Vitamina B12

Vitamina B12

Putem spune ca vitaminele sunt sinonime cu viata. Fiecare dintre acestea aduc un aport consistent sanatatii organismului nostru.

Daca insa voi incerca sa-ti vorbesc despre fiecare in parte, ne-ar lua zile intregi. Prin urmare, in acest articol voi vorbi doar despre vitamina B12.

Vitamina B12 mai este cunoscuta si sub numele de cobalamina si este extrem de esentiala pentru buna functionare a organismului nostru. Din acest motiv este esential sa cunosti macar cateva alimente bogate in vitamina B12.

Deficitul de B12 este una dintre cele mai frecvente probleme atunci cand vine vorba de nutrientii de care un om are nevoie pentru a fi sanatos.

Lipsa acesteia are ca simptome oboseala, slabiciune, furnicaturi ale mainilor sau picioarelor, etc.

Indiferent ca ai sau nu aceste simptome, trebuie sa te asiguri ca in alimentatia ta aduci zilnic necesarul de vitamina B12. Desigur, asta daca nu doresti sa consumi suplimente nutritive.

Ce rol are vitamina B12?

Ce rol are vitamina B12?

Trebuie sa stii ca vitamina B12 nu poate fi produsa de organismul nostru, insa aceasta se regaseste in unele alimente de origine animala.

B12 este o vitamina hidrosolubila, adica se absoarbe din intestin si se elimina prin urina.

Numele de cobalamina vine de la faptul ca toate formele de vitamina B12 contin cobalt (mineral). Cele mai cunoscute forme ale acestei vitamine sunt hidroxocobalamina, cianocobalamina si metilcobalamina.

Cand vine vorba despre rolul vitaminei B12 in organism, trebuie mentionat ca aceasta sustine functionarea sistemului nervos, ajuta la formarea celulelor rosii din sange, mentine functia cognitiva si este de ajutor la intarirea sistemului imunitar.

Conform studiilor efectuate, un nivel ridicat al aminoacidului homocisteina a fost asociat cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare si chiar a dementei.

Vitamina B12 are un rol esential impotriva acestui aminoacid, asta deoarece contribuie la reducerea lui.

Asimilarea vitaminei B12 in organism

Procesul de asimilare a vitaminei B12 de catre organism se face in doua etape: separarea vitaminei de proteina si transportul din stomac in intestinul subtire.

In prima etapa, vitamina ajunge in stomac, dar este atasata de proteinele din alimente. Cu ajutorul acidului clorhidric, aici se realizeaza procesul de separare.

Desigur, acest proces nu va mai avea loc in cazul in care se administreaza suplimente alimentare care contin B12.

A doua etapa presupune transportul acesteia catre intestinul subtire. Nu intru in detalii stiintifice, insa trebuie sa stii ca aceasta este protejata impotriva enzimelor digestive, iar din acest motiv se faciliteaza transportul catre tesuturile corpului.

Totusi, sunt si situatii cand protectia impotriva enzimelor nu exista, asta din cauza unei boli autoimune.

Evident, efectul este un deficit de B12, chiar daca se consuma alimente bogate in vitamina B12 sau suplimente alimentare.

Deficitul de B12

Deficitul de B12

Lipsa vitaminei B12 nu are neaparat o legatura de cauzalitate directa cu anumite boli sau afectiuni. Asta ar insemna ca toti veganii sa sufere de diverse afectiuni.

Daca ne uitam peste alimentele bogate in vitamina B12, observam ca majoritatea sunt de origine animala.

Totusi, e un subiect ceva mai delicat in ceea ce priveste relatia dintre B12 si persoanele care nu consuma carne.

Nu spun ca e un lucru rau, dimpotriva. Este foarte important sa consumam cat mai multe fructe si legume.

Este important de retinut faptul ca persoanele care au carenta de vitamina B12 sunt mult mai predispuse la anumite boli si afectiuni.

Anemia megaloblastica poate fi cauzata atat de lipsa vitaminei B12 cat si de lipsa acidului folic. Se poate manifesta prin:

  • oboseala
  • extenuare
  • fotofobie
  • diaree sau constipatie
  • durere in piept
  • lipsa apetitului

Se poate depista prin analiza sangelui pentru ca reprezinta o functie diminuata a globulelor rosii.

In principiu, tratamentul se rezuma la imbogatirea hranei cu alimente bogate in vitamine B12 (anumita carne, produse lactate sau oua) si in alimente bogate in folati (acid folic).

Neuropatia periferica este alta afectiune ce poate fi cauzata de carentele de vitamina B12 sau de acid folic. Aici cauzele pot fi mult mai multe, iar printre acestea se numara diabetul zaharat, insuficienta renala, consumul de alcool, etc.

Este o afectiune care se manifesta diferit, in functie de cauzele care o provoaca. Daca aceasta este provocata de lipsa vitaminei B12, printre simptome se numara:

  • furnicaturile
  • amorteala
  • slabiciunea mainilor ori picioarelor

Nu foarte demult s-a descoperit ca lipsa vitaminei B12 poate fi una dintre cauzele dementei.

