Ce trebuie sa faci cand iti miroase gura

Ce trebuie sa faci cand iti miroase gura

In acest articol vom discuta despre ce trebuie sa faci cand iti miroase gura. Iti voi prezenta cateva sfaturi eficiente si naturale pentru ingrijirea orala.

Cand ai respiratia urat mirositoare (halitoza) te simti jenat si adesea stresat, intrucat iti afecteaza increderea in sine si interactiunile sociale.

O buna igiena orala, modificarea dietei si hidratarea corespunzatoare sunt practici simple care te pot ajuta sa combati mirosul neplacut al gurii.

In paralel, ai la indemana o multitudine de remedii pentru respiratie urat mirositoare. Acestea au diverse caracteristici prin care iti pot asigura o respiratie proaspata si placuta pe tot parcursul zilei. 

Ce trebuie sa faci cand iti miroase gura?

Ce poti face cand iti miroase gura?

Cand iti miroase gura trebuie sa te asiguri, in primul rand, ca ai o igiena orala adecvata.

Acesta este primul pas pe care ar trebui sa il faci atat pentru a combate, cat si pentru a preveni respiratia urat mirositoare.

O igiena orala necorespunzatoare poate duce la acumularea de placi bacteriene si resturi alimentare in cavitatea bucala.  

Mancarea ramasa in gura si printre dinti incepe sa se descompuna, provocand un miros neplacut.

De altfel, se creaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, crescand riscul de probleme stomatologice si respiratie urat mirositoare.

Igiena orala este extrem de importanta si este cea mai usoara modalitate pentru a combate acest simptom.

Iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le faci zilnic sau regulat:

  • spala-te pe dinti timp de doua minute, cel putin de doua ori pe zi, obligatoriu dimineata si seara
  • foloseste o pasta de dinti care contine fluor
  • nu uita sa-ti periezi si limba pentru a indeparta bacteriile si celulele moarte care pot cauza mirosuri neplacute
  • utilizeaza ata dentara zilnic pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti, acolo unde periuta nu poate ajunge
  • clateste-te cu apa de gura antibacteriana pentru a anihila bacteriile si a-ti improspata gura
  • schimba-ti periuta de dinti regulat
  • mergi la medicul stomatolog periodic, fa-ti un control, detartraj si periaj profesional
  • evita sa ai gura uscata si hidrateaza-te corespunzator pentru a mentine nivelul de saliva optim, ceea ce ajuta la eliminarea resturilor alimentare si bacteriilor
  • incearca sa eviti alcoolul si fumatul
  • nu consuma bauturi care contin mult zahar
  • curata foarte bine protezele dentare (daca este cazul)
  • incearca sa eviti usturoiul si ceapa
  • consuma multe legume si fructe proaspete
  • consuma bomboane sau guma fara zahar

Tinctura de propolis pentru mirosul gurii

Tinctura de propolis pentru mirosul gurii

Tinctura de propolis este un aliat valoros in lupta impotriva mirosului gurii.

Renumit ca un puternic antibiotic natural, propolisul a fost folosit de secole pentru beneficiile sale terapeutice, inclusiv in ingrijirea sanatatii orale.

Prin efectul sau antibacterian, tinctura de propolis dezinfecteaza cavitatea bucala.

Neutralizeaza bacteriile care provoaca respiratia urat mirositoare si contribuie la mentinerea unui mediu bucal sanatos.

De asemenea, tinctura de propolis are proprietati antiinflamatoare, ceea ce poate ajuta la calmarea si vindecarea inflamatiilor mucoasei gingivale sau orale.

Acest lucru este benefic, deoarece stomatita, gingivita, parodontoza pot fi cauze ale halitozei.

Cum folosesti tinctura de propolis pentru mirosul gurii

Folosesti tinctura de propolis pentru mirosul gurii ca pe o apa de gura. Adauga cateva picaturi intr-un pahar cu apa si clateste-ti gura cu acest amestec.

Plimba solutia prin cavitatea bucala timp 30 de secunde, dupa care o scuipi.

Fa asta de doua ori pe zi, dimineata si seara, dupa periajul obisnuit al dintilor sau de cate ori simti nevoia pe parcursul zilei.

