsuri, supa crema, ca si garnitura, sos.

Daca cumperi sfecla cruda, cu frunze, nu le arunca! Frunzele sfeclei rosii sunt si ele comestibile.

Pot fi gatite la fel ca spanacul sau pot fi adaugate in ciorbe si salate. Mai mult decat atat, sunt bogate in vitamine si minerale.

Iata o reteta simpla de salata detoxifianta cu sfecla rosie.

Ingrediente

  • o sfecla rosie
  • rosii cherry si 1 morcov
  • sucul de la o lamaie
  • seminte de muguri de pin
  • patrunjel
  • 1 lingura de mustar
  • sare si ulei de masline

Mod de preparare

Speli mai intai toate legumele, cureti apoi morcovul si il dai pe razatoare, impreuna cu sfecla. Rosiile cherry le poti taia in jumatate, iar patrunjelul il toci marunt.

Prepara un dressing din sucul de lamaie, amestecat cu mustar, sare si ulei de masline.

Adaugi dressing-ul peste legumele deja pregatite, amestecand pentru a se omogeniza. La final, presari semintele de muguri de pin.

Curiozitati despre sfecla rosie

Curiozitati despre sfecla rosie

In urma cu mii de ani, sfecla rosie crestea in salbaticie, pe tarmul Marii Mediterane sau a Oceanului Atlantic, fiind o simpla planta radacinoasa.

Cu timpul, au fost descoperite treptat calitatile sale terapeutice si nutritive si a inceput sa fie cultivata. Mai intai in tarile arabe, apoi in aproape toata lumea.

In Roma Antica, sfecla rosie era considerata un aliment de lux.

Atat de apreciata a devenit in intregul Imperiu Roman, incat atunci cand au cucerit o buna parte a populatiei germane, acestia din urma au fost nevoiti sa le plateasca tributul romanilor in sfecla rosie.

Pentru greci, sfecla rosie simboliza conflictul familial.

Cu alte cuvinte, atunci cand doi soti se certau, se punea deasupra usii o cununa impletita din frunze de sfecla rosie, pentru a face cunoscut conflictul in comunitate.

In Romania, sfecla rosie a inceput sa apara abia in secolul IX, in zona Marii Negre, fiind adusa din tarile exportatoare.

Contraindicatii si efecte adverse

Unul dintre cele mai comune si mai inofensive efecte adverse ale consumului de sfecla rosie sau a sucului de sfecla rosie este colorarea urinei.

Consumata prea des sau prea mult, provoaca schimbarea culorii urinei, aceasta devenind roz, rosiatica.

Consumul de sfecla rosie poate avea si alte efecte adverse, mai grave decat cel anterior. Este vorba de aparitia unui tip de artrita, numita guta.

Aceasta se poate declansa atunci cand in organism exista acid uric in exces.

Sfecla rosie este contraindicata persoanelor care sunt suspecte sau au pietre la rinichi.

Asta deoarece continutul de oxalati din sfecla rosie favorizeaza formarea si/sau dezvoltarea de pietre la rinichi.

In concluzie...

Sfecla rosie face parte din categoria alimentelor alcaline, adica considerate a fi alimente care echilibreaza organismul rapid si eficient, prin continutul ridicat de pH.

Datorita tuturor beneficiilor pe care le-ai aflat din acest articol despre ea si despre sucul ei, te provoc sa o incluzi in alimentatie, consumand-o regulat!

In cazul in care vrei sa o consumi in diverse preparate culinare, cu siguranta iti va fi de folos reteta propusa, insa nu uita sa bei, din cand in cand, cate un pahar cu suc de sfecla rosie.

Este extrem de sanatos si, in combinatie cu alte fructe sau legume, devine si foarte gustos.

Surse:

  • https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-drug/def/beetroot-juice
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515411/
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/beetroot-juice-benefits