Corcoduse
Stiai ca banalele corcoduse sunt sanatoase si pot sa sustina buna functionare a organismului? Au un profil nutritional impresionant, fiind surse excelente de vitamina C, fibre si antioxidanti.
Fie ca vorbim de corcoduse rosii sau galbene, aceste fructe zemoase, dulci-acrisoare sunt energizante si stimuleaza sistemul imunitar.
Combat constipatia, sustin sanatatea digestiva si scad riscul de imbolnavire.
Corcodusele pot fi consumate proaspete, ca atare.
De altfel, gospodinele le folosesc la acritul ciorbelor, prepararea sosurilor si prajiturilor. Din ele se prepara gem, sirop de corcoduse si rachiu.
In acest articol gasesti mai multe detalii despre ce sunt corcodusele. Vezi ce beneficii au aceste fructe pentru sanatate, dar si cateva retete gustoase si usoare.
Ce sunt corcodusele
Corcodusele sunt fructele arborelui Prunus cerasifera, cunoscut popular precum corcodus sau zarzar, in unele regiuni.
Arborele face parte din genul Prunus, familia Rosaceae, inrudindu-se cu prunul, ciresul, caisul si chiar migdalul.
Corcodusul este originar din sud-estul Europei si vestul Asiei. Este frecvent intalnit si pe la noi prin tara, in curti, gradini, livezi, parcuri si garduri vii.
Pomul poate sa atinga o inaltime de aproximativ 8 pana la 12 metri. Se dezvolta destul de rapid si ajunge la maturitate in mai putin de 20 de ani.
Corcodusul se numara printre primii arborii care infloresc primavara. Florile apar incepand cu jumatatea lunii februarie, sunt foarte frumoase si au un parfum imbietor puternic.
Acestea au diametrul de aproximativ 2 cm, au cinci petale si multe stamine. In functie de specie, florile pot fi de culoare alba sau roz pal.
Frunzele de corcodus sunt ovale si alungite, cu marginea usor zimtata si pot sa aiba aproximativ 3-7 centimetri lungime.
In functie de soi, acestea pot fi verzi sau rosu purpuriu.
Fructele (corcodusele) se prezinta sub forma unor drupe mici, fiind o combinatie intre cirese si prune.
Se dezvolta din abundenta prin tot pomul, sunt rotunde si pot sa cresca pana la un diametru de aproximativ 2 cm.
In functie de tip, corcodusele se coc incepand din luna iulie si pana la jumatatea lunii septembrie. La maturitate pot sa aiba culoarea galbena, rosie sau violet inchis.
Prezinta la exterior o pielita subtire care acopera o pulpa carnoasa ce inconjoara un singur sambure central. In interiorul samburelui se afla o samanta amara.
Beneficii corcoduse
Corcodusele sunt surse excelente de vitamina C, un nutrient care stimuleaza imunitatea si sanatatea pielii.
De asemenea, sunt surse bune de potasiu, un mineral care contribuie la buna functionare a inimii. Pe langa acesti nutrienti, mai contin vitamina A, calciu si fier.
Desi nu exista suficiente cercetari stiintifice, se pare totusi ca corcodusele pot sa aiba cateva beneficii pentru sanatate.
Sunt bogate in substante nutritive si pot sustine sanatatea generala a organismului.
Fiind alimente bogate in fibre, corcodusele favorizeaza sanatatea sistemului digestiv.
In plus, contin antioxidanti, compusi care previn degradarea celulara si aparitia bolilor.
Prin urmare, iata ce beneficii pentru sanatate pot sa aiba corcodusele
1. Scad riscul de imbolnavire
Corcodusele sunt surse bune de antioxidanti, compusi care pot mentine o stare buna de sanatate.
Se crede ca acestia pot inhiba actiunea nociva a radicalilor liberi, substante care pot provoca stresul oxidativ si aparitia bolilor.
De asemenea, se crede ca antioxidantii pot avea efecte antiinflamatoare si scad riscul de imbolnavire.
Prin urmare, consumul de corcoduse ar putea proteja organismul de o serie de afectiuni de sanatatea, unele chiar cronice.