De altfel, tinctura de propolis poate fi administrata si intern.

In acest fel poate fi eficienta pentru ameliorarea unor afectiuni gastrice care pot provoca mirosul gurii, desi cel mai bine ar fi sa mergi la medic!

Tinctura de propolis poate fi gasita in magazinele naturiste, farmacii sau online. Iti recomand acest magazin daca vrei sa cumperi tinctura de propolis online.

Este esential sa urmezi instructiunile de pe ambalaj pentru dozaj si sa incepi cu o cantitate mica pentru a testa reactia corpului tau.

Inainte de a folosi tinctura de propolis asigura-te ca nu ai alergie la produsele apicole.

Daca observi orice semne de reactie alergica dupa administrare, cum ar fi mancarime, umflaturi sau dificultati de respiratie, opreste utilizarea imediat si consulta un medic.

Alte remedii pentru respiratie urat mirositoare

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate fi un bun tratament pentru respiratie urat mirositoare.

Alcalinizeaza mediul bucal, inhiband astfel dezvoltarea bacteriilor care iti pot provoca mirosul neplacut al gurii.

Poti folosi bicarbonatul de sodiu ca o alternativa la pasta de dinti. Amesteca-l cu putina apa pentru a face o pasta si foloseste-o pentru a-ti peria dintii si limba.

De altfel, poti sa faci gargara cu sare si bicarbonat de sodiu. Dizolva intr-un pahar cu apa, o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu si aceeasi cantitate de sare.

Frunze de patrunjel

Frunzele de patrunjel sunt o alta metoda naturala prin care poti sa combati mirosul neplacut al gurii.

Contin clorofila si uleiuri volatile, care le confera efecte odorizante si antibacteriene.

Cand iti miroase gura tot ce trebuie sa faci este sa mesteci cateva frunze de patrunjel proaspat pentru cateva minute. Te va ajuta sa iti improspatezi respiratia.

In plus, mestecatul in sine stimuleaza producerea de saliva, care ajuta la eliminarea bacteriilor si curatarea cavitatii bucale.

Acest lucru contribuie la reducerea mirosului neplacut al gurii.

Apa cu otet

Otetul, in special cel de mere, este apreciat pentru proprietatile sale antibacteriene si pentru capacitatea de a restabili pH-ul natural al cavitatii bucale.

Astfel, poate inhiba cresterea bacteriilor care cauzeaza mirosuri neplacute.

Clatirea gurii cu apa si otet poate fi eficienta cand te confrunti cu respiratie urat mirositoare. Pentru a folosi acest remediu, combina o parte de otet cu doua parti de apa.

Clateste-ti gura cu acest amestec timp de aproximativ 30 de secunde, apoi scuipa-l. Este important sa nu inghiti solutia.

Nu folosi otetul nediluat cu apa, deoarece aciditatea lui iti poate eroda smaltul dintilor. Dupa clatire este recomandat sa iti clatesti gura cu apa curata pentru a indeparta orice reziduu de otet.

In plus, daca ai rani deschise sau iritatii in gura, clatirea cu apa si otet poate fi dureroasa.

Scortisoara

Cu aroma placuta si efecte antibacteriene, scortisoara iti poate fi de ajutor atunci cand iti miroase gura.

Acest remediu naturist poate distruge bacteriile prezente in cavitatea bucala si poate contribui la mentinerea unui echilibru sanatos al microflorei orale.

Pentru a combate respiratia urat mirositoare poti sa iti faci un ceai de scortisoara.

Adauga o lingurita de pulbere de scortisoara intr-o cana cu apa fierbinte si lasa vreo 5 minute la infuzat.

Poti sa bei ceaiul de scortisoara sau il poti folosi ca o solutie de clatire a gurii pentru improspatarea respiratiei.

Ceai de menta

Ceaiul de menta este un remediu popular pentru improspatarea respiratiei datorita proprietatilor sale antimicrobiene si aromei sale racoritoare.

Menta contine uleiuri volatile, inclusiv mentol, care ajuta la neutralizarea mirosurilor neplacute si la igienizarea cavitatii bucale.

Cand iti miroase gura poti sa faci ceai de menta folosind fie frunze proaspete, fie uscate. Adauga menta intr-o cana cu apa fierbinte si lasa sa se infuzeze timp de cateva minute.

