Tratament pentru respiratie urat mirositoare

Tratament pentru respiratie urat mirositoare

Foarte multe persoane se confrunta cu respiratie urat mirositoare. Aceasta este o problema a cavitatii bucale si este extrem de suparatoare.

Dar ai ajuns exact unde trebuie! In acest articol iti voi spune cel putin un tratament pentru respiratie urat mirositoare care cu siguranta te va ajuta si pe tine.

Inainte sa trecem la tratamente, vreau sa-ti spun ce este respiratia urat mirositoare si care sunt cele mai frecvente cauze care pot duce la aceasta problema.

Ce este respiratia urat mirositoare?

In termeni medicali respiratia urat mirositoare este cunoscuta sub numele de halena sau halitoza.

Aceasta afectiune este cunoscuta inca din antichitate, atunci cand se credea ca aceasta era un real motiv pentru separarea cuplurilor casatorite.

Nu stiu daca este adevarat ceea ce se spune, insa cert este ca respiratia urat mirositoare iti poate afecta viata personala si relatiile cu cei din jur. Ca sa nu mai vorbesc de prieten, prietena sau sot si sotie.

Aceasta afectiune poate sa fie temporara sau de durata (cronica).

Evident, in cel de-al doilea caz este cel mai important sa iei masuri urgente si sa urmezi un tratament.

Conform statisticilor, aproximativ 40% din pacientii din Uniunea Europeana se adreseaza unui medic stomatolog din cauza halitozei.

Halena se constata de catre medic prin metode organoleptice. Practic acesta iti miroasa respiratia si constata daca ai sau nu un miros neplacut. 🙂

Mai putin folosite la noi in tara sunt halimetrele si cromatografia gazoasa

Prima metoda verifica hidrogenul sulfurat, iar cea de-a doua prezenta compusilor cu sulf.

Este important de stiut ca 8 din 10 pacienti care sufera de respiratie urat mirositoare au ca si cauza probleme stomatologice.

Cauze respiratie urat mirositoare

Cauze respiratie urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare poate fi semnalul unor boli grave.

Daca aceasta nu dispare dupa ce am incercat mai multe tratamente, atunci este indicat sa consultam un dentist sau sa mergem la medicul de familie.

Uneori programul zilnic foarte incarcat sau lipsa banilor ne impiedica sa ajungem la medic.

Trebuie sa facem insa si acest "sacrificiu" pentru a rezolva aceasta problema suparatoare.

Mirosul gurii ne poate afecta viata sociala si increderea in sine. Ca sa nu mai subliniez inca o data faptul ca poate ascunde alte afectiuni sau boli.

Aceasta problema a cavitatii bucale poate proveni din mai multe cauze:

  • fumatul, consumul de cafea si bauturi alcoolice
  • igiena dentara deficitara. Mancarea ramasa in gura incepe sa se descompuna, dand un miros foarte urat. Este foarte important sa te speli pe dinti, dar si pe limba
  • alimentatia neadecvata. Trebuie evitate alimente ca: usturoiul, ceapa, mancarurile picante si condimentate, pestele, ouale, mancarurile cu conservanti
  • afectiunile gastrice
  • infectii cu germeni anaerobi
  • intoleranta la lactoza duce la eliminarea unor gaze pe cavitatea bucala, ceea ce duce la aparitia unei respiratii urat mirositoare
  • sinuzita si bronsitele duc la acumularea de bacterii pe sinusuri, respectiv plamani, sub forma unor mucusi care produc respiratia urat mirositoare
  • infectiile dentare, cariile, infectiile gingiilor
  • cantitatea de saliva insuficienta. Saliva ajuta la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala. Lipsa ei duce la senzatia de gura uscata si la o respiratie urat mirositoare

Tratament respiratie urat mirositoare

Tratament respiratie urat mirositoare

Iti prezint cateva tratamente pe care poti sa le faci la tine acasa.

Sunt foarte usor de facut si vei vedea ca cel putin unul din ele va da rezultatele asteptate.

Important de stiut ca recomandarile de mai jos sunt naturale. Adica acestea se bazeaza pe fructe, legume sau alte alimente care (in teorie) nu ar trebui sa contine chimicale.

De asemenea, ca in majoritatea cazurilor cand urmezi un remediu natural, te rog sa acorzi cateva zile pana acesta isi va face efectul.

  • consuma patrunjel crud inainte si dupa fiecare masa. Patrunjelul dezinfecteaza cavitatea bucala si ajuta la imbunatatirea digestiei. Este cunoscut faptul ca o digestie buna ajuta corpul sa respire corect
  • consuma lamaie atat dimineata, cat si seara. Te va ajuta sa scapi de mirosul gurii, dar iti va si detoxifia organismul. Daca ai insa probleme cu citricele, evita lamaia
  • clateste-ti gura in fiecare zi cu o solutie preparata din o cana cu apa in care ai adaugat 5 picaturi de tinctura de propolis
  • amesteca 3 lingurite de otet, miere si o jumatate de cana de apa. Clateste cavitatea bucala cu aceasta solutie de doua ori pe zi
  • fa gargara in fiecare zi cu o solutie preparata din 40 ml de apa, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu si un varf de sare
  • consuma cel putin 2 l de apa pe zi. Consumul de apa stimuleaza glandele salivare. Saliva contine foarte mult oxigen, ceea ce duce la eliminarea bacteriilor
  • ceaiul de urzica, menta sau papadie vindeca respiratia urat mirositoare. Aceste ceaiuri curata corpul, purifica sangele, elimina toxinele din corp si ajuta respiratia
  • consuma seminte de dovleac, de fenicul, de mac, cuisoare. Pe langa faptul ca acestea sunt foarte sanatoase, ajuta si la curatarea cavitatii bucale