Printre simptomele acestei afectiuni se numara uitarea, dificultati in rezolvarea unor probleme obisnuite, halucinatiile, apatia sau pierderea capacitatii de a avea grija de propria persoana.

Depresia, mielopatia sau accidentul vascular sunt alte afectiuni care pot fi provocate direct sau indirect de lipsa vitaminei B12.

In concluzie, o alimentatie sanatoasa trebuie sa contina cel putin, din cand in cand, carne. Cei care nu pot consuma nici un fel de carne pot sa aleaga sa consume lapte, produse lactate sau oua.

Cu alte cuvinte, daca esti vegetarian ar putea fi dificil sa aduci un aport optim de B12 in organism.

Alimente bogate in vitamina B12

Alimente bogate in vitamina B12

Oul este unul dintre alimentele bogate in vitamina B12. Atentie insa, excesul de oua poate fi daunator!

Poti consuma pana la doua-trei oua pe zi o anumita perioada de timp. Apoi trebuie sa iei o mica pauza. Pentru a avea o alimentatie corecta e important sa stii cum sa consumi ouale.

Ouale ochiuri sau omleta iti aduc un aport de vitamine B12, proteine si vitamina D. Totusi, cel mai potrivit ar fi sa consumi oul in salate.

Daca fierbi oul si apoi il introduci in salata, iar aceasta contine si putina carne usoara sau branza, poti beneficia atat de o mancare care sa-ti ofere energia necesara un anumit interval de timp, dar si de una echilibrata.

Pestele contine si el o cantitate importanta de vitamina B12. In acest sens este indicat pastravul sau somonul. Si aici e important modul in care consumi pestele.

Cel mai indicat este sa il prepari la cuptor (a se evita prajitul in ulei).

Carnea de vita, preparata in acelasi mod, iti poate aduce si ea un aport consistent de vitamina B12. O poti consuma cu o garnitura de legume sau de orez.

Carnea de curcan este de asemenea bogata in vitamina B12 si poate fi consumata foarte usor in locul celei de vita.

Laptele este o alta sursa de vitamina B12. Pentru un aport consistent al acestei vitamine, laptele poate fi consumat simplu.

Intradevar, exista foarte multe controverse legate de consumul de lapte. Nu trebuie sa-ti iei portia de B12 neaparat din acest aliment. Ai multe alte alternative.

Organele de animale, mai ales cele de miel, sunt o sursa excelenta pentru a-ti completa aportul de B12.

Pe langa miel, mai poti incerca si ficatul de vitel sau vita, alte doua surse bogate in aceasta vitamina.

Cine e predispus la carenta de B12?

Cine e predispus la carenta de B12?

Desi cu totii suntem predispusi la carenta de vitamina B12, exista anumite categorii de persoane care au un risc mai ridicat.

Prima categorie din aceasta lista sunt persoanele de peste 50 de ani.

Acestea sunt mai predispuse la carentele de B12 deoarece stomacul devine mai putin eficient si secreta o cantitate mai mica de acid clorhidric (dupa cum am mentionat putin mai sus, acest acid este responsabil in procesul de separare a vitaminei B12 de proteina).

Nici persoanele care au afectiuni gastrointestinale nu scapa de riscul deficitului de B12. Acest lucru se intampla tot din cauza acidului clorhidric, deoarece este secretat in cantitati mai mici.

Desigur, persoanele vegane au un risc ridicat al carentei de B12. Lipsa produselor din carne este principalul motiv.

Chiar si asa, se pot consuma cereale fortificate sau administrarea de suplimente care contin B12.

Este extrem de important ca femeile vegane si care sunt insarcinate sa discute cu medicul specialist! Un deficit de aceasta vitamina poate afecta grav sanatatea bebelusului (leziuni neurologice permanente).

Nu in ultimul rand, persoanele care sufera de anemie pernicioasa. Aceasta este o boala autoimuna care deregleaza functionarea normala a stomacului si are o influenta directa in procesul de asimilare a vitaminei B12.

Desigur, mai pot exista si alte categorii de persoane care sa prezinte un risc ridicat al deficientei de B12.

De exemplu acelea care administreaza anumite tratamente medicamentoase Daca si tu te afli in aceasta situatie si prezinti anumite simptome al carentei de B12, nu ar fi rau sa-ti intrebi medicul despre acest lucru.

Vitamina B12 contraindicatii

Cel mai recomandat este sa ceri sfatul unui medic specialist in cazul inc are doresti sa administrezi suplimente pe baza de B12.

Desi este hidrosolubila, adica excesul se poate elimina prin urina, exista si situatii cand pot aparea reactii adverse. Asa ca evita sa administrezi suplimente "dupa ochi".

Desi sunt destul de rare, administrarea injectiilor cu vitamina B12 pot avea ca reactii adverse aparitia acneei sau a dermatite.

Exista anumite studii care au arata ca femeile insarcinate care au un exces de B12 pot influenta la aparitia autismului la copii.

Din acest motiv, inca o data subliniez ca administrarea de suplimente nutritive trebuie sa fie facuta doar dupa ce s-a consulat un medic.