Dupa ce s-a racit la o temperatura potrivita, poti bea ceaiul. Consumul regulat de ceai de menta poate ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete.

De asemenea, poti sa folosesti ceaiul de menta ca pe o apa de gura.

Clateste-ti gura cu ceaiul de menta timp de 30 de secunde, apoi scuipa-l. Acest lucru poate ajuta la anihilarea bacteriilor si la improspatarea respiratiei.

Seminte de fenicul

Semintele de fenicul pot fi remedii pentru respiratie urat mirositoare.

Acestea sunt bogate in uleiuri volatile, care nu numai ca ofera feniculului aroma sa distinctiva, dar au si proprietati antiseptice.

Dupa masa, poti mesteca cateva seminte de fenicul. Efectul de improspatare a respiratiei este imediat datorita eliberarii uleiurilor volatile atunci cand semintele sunt zdrobite.

Totodata, mestecatul semintelor de fenicul stimuleaza producerea de saliva.

Acest lucru ajuta la eliminarea resturilor de mancare ramase in gura, care pot contribui la dezvoltarea bacteriilor si a mirosului neplacut.

De asemenea, semintele de fenicul pot fi utile nu doar pentru a improspata respiratia si a igieniza cavitatea bucala, ci si pentru a facilita digestia.

Acest lucru poate fi benefic daca mirosul gurii este cauzat de probleme digestive.

Un alt mod de a combate respiratia urat mirositoare ar fi sa prepari ceai de fenicul. Adauga 1-2 lingurite de seminte de fenicul intr-o cana cu apa clocotita.

Lasa sa se infuzeze timp de 10-15 minute, apoi strecoara. Bea ceaiul sau foloseste-l ca solutie de clatire pentru gura.

Ceaiul de fenicul poate ajuta la neutralizarea mirosului neplacut al gurii si la relaxarea tractului digestiv.

Citrice

Citricele, precum portocalele, grapefruitul, lamaile, clementinele si mandarinele, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora respiratia urat mirositoare.

Aceste fructe sunt bogate in acid citric, care stimuleaza producerea de saliva. Astfel, ajuta la curatarea gurii si la eliminarea bacteriilor care pot cauza mirosuri neplacute.

Pentru improspatarea respiratiei poti sa consumi citricele proaspete. Un efect similar il obtii si daca bei suc proaspat stors din citrice.

De asemenea, poti sa faci gargara cu suc de lamaie diluat in apa. Aceasta solutie ajuta la curatarea cavitatii bucale si neutralizarea mirosurilor neplacute.

Cu toate acestea, este important sa fii constient de faptul ca aciditatea din citrice poate avea un efect coroziv asupra smaltului dintilor.  

Dupa consumul de citrice, clateste-ti gura cu apa pentru a ajuta la diluarea aciditatii. Evita sa te perii pe dinti imediat, recomandat ar fi sa astepti cel putin 30 de minute.

Suc de ananas

Sucul de ananas este adesea mentionat, in practicile populare, ca un tratament pentru respiratie urat mirositoare.

Acesta contine enzime, care pot ajuta la descompunerea resturilor de mancare ramase in cavitatea orala, ceea ce poate reduce temporar mirosul gurii.

Prin urmare, un pahar cu suc de ananas dupa masa iti poate improspata respiratia.

Clateste-ti gura cu apa dupa ce il bei pentru a neutraliza efectul acid al sucului asupra smaltului dintilor.

Indicat ar fi sa eviti sucul cumparat din magazin, deoarece poate contine zahar adaugat ceea ce poate provoca carii dentare si a alte probleme orale.

Cel mai bine este sa optezi pentru suc de ananas natural, proaspat stors, fara adaos de zahar sau conservanti, care poate fi mai benefic pentru sanatatea ta orala.

De asemenea, cand iti miroase gura poti sa incluzi ananasul in dieta ta regulata, nu doar sub forma de suc. Fructul proaspat poate contribui la sanatatea generala a gurii.

Consumul de apa

Consumul adecvat de apa joaca un rol esential in mentinerea unei respiratii proaspete si a sanatatii orale.

