Ceai de Sunatoare

Ceai de sunatoare

Sunatoarea este cunoscuta si utilizata din vremuri stravechi pentru proprietatile ei medicinale. In scopuri terapeutice, poate fi administrata sub forma de capsule, tinctura sau ceai de sunatoare.

Numita popular si pojarnita, sunatoarea face parte din familia Hypericaceae. 

Este o planta perena care creste spontan peste tot pe la noi prin tara. Sunatoarea infloreste pe timpul verii si se face remarcata prin florile ei galben-lucioase.

Cu un gust placut si o aroma florala, ceaiul de sunatoare este cea mai populara forma de administrare. O cana cu ceai de sunatoare seara te relaxeaza dupa o zi stresanta si agitata.

Insa, consumul de ceai de sunatoare este renumit de secole pentru multe alte beneficii. Vezi mai jos pentru ce este bun ceaiul de sunatoare, cum se prepara, dar si cine ar trebui sa il evite.

Cum prepari ceai de sunatoare

Cum prepari ceai de sunatoare

Ceaiul de sunatoare se prepara din partile aeriene inflorite si uscate ale plantei Hypericum perforatum.

Gasesti ceai de sunatoare in magazinele naturiste, insa o alta varianta este sa o culegi sunatoare chiar tu.

Sunatoarea infloreste pe timpul verii, incepand din luna Iunie si pana in Septembrie. Poti sa culegi florile de sunatoare in zilele insorite de vara pe care sa le pui la uscat.

Intinde florile de sunatoare pe o coala de hartie intr-un singur strat si lasa-le sa se usuce intr-un loc aerisit, ferit de lumina soarelui.

Florile de sunatoare uscate se depoziteaza in pungi de hartie si pot fi folosite pentru a pregati ceai de sunatoare sau macerat la rece.

Ceai de sunatoare

Pentru a prepara ceai de sunatoare adauga o lingurita de planta uscata in 200 ml de apa clocotita. Acopera si lasa ceaiul la infuzat pentru 10-15 minute.

Dupa acest timp, strecoara si bea ceaiul de sunatoare, preferabil, neindulcit.

Poti sa bei pana la 3 cani de ceai de sunatoare pe zi. Se recomanda sa il bei pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa.

Pentru un somn mai linistit dupa o zi grea, poti sa apelezi la o cana cu ceai de sunatoare seara, inainte de culcare.

Macerat la rece

O alta modalitate prin care poti sa prepari ceai de sunatoare este prin macerarea la rece a plantei.

Acest procedeu pastreaza intacte unele substante active pe care le contin plantele si care s-ar putea degrada in timpul infuzarii cu apa fierbinte.

Pentru a prepara macerat la rece de sunatoare, pune o lingurita de planta uscata in 200 ml de apa. Acopera si lasa ceaiul la temperatura camerei pentru aproximativ 8 ore.

Dupa acest timp, strecoara si bea maceratul la rece. Poti sa bei pana la 3 cani de macerat la rece de sunatoare pe zi, cu jumatate de ora inainte de mesele principale ale zilei.

Ceai de sunatoare beneficii

Sunatoarea contine un complex de fitonutrienti care ii atribuie numeroase efecte terapeutice.


Datorita acestor substante active, se considera ca ceaiul de sunatoare are proprietati antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, calmante, antidepresive, antispastice, anxiolitice, coleretice, astringente, vasodilatatoare, hemostatice si cicatrizante.


Utilizat atat intern, cat si extern, se crede ca poti obtine din administrarea de ceai de sunatoare beneficii pentru sanatate. Iata pentru ce este bun ceaiul de sunatoare.

Calmeaza sistemul nervos

Sunatoarea este folosita adesea pentru capacitatea ei de a calma sistemul nervos.


Remediile naturiste cu sunatoare pot ajuta la gestionarea tulburarilor psihice si emotionale.


In perioadele mai agitate te pot ajuta sa faci fata stresului mai usor si sa combati starile de epuizare psihica.


Consumul de ceai de sunatoare are efecte relaxante si creste starea de spirit.


Poate fi eficient pentru a reduce starile de nervozitate, anxietate, atacuri de panica, frici nejustificate, dependente si alte tulburari emotionale.

Combate depresia

In fitoterapie, sunatoarea este considerata un antidepresiv natural, fiind recomandata ca tratament naturist pentru depresie.


Sunatoarea contine hipericina, un compus vegetal activ care se considera ca stimuleaza secretia de serotonina, un hormon responsabil pentru buna dispozitie.


