Ceai de Chimen
Chimenul nu este doar un condiment apreciat in intreaga lume, ci si un adevarat medicament ale carui beneficii sunt cunoscute inca in cele mai vechi timpuri.
Consumat in special pentru a aromatiza diverse mancaruri, micile seminte maro-galbui pot fi folosite si pentru a prepara un minunat ceai de chimen.
Acesta pastreaza gustul usor amarui, dar cald si aromat al semintelor. Si cel mai important, ii pastreaza proprietatile si beneficiile extraordinare.
Despre chimen (scurta istorie)
Asa cum spuneam, aceasta planta, denumita stiintific si Cavum carvi, este apreciata din cele mai vechi timpuri.
Avand o istorie impresionanta de aproximativ 5000 de ani, chimenul este considerat a fi una dintre cele mai vechi plante aromatice din Europa.
Aceasta isi are originea in tarile din nordul Egiptului si din estul Mediteranei. Cantitati impresionante au fost gasite chiar si in piramidele egiptene.
In vremurile antice, chimenul era popular mai ales in Egipt, Roma si Grecia. Desi la inceput acesta reprezenta tradarea, in Evul Mediu acesta devine un simbol al credintei.
Mai tarziu, in Germania s-a instaurat traditia ca mirii sa-si daruiasca seminte de chimen, acest gest simbolizand fidelitatea unul fata de celalalt. 🙂
Chimenul a fost inclus in lista plantelor medicinale de catre Carol cel Mare. In Romania, acesta mai este cunoscut si sub denumirea de chimion, chimis sau secarea.
Proprietatile ceaiului de chimen
Savurand o ceasca aromata cu ceai de chimen, vei putea beneficia in intregime de proprietatile minunate ale acestor seminte.
Mai exact, efectele pe care acestea le au asupra organismului sunt:
- carminative
- astringente
- diuretice
- antispastice
- expectorante
- stomahice
- vermifuge
- antimicrobiene
Ce contin semintele de chimen?
Multitudinea de beneficii ale acestor seminte aromate se datoreaza unui continut mare de substante nutritive, precum antioxidanti, vitamine si minerale.
Nu degeaba chimenul are o istorie lunga, ocupand un binemeritat loc de frunte in lista plantelor aromatice si care au totodata rol terapeutic.
Semintele de chimen contin:
- vitaminele A, C, E si complexul B
- minerale: calciu, fier, seleniu, mangan, potasiu, magneziu, zinc, fosfor
- luteina
- caroten
- fibre alimentare
- uleiuri volatile (carvona, carveol, carvacrol)
Ceai de chimen beneficii
Trateaza tulburarile gastro-intestinale
Ceaiul de chimen se recomanda pentru a regla aciditatea sucului gastric, pentru a elimina balonarea si disconfortul abdominal.
In cazul copiilor, acesta este benefic pentru a combate colicile (colicii). Totusi, pentru cei mici se recomanda prudenta!
Nu se dau cantitati mari, iar ceaiul nu trebuie sa fie prea concentrat.
Mai sigur pentru aceasta afectiune este consumul de ceai de sunatoare sau ceai de fenicul.
Proprietatile calmante ale acestor seminte sunt de ajutor in vindecarea ulcerelor gastrice si a altor afectiuni stomacale.
Regleaza digestia
Deoarece chimenul este o sursa bogata de fibre, ceaiul din seminte de chimen ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, ai grija sa te hidratezi suficient. Fibrele alimentare sunt benefice si eficiente in reglarea digestiei doar daca te hidratezi.
Lipsa lichidelor si totodata un aport de fibre poate face mai mult rau decat bine.
De ajutor in curele de slabire
Consumul de ceai de chimen este ideal atunci cand adopti un stil de viata sanatos si cand vrei sa “arzi” din kilogramele in plus.
Pe de o parte, acest ceai regleaza tranzitul intestinal, ajutand la detoxifierea eficienta a organismului. Chimenul este de ajutor si in accelerarea procesului de ardere al grasimilor.
