Fenicul

Fenicul

Fenicul, cu denumirea stiintifica Foeniculum vulgare, este o planta perena care are o dubla intrebuintare, folosindu-se atat in bucatarie, cat si ca planta medicinala.

Aceasta planta este originara din Europa de Sud, zona mediteraneana, insa s-a raspandit atat de mult incat creste in aproape toate zonele. 

Este una dintre plantele care poate fi consumata in totalitate, adica bulbul, tulpina, frunzele si semintele sunt toate comestibile.

Feniculul este folosit frecvent in bucataria greceasca si cea italiana. Bulbul sau ofera un gust deosebit salatelor si supelor, iar frunzele se pot gati impreuna cu paste, orez sau alte legume.

In China Antica medicii foloseau fenicul pentru a trata congestiile si conjunctivita, pentru stimularea apetitului si pentru cresterea fluxului de lapte matern.

Romanii il foloseau sub forma de condiment, iar pentru greci era atat medicament, cat si produs alimentar.

Uleiul esential de fenicul, dar si semintele acestuia, au proprietati curative despre care vei afla citind intregul articol.

Ce este fenicul

Ce este fenicul

Feniculul este o planta erbacee inalta, care face parte din familia Apiaceae (patrunjel) si este inrudit cu morcovul, chimionul, anasonul, chimenul, mararul etc.

Din acest motiv se si aseamana cu mararul, cu care poate poleniza incrucisat, rezultand astfel seminte lipsite de aroma.

Feniculul are frunze penate, alungit-triunghiulare, flori mici si galbene, seminte galben-maronii, cu miros si gust aromat, care contin ulei eteric. Acesta este folosit frecvent in alimentatie, dar si in farmacie.

Fructele mature ale feniculului au o culoare cenusie sau brun-verzuie, cu miros placut si dulceag.

De regula planta creste in salbaticie, insa datorita tuturor proprietatilor si beneficiilor pe care le are, a fost cultivata inca din perioada antica. In prezent se cultiva pe scara larga in SUA, India, Rusia si Franta.

Semintele feniculului se folosesc in scop terapeutic, recoltandu-se toamna, cand se ingalbenesc.

Se pot folosi intregi sau se poate extrage din ele uleiul esential. Acesta alcatuieste pana la 6% din seminte si contine anetol, estragol si fencona.

De asemenea, semintele contin vitaminele A, B, C, saruri minerale de fosfor, potasiu, sodiu, fier, uleiuri volatile, camfen, limonene, felandren, fitosteroli, triterpene, tocoferoli, cumarine, furano-cumarine, glucide, pectide, acid clorogenic.

Un bulb crud de fenicul contine doar 73 de calorii, la care se adauga proteine, carbohidrati, potasiu, sodiu, vitamina A, calciu, magneziu, vitamina C si vitamina B6.

Fenicul beneficii

Feniculul este folosit pentru a trata diverse afectiuni, datorita faptului ca are multiple proprietati: este tonic, antispastic, dezinfectant, efect de anti-imbatranire.


Semintele de fenicul au efect antiseptic, carminativ, laxativ, calmant gastric, in flatulenta, antiparazitar, conferind o stare de liniste. De asemenea, sunt eficiente in cazul starilor de nervozitate, iritabilitate si au efect afrodisiac.


Fructele de fenicul calmeaza si alina durerile de orice natura si se pot utiliza sub forma de diverse preparate, apreciate ca excelente remedii naturiste.


Ceaiul de fenicul are o multime de beneficii asupra sanatatii, asta datorita continutului mare de antioxidanti si vitamine.


Astfel, trateaza probleme gastrointestinale, precum balonarea sau gazele intestinale, ajuta la tratarea problemelor respiratorii, intareste sistemul imunitar, ajuta la ameliorarea artritei, amelioreaza simptomele menstruale si ucide parazitii intestinali.


De asemenea, ceaiul de fenicul este folosit pentru vindecarea bronsitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice si psihice.


Pulberea din seminte de fenicul ajuta la tratarea depresiilor, digestiei lente, durerilor de cap, amenoreei si chiar si a celulitei.

Sanatatea inimii

Continutul mare de fibre din fenicul ajuta la mentinerea sanatatii inimii si la scaderea colesterolului din sange, reducand astfel riscul aparitiei unor boli de inima.


Potasiul, acidul folic si vitamina B6 previn acumularea homocisteinei, aminoacid ce este asociat cu infarcturile miocardice si cu atacurile cerebrale.

Tensiunea arteriala

Prezenta calciului si a magneziului, precum si efectul vasodilatator al potasiului din fenicul, pot sa reduca tensiunea arteriala.

