Clementine
Dulci, zemoase si aromate, cred ca toata lumea apreciaza consumul de clementine. Si pe buna dreptate, deoarece reprezinta un adaos sanatos si nutriv pentru orice dieta.
Clementinele se numara printre cele mai populare citrice. Sunt gustoase si sarace in calorii ceea ce le face o alegere excelenta atunci cand vrei sa slabesti.
Aceste fructe delicioase contin vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.
In plus, sunt o sursa buna de antioxidanti, substante care mentin o stare buna de sanatate.
Cum iti poate oferi consumul de clementine beneficii si ce vitamine contin clementinele?
Este recomandat consumul de clementine la bebelusi? Clementine sau mandarine, care este diferenta?
Despre clementine
Clementinele sunt fructele arborelui Citrius x clementina, un hibrid care a luat nastere prin incrucisarea mandarinului cu portocalul dulce.
Clementinul poarta numele misionarului si botanistului francez Clément Rodier. Acesta a descoperit copacul in anul 1902 in gradina unui orfelinat din Algeria si i-a dat numele sau.
Originile clementinului nu se cunosc cu exactitate. Se pare ca ar fi fost cultivat pentru prima data in China.
De aici ar fi fost adus in Europa si SUA pe la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.
In zilele noastre, clementinul se cultiva in multe tari din lume. Arborele iubeste solurile drenate si se dezvolta de obicei in zonele cu climat mediteranean, acolo unde este cald si insorit.
Astfel, regiunea Valencia din Spania este cea mai mare cultivatoare de clementine din lume, urmata de Sicilia si Calabria din Italia.
California (SUA), Maroc, Africa de Sud si Chile sunt alte zone unde acest arbore se cultiva pe scara larga.
Clementinul este un arbore mediu, atingand de regula aproximativ 6-8 metri inaltime. Are o coroana rotunda si stufoasa cu frunze dese, eliptice, lucioase si de culoare verde inchis.
Primavara apar florile care se raspandesc din abundenta in tot copacul. Acestea sunt albe, au cinci petale si numeroase stamine in centru. Florile de clementin sunt foarte parfumate, emanand o aroma placuta si dulce.
Atunci cand are varsta de 3-5 ani, clementinul incepe sa dea roade.
La maturitate, fructele (clementinele) au o coaja portocalie, lucioasa, sunt rotunde, cu un diametru de 2-3 centimetri.
In functie de soi, fructele se recolteaza in perioada noiembrie- ianuarie.
Clementinele au coaja subtire si se decojesc usor. Aceste fructe sunt apreciate pentru pulpa lor zemoasa si dulce.
De obicei, clementinele nu au seminte, desi exista si soiuri care pot avea cateva seminte mici.
Clementine sau mandarine?
Mici, rotunde si de un portocaliu stralucitor, clementinele si mandarinele sunt doua tipuri de citrice destul de asemanatoare.
Ambele fructe au coaja lucioasa care se desprinde usor. De regula nu au seminte, sunt zemoase si dulci-acrisoare.
Chiar si din punct de vedere nutritional sunt oarecum asemanatoare.
Ambele citrice contin nutrienti esentiali pentru organism, ceea ce le incadreaza printre cele mai sanatoase fructe.
Atat clementinele, cat si mandarinele, sunt surse excelente de vitamina C.
De asemenea, ele mai contin si alte vitamine, minerale si fitonutrienti care contribuie la mentinerea sanatatii generale.
Si atunci, clementine sau mandarine? In ciuda caracteristicilor asemanatoare, intre clementine si mandarine exista cateva diferente esentiale.
In primul rand, clementinul este un hibrid obtinut prin incrucisarea mandarinului cu portocalul.
In schimb, mandarinul este o specie pura de plante care face parte din genul Citrius.
Avand in vedere acest aspect, cele doua tipuri de citrice se deosebesc intre ele atat ca aspect, cat si ca gust.
