Socul si Florile de Soc

Socul si florile de soc

Mai degraba medicament decat aliment, socul (florile de soc) reprezinta un leac pentru multe afectiuni. Consumate cel mai adesea sub forma de infuzie, acestea pot fi utilizate atat intern, cat si extern.

Cunoscuta mai ales datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si sudorifice, aceasta planta este un aliat extraordinar si in dietele de slabire.

Socul are capacitatea de a regla metabolismul si este un excelent detoxifiant. Chiar si asa, nu toate componentele arborelui de soc sunt sanatoase, deoarece contin substante toxice pentru organism (ramurile, radacina si frunzele).

Ramai alaturi de noi si afla informatii interesante despre florile de soc si ce beneficii aduc organismului nostru. Nu in ultimul rand, o sa afli si sub ce forma se pot consuma aceste flori de-a dreptul minunate.

Despre florile de soc

Despre florile de soc

Socul este un arbust ce atinge in general inaltimea de 4-5 metri, dar in unele cazuri chiar si mai mult. Face parte din familia Adoxaceae.

Poate fi gasit in campie si pana in zona montana inferioara, la marginea drumurilor.

Fructele au forma unor bobite negru-violet, de aproximativ 6–8 mm. Este foarte important de stiut ca fructele necoapte sunt toxice.

Florile de soc apar in lunile mai, iunie. Acestea sunt parfumate si au culoarea alb-galbuie. In afara de vitamine (precum A si C), in florile de soc se mai gasesc si tanini, pigmenti organici, aminoacizi, carotenoide, flavonoide si alti nutrienti atat de utili pentru organismul uman.

In Romania socul este foarte cunoscut datorita bauturii care se prepara din florile acestuia si poarta numele de socata sau suc de soc.

Beneficiile florilor de soc

Florile socului au actiune diuretica, sudorifica si antiinflamatoare. Acestea au castigat de-a lungul timpului un prestigiu important in tratarea unor boli inflamatorii si congestionante ale aparatului respirator.


Pentru a creste efectele diuretice, florile de soc se pot amesteca cu coada calului, macese sau coaja de mesteacan.


Dar hai sa vedem care sunt principalele beneficii ale acestor flori cu adevarat miraculoase.

Impotriva racelii si gripei

Socul are capacitatea de a distruge virusii si este de mare ajutor in cazuri de raceala si gripa. Combate cu succes tusea si este foarte util si in cazuri de bronsite sau faringite.


Deoarece infuzia din flori de soc provoaca o transpiratie abundenta, aceasta se recomanda si in starile febrile.

Iti redau vitalitatea

Ajuta la refacerea tonusului atat psihic, cat si fizic. Reda optimismul si confera energie si vitalitate.


Acest lucru se intampla datorita antioxidantilor puternici (antociani) din compozitie, dar si a vitaminelor (A, B si C).

De ajutor in cazurile de guta si reumatism

Socul are efecte antiinflamatoare si depurative. In acest fel ajuta la eliminarea acidului uric.


Astfel este de ajutor persoanelor care sufera de guta, dar si celor care au probleme reumatice. Contra durerilor reumatice se recomanda si baile cu soc.


Se prepara o infuzie mai concentrata de soc ce se va adauga in apa de baie. Se pot pune la infuzat atat florile, cat si fructele si frunzele de soc (nu se consuma intern).

Combat constipatia si stimuleaza activitatea instestinala

Se consuma cate o lingurita de pulbere de flori de soc, cu cateva minute inainte de masa. Pulberea se obtine prin macinarea florilor uscate. Te poti ajuta de aparatul de macinat cafea.


Florile de soc stimuleaza peristaltismul digestiv si pe cel intestinal. Sunt foarte recomandate mai ales persoanelor sedentare, cele care au probleme cu digestia.

Imbunatatesc memoria si concentrarea

Iti recomand pentru inceput sa bei doar o cana de ceai de soc, sa vezi cum iti reactioneaza organismul.