Studiile sugereaza ca remediile naturiste cu sunatoare pot fi eficiente pentru a reduce simptomele asociate depresiei usoare spre moderata.


Consumul de ceai de sunatoare poate alunga gandurile negative, starile de tristete si alte simptome asociate depresiei.


Cu toate acestea, efectele remediilor naturiste cu sunatoare pot fi resimtite dupa o administrarea mai indelungata.

Te ajuta sa dormi mai bine

Consumul de ceai de sunatoare seara poate fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru somn.


Remediile naturiste cu sunatoare administrate seara ar putea stimula sinteza de melatonina, hormonul somnului.


Avand in vedere efectul sau calmant asupra sistemului nervos, sunatoarea alunga starile de agitatie si oboseala excesiva cauze care provoaca adesea insomnii.


Sa bei o cana cu ceai de sunatoare seara, inainte de culcare, poate fi un mod placut prin care sa te linistesti si sa dormi mai bine.

Amelioreaza tulburarile digestive

Ceaiul de sunatoare poate ameliora tulburarile digestive, putand fi eficient pentru a reduce simptomele provocate de gastrita sau ulcer gastric.


Are efect calmant la nivelul mucoasei gastrice, ameliorand durerile de stomac si spasmele intestinale.


Sunatoarea sustine functiile hepato-biliare, avand efect coleretic si colagog. Astfel, ceaiul de sunatoare ar putea stimula secretia bilei si evacuarea ei in duoden, contribuind la imbunatatirea digestiei.


O cana cu ceai de sunatoare seara, dupa o cina copioasa, regleaza tranzitul intestinal si poate fi eficient ca remediu pentru balonare sau constipatie.

Reduce disconfortul provocat de hemoroizi

Hemoroizii sunt o problema frecvent intalnita la persoanele adulte si sunt rezultatul unor inflamatii a venelor canalului rectal si anal.


Hemoroizii provoaca disconfort local precum dureri, usturime si mancarimi in zona anusului.


Utilizat extern, ceaiul de sunatoare poate avea efect calmant asupra venelor plexului hemoroidal.


Baile de sezut cu ceai de sunatoare pot ajuta la reducerea disconfortului resimtit la nivelul anusului la si pot ameliora simptomele provocate de hemoroizi.

Alte beneficii

Pe langa toate acestea, administrarea ceaiului de sunatoare mai poate avea si alte beneficii pentru sanatate. Iata pentru ce mai este bun ceaiul de sunatoare:

  • amelioreaza durerile menstruale, balonarile, starile de nervozitate si alte tulburari cu care se confrunta frecvent femeile la menstruatie
  • poate fi util femeilor aflate la menopauza, induce o stare de bine si poate alunga starile de nervozitate, bufeurile si alte simptome asociate
  • poate reduce intensitatea durerilor de cap
  • compresele cu ceai de sunatoare pot reduce disconfortul provocat de anumite afectiuni de la nivelul pielii
  • folosit extern are efect cicatrizant si poate ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor cutanate usoare
  • are proprietati antivirale, putand fi eficient pentru a preveni sau combate gripa si raceala

Ceai de sunatoare contraindicatii

Desi poti obtine din consumul de ceai de sunatoare beneficii pentru sanatate, trebuie sa stii ca in unele situatii acest ceai este contraindicat.

Ceaiul de sunatoare trebuie consumat cu precautie si fara sa se depaseasca cantitatea zilnica recomandata. Atunci cand este consumat excesiv, ceaiul de sunatoare poate provoca unele reactii adverse.

Fara recomandare medicala, consumul de ceai de sunatoare este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

In cazul copiilor, ceaiul de sunatoare este contraindicat pana la varsta de 6 ani, desi exista si medici care nu il recomanda copiilor mai mici de 14 ani. Pentru a evita posibile reactii adverse, sfatuieste-te cu medicul cand este potrivit sa ii administrezi copilului tau ceai de sunatoare.

Sunatoarea poate induce fotosensibilitatea si creste susceptibilitatea pielii la arsuri solare. Asa ca, evita sa consumi ceai de sunatoare inainte de a te expune la soare.

De asemenea, sunatoarea poate interactiona cu anumite medicamente. Este contraindicat daca urmezi tratament cu antidepresive, anticonceptionale, analgezice sau hipertensive.

In cazul in care suferi de vreo afectiune sau urmezi orice alt tratament medicamentos, intreba medicul inainte de a administra ceai de sunatoare sau alt remediu naturist cu sunatoare.