Ceaiul de chimen creste temperatura corpului, ceea ce are drept rezultat intensificarea metabolismului si arderea caloriilor.
In plus, continutul de minerale si vitamine te vor ajuta sa te mentii “in forma” pe durata dietei alimentare.
Benefic in caz de hemoroizi
Deoarece principala cauza a hemoroizilor o constituie constipatia, chimenul, datorita continutului bogat de fibre si a proprietatilor sale antimicrobiene, este de mare ajutor in caz de hemoroizi.
Pentru o mai buna eficienta, poti consuma chimenul sub forma de pulbere.
Recomandat mamelor care alapteaza
Imediat dupa nastere, mai ales datorita stresului si a oboselii, multe mame se confrunta cu aceasta problema: lipsa laptelui.
Din fericire, ceaiul de chimen este de un real ajutor. Benefic in acest sens este si ceaiul de anason (sau cel de fenicul)
Pentru ca timpul este foarte important, mai ales atunci cand ai bebe, m-am gandit ca nu ti-ar strica o mana de ajutor. Asa ca iti las ACEST LINK de unde poti achizitiona seminte de chimen bio, cu un gust intens si o savoare unica.
Intareste sistemul imunitar
Datorita vitaminelor si mineralelor continute, ceaiul de chimen este de ajutor pentru intarirea sistemului imunitar.
Chiar daca vei avea gripa sau raceala, organismul va putea sa “lupte” mult mai usor, iar recuperarea va fi mult mai rapida.
Util in caz de anemie
Deoarece chimenul este o sursa bogata de fier, dar si de alte vitamine si minerale, acesta este de ajutor in caz de anemie.
Astfel, 2-3 cani cu ceai de chimen pe zi incluse in dieta zilnica, reprezinta un aport nutritiv benefic.
Te poate scapa de simptomele anemiei, precum oboseala si anxietatea.
Contra parazitilor intestinali
Datorita proprietatii vermifuge, ceaiul de chimen este de ajutor pentru a combate parazitii intestinali.
In acest caz este indicat ca ceaiul de chimen sa fie consumat neindulcit si de preferinta dimineata. Cu 40-50 de minute inainte de a manca.
Ceai de chimen preparare
Poti sa prepari ceai de chimen foarte usor. Ai nevoie doar de o lingurita plina cu seminte de chimen si de aproximativ 300 ml de apa.
Apoi urmezi cativa pasi simpli:
- pentru o savoare mai intensa, incalzeste mai intai semintele in ibric, la foc mare, timp de 5-7 secunde
- adauga apa si lasa pana cand aceasta incepe sa fiarba
- inchide focul, acopera ibricul si lasa la infuzat aproximativ 10 minute
- strecori ceaiul si-l bei fie simplu, fie indulcit si eventual cu 2 feliute de lamaie
Pentru ca tu sa te bucuri de cea mai intensa aroma, iti recomand mai jos cateva sortimente deosebite, cu o savoare intensa si care au in compozitie ingrediente atent selectionate.
Contraindicatii
Efectele negative se refera in special cand vorbim despre un exces de chimen.
Totusi, exista si situatii cand acesta nu este indicat.
Se recomanda prudenta sau chiar evitarea consumului de chimen (inclusiv sub forma de ceai) pentru:
- femeile insarcinate. Chimenul poate avea ca efect avortul spontan. Ceaiul de chimen acesta este util doar mamicilor care alapteaza, pentru a creste lactatia
- nu este indicat copiilor foarte mici deoarece este posibil ca ceaiul de chimen sa duca la crize de epilepsie
- nu este recomandat persoanelor alergice la plante din familia Apiaceae (Umbeliferae). Cele mai frecvente simptome de alergie sunt mancarime si inrosirea pielii, caz in care trebuie sa intrerupi administrarea de chimen si sa te adresezi medicului
- este indicat a se respecta doza zilnica recomandata. Excesul de chimen poate avea efecte negative asupra organismului, in special asupra sistemului digestiv