Ulei de In

Ulei de in

Inca din Epoca de Piatra, integrarea anumitor concentratii de ulei de in in dieta oamenilor s-a dovedit a avea reale beneficii pentru intregul organism uman.

Fiind materialul brut din care acesta se fabrica, semintele de in isi au originea in Mesopotamia si au inceput sa fie extrase pentru prima oara in Grecia antica.

Multumita compusilor sai, uleiul de in este o excelenta sursa de fibre, vitamina B1, Magneziu si Omega 3, ajutand la tratarea anumitor boli cardiovasculare, echilibrarea nivelului de colesterol, diabet si multe alte afectiuni ale organismului.

Istoria uleiului de in

Potrivit cercetarilor, se pare ca primele seminte de in cultivate au fost catalogate drept superalimente.

Vazuta in lumina zilei, floarea de in este extrem de delicata, cu o culoare incantatoare si usor de remarcat de indata ce stii cum arata.

Transformarea semintelor (cunoscute si ca Linum Usitatissimum) in ulei de in comestibil a avut loc in Siria (fosta Mesopotamia), prin presarea la rece a acestora.

De atunci, uleiul de in a fost introdus in alimentatie, avand numerosi compusi activi care contribuie la imbunatatirea sanatatii. Iti recomand sa citesti si articolul ulei de in dimineata.

Ce contine uleiul de in?

Fiind un aliment bogat in vitamine si minerale, o lingurita de ulei de in contine:

  • Calciu – este un mineral esential ce sustine buna functionare a metabolismului si contribuie la formarea oaselor
  • Caroten – formeaza un strat de protectie impotriva nasterii de celule canceroase
  • Cobalt – asigura formarea de globule rosii, ajutand la ameliorarea circulatiei sangvine din organism
  • Crom – echilibreaza valoarea glicemiei, metabolizand grasimile si proteinele
  • Fier – este substanta cheie utilizata pentru stocarea oxigenului in celule
  • Fosfor – substanta extrem de importanta pentru organism, intrucat echilibreaza nivelul PH-ului, fiind totodata un element constituent in sustinerea oaselor. Prin intermediul lui, celulele din sistemul uman sunt hranite
  • Magneziu – are rolul de a proteja sistemele muscular si nervos, avand un aport semnificativ in imbunatatirea sanatatii inimii si a sistemului imunitar. Magneziul este mineralul care contribuie la formarea oaselor si ne asigura ca nivelul de zahar din sange este unul optim organismului
  • Mangan – la fel ca vitamina E, are rolul de a elimina radicalii liberi din organism, asigurand vindecarea mai rapida a organismului si setarea unor valori optime pentru  glucide, aminoacizi si colesterol
  • Molibden – extrem de util in metabolizarea aminoacizilor, precum si in inlaturarea toxinelor si la crearea de antioxidanti
  • Nichel – joaca un rol important in absorbtia fierului in organism, reusind totodata sa previna si sa trateze afectiuni asociate osteoporozei
  • Potasiu – contribuie la buna functionare a creierului, rinichilor, oaselor, inimii si muschilor
  • Silicon – sporeste generarea de colagen, folosit pentru a intarzia imbatranirea pielii, hranind parul si unghiile. Este totodata elementul chimic cel mai cautat de femei, datorita proprietatilor sale de infrumusetare
  • Sulf – asigura un nivel ridicat de energie organismului, ajutand la formarea oaselor, tendoanelor, cartilagiilor si ligamentelor. In plus, coaguleaza sangele si sporeste sistemul imunitar
  • Vitamina E – are rolul de a proteja organismul de actiunea radicalilor liberi, asigurand functionarea sistemului imunitar la parametri optimi
  • Complexul de vitamine B – contribuie la activitatea sistemelor nervos si digestiv, sustinand functionarea ficatului si sanatatea parului, pielii si a sistemului vizual
  • Zinc – antioxidant natural folosit cu precadere la vindecarea ranilor, precum si la sporirea sistemului imunitar

Lucrand impreuna, toti acesti nutrienti transforma o simpla sticluta de ulei de in intr-un compus extrem de benefic si indispensabil organismului uman.

