Pietre la Rinichi Tratament Naturist

Pietre la Rinichi Tratament Naturist

Pietrele la rinichi sunt una din cele mai intalnite afectiuni ce ne pot afecta sistemul renal. In acest articol vreau sa iti spun cateva tratamente naturiste pentru pietre la rinichi. De asemenea, care sunt principalele simptome si cauze in formarea calculilor renali.

Conform unui studiu publicat in Harvard Health Publishing, aproximativ 9% dintre femei si 19% dintre barbati, cu varsta de pana la 70 de ani, sufera de pietre la rinichi.

In 2018 prof.univ.dr. Adrian Covic declara ca 1 din 10 romani sufera de boli cronice la rinichi. Cele mai predispuse persoane sunt cele cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani.

Asa ca daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta afectiune, te invit sa citesti acest articol. 

Atentie, aceste informatii sunt cu scop informativ. Pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat, iti recomand sa consulti un medic specialist!

Ce sunt pietrele la rinichi?

Ce sunt pietrele la rinichi (calculii renali)?

Calculii renali (pietre la rinichi) sunt niste mici depozite ce au o consistenta dura. Sunt formate din aglomerari de saruri acide si minerale.

Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand calciul, sodiul si acidul uric nu se elimina din organism, iar mai apoi se cristalizeaza.

Aceste depozite de saruri si minerale reprezinta o afectiune foarte dureroasa. Durerile apar (de cele mai multe ori) doar in momentul in care pietrele incep sa se miste in interiorul rinichilor.

Calculii renali variaza ca dimensiune. De obicei, acestia sunt mai mici de 5 mm si pot fi eliminati (in cele mai multe cazuri) printr-o hidratare intensa.

Daca acestia masoara intre 5 si 10 mm, sansele de eliminare prin tractul urinar scad cu aproximativ 40-50 %.

Din fericire exista si cateva tratamente naturiste pentru pietre la rinichi, in special ceaiuri medicinale. Acestea te pot ajuta sa previi afectiunea sau, in unele cazuri, chiar sa o combati.

In cazuri mai grave pietrele la rinichi pot fi indepartate si chirurgical. Totusi iti recomand sa previi, decat sa combati. Nu in ultimul rand, vizita la medic este obligatorie!

Pietre la rinichi - cauze

Pietre la rinichi - cauze

Deshidratarea este principala cauza pentru formarea calculilor renali. Nu degeaba la TV se tot difuzeaza acel spot video prin care suntem indrumati sa consumam cel putin 2 litri de lichide pe zi.

Evident, iti recomand sa consumi apa, nu sucuri carbogazoase sau bauturi alcoolice. De asemenea, poti sa consumi si ceaiuri din plante medicinale.

Carnea de pui, porc sau vita, consumata excesiv, iti aduce un aport important de proteine animale. In acest caz iti creste nivelul de acizi din corp si urina. Acest lucru favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi.

Sodiul reprezinta si el un factor important. O dieta nesanatoasa inseamna sa consumi in exces mancare de la fast-food, cartofi prajiti sau sucuri acidulate. Evita pe cat posibil si sarea! Aceasta contine o cantitate importanta de sodiu.

Indicele de masa corporala (obezitatea) trebuie sa fie la un nivel optim. Daca IMC-ul este peste 30 kg/m2, atunci prezinti un risc crescut sa faci pietre la rinichi.

Daca de exemplu ai 1.70 m si 58 kg, atunci ai un IMC de 20.1 kg/m2. Acesta indica faptul ca esti o persoana cu greutate normala.

Infectiile tractului urinar sau diareea cronica pot mari cantitatea de substante minerale din urina. Calciul din apa se va absorbi mai putin. In acest caz iti cresti sansele sa faci pietre la rinichi.

Simptomele calculilor renali

Simptomele calculilor renali

In momentul cand citesti acest articol s-ar putea sa ai si tu pietre la rinichi, insa nu trebuie sa-ti faci griji.

Cele care sunt de mici dimensiuni nu sunt dureroase. In plus, acestea se pot elimina si pe cale naturala.

Daca sunt de dimensiuni mai mari si incep sa se miste prin ureter, atunci sunt sanse mari sa apara simptomele. 

Ureterul este tubul care leaga rinichiul de vezica si este ingust. In functie de dimensiunea pietrelor este data si intensitatea simptomelor.

Mai jos o sa-ti spun cele mai des intalnite simptome. Totusi, vreau sa subliniez ca prezenta unui singur simptom NU inseamna ca ai pietre la rinichi:

  • dureri intense in zona inferioara a spatelui si/sau in zona inghinala
  • urinari frecvente
  • dificultati la eliminarea urinei
  • modificari in aspectul si mirosul urinei
  • este posibil sa apara sange in urina
  • ameteli insotite de obicei si de greata
  • disconfortul de a sta asezat in anumite pozitii
  • transpiratie excesiva
  • febra si frisoane

In cazul in care calculii renali nu sunt tratati la timp, pot sa apara chiar si complicatii mai grave (de exemplu nefrita sau pielonefrita).

