Leacuri Batranesti pentru Tuse Seaca la Adulti

Leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti

Tusea seaca este un simptom care apare de regula odata cu gripa si uneori pare ca nu iti mai da pace mult timp dupa ce viroza a trecut. Trebuie sa stii ca ai la indemana cateva leacuri batranesti pentru tuse seaca care te-ar putea ajuta sa o ameliorezi.

Tusea este un raspuns natural al organismului declansat de stimuli inflamatori ai cailor respiratorii prin care acesta incearca sa le elibereze de mucus si alte substante straine.

De cele mai multe ori, tusea nu reprezinta motiv de ingrijorare, dar poate fi suparatoare.

In functie de modul in care se manifesta, tusea este de doua tipuri: seaca si productiva. Pentru a o putea trata corespunzator, trebuie mai intai sa stii cum poti sa le distingi.

Este util de stiut ca tratamentul pentru tuse seaca este diferit de tratamentul pentru tuse productiva.

Din acest motiv, in acest articol iti voi oferi informatii utile despre cum se manifesta tusea seaca, ce o declanseaza si care sunt cele mai populare leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti si copii la care poti sa apelezi pentru a-i grabi vindecarea.

Cum se manifesta tusea seaca?

Cum se manifesta tusea seaca

In timp ce tusea productiva se manifesta prin acumularea in exces a secretiilor, insotita de necesitatea de a expectora (se mai numeste si umeda sau expectoranta), tusea seaca nu produce mucus.

Datorita acestui fapt, tusea seaca mai este cunoscuta si ca tuse uscata sau neproductiva.

Tusea seaca este mai perseverenta decat tusea productiva, devine mai deranjanta pe timpul noptii, provoca insomnii si epuizeaza organismul, ceea ce ingreuneaza recuperarea.

De obicei, tusea seaca se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • lipsa necesitatii de a expectora
  • este iritativa
  • se manifesta prin episoade repetitive si scurte ca durata
  • provoaca senzatia de mancarime si de “gadilat” in gat
  • se resimte mai mult la nivelul gatului decat in piept
  • se declanseaza in special atunci cand vorbesti sau cand iesi in frig

Care sunt principalele cauze?

Tusea seaca este declansata de iritatii la nivelul tractului respirator superior provocate de diverse cauze, printre care cele mai comune sunt:

  • infectiile virale, precum raceala si gripa, care provoaca inflamarea si sensibilitatea tractului respirator. De regula, tusea seaca apare odata cu raceala si dureaza mai mult timp dupa ce aceasta a trecut
  • alergiile de primavara, cea mai frecventa fiind rinita alergica care pe langa tuse seaca se manifesta si prin rinoree apoasa, stranut si conjunctivita alergica
  • fumul de tigara; de specificat este si faptul ca nu doar fumatul activ poate dauna, ci si fumatul pasiv (cand te afli in prezenta persoanelor care fumeaza)
  • aerul poluat, incaperile cu mult praf, cu mucegai, etc. provoaca iritatii la nivelul gatului prin inhalarea substantelor toxice ceea ce declanseaza tusea seaca
  • umiditatea foarte scazuta din locuinta
  • afectiuni precum astmul, bronsita, laringita sau sinuzita
  • boala de reflux gastroesofagian, tusea seaca este provocata de acidul gastric care urca din stomac in esofag dupa ce te-ai intins in pat, in special imediat dupa masa
  • administrarea anumitor tipuri de medicamente care pot provoca reactii adverse manifestate prin tuse seaca 
  • tulburarile emotionale, precum anxietatea, depresia sau alti factori psihologici pot declansa tusea psihogena, cunoscuta si ca tusea pe fond nervos care nu este declansata de o cauza organica (reala). Acest tip de tuse seaca este mai degraba un simptom provocat de tulburarile emotionale

Leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti

De cele mai multe ori, tusea seaca nu reprezinta un motiv de ingrijorare si trece de la sine. Atunci cand este declansata de o viroza respiratorie dureaza in medie aproximativ 3 saptamani.


Tratamentul pentru tuse seaca consta in antitusive, spre deosebire de cel pentru tuse productiva unde se recomanda expectorantele. Complementar poti sa apelezi si la unele leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti.