Aceste fructe pot contribui la scaderea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate, afectiuni ale sistemului nervos, ale pielii si vederii.
Soiurile de corcoduse rosii sunt mai bogate in antioxidanti.
Atat coaja, cat si pulpa acestora, contin antociani, pigmentul care le confera culoarea rosie, dar si proprietati antioxidante puternice.
Astfel, consumul de corcoduse rosii poate aduce beneficii suplimentare organismului fata de cele galbene.
2. Stimuleaza sistemul imunitar
Fiind o sursa excelenta de vitamina C, corcodusele pot contribui la intarirea sistemului imunitar.
Se crede ca vitamina C actioneaza ca un antioxidant puternic si contribuie la reducerea inflamatiilor din organism.
Consumul de corcoduse ar putea sa stimuleze imunitatea si sa scada riscului de infectii.
Aceste fructe pot fi un remediu eficient atat pentru preventia, cat si pentru ameliorarea mai rapida a infectiilor virale comune, precum gripa si raceala.
3. Sustin sanatatea sistemului digestiv
Corcodusele pot sustine sanatatea sistemului digestiv datorita continutului ridicat de fibre. Acestea contin pectina, o fibra solubila care are un rol prebiotic.
Pectina tranziteaza tractul digestiv, absoarbe apa si formeaza un gel care serveste ca hrana pentru bacteriile sanogene din intestin.
Datorita acestui fapt, consumul de corcoduse ar putea sa protejeze sanatatea microflorei intestinale si a sistemului gastrointestinal.
Aceste fructe pot stimula tranzitul intestinal si contribuie la prevenirea tulburarilor digestive.
Corcodusele pot ajuta la inmuierea scaunului, stimuleaza miscarile intestinale regulate si previn constipatia.
In plus, pe langa fibre, contin sorbitol, un alcool polihidric care are efect laxativ.
4. Mentin sanatatea cardiovasculara
Consumul de corcoduse ar putea sa sustina sanatatea sistemului cardiovascular.
Acest fapt se datoreaza in primul rand continutului bogat de antioxidanti care se regasesc din abundenta, in special, in soiurile de corcoduse rosii.
Antioxidantii inhiba peroxidarea lipidica, au efecte antiinflamatoare si scad riscul de boli de inima.
De asemenea, corcodusele sunt surse bune de potasiu. Printre multe alte roluri, acest mineral este esential in sustinerea activitatii cardiace.
De altfel, corcodusele sunt bogate in fibre care contribuie si ele la o buna sanatate cardiovasculara.
Fibrele pot ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si reduc riscul de boli de inima.
5. Ajuta la slabit
Corcodusele pot sa faca parte, cu moderatie, dintr-o dieta de slabit.
Aceste fructe sunt bogate in apa, au un continut scazut de calorii si o valoare nutritionala similara cu cea a prunelor.
Consumul de corcoduse ar putea sa stimuleze scaderea in greutate. Fibrele pe care le contin aceste fructe incetinesc absorbtia lipidelor provenite din alimentele pe care le consumi.
De altfel, fibrele iti confera satietate pentru mai mult timp si iti reduc apetitul.
Astfel, vei manca mai putin pe parcursul zilei, reducand aportul caloric ceea ce te poate ajuta sa slabesti.
Retete cu corcoduse
Corcodusele sunt bogate in nutrienti, reprezentand un adaos sanatos si aromat in dieta ta.
Pentru a beneficia de toate substantele lor nutritive, recomandat ar fi sa le consumi in stare proaspata, intregi, cu tot cu coaja.
Corcodusele neajunse la maturitate sunt verzi, au pulpa tare si sunt acre. Acestea sunt comestibile, fiind in mod obisnuit folosite pentru a acri ciorbele sau sosurile.
Atunci cand sunt coapte, corcodusele au o pulpa moale, suculenta si dulce-acrisoara. Ele pot fi consumate ca atare, adaugate intr-un smoothie delicios sau intr-o prajitura.
Daca vrei sa te bucuri peste iarna de aroma si beneficiile acestor fructe sanatoase le poti conserva sub forma de gem, compot sau sirop de corcoduse.
