Turmeric

Turmeric

Aparut destul de recent in bucataria romaneasca, turmericul se lauda cu o istorie foarte bogata in Asia si India.

Renumit pentru efectele sale terapeutice puternice, condimentul de aur a inceput sa starneasca din ce in ce mai mult interes.

Cercetarile efectuate asupra turmericului de-a lungul timpului au demonstrat o varietate de beneficii pentru sananate. Datorita acestui fapt este numit si "condimentul de aur".

In cele ce urmeaza iti voi arata diferenta dintre turmeric, curcuma si curcumin. De altfel, iti voi prezenta si de ce este indicat sa consumi turmeric, dar si cum poate fi utilizat eficient.

Turmeric, curcuma sau curcumin?

Turmeric, curcuma sau curcumin?

Raspunsul la aceasta intrebare este: da si totusi nu. 🙂

Stiu ca pare ciudat! Tocmai de aceea, pentru a intelege mai bine, iti voi detalia acest raspuns in cele ce urmeaza.

Turmericul este un condiment obtinut din radacina plantei perene Curcuma Longa. Aceasta planta apartine genului Curcuma.

Astfel, Curcuma este de fapt un gen de plante din familia Zingiberaceae, familie din care face parte si ghimbirul.

La nivel mondial, au fost identificate 133 de specii care apartin genului Curcuma. Acestea au denumiri locale si diverse intrebuintari medicale, printre care: Curcuma Longa (turmeric), Curcuma Zedoria, etc.

Speciile de plante Curcuma sunt originare din Asia de Sud-Est. Pentru a prospera, au nevoie de precipitatii abundente si temperaturi moderate.

Prin urmare, la prima vedere putem spune ca turmericul (Curcuma Longa) este acelasi lucru cu Curcuma. Insa, facand o analiza mai profunda, Curcuma poate insemna si alte specii de acelasi gen.

Totusi, popular, turmeric este acelasi lucru ca si curcuma.

Cand vine vorba de curcumin, aceasta este o substanta fitochimica naturala regasita in turmeric. Conform studiilor, curcumina ofera cele mai multe beneficii pentru sanatate organismului. Dar despre curcumin voi vorbi detaliat putin mai jos.

Astfel, curcumina se gaseste in turmeric, care face parte din genul de specii curcuma. 

Aceasta este distinctia care se face intre turmeric, curcuma si curcumin. Desi au aceeasi origine, la o analiza mai profunda, sunt diferite.

Ce este turmericul?

Ce este turmericul

Dupa cum spuneam, turmericul este radacina plantei cu denumirea stiintifica Curcuma Longa.

Este o planta erbacee perena cu frunze alungite si lungi.Planta creste pana la 1 m inaltime la temperaturi cuprinse intre 20-30 grade C.

Nu suporta seceta, astfel are nevoie de ploi abundente pentru a se dezvolta. Anual, se recolteaza rizomul (radacina) plantei din care deriva turmeric.

Radacina de turmeric are culoarea maroniu-galbuie la exterior si portocaliu la interior. Este alungita si poate ajunge la o lungime de pana la 5-6 cm. Are coaja aspra si tuberculi mici ramificati de-a lungul ei.

Dupa ce este recoltata, radacina este curatata prin fierbere pentru a indeparta mirosul.

Dupa acest proces de fierbere, este scoasa din apa si uscata la soare. Dupa uscare, aceasta poate fi vanduta ca atare sau macinata intr-o pulbere fina denumita turmeric.

Turmericul este un condiment de culoare galben stralucitor, cu un gust amar si usor iute, aducand subtil cu gustul ghimbirului.

Este frecvent folosit pentru aroma si culoarea sa in bucataria asiatica si indiana. Cel mai adesea, se foloseste ca si condiment sub forma de pudra. Acesta da gust si culoare preparatelor, fiind utilizat la prepararea curry-ului si nu numai.

Datorita aromei si culorii sale, in India, turmericul mai poarta denumirea de sofran indian, radacina galbena sau ghimbir galben.

Desi este originar din Sud-Estul Asiei, India produce si consuma 80% din cultura de turmeric din intreaga  lume. Orasul Erode, din statul indian Tamil Nadu, este cel mai mare producator de turmeric la nivel mondial.

Turmericul trebuie cultivat in fiecare an prin insamantarea in sezonul urmator a rizomilor recoltati.

De ce este numit condimentul de aur?

De ce este numit condimentul de aur?

Turmericul este unul dintre cele mai vechi condimente, datand de aproape 4.000 de ani.

In Asia, acesta a fost folosit de mii de ani, nu doar ca un condiment care da gust si aroma preparatelor, dar si in medicina ayurvedica.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antioxidante, turmericul era utilizat pentru tratarea si prevenirea multor afectiuni.

In zilele noastre, este utilizat de medicina naturista ca un remediu pentru diferite boli si afectiuni. In ultimul sfert de secol acesta a fost supus multor teste, atat pe animale, cat si pe oameni, pentru a-i dovedi eficienta si beneficiile asupra sanatatii.

Insa, pentru a intelege de ce este turmericul atat de special, haide sa vedem ce contine acesta.