Clementinele sunt mai mici, mai rotunde, au coaja mai subtire si mai lucioasa fata de mandarine. Pe cand, acestea din urma sunt un pic mai mari, usor mai alungite, au coaja mai tare si mai mata.
In ceea ce priveste gustul, clementinele sunt adesea mai dulci spre deosebire de mandarine care sunt mai acrisoare.
Cu toate acestea, clementinele si mandarinele se consuma in mod similar.
Valori nutritionale
Pe langa faptul ca sunt gustoase, clementinele sunt nutritive. Sunt bogate in apa si sarace in calorii ceea ce le face o gustare sanatoasa pentru orice dieta.
Aceste citrice contin fibre alimentare, necesare pentru o digestie sanatoasa. Desi sunt bogate in zaharuri, clementinele au un indice glicemic scazut.
Astfel, sunt un adaos potrivit in alimentatia celor care trebuie sa isi monitorizeze nivelul glicemiei din sange.
Dar ce vitamine contin clementinele? La fel ca toate celelalte citrice, aceste fructe sunt surse excelente de vitamina C.
Acest nutrient ajuta la stimularea imunitatii, actioneaza ca un antioxidant si scade riscul de imbolnavire.
Pe langa vitamina C, clementinele mai contin vitamina A, cateva vitamine din complexul de B-uri, vitamina E si minerale, precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu si fier.
In plus, aceste fructe contin fitonutrienti, substante care contribuie la mentinerea sanatatii generale.
Conform USDA, iata ce valori nutritionale are o clementina de aproximativ 75 g:
- calorii: 35 kcal
- glucide: 9 g
- zaharuri: 7 g
- fibre: 1 g
- vitamina C: 36 mg
- calciu: 22 mg
- fosfor: 16 mg
- magneziu: 7 mg
- potasiu: 131 mg
Clementine beneficii
Datorita profilului lor nutritional, clementinele contribuie la suplimentarea aportului de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea organismului.
In plus, contin flavonoide si uleiuri esentiale, precum limonen, care le confera proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene.
Prin urmare, atunci cand face parte dintr-o dieta variata si sanatoasa, poate aduce consumul de clementine beneficii pentru sanatate.
Sursa de vitamina C
Dupa cum am specificat deja, clementinele sunt surse excelente de vitamina C.
Alaturi de alte alimente, aceste fructe pot contribui la completarea aportului acestei vitamine esentiale pe care organismul nu o poate produce.
O clementina de aproximativ 75 de g contine in jur de 36 mg de vitamina C.
Asta inseamna aproximativ 40-50% din doza zilnica necesara pentru un adult sanatos.
In ceea ce priveste consumul de clementine la bebelusi si copii, proportia este mai mare, deoarece acestia au nevoie de un aport mai mic din acest nutrient.
Vitamina C este un micronutrient care sustine o stare buna de sanatate. Contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenind si combatand infectiile.
Acest nutrient favorizeaza absorbtia fierului, un mineral care intra in structura hemoglobinei.
Fierul previne anemiile, creste rezistenta organismului la infectii si sustine buna lui functionare.
De asemenea, vitamina C este considerata un antioxidant puternic.
Se pare ca protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, substante care pot provoca aparitia unor boli cronice.
Sustin o digestie sanatoasa
Clementinele contin fibre si pot sustine o digestie sanatoasa.
Este drept ca, spre deosebire de alte alimente bogate in fibre, o clementina de marime medie contine doar aproximativ 1 g de fibre.
Chiar si asa, consumate ca parte dintr-o alimentatie variata si echilibrata, aceste fructe contribuie la cresterea aportului adecvat de fibre necesar pentru preventia tulburarilor digestive.
Fibrele pe care le contin clementinele stimuleaza tranzitul intestinal, inmoaie scaunul, prevenind sau ameliorand constipatia.
De asemenea, acestea au o actiune prebiotica, servind ca hrana pentru bacteriile bune din intestin.