Toate aceste tratamente trateaza mirosul gurii. Insa nu trebuie sa uitam de igiena zilnica a cavitatii bucale.

Este obligatoriu sa ne spalam pe dinti de cel putin 2 ori pe zi si sa spalam bine limba, deoarece pe limba se instaleaza foarte multe bacterii.

Daca halena persista, atunci este indicat sa te adresezi unui medic (stomatolog sau de familie). El iti poate spune cu exactitate care ar putea fi cauza reala a acestei afectiuni.

Tratament cu laser stomatologic

Tratament cu laser stomatologic

Pe langa remediile naturale mentionate anterior, mai exista o modalidate prin care sa tratezi halitoza. 

Laserul stomatologic este o tehnologie noua, destul de rar folosita in Romania.

Partea buna este ca prin acest tratament se distrug pana la 90% din bacteriile care sunt responsabile pentru mirosul neplacut al gurii.

Aceasta noua tehnologie face parte din stomatologia holistica. Adica nu se trateaza doar efectul, ci si cauzele, pentru a preveni si elimina in totalitate afectiunea.

Laserul stomatologic este minim-invaziv (nu va afecta tesuturile sanatoase) si este total lipsit de durere. Mai mult, rezultatele se vad imediat.

Asadar, daca vrei sa incerci si ceva alternativ pe langa tratamentele naturale, iti recomand sa cauti un cabinet medical care are in dotare aceasta tehnologie.

Cum putem preveni halena (halitoza)?

Cum putem preveni halena (halitoza)?

Daca ai reusit sa te tratezi de mirosul neplacut al gurii, atunci este important sa stii si cum sa previi aceasta afectiune.

Majoritatea sunt activitati pe care orice om ar trebui sa le faca in fiecare zi sau regulat.

Imi vine acum in minte o experienta traita la o fabrica in Italia. In vestiar, acolo unde erau si obiectele sanitare, mai multi angajati se spalau pe dinti dupa pauza de masa.

Atunci mi s-a parut ceva ciudat ca sa te speli pe dinti la fabrica.

Trebuie sa recunoastem ca foarte putini dintre noi facem acest lucru la job-urile noastre. Nu stiu daca din cauza colegilor (ca ne este rusine) sau pur si simplu pentru ca asa ne-am obisnuit.

Am dat acest exemplu pentru ca igiena orala este extrem de importanta! Iar ca lista de sfaturi sa fie completa, iti recomand sa:

  • te speli pe dinti obligatoriu dimineata si seara (cel putin)
  • foloseste o pasta de dinti care contine fluor
  • nu uita sa-ti periezi si limba
  • utilizeaza apa de gura si ata dentara
  • mergi la medicul stomatolog o data la 6 luni
  • evita sa ai gura uscata si hidrateaza-te
  • incearca sa eviti alcoolul si fumatul
  • nu consuma bauturi care contin mult zahar
  • curata foarte bine protezele dentare (daca este cazul)
  • incearca sa eviti usturoiul si ceapa
  • schimba-ti periuta de dinti la cel mult 4 luni
  • consuma bomboane sau guma fara zahar

Importanta igienei orale

Importanta igienei orale

Am vrut sa tratez acest subiect separat, pentru ca foarte multi nu acorda o deosebita importanta.

Conform unui studiu realizat in Romania pentru anul 2017, doar 44% din populatie se spala pe dinti de 2 ori pe zi.

Mai mult, doar 37% dintre romani au fost la un dentist in ultimele 6 luni. Iar ca lucrurile sa arate si mai rau, 18% dintre cei chestionati nu au fost la medicul stomatolog de mai bine de 5 ani.

Aceste cifre ne arata ca noua ne place sa ne tratam, nu sa prevenim. Intradevar, studiul este din 2017 si cifrele pot arata usor mai bine in prezent.

Cea mai usoara modalitate pentru a preveni respiratia urat mirositoare (halena sau halitoza) este sa dam o importanta crescuta igienei orale.

De fiecare data cand mancam, resturile alimentare ne raman in cavitatea bucala. In acest fel se creaza un mediu propice pentru aparitia acestei afectiuni.

Desi cel mai indicat este sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, incerca macar sa faci acest obicei de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

Alternativ, poti sa folosesti apa de gura la pranz, daca esti la servici sau in alt loc unde nu poti folosi periuta de dinti.

Nu uita, sa combati este mult mai sanatos si usor decat sa tratezi!

Alte articole interesante