Radacina de turmeric contine peste 100 de compusi naturali: numeroase uleiuri volatile, acizi grasi, saruri minerale, peptide solubile si curcuminoide.

Toate acestea au un impact important asupra sanatatii noastre, oferindu-i turmericului statutul de medicament natural.

Prin urmare, turmericul este numit "condimentul de aur", nu doar pentru culoarea sa galben stralucitoare, ci si pentru proprietatile sale benefice asupra organismului.

Despre curcumin

Despre curcumin

Curcumina face parte din categoria curcuminoidelor si este o substanta naturala cu proprietati antioxidante. 

Aceasta este responsabila pentru beneficiile turmericului asupra sanatatii.

De asemenea, curcumina este pigmentul care ii da turmericului culoarea galbena.

Curcumina a fost identificat ca un compus natural al turmericului inca din 1815. Se regaseste in radacina de turmeric in proportie de pana la 5 %.

Inca din cele mai vechi timpuri, curcumina a fost utilizata de stramosii nostri in medicina ayurvedica la tratarea si prevenirea anumitor afectiuni. 

Fiind un antioxidant si antiinflamator natural puternic, curcumina pare a fi un panaceu universal. Se spune ca poate calma durerile, reduce inflamatiile, lupta impotriva radicalilor liberi, combate tumorile si ajuta la mentinerea sanatatii creierului.

De unde poti cumpara turmeric

De unde poti cumpara turmeric

De cele mai multe ori vei gasi turmeric sub forma de pudra.

Daca iti faci cumparaturile dintr-un supermarket, arunca o privire la raftul de condimente. Sunt toate sansele sa-l gasesti acolo!

Insa, daca vrei sa nu ai batai de cap sa-l mai cauti, atunci il poti cumpara chiar online.

Asa este mult mai simplu si poti alege dintr-o varietate mai mare de produse. Verifica acest link si alege produsul pe care-l doresti.

Adauga pudra de turmeric in diverse preparate culinare: ciorbe, sosuri, supe, fripturi, etc.

Pe langa pudra, in magazinele naturiste sau online, mai poti gasi turmeric si astfel:

  • radacina proaspata de turmeric, pe care o poti adauga (rasa sau taiata marunt) in smoothie-uri sau sucuri detoxifiere
  • radacina de turmeric uscata si maruntita (link), pe care o poti folosi ca un condiment in bucatarie
  • turmeric capsule (link)
  • ceai de turmeric (link)
  • turmeric latte sau "laptele de aur" (link), o bautura straveche cunoscuta in medicina ayurvedica pentru intarirea naturala a imunitatii
  • miere cu turmeric  sau "mierea de aur" (link)
  • ulei esential de turmeric (link)
  • sirop cu turmeric (link)

Turmeric beneficii

Turmeric beneficii

Proprietatile terapeutice ale turmericului au fost descoperite cu mult timp inainte, mai ales in medicina indiana.

Turmericul s-a folosit foarte mult timp pentru tratarea si prevenirea multor afectiuni.

Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale turmericului au fost chiar dovedite stiintific de-a lungul timpului.

 Datorita proprietatilor sale, turmericul are urmatoarele beneficii pentru sanatate:

  • calmeaza durerile de spate, de menstruatie, reumatism si artrita
  • trateaza cu succes inflamatiile cronice. Curcumina este unul dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale
  • este benefic in caz de alergii si astm
  • are un efect antibacterian puternic, iar din acest motiv se pot trata afectiunile pielii, cum ar fi: ranile, eczemele si psoriazisul. Trebuie doar sa presezi pudra de turmeric 
  • protejeaza mucoasa gastrica si previne ulcerul
  • ajuta la ameliorarea bolilor gastrointestinale, colite ulceroase, regleaza digestia
  • simptomele colonului iritabil pot fi ameliorate daca se consuma frecvent turmenic. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor antiinflamatoare pe care le are
  • este un puternic antioxidant natural. Curcumina blocheaza actiunea radicalilor liberi si elimina numeroase toxine din organism
  • poate fi eficient in gripe si raceli. Consumat alaturi de miere, turmericul poate sa faca adevarate minuni in perioadele cele mai neplacute ale iernii
  • util ca tratament complementar pentru cancer si tiroida, datorita proprietatilor sale de antioxidant natural puternic
  • sustine sanatatea cardiovasculara si ajuta la scaderea tensiunii arteriale
  • faciliteaza fluxul sanguin
  • imbunatateste nivelul trigliceridelor
  • reduce colesterolul rau. Daca esti in cautarea unei solutii care sa reduca nivelul de colesterol rau, turmericul poate sa fie o solutie perfecta
  • ajuta la pierderea in greutate si regleaza metabolismul
  • protejeaza impotriva aparitiei diabetului de tip 2
  • imbunatateste memoria si sanatatea creierului. Benefic impotriva Alzheimer si Parkinson
  • diminueaza anxietatea si depresia prin cresterea energiei si a starii de spirit
  • ajuta la detoxifierea si curatarea ficatului, imbunatatind sanatatea acestuia
  • usureaza febra musculara
  • previne imbatranirea prematura si reduce diverse afectiuni ale pielii
  • util in caz de micoze, datorita proprietatilor sale antifungice

Cum sa folosesti turmericul

Cum sa folosesti turmericul - sfaturi utile

Turmericul se administreaza, de regula, intern, pe cale orala. Este un remediu natural sigur pentru care nu exista o doza recomandata.