Ulei din seminte de in

Ulei din in (BIO)

Ulei de in beneficii

Potrivit studiilor, consumarea zilnica a uleiului de in in conditii optime este un beneficiu adus sanatatii, contribuind la activitatea organismului si echilibrand digestia, nivelul de LDL, glandele endocrine si asigurand o greutate optima.

De ajutor in sanatatea oaselor

Prin reducerea riscului de aparitiei a osteoporozei si sustinerea constituirii si regenerarii oaselor.

Reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiace

Datorita acidului alfa-linoleic pe care il contne uleiului de in, se diminueaza rata de infarct miocardic.


In plus, diminueaza rata aritmiilor cardiace, contribuind la buna functionare a intregului sistem cardiovascular.

Echilibrarea nivelul de colesterol din sange

Prin reglarea tensiunii arteriale si a pulsului, sporind coagularea sangelui si sprijinind functionalitatea optima a sistemului nervos.

Diminuarea aparitiei astmului

Tot multumita acidului alfa-linoleic, cu efecte in directia ameliorarii inflamatiilor respiratorii in cazul astmului sau alergiilor.

Asigurarea echilibrului hormonal

Datorita lignanilor din componenta uleiului de in, atat activitatea hormonala, cat si nivelul de progesteron si estrogen este reglat.


De asemenea, reduce dereglarile hormonale si previne crampele menstruale, precum si afectiuni mai grave, cum sunt infertilitatea si endometrioza.

Contribuirea la scaderea in greutate

Opereaza asemanator unui laxativ natural, restartand sistemul digestiv si eliminand toxinele din organism. La final, toate acestea sunt vizibile in numarul de kilograme.

Imbunatatirea sanatatii pielii

Datorita activarii productiei de colagen din organism. Consumul zilnic de ulei de in inlatura celulita si eczemele de pe piele, datorate alergiilor si cosmeticelor.


Toate aceste beneficii sunt cuvenite acizilor grasi care sporesc elasticitatea si sanatatea pielii.

Sporirea secretiei de serotonina

Seroronina ajuta sa stopeze aparitia depresiei, insomniei, anxietatii, iritabilitatii si a atacurilor de panica.


Emotiile sanatoase sunt determinate de o cantitate optima de substante secretate la nivel cerebral, prin care gandurile noastre raman pozitive.

Cat ulei de in se ia pe zi

Adultii pot consuma zilnic intre una si doua linguri de ulei de in, stropind salatele sau folosindu-l in realizarea diferitelor preparate. Atentie, fara a fi gatit.

Persoanele care depasesc 3 linguri de ulei de in pe zi sunt predispuse la ingrasare, datorita grasimilor (totusi sanatoase) din componenta sa.

Dupa cum am vazut mai sus, uleiul de in ne-ar putea fi un real aliat in lupta impotriva kilogramelor, motiv pentru care este recomandat sa ne limitam la 2 linguri in fiecare zi.

Copiii si adolescentii cu varsta de sub 18 ani pot consuma ulei de in, insa numai dupa ce se va cere si sfatul unui medic sau nutritionist.

Femeile insarcinate (sau cele care alapteaza) trebuie sa evite consumul de ulei de in, intrucat se pot inregistra schimbari la nivelul metabolismului si (in anumite cazuri) riscuri de nastere prematura.

Contraindicatii

Consumul uleiului de in concomitent cu unele medicamente (sau suplimente alimentare naturiste) nu este recomandat, datorita faptului ca substantele nu se vor putea asimila complet in organism.

De asemenea, tratamentele prescrise pentru subtierea sangelui trebuie aplicate pe un organism care nu consuma de ulei de in. In caz contrar, s-ar putea inregistra hemoragii.

Nici persoanele care sufera de diabet zaharat nu este indicat sa il integreze in dieta zilnica.

Atunci cand il folosesti la mancaruri, aminteste-ti sa-l adaugi doar in salate sau dressing-uri. Niciodata la gatit! Isi va pierde toate mineralele si vitaminele.

Consumul de ulei de in peste doza zilnica recomandata duce la balonare si gaze intestinale, deloc placute pentru orice persoana.

Bucura-te de tot ce are mai bun o sticla de ulei de in pentru organismul tau si asigura-te ca acesta este presarat la rece si este BIO (daca se poate).