Astfel, consumul de clementine poate sa sustina dezvoltarea microflorei intestinale si sanatatea generala a sistemului gastrointestinal.
La fel ca toate citricele, coaja de clementine contine limonen. Acest ulei esential este responsabil pentru aroma placuta si puternica a acestor citrice.
Se pare ca limonenul sustine sanatatea sistemului digestiv.
Cojile de clementine si ale altor citrice pot fi leacuri batranesti pentru aciditate, stimuleaza digestia si amelioreaza constipatia, balonarea si flatulenta (gasesti capsule in magazinele naturiste).
Bogate in antioxidanti
Pe langa vitamina C, clementinele mai contin si alti antioxidanti.
Sunt bogate in flavonoide si uleiuri esentiale, substante chimice naturale considerate antioxidanti puternici.
Se pare ca o alimentatie bogata in antioxidanti este extrem de benefica pentru sanatatea organismului uman.
Astfel de alimente previn daunele celulare pe care le-ar putea provoca radicalii liberi si care pot duce la dezvoltarea unor boli cronice.
In plus, flavonoidele si limonenul au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene.
Astfel, consumul de clementine ar putea sa previna si sa reduca inflamatia, scazand riscul de imbolnavire.
Previn bolile cardiovasculare
Atunci cand face parte dintr-o dieta variata si un stil de viata sanatos, consumul de clementine ar putea sa previna aparitia bolilor cardiovasculare.
Acest beneficiu s-ar datora, in primul rand, faptului ca sunt bogate in antioxidanti.
Atat vitamina C, cat si flavonoidele, au proprietati antioxidante. Se pare ca aceste substante ar putea sa scada riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
De altfel, fibrele din clementine pot proteja si ele impotriva bolilor cardiovasculare.
Fibrele ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL), un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor de inima.
Nu in ultimul rand, clementinele sunt surse bune de potasiu.
Acest mineral contribuie la reglarea tensiunii arteriale si sustine sanatatea sistemului cardiovascular.
Ajuta la scaderea in greutate
In ciuda faptului ca sunt dulci, clementinele pot sa faca parte dintr-o dieta de slabit.
Exista mai multe motive pentru care aceste fructe pot ajuta la gestionarea greutatii.
In primul rand, sunt sarace in calorii. O clementina de marime medie contine doar 35 de calorii.
Astfel, reprezinta o gustare utila care te va ajuta sa iti satisfaci pofta de dulce cu un aport mai mic de calorii.
De altfel, clementinele sunt sanatoase si nutritive. Contin vitamine si minerale care confera organismului energia necesara pentru a sustine cura de slabire.
Consumul de clementine poate sa favorizeze scaderea in greutate datorita fibrelor pe care le contine.
Acestea confera satietate pentru mai mult timp, vei manca mai putin si vei reusi sa reduci aportul caloric zilnic. Fibrele ajuta si la imbunatatirea digestiei.
Clementinele au un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca previn cresterea brusca a glicemiei din sange.
Acest lucru reduce apetitul si iti va fi mai usor sa tii cura de slabire.
Imbunatatesc sanatatea mintala
Clementinele ar putea sa sustine inclusiv sanatatea mintala si ar putea fi luate in considerare ca si leacuri batranesti pentru depresie.
Antioxidantii pe care ii contine pot contribui la protejarea creierului de actiunea nociva a radicalilor liberi.
In plus, se pare ca vitamina C stimuleaza secretia de dopamina, un neurotransmitator care influenteaza starea de dispozitie.
Consumul de clementine ar putea creste starea de spirit, inlaturand stresul, nervozitatea si alte simptome anxioase.
De altfel, se pare ca limonenul ar avea proprietati antidepresive si ar avea o actiune benefica asupra psihicului.
Uleiul esential din coaja de clementine calmeaza si relaxeaza sistemul nervos, confera o stare de bine, de liniste si imbunatateste sanatatea mintala.
Sustin sanatatea pielii
Consumul de clementine ar putea sa sustina sanatatea generala a pielii.