Din cauza insolubilitatii sale ridicate, acesta se metabolizeaza inainte de a fi absorbit de organism. Prin urmare, daca nu este folosit corect, este eliminat rapid.

Iata cateva sfaturi utile despre cum sa folosesti turmericul pentru a beneficia la maxim de efectele sale asupra sanatatii tale:

  • adauga turmeric in mancare. Este un condiment delicios pentru peste, pui, pilaf de orez, linte, tocanite sau ciorbe
  • combina turmeric cu grasimi sanatoase atunci cand il consumi. Cum ar fi lapte, lapte de cocos, ulei de cocos, ulei de masline, nuci, caju, etc. Astfel, grasimile ajuta la asimilarea lui de catre organism pentru a beneficia de toti nutrientii
  • adauga un varf de piper negru de fiecare data cand consumi turmeric. Acesta va inhiba functionarea enzimelor digestive, imbunatatind semnificativ absorbtia curcuminei
  • consuma-l in apa sau in fresh-uri de fructe sau legume, insa adauga si putin piper
  • prepara singur "laptele de aur", o bautura foarte eficienta pentru intarirea organismului. Amesteca o lingurita de pudra de turmeric cu scortisoara si putin piper negru intr-un pahar cu lapte incalzit. Indulceste-l cu miere sau ce doresti tu
  • pastreaza turmericul ferit de lumina soarelui pentru a intarzia deteriorarea lui. Isi va pastra culoarea galbena la nesfarsit, desi aroma poate sa se diminueze in timp

Smoothie energizant cu turmeric

Smoothie energizant cu turmeric

Pentru a integra usor si eficient turmericul in dieta ta zilnica, iti propun o reteta de smoothie energizant, cu portocale, lapte de cocos si turmeric.

Este o bautura ideala pentru micul dejun sau dupa un antrenament intens.

Fiind bogat in vitamina C, acest smoothie te va feri de raceala si de gripa in sezonul de iarna.

De altfel, ghimbirul contribuie si el la proprietatile antiinflamatoare ale acestei bauturi. Cum taratele de ovaz contin fibre, smoothie-ul este satios, suprimand senzatia de foame pana la urmatoarea masa.

Laptele de cocos este o sursa naturala importanta de fier si cupru. Astfel, smoothie-ul cu portocale, lapte de cocos si turmeric iti va asigura energia necesara pentru a sustine activitatile de peste zi.

Pe langa culoare si aroma, turmericul vine sa completeze beneficiile deja existente ale acestui smoothie cu proprietatile sale antiinflamatoare si antioxidante.

Ingrediente:

  • o lingura de tarate de ovaz
  • o cana de lapte de cocos
  • doua portocale
  • jumatate de lingurita de turmeric pudra
  • ghimbir proaspat
  • esenta de vanilie (dupa gust)
  • miere / sirop de artar / sirop de agave (dupa gust)
  • un varf de cutit de piper negru

Mod de preparare:

  • spala bine portocalele si curata-le de coaja. Desfa-le in bucati mici si pune-le in blender
  • curata ghimbirul de coaja si toaca-l marunt. Pune-l in blender
  • adauga in blender, rand pe rand, celelalte ingrediente ramase
  • blenduieste toate ingredientele pana se omoghenizeaza bine
  • toarna smoothie-ul in pahar si presara piperul negru

Serveste-l imediat sau poti sa-l iei la pachet. Poti sa personalizezi acest smoothie dupa bunul tau plac. De exemplu, poti inlocui taratele de ovaz cu cativa biscuiti integrali.

Ajusteaza cantitatea de turmeric si ghimbir, daca ti se pare prea mult sau prea putin. De altfel, poti sa renunti la miere, daca portocalele sunt suficient de dulci. 

Atat timp cat incepi ziua cu un smoothie energizant cu portocale, lapte de cocos si turmeric, fii sigur ca vei duce la bun sfarsit toate activitatile ce ti le-ai propus!

Contraindicatii

Nu se cunosc efecte secundare in ceea ce priveste consumul de turmeric. Totusi, consumat in exces poate sa produca diaree si greata.

Femeile insarcinate sau persoanele care au pietre la rinichi sau la vezica biliara ar trebui sa evite consumul de turmeric.

Iti recomand sa te sfatuiesti cu medicul inainte de a incepe sa administrezi turmeric ca un tratament complementar. Daca suferi de anumite afectiuni, este indicat sa afli despre posibile efecte secundare.

De altfel, este bine sa stii daca exista interactiuni cu medicamentele pe care le administrezi deja.

In rest, atata vreme cat este consumat echilibrat, turmericul nu aduce altceva decat beneficii si un gust placut fiecarui preparat.