Iata cateva retete cu corcoduse simple pe care le poti prepara usor acasa.
Sirop de corcoduse
Pentru a prepara sirop de corcoduse ai nevoie de cantitati egale de fructe proaspete si zahar. Il poti prepara atat din corcoduse rosii, cat si galbene.
Spala bine corcodusele si indeparteaza-le coditele. Pune-le intr-o oala, apoi toarna apa rece peste ele cat sa le acopere.
Pune oala cu corcoduse la fiert si lasa-le la foc mic pana se inmoaie. Strecoara apoi, printr-o sita, corcodusele cu tot cu zeama in care au fiert.
Paseza cu o lingura sau cu furculita corcodusele astfel incat in sita sa ramana samburii si pielitele acestora.
Dupa acest proces, masoara sucul de corcoduse obtinut si adauga zaharul. Teoretic, proportia dintre suc si zahar este de 1 la 1.
Adica, la un litru de suc de corcoduse se adauga un kilogram de zahar.
Totusi, daca corcodusele sunt bine coapte si mai dulci, poti sa mai reduci cantitatea de zahar.
Pune sucul la fiert si lasa-l la foc mic pana ce se topeste zaharul, iar siropul capata o consistenta usor vascoasa.
Dupa ce ai oprit focul, lasa-l sa se racoreasca un pic, apoi toarna-l cald in sticle pe care le-ai sterilizat in prealabil.
Inchide sticlele ermetic cu capace, acopera-le cu paturi si lasa-le sa se raceasca pana a doua zi.
Pastrat intr-o camara racoroasa, acest delicios sirop de corcoduse va rezista timpt indelungat.
Il poti consuma diluat in apa. Dincolo de faptul ca este gustos, reprezinta o bautura energizanta si sanatoasa.
In scopuri terapeutice, poti sa administrezi cate o lingurita de sirop de corcoduse inainte de fiecare masa principala.
Gem de corcoduse
Poti sa prepari acest gem fie din corcoduse rosii, fie din cele galbene.
Pentru reteta vei avea nevoie de fructe proaspete, bine coapte si jumatate din cantitatea acestora de zahar.
De exemplu, la doua kilograme de corcoduse ai nevoie de un kilogram de zahar.
Pentru un gust mai aromat poti sa adaugi in gem sucul de la o lamaie si esenta de vanilie.
Spala bine corcodusele, indeparteaza-le coditele, apoi pune-le intr-o oala.
Adauga zaharul peste ele, apoi pune oala pe foc si fierbe-le aproximativ o ora, pana se inmoaie bine si se sparg.
Strecoara compozitia obtinuta printr-o sita, apoi paseaza bine cu furculita sau cu lingura pentru a indeparta samburii.
Pune compozitia inapoi pe foc si fierbe gemul pana ce se leaga, aproximativ 45 de minute. Timpul de fierbere difera in functie de cat de gros vrei sa fie gemul.
Spre sfarsitul fierberii adauga sucul de lamaie si esenta de vanilie.
Ia oala de pe foc, lasa gemul sa se racoreasca usor, apoi toarna-l in borcane de sticla sterilizate.
Inchide borcanele ermetic cu capace si lasa-le sa se raceasca invelite cu paturi. Depoziteaza-le apoi in camara.
Contraindicatii
In general, corcodusele nu prezinta contraindicatii. Ele sunt tolerate de majoritatea oamenilor, atat timp cat sunt incluse intr-o alimentatie echilibrata si variata.
Totusi, daca sunt consumate in exces, aceste fructe pot provoca tulburari stomacale, in special cele verzi, necoapte.
Corcodusele ar trebui consumate cu precautie de cei care se confrunta cu hiperaciditate gastrica.
De altfel, ar putea sa agraveze gastrita, ulcerul gastric sau duodenal. Cei care sufera de astfel de afectiuni ar fi bine sa evite consumul de corcoduse.
Mai trebuie specificat ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile pentru sanatate ale corcoduselor.
Totusi, consumate cu moderatie, ele pot fi un adaos sanatos in alimentatie.