Sanatatea oaselor

Feniculul contine fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc, vitamina K si mangan.


Toate acestea contribuie la construirea si mentinerea unei structuri osoase sanatoase si puternice.

Protectie impotriva cancerului

Continutul de acid folic din fenicul ajuta la repararea ADN-ului, prevenind formarea celulelor canceroase datorita mutatiilor in ADN.


Totodata, in fenicul mai poate fi gasit seleniul, un mineral care nu se gaseste cu usurinta in majoritatea legumelor si fructelor.


Acesta asigura functionarea corecta a enzimelor hepatice, previne inflamatia si scade rata dezvoltarii tumorilor.

Cresterea absorbtiei de fier

Consumul de fenicul creste capacitatea organismului de a absorbi fierul.


Deficienta de fier este una dintre cele mai comune deficiente nutritive si una dintre principalele cauze ale anemiei.

Controlul greutatii

Consumul de fenicul poate sa creasca senzatia de satietate si sa reduca astfel apetitul. Din acest motiv este recomandat in dietele de slabit.


Cum spuneam si anterior, are foarte putine calorii, iar acest lucru este benefic persoanelor care se "lupta" cu kilogramele in plus.

Efect antiinflamator

Feniculul contine colina, un nutrient cu efect benefic asupra somnului, miscarilor musculare, memoriei si procesului de invatare.


Acest nutrient ajuta la mentinerea structurii membranelor celulare , la transmiterea impulsurilor nervoase si reducerea inflamatiei cronice.

Infertilitate feminina

Conform unui studiu, extractul din seminte de fenicul poate fi o alternativa de tratament pentru problemele de infertilitate feminina.


In prezent, mai mult de 40% din cazurile de infertilitate prezinta femeia ca factor responsabil de aceasta problema.


Tratamentele, desi sunt eficiente, sunt extrem de costisitoare, motiv pentru care s-a studiat indeaproape rolul feniculului ca metoda alternativa de tratament.

Digestie

Avand un continut mare de fibre, feniculul ajuta la prevenirea constipatiei, in cazul sindromului de colon iritabil si la sustinerea sanatatii sistemului digestiv.


De asemenea, consumul de fenicul reduce flatulenta, balonarea si regleaza tranzitul intestinal.


Uleiurile esentiale din compozitia feniculului ajuta la secretia de sucuri gastrice, insa pentru confirmarea acestui beneficiu sunt necesare anumite cercetari suplimentare.

Cosmetica si frumusetea pielii

Feniculul are un rol important si asupra frumusetii pielii, fiind folosit in cosmetica.


Tinctura diluata cu apa sau compresele cu infuzie de fenicul sunt indicate persoanelor cu ten iritat.


Vitamina C din fenicul influenteaza capacitatea colagenului de a reduce ridurile si de a imbunatati textura pielii.


In acelasi timp, aceasta are efect antioxidant, care ajuta la prevenirea efectelor negative ale soarelui si a poluarii asupra tenului.

Efect antibacterian, antifungic si antiviral

Conform unor studii de laborator, extractul de fenicul are actiune antibacteriana, antifungica si antivirala.


Actiunea antibacteriana este prezentata impotriva Escherichia coli si Staphylococcus aureus, incetinind dezvoltarea lor. Actiunea antivirala se manifesta impotriva virusului Herpes simlex tip 1.


Totusi, fiind vorba de studii efectuate in laborator, nu se pot confirma cu certitudine toate aceste efecte asupra oamenilor.

Cum se gateste feniculul

Cum se gateste feniculul

Am precizat deja ca feniculul este foarte apreciat si utilizat in alimentatie, datorita aromei sale (asemanatoare cu cea a anasonului sau a lemnului dulce).

La noi in tara nu se bucura de popularitatea pe care o are peste hotare, insa incepe sa fie tot mai cautat si mai utilizat in bucatarie.

Astfel, acesta poate fi sotat, fiert, copt, prajit, preparat la gratar sau consumat in stare cruda. In cele ce urmeaza iti voi dezvalui cateva retete care contin fenicul si vei vedea diversitatea felurilor de mancare in care il poti include.

Ca leguma, feniculul aromatizeaza salatele cu frunzele sale, mai ales cele de varza, castraveti si alte cruditati.

Italienii si francezii il folosesc si ca ingredient pentru sosuri. Dar feniculul nu lipseste nici din bucataria marocana, pakistaneza sau portugheza.

Bulbul si tulpina feniculului pot fi folosite in salate, se pot frige la gratar sau se pot servi in sos de rosii cu usturoi.