Desi multe dintre aceste remedii naturiste pot fi administrate si copiilor, s-ar putea sa le respinga din cauza faptului ca nu toate au un gust atragator.


Aceste remedii naturale pentru tuse au proprietati antivirale, antibacteriene si antiinflamatoare, putand contribui la calmarea iritatiilor cailor respiratorii.  

Mierea de albine

Mierea de albine este unul dintre cele mai simple si eficiente leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti, dar si la copiii mai mari de 1 an.


Mierea se recomanda datorita proprietatilor ei antiinflamatoare si antibacteriene puternice. Poate contribui la calmarea iritatiilor si amelioreaza tusea seaca.


Pune 1-2 lingurite cu miere intr-o cescuta si consuma din ea putin cate putin (cate un varf de lingurita odata). Se recomanda sa nu bei si sa nu mananci nimic cel putin 30 de minute dupa ce ai consumat mierea.


Mierea poate fi eficienta si atunci cand este adaugata in ceaiurile de plante. De altfel, poti sa prepari si un sirop de miere cu lamaie pentru tuse seaca

Ceai de ceapa

Ceaiul de ceapa este unul dintre cele mai vechi leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti si copii, pe care bunicile noastre ni-l preparau adesea atunci cand raceam.


Ceapa are proprietati antivirale, antiinflamatoare si antibacteriene, fiind benefica pentru a calma tusea seaca.


Pentru a prepara ceai de ceapa ai nevoie de 3 cepe si de 1 litru de apa. Indeparteaza primul strat de foi, apoi spala bine cepele si taie-le in jumatati.


Intr-o oala, pune bucatile de ceapa in apa si fierbe la foc mic pana cand apa a scazut la jumatate. Ceaiul de ceapa se strecoara in cana si se bea caldut, indulcit cu o lingurita de miere.


Ceaiul de ceapa nu are un gust care sa le placa copiilor, iar uneori ii face si pe adulti sa strambe din nas. Pentru a-l face mai atragator poti sa adaugi in el suc de lamaie.

Siropul de ridiche neagra

Un alt remediu naturist pentru tuse seaca pe care cu siguranta ti-l aduci aminte din copilarie este siropul de ridiche neagra cu miere.


Are efect de antitusiv natural, fiind unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti si copii.


Siropul de ridiche neagra cu miere se prepara foarte usor acasa! Tot ce trebuie sa faci este sa tai partea superioara a ridichei si sa ii scobesti apoi miezul.


Adauga miere pana trece de jumatate, pune capacul pe care l-ai taiat si lasa la macerat timp de 8-10 ore, cel mai bine peste noapte.


Consuma cate putin din siropul rezultat, pe parcursul zilei. Avand in vedere continutul miere, siropul de ridiche neagra nu se administreaza copiiilor mai mici de 1 an!


Siropul de ridiche neagra se gaseste si de cumparat, gata preparat, in farmaciile cu profil naturist sau online (vezi aici un produs).


Pe langa siropul de ridiche neagra, la fel de eficiente pentru tusea seaca sunt si siropul de hrean, siropul de muguri de pin sau siropul de patlagina. Toate aceste siropuri se gasesc in farmacii sau magazinele naturiste.

Ceaiurile din plante

Ceaiurile din plante sunt, fara doar si poate, cele mai comune leacuri batranesti pentru tuse seaca.


La adulti, dar si la copii, administrarea unei cani caldute de ceai din plante ajuta la ameliorarea inflamatiilor in gat si la calmarea tusei.


De altfel, hidratarea corespunzatoare este foarte importanta, iar ceaiurile medicinale din plante te ajuta in acest sens.


Printre cele mai benefice ceaiuri din plante pentru tuse seaca, se numara ceaiul de tei, cimbru, busuioc, rozmarin, patlagina sau ceaiul de menta.


Poti sa bei 2-3 cani de ceai din plante pe zi pentru a ameliora tusea seaca. Pentru o eficienta sporita, poti sa adaugi in ceai putin ghimbir ras.


De altfel, poti sa apelezi la o cana cu apa cu lamaie si ghimbir. Aceasta limonada bauta calda te poate ajuta sa previi tusea seaca pe timpul noptii, dar si alte simptome de raceala si gripa.