Dupa trei zile, daca nu observi efecte adverse, fa o cura de o saptamana cu 3 cani de ceai pe zi. Indicat ar fi sa ceri si sfatul medicului, mai ales daca suferi de anumte afectiuni sau boli.

De ajutor contra arsurilor usoare

Sper sa nu fie cazul, dar daca totusi e, poti dezinfecta zona cu tinctura de flori de soc. Apoi poti face si comprese usoare cu infuzie din florile de soc.


O sa observi ca vindecarea se face mai repede, iar cicatricile nu vor fi foarte vizibile.

In curele de slabire si detoxifiere

Ceaiul de soc ajuta organismul sa se curete de toxine si sa elimini excesul de apa. Din acest motiv ceaiul este indicat in curele de slabire.


Si in acest caz, fa o cura de 7 zile, 3 cani de ceai/zi. Dar, doar dupa ce ai incercat cate o cana de ceai pe zi, timp de 3 zile.

Cum se consuma florile de soc

Cum se consuma florile de soc

Daca vrei sa faci o infuzie din flori de soc, atunci trebuie sa adaugi aproximativ o lingurita de flori in 250 ml de apa fierbinte.

Se acopera vasul si se lasa la infuzat timp de 5-10 minute.

Se strecoara si se serveste, in functie de gust. Fie simplu, fie cu miere de albine. Mierea se adauga dupa ce infuzia nu este foarte fierbinte. Nu se recomanda a se consuma cu zahar.

Pentru decoct de soc, se fierb 50-60 g de flori in 300 ml apa, timp de 3-4 minute.

Desi foarte putini cunosc acest lucru, dar da, exista si ulei din soc. Acesta se obtine prin macerarea florilor de soc in ulei de floarea soarelui sau de masline.

Socata (suc de soc)

Aceasta este o bautura racoritoare gustoasa si foarte apreciata. Se prepara foarte simplu!

Ai nevoie doar de 15 flori de soc mari, frumoase, de 4 lamai, un kg de zahar, 10 litri de apa si 12 boabe de orez, pentru fermentatie.

Se lasa la macerat timp de 24 de ore florile de soc in apa in care ai adaugat lamaile. De la lamai se adauga doar pulpa si zeama pentru a evita gustul amarui. In plus, cojile de lamaie, daca nu sunt BIO, nu sunt recomandate pentru consum.

Apoi se adauga zaharul si boabele de orez si se mai lasa la macerat inca 3 zile, pana cand lichidul devine galbui.

Sfaturi: din momentul in care ai adaugat zaharul, nu infileta capacul de la borcan complet si amesteca in socata de 2 ori pe zi.

Dupa ce socata este gata, aceasta se pune in sticle inchise bine cu dop sau capac si se pastreaza in locuri racoroase, ferite de lumina soarelui.

Atentie: deoarece socata se aciduleaza, nu trebuie sa agiti sticla inainte de a o desface.

Florile de soc se recolteaza in zile uscate, fara umiditate. De asemenea, cand le usuci, tine cont sa le rasfiri cat mai bine, sa nu fie deloc inghesuite, pentru ca altfel pot mucegai.

Contraindicatii

Socul reprezinta un remediu natural extraordinar pentru sanatate. Totusi, trebuie sa stii ca acesta are si cateva contraindicatii de care este bine sa tii cont.

Socul utilizat in exces poate provoca tulburari gastrointestinale. Precum stari de greata, varsaturi sau diaree. Nu se recomanda nici persoanelor care au colita de fermentatie.

De asemenea, persoanele cu diabet trebuie sa ceara mai intai sfatul medicului. Socul poate reduce nivelul zaharului din sange.

Nu este recomandat sa utilizezi, in acelasi timp, ceai de soc si tinctura de soc. Iar dupa o cura (7 - 10 zile), indiferent de ce remediu pe baza de soc folosesti, sa faci o paza de 5 zile.

Nu in ultimul rand, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa consulte doctorul inainte de a consuma produse pe baza de soc.