Indiferent ce parte a feniculului vrei sa consumi, ai grija sa fie bine spalat inainte de preparare.

Iar daca vrei sa te bucuri de aroma sa pentru un timp mai indelungat, il poti pastra la congelator, in frigider, in punga de plastic inchisa ermetic sau in saramura.

Iata ce preparate simple poti sa faci, avand ca ingredient principal feniculul.

Daca vei incerca aceste retete, cu siguranta aroma deosebita a feniculului te va face sa iti doresti sa il incluzi in cat mai multe preparate.

Iti recomand sa prepari fara retinere diverse tipuri de salate in care sa strecori si cateva bucati de fenicul.

Vei vedea ca nu trebuie sa fii bucatar pentru a descoperi sau inventa retete delicioase.

1. Salata de fenicul cu rosii

Ingrediente

  • 2 bulbi de fenicul feliati
  • 1 ceapa taiata felii
  • 2 rosii taiate sferturi
  • 8 frunze de salata verde

Pentru sos ai nevoie

  • 2 linguri ulei de masline si otet
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • 1 lingurita menta tocata
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare

Amesteci ingredientele pentru sos intr-un castron de salata. Adaugi feniculul si rosiile, amesteci si servesti pe pat de frunze de salata verde.

2. Fenicul la cuptor

Ingrediente

  • 2 bulbi de fenicul
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare grunjoasa, dupa gust
  • piper proaspat macinat, dupa gust

Mod de preparare

In timp ce preincalzesti cuptorul la 200 de grade Celsius, cureti bulbii de fenicul si ii tai in sferturi pe lungime.


Intr-o tava de copt amesteci feniculul cu uleiul, condimentezi cu sare si piper, apoi dai tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.


In tot acest timp, ai grija ca, din cand in cand, sa intorci bucatile de fenicul de pe o parte pe alta, ca sa se rumeneasca uniform.


Poti folosi feniculul rumenit ca garnitura pentru preparatele din peste sau pui. Se asorteaza de minune!

3. Fenicul pe gratar cu dressing de masline negre

Ingrediente

  • 2 bulbi mari de fenicul, taiati pe lungime
  • 2 linguri de ulei de masline
  • masline taiate marunt
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • zeama de la o lamaie
  • 1 legatura de patrunjel si una de busuioc (tocate marunt)

Mod de preparare

Incinge gratarul sau o tigaie grill. Amesteci feniculul cu 1 lingura de ulei, il pui pe gratar pentru 5 minute si il intorci pe fiecare parte.


Pentru dressing, amesteci maslinele, usturoiul, zeama de lamaie si restul de ulei, apoi adaugi verdeata tocata. Pui bucatile de fenicul pe un platou si torni dressing peste el.

Sfaturi utile

Cand vrei sa cumperi fenicul, acorda o deosebita atentie urmatoarelor aspecte:

  • sa aiba o culoare alba, stralucitoare
  • sa nu aiba pete maronii sau galbene
  • sa fie tare la pipait
  • sa miroase a anason

Daca indeplineste toate aceste conditii, inseamna ca feniculul este proaspat si fraged, numai bun de gatit.

Alte utilizari ale feniculului

  • feniculul mai este consumat de femeile care alapteaza pentru a mari fluxul de lapte matern, dar si pentru a usura procesul nasterii
  • pudra de fenicul este folosita ca o cataplasma, in cazurile muscaturilor de sarpe
  • semintele coapte si uscate de fenicul si uleiul esential extras din seminte sunt folosite pentru a produce unele medicamente
  • extractul de fenicul este folosit pentru a trata diferite boli oculare (cataracta)

Fenicul contraindicatii

Consumul excesiv de fenicul, poate produce greata, varsaturi si lichid in pleura. Poate, de asemenea, sa provoace sensibilitate la razele solare.

Femeilor insarcinate sau care alapteaza le este recomandat sa nu consume fenicul decat in cantitati mici.

Persoanele alergice la morcovi sau telina sunt predispuse la reactii alergice si in cazul feniculului.

Femeilor care au cancer mamar sau uterin le este interzis consumul de fenicul. De asemenea, consumul de fenicul este interzis si in cazul persoanelor care sufera de ulcer gastric, duodenal, enterocolita (acuta sau cronica).

Un alt dezavantaj al consumului de fenicul este reprezentat de faptul ca, din cauza cantitatii mari de potasiu pe care o contine, poate interactiona cu beta-blocantele.

Acestea din urma sunt medicamente prescrise pentru bolile cardiovasculare, care produc cresterea nivelului de potasiu din sange.