Inhalatii cu aburi

Inhalatiile cu aburi fac si ele parte din lista de leacuri batranesti pentru tuse seaca la adulti. Reprezinta un remediu natural foarte util pentru a calma tusea seaca si gatul iritat.


Aburul cald inhalat ajuta la decongestionarea cailor respiratorii, combate uscaciunea gatului care declanseaza tusea seaca.


Pune la fiert un litru de apa, apoi adauga o lingura de sare grunjoasa si plante medicinale. Stai deasupra vasului in care se afla solutia fierbinte, acopera-ti capul cu un prosop si inhaleaza vaporii degajati pentru aproximativ 10 minute.


De preferat ar fi sa faci inhalatii cu aburi seara, inainte de culcare, deoarece se recomanda sa stai in casa minim opt ore dupa terapie.


Pentru inhalatiile cu abur in caz de tuse seaca poti sa folosesti aceleasi plante din care prepari si ceaiurile.


Astfel, plante precum busuiocul, cimbrul, rozmarinul, teiul, menta, etc. pot fi eficiente si administrate sub forma de inhalatii cu aburi.


De asemenea, pentru efecte mai puternice poti sa adaugi in solutia fierbinte si cateva picaturi de ulei esential, cum ar fi ulei de oregano salbatic.

Gargara cu apa cu sare si bicarbonat de sodiu

Foarte utila pentru a combate tusea seaca este si gargara cu apa calduta in care adaugi sare grunjoasa si bicarbonat de sodiu.


Aceasta solutie are efect antibacterian contribuind la combaterea inflamatiilor gatului iritat.


In 150 ml de apa calduta, adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu si o jumatate de lingurita de sare grunjoasa.


Fa gargara cu aceasta solutie timp de cateva secunde si nu consuma nimic timp de 30 de minute dupa. Repeta procedura de cateva ori pe zi.

Cand trebuie sa mergi la doctor?

Cand trebuie sa mergi la doctor

Utilizarea leacurilor batranesti pentru tuse seaca la adulti si copii nu exclude vizita la medic, mai ales daca tusea seaca persista mai mult timp.

Este recomandat sa ceri sfatul specialistului pentru un diagnostic corect si tratarea corespunzatoare a cauzei care declanseaza tusea.

Mai este important de stiut ca, in cazul copiiilor, daca tusea seaca persista mai mult de o saptamana, se impune vizita la medic.

Uneori tusea seaca poate fi provocata de o afectiune mai grava, cum ar fi bolile pulmonare, cardiace sau tuberculoza.

Mergi la medic daca tusea apare fara o cauza anume, nu da semne de ameliorare, ba chiar se agraveaza prin aparitia urmatoarelor simptome:

  • tusea este foarte severa
  • simti un disconfort toracic
  • dificultati de respiratie sau la inghitire
  • respiratia devine suieratoare
  • ai febra sau frisoane
  • te simti obosit sau ametit
  • ai migrene
  • ai antecedente de afectiuni pulmonare
  • scaderi bruste in greutate fara motiv

Alte sfaturi utile in caz de tuse seaca

Inainte de a fi nevoit sa apelezi la aceste leacuri batranesti pentru tuse seaca, ar fi bine sa iei cateva masuri de preventie:

  • bea cat mai multe lichide, apa sau ceaiuri calde, dar nu fierbinti (cele fierbinti iti pot irita gatul)
  • evita pe cat posibil fumul de tigara, praful, polenul si alti factorii care pot declansa tusea seaca
  • aeriseste zilnic spatiile in care locuiesti
  • adopta o dieta echilibrata bazata pe consumul de fructe si legume proaspete care sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti ce dau rezistenta organismului in fata virusurilor si bacteriilor
  • ai grija de imunitatea ta, eventual poti sa soliciti medicului sa iti recomande anumite suplimente de vitamine si minerale pe care sa le administrezi mai ales in sezonul rece
  • practica tehnici de relaxare care sa te ajute sa faci fata mai usor stresului
  • incearca sa dormi cel putin 8 ore pe noapte, un organism obosit este mai predispus la gripa si raceala
  • spala-te cat mai des pe maini sau foloseste un gel antibacterian, mai ales dupa ce atingi suprafetele din spatiul public
  • pune un umidificator in camera in care dormi pentru a mentine un nivel optim de umiditate pe timpul noptii