Hidratarea corespunzatoare stimuleaza glandele salivare. Saliva este vitala pentru curatarea naturala a gurii.

Consumul suficient de apa previne uscarea gurii (xerostomia) si mentine cavitatea bucala umeda.

Cand ai gura uscata esti mai susceptibil la a dezvolta bacterii si mirosuri neplacute.

Ulei de Tea Tree

Uleiul de Tea Tree (arbore de ceai) este un ulei esential care are proprietati antibacteriene si antiseptice puternice.

Aceste caracteristici il fac util in combaterea mirosului neplacut al gurii.

Poti sa faci gargara cu ulei de arbore de ceai, diluand cateva picaturi intr-un pahar cu apa calda. Clatirea gurii cu aceasta solutie poate ajuta la reducerea bacteriilor si la improspatarea respiratiei.

Este esential sa nu inghiti amestecul. Uleiul de arbore de ceai este foarte concentrat si trebuie folosit cu precautie.

In forma sa pura, poate fi iritant pentru piele, inclusiv pentru tesuturile delicate din cavitatea orala.

De aceea, este important sa nu aplici uleiul de arbore de ceai nediluat direct pe gingii sau in interiorul gurii.

In comert, exista pasta de dinti, apa de gura si alte produse pentru igiena orala cu ulei de arbore de ceai.

Aceste produse sunt concepute pentru a fi sigure pentru utilizare in cavitatea orala si pot fi o optiune mai buna pentru a beneficia de proprietatile uleiului fara riscul de a folosi o concentratie prea mare.

Cauzele respiratiei urat mirositoare

Cauzele respiratiei urat mirositoare

Cauzele frecvente ale respiratiei urat mirositoare tin de igiena orala, alimentatie si anumite obiceiuri ale stilului de viata.

Desigur, pot fi si situatii cand mirosul neplacut al gurii poate fi semnalul unei afectiuni de sanatate.

Daca aceasta nu dispare dupa ce ai incercat diverse remedii, atunci este indicat sa mergi la dentist sau la medicul de familie.

Respiratia urat mirositoare poate proveni din mai multe cauze:

  • igiena dentara deficitara – mancarea ramasa in cavitatea orala incepe sa se descompuna, dand un miros foarte urat. Este foarte important sa te speli pe dinti, dar si pe limba
  • cariile, infectiile dentare, inflamatiile gingiilor sau a mucoasei orale
  • cantitatea de saliva insuficienta – saliva ajuta la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala. Lipsa ei duce la senzatia de gura uscata si la o respiratie urat mirositoare
  • alimentatia – evitata sau limiteaza consumul de usturoi, ceapa, mancaruri picante si condimentate, peste, oua, lactate, branzeturi si mancaruri cu conservanti
  • infometarea – fie ca nu ai timp sa mananci si sari peste mese, fie tii diete de slabit stricte si restrictive, cand iti este foame este posibil sa iti miroase gura
  • intoleranta la lactoza – provoaca eliminarea unor gaze pe cavitatea bucala, ceea ce duce la aparitia unei respiratii urat mirositoare
  • fumatul, consumul de cafea si bauturi alcoolice
  • afectiunile gastrice, renale sau diabetul
  • sinuzita si bronsitele – duc la acumularea de bacterii pe sinusuri, respectiv plamani, sub forma unor mucusi care produc respiratia urat mirositoare
  • anumite tratamente medicamentoase

Daca halena persista, atunci este indicat sa te adresezi unui medic (stomatolog sau de familie). El iti poate spune cu exactitate care ar putea fi cauza reala a acestei afectiuni.

Concluzie

In concluzie, ce trebuie sa faci cand iti miroase gura? In primul rand, asigura-te ca ai o buna igiena orala, care include periajul regulat al dintilor, folosirea atei dentare si vizitele periodice la dentist.

In paralel, poti incerca tinctura de propolis pentru mirosul gurii si alte remedii. Inainte de a apela la vreunul dintre acestea, asigura-te ca nu iti provoaca alergii sau alte efecte adverse.

Daca totusi respiratia urat mirositoare persista, este indicat sa consulti un dentist sau un medic. Nu ignora faptul ca aceasta poate fi un semn al unei probleme de sanatate subiacenta care necesita atentie medicala.