Ceai de sovarf beneficii

Ceai de sovarf beneficii

Ai auzit de proprietatile medicinale ale ceaiul de sovarf sau sovarv (Origanum vulgare) si vrei sa stii cum te-ar putea ajuta? Afla din acest articol cum iti poate oferi consumul de ceai de sovarf beneficii pentru sanatate.

In medicina populara, ceaiul de sovarf este apreciat ca antiviral si relaxant al cailor respiratorii. Este administrat ca ceai pentru raceala si gripa, bronsita, laringita si alte probleme ale tractului respirator.

Ceaiul de sovarv este si un tonic digestiv. Stimuleaza secretiile gastrice si faciliteaza eliminarea gazelor intestinale, fiind un aliat impotriva indigestiei, balonarii si flatulentei.

Citeste mai departe pentru a afla ce alte beneficii are ceaiul de sovarf, contraindicatiile si modul de administrare. Afla mai multe despre planta de sovarf, careia i se mai spune si oregano salbatic!

Ceai de sovarf beneficii

Beneficiile ceaiului de sovarf sunt cunoscute de secole. Utilizarea sa ca remediu naturist dateaza inca din vremea dacilor, continuand si astazi sa fie folosit in medicina traditionala.

  • antioxidante
  • antibacteriene
  • stomahice (stimuleaza digestia)
  • antiinflamatoare
  • analgezice
  • expectorante
  • antivirale
  • carminative (elimina flatulenta)
  • antiparazitare
  • vermifuge
  • antispastice

Prin urmare, ti-ar putea oferi consumul de ceai de sovarf beneficii precum:

1. Sustine sanatatea generala

Ceaiul de sovarf este bogat in antioxidanti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca stres oxidativ si pot duce la deteriorarea celulelor.

Antioxidantii din sovarf ajuta la protejarea celulelor si la prevenirea imbatranirii premature. Unii dintre acestia pot proteja sistemul cardiovascular, nervos si imunitar.

Astfel, consumul regulat de ceai de sovarf poate avea beneficii pentru starea generala de sanatate.

2. Reduce inflamatia

Inflamatia cronica este dureroasa si este legata de multe boli grave. Antioxidantii nu numai ca previn stresul oxidativ, dar pot reduce si inflamatia.

Se crede ca, in special flavonoidele si uleiurile volatile gasite in sovarf au efecte antiinflamatoare si analgezice puternice.

Consumul regulat de ceai de sovarf poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu artrita, astmul si alte afectiuni inflamatorii.

3. Amelioreaza problemele digestive

Ceaiul de sovarf este cunoscut pentru capacitatea sa de a usura digestia.

Acesta poate stimula productia de sucuri digestive si enzime, facilitand descompunerea alimentelor si absorbtia nutrientilor.

Ceaiul de sovarf poate ajuta, astfel, la ameliorarea simptomelor de indigestie. Poate calma crampele abdominale si inhiba arsurile gastrice.

De asemenea, este considerat in mod traditional unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru balonare si eliminarea gazelor intestinale.

4. Inhiba actiunea agentilor patogeni

Uleiurile volatile din sovarv, cum ar fi timolul si carvacrolul, au proprietati antimicrobiene puternice.

Acesti compusi pot inhiba dezvoltarea bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si microbilor, ajutand la prevenirea si ameliorarea infectiilor.

Ceaiul de sovarf poate fi utilizat ca un remediu natural pentru raceli, gripe si alte infectii respiratorii. Proprietatile sale vermifuge il fac util chiar si pentru anihilarea parazitilor intestinali.

De asemenea, este adesea considerat un leac batranesc pentru infectii urinare si afectiunile prostatei.

Gargara cu ceai de sovarf poate ajuta la igienizarea cavitatii bucale si poate fi un remediu pentru a scapa de mirosul neplacut al gurii.

5. Amelioreaza simptomele afectiunilor respiratorii

Ceaiul de sovarf este un remediu popular pentru afectiunile tractului respirator. Principiile sale active pot contribui la curatarea, calmarea si usurarea cailor aeriene superioare.

Ceaiul de sovarf poate ajuta la desfundarea cailor nazale, la ameliorarea simptomelor de laringita, bronsita si sinuzita.

Stimuleaza expectoratia, fiind un remediu pentru tuse, astm bronhic si tuse convulsiva.

Inhalarea vaporilor de ceai de sovarf poate avea, de asemenea, efecte benefice asupra sistemului respirator.

6. Suport pentru sistemul imunitar

Ceaiul de sovarf este un tonic general, datorita continutului sau bogat de antioxidanti si compusi antimicrobieni.

Consumat regulat, acesta poate contribui la intarirea sistemului imunitar si fortificarea organismului.

Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor si la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Ceaiul de sovarf este deosebit de util in sezonul rece, cand riscul de infectii respiratorii este mai mare.

7. Atenueaza iritatiile pielii si scalpului

Proprietatile antimicrobiene si antiinflamatoare ale ceaiului de sovarf pot fi benefice si pentru piele. Acesta dezinfecteaza si poate reduce iritatiile de la nivelul tegumentelor.

Aplicarea locala a ceaiului de sovarf poate ajuta la atenuarea eczemelor, reactiilor alergice, intepaturilor de insecte si a altor iritatii cutanate.

Poate fi folosit pentru curatarea tenului gras si tratarea acneei.