Deoarece nu se pot elimina substantele toxice din organism, bacteriile pot afecta rinichii.

Pietre la rinichi tratament naturist

Cel mai recomandat este sa consumi un ceai pentru pietre la rinichi. Ai de unde alege. Sunt foarte multe ceaiuri benefice pentru aceasta afectiune.

Ceai din radacina de patrunjel

In topul celor mai eficiente plante este patrunjelul. Ceaiul din radacina de patrunjel se prepara astfel:

  • pune la fiert 700 ml de apa
  • adauga aproximativ 250 g de radacina de patrunjel data prin razatoare
  • fierbe la foc mic pana cand apa scade la 500 ml
  • asteapta sa se raceasca, in functie de preferinte
  • se strecoara si se bea pe parcursul unei zile. Nu tot odata!

Cel mai bine este sa bei o ceasca dimineata, pe stomacul gol. Una la pranz si inca una seara, inainte de masa.


Mai poti prepara ceaiul si din frunze de patrunjel. Toaca marunt o legatura de patrunjel, apoi o adaugi in 500 ml de apa clocotita.


Fierbi la foc mic 3-4 minute. Inchizi si lasi la infuzat 5 minute, dupa care strecori.

Ceai din seminte de telina

Semintele de telina ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi. Consuma 2-3 cani de ceai din seminte de telina pe zi. Poti folosi aceste seminte si pe post de condiment la diverse preparate culinare.


De folos este si sa consumi cat mai des telina ca atare. De preferat in stare naturala, nepreparata termic. O varianta este si sucul de telina.

Ceai de busuioc

Bea cate doua cani de ceai de busuioc pe zi, in cure de cate 2-3 saptamani. Dupa care fa o pauza de 10-15 zile. Busuiocul se adauga in apa clocotita, fara sa il fierbi.


La fel de eficienta este si pasta din frunze proaspete de busuioc (la blender). O poti consuma ca atare sau adaugata in diverse salate.


Mai poti face si macerat, adaugand cateva crengute de busuioc in 500 ml apa si le lasi peste noapte. Apoi strecoara si bea apa pe parcursul unei zile.

Ceai de coada calului

S-a constatat ca ceaiul de coada calului ajuta la eliminarea calculilor renali.


Consuma 2-3 cani de ceai din coada calului pe zi. Il gasesti foarte usor in magazinele naturiste sau cumpara-l de AICI.

Ceai de urzica

Un alt ceai pentru pietre la rinichi este cel de urzica. Aceasta planta este un bun diuretic si un foarte bun detoxifiant. Are totodata si proprietati antibacteriene.


Se adauga o lingura de planta uscata la 300 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea.


Acest ceai nu se recomanda persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Ceai de marar

O legatura de marar se toaca marunt si se adauga in 400 ml de apa clocotita. Se fierbe la foc mic 1-2 minute. Apoi se stinge focul.


Se acopera vasul si se lasa la infuzat 10 minute. Se strecoara si se bea caldut. Cura se tine aproximativ trei saptamani.

Cum sa prevenim pietrele la rinichi?

Cum sa prevenim pietrele la rinichi

Hidratarea adecvata este principala metoda de prevenire a calculilor renali.

Conform studiilor facute si publicate in Medical and Dietary Therapy for Kidney Stone Prevention, corpul nostru trebuie sa produca aprox. 2.5 litri de urina pe zi. In acest caz ai un risc redus de litiaza renala. Iti recomand chiar si 3 litri de apa pe zi!

Evita consumul de sucuri carbogazoase! Pe langa faptul ca nu sunt sanatoase, acestea iti cresc si riscul sa faci pietre la rinichi.

Nu consuma in exces produse bogate in oxalati. Printre acestea sunt ceaiul negru, ciocolata, cafeaua, rubarba, spanacul, sfecla, nucile, capsunile.

ATENTIE: am mentionat NU in exces. Nu trebuie sa le elimini din alimentatia zilnica. Doar sa nu intreci limita!

Aciditatea otetului de mere ajuta la faramitarea pietrelor. Mai mult, acesta grabeste si la eliminarea acestora.

Bea cate o lingura de otet de mere de doua ori pe zi. Dimineata pe stomacul gol si la pranz. Il poti dilua in putina apa sau il poti amesteca cu miere de Manuka.

Pepenele verde (lubenita) contine o mare cantitate de apa care ajuta la eliminarea pietrelor. Acesta contine o cantitate insemnata de potasiu care ajuta la reglarea aciditatii urinei. Dieta cu pepene stimuleaza functia renala si previne formarea pietrelor la rinichi.

Sucul de rodie este foarte bogat in antioxidanti. Reprezinta un bun detoxifiant, fiind astfel de mare ajutor in eliminarea pietrelor.

Nici semintele acestor fructe nu se arunca. Este bine sa le macini si sa le consumi ori de cate ori ai posibilitatea.

Surse:

  • https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/kidney-stones-common-painful-preventable
  • https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/ce-trebuie-sa-stii-la-calculi-renali-simptome-tratament-si-prevenire
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755