Clatirea parului cu ceai de sovarf poate sa aiba beneficii si pentru scalp. Acesta reduce inflamatiile, combate matreata si poate chiar sa induca relaxarea si ameliorarea durerilor de cap.

Cum sa prepari si sa bei ceaiul de sovarf

Cum sa prepari si sa bei ceaiul de sovarf

Ca sa prepari ceai de sovarv ai nevoie de partile aeriene ale plantei Origanum vulgare. Il gasesti in forma bruta in magazinele naturiste sau il poti comanda online de aici.

Similar altor ceaiuri, prepararea ceaiului de sovarf este simpla.

Ingrediente

  • 1 lingurita de sovarv 
  • 200 ml de apa clocotita

Mod de preparare

  • fierbe apa pana incepe sa clocoteasca
  • stinge focul si adauga partile aeriene de sovarf in apa
  • acopera oala si lasa ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute sau conform indicatiilor de pe prospect
  • strecoara planta si consuma ceaiul de sovarf cald

Poti sa il indulcesti cu miere sau sa adaugi putin suc de lamaie, daca vrei sa aiba un gust mai placut

Pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice, poti sa bei pana la 2-3 cani de ceai de sovarf pe zi astfel:

  • inaintea meselor principale pentru cresterea poftei de mancare
  • dupa mesele principale ca stimulent digestiv si pentru efectul sau carminativ
  • intre mesele principale ca tonic general, expectorant si pentru relaxarea cailor respiratorii

Extern, ceaiul de sovarv poate fi folosit sub forma de comprese aplicate pe piele, spalaturi locale sau gargara pentru ingrijirea gurii si a gatului.

Pentru maximizarea eficientei, poti sa combini ceaiul de sovarf cu cateva picaturi de ulei de oregano salbatic.

Despre sovarf (sovarv)

Despre sovarf (sovarv)

Sovarful sau sovarvul (Origanum Vulgare) este o planta erbacee perena cu un miros foarte aromat. Mai este cunoscut precum oregano salbatic, busuioc de padure sau maghiran salbatic.

Sovarful face parte din familia Lamiaceae, aceeasi familie din care fac parte menta, busuiocul, cimbrul, rozmarinul, salvia, roinita.

Originar din regiunile mediteraneene, sovarful s-a naturalizat in mai multe colturi ale lumii. Cu valoroase principii active, planta este apreciata din cele mai vechi timpuri in diverse culturi pentru beneficiile sale terapeutice.

Stramosii nostri daci foloseau sovarful pentru vopsit si pentru tratarea tulburarilor gastrice si problemelor respiratorii.

Acestia foloseau planta pentru tratarea antraxului (buba neagra), dar si pentru sifilis.

Sovarvul creste spontan atat in zonele de campie si deal, cat si in zonele de munte. In general, se gaseste la marginea padurilor, tufarisuri, poini, luminisuri din padure sau pe marginea drumurilor.

Planta are tulpina erecta si poate atinge inaltimea de pana la 80 cm. Are frunze mici, ovale, paroase si de culoare verde inchis.

Florile sunt de obicei mov sau roz si infloresc pe timpul verii, in lunile iulie si august. Acestea apar in inflorescente grupate la terminatia ramurilor.

Ceai de sovarf contraindicatii

Contraindicatiile ceaiului de sovarf nu trebuie neglijate. In ciuda posibilelor sale beneficii, este indicat sa il consumi cu precautie in urmatoarele situatii:

  • daca stii ca ai alergie la plante din familia Lamiaceae, cum ar fi menta, busuiocul, rozmarinul, roinita sau salvia, ar trebui sa eviti consumul de ceai de sovarf. Alergiile pot provoca reactii adverse, inclusiv eruptii cutanate, mancarime si dificultati respiratorii
  • in cazul in care esti insarcinata sau alaptezi ar trebui sa intrebi medicul inainte de a bea ceai de sovarf. Desi nu exista suficiente informatii despre contraindicatiile acestuia in timpul sarcinii sau alaptarii, este mai bine sa fii precauta pentru a preveni posibilele riscuri
  • daca urmezi un tratament medicamentos, este posibil ca ceaiul de sovarf sa interactioneze cu acesta. Nu il consuma fara avizul medicului!

Consumul excesiv de ceai de sovarf poate duce la efecte secundare nedorite, cum ar fi greata, varsaturi si diaree.

Este recomandat sa il bei cu moderatie, conform indicatiilor de pe prospect.

Chiar daca ti-ar putea oferi consumul de ceai de sovarf beneficii pentru sanatate, este intotdeauna indicat sa te consulti cu un medic inainte de a-l consuma.

Concluzie

Ceaiul de sovarf, cunoscut si sub denumirea de oregano salbatic, este considerat un remediu valoros, cu multiple beneficii pentru sanatate.

De la ameliorarea simptomelor respiratorii, pana la facilitarea digestiei si intarirea imunitatii, acesta poate fi un aliat de nadejde pentru imbunatatirea starii generale de bine.

Trebuie sa stii, insa, ca beneficiile ceaiului de sovarf nu sunt demonstrate specific de studii. Totusi, acestea sunt asociate principiilor active ale plantei.

Consuma ceaiul de sovarf cu moderatie si tine cont de contraindicatii pentru a evita posibilele efecte adverse.

Consulta un specialist inainte de a introduce acest ceai in dieta ta zilnica.