Vitamina C pe care o contin din abundenta previne imbatranirea prematura si are efecte benefice asupra pielii.
Aceasta vitamina stimuleaza productia de colagen, o proteina care ajuta la regenerarea tesuturilor si vindecarea ranilor.
Bogate in vitamina C, consumul de clementine ar putea sa previna aparitia ridurilor, mentinand pielea tanara, ferma si sanatoasa.
Datorita proprietatilor sale emoliente, antiinflamatoare si antimicrobiene, uleiul esential de clementine este util pentru ingrijirea pielii.
Aplicat extern, diluat cu alte uleiuri naturale de baza, acesta hidrateaza intens, tonifiaza si stimuleaza regenerarea pielii.
Uleiul esential de clementina este extrem de util adaugat in masti pentru hidratarea tenului homemade.
Mentine umiditatea pielii, combate inflamatiile, previne ridurile, conferind un aspect luminos si neted pielii.
Cum se consuma clementinele
Clementinele reprezinta o gustare delicioasa si nutritiva. Le poti consuma intr-o varietate de moduri, atat proaspete, cat si folosite la gatit.
Prima varianta este ideala daca vrei sa iti ofere consumul de clementine beneficii pentru sanatate.
Clementinele sunt delicioase consumate ca atare, evident decojite. Le poti manca singure sau in combinatie cu alte fructe.
De altfel, se asociaza foarte bine cu branzeturile si nucile. Poti sa le adaugi in iaurtul cu cereale, terciul de ovaz sau salate de fructe.
Adauga clementine in salatele de cruditati pentru a da un plus de aroma si gust.
Prepara un delicios suc de clementine pe care poti sa il bei ca atare sau il poti adauga in diverse cocktailuri.
De asemenea, il poti folosi pentru a prepara marinade sau dressing-uri pentru salate.
Din clementine poti sa prepari gemuri delicioase sau sosuri pentru fripturi. Coaja rasa de clementine este ideala pentru aromatizarea deserturilor.
Atunci cand consumi clementine, spala-le bine inainte de a le decoji. Coaja poate sa contina urme de pesticide sau bacterii.
Chiar daca nu o folosesti, aceasta poate contamina pulpa fructului.
Clementine la bebelusi si copii
Fiind dulci si aromate, majoritatea copiilor adora clementinele.
Acestea reprezinta o modalitate excelenta de a creste consumul de fructe necesar pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a micutilor.
Pe langa faptul ca sunt gustoase, clementinele sunt o alternativa nutritiva si sanatoasa pentru alte tipuri de deserturi mai nocive.
Aceste fructe pot sa satisfaca pofta de dulce a copilului, insa cu mai putine calorii si cu un plus de substante nutritive esentiale pentru organism.
In ceea ce priveste consumul de clementine la bebelusi, este considerat sigur dupa ce acesta a implinit 6 luni si s-a inceput diversificarea.
Introducerea oricarui aliment nou in dieta bebelusului, inclusiv clementine, se face doar cu permisiunea medicului pediatru.
Odata ce ai primit acceptul acestuia, consumul de clementine la bebelusi se introduce treptat, urmarind daca ii provoaca alergii.
Copiilor mai mici de un an, aceste fructe se vor oferi sub forma de pasta.
Pe masura ce copilul creste, ii poti da sa muste din feliile decojite de clementine, avand grija sa nu aiba samburi.
Nu uita sa speli bine si sa decojesti clementinele inainte de a le oferi copiilor sa le consume!
Contraindicatii
In general, clementinele sunt considerate a fi sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, exista unele precautii si contraindicatii.
Persoanele care au alergii la citrice, evident ca ar trebui sa evite consumul de clementine.
In caz contrar, se pot confrunta cu reactii alergice, precum: urticarie, mancarimi si chiar dificultati de respiratie.
Chiar daca sunt nutritive si sarace in calorii, nu trebuie uitat faptul ca aceste fructe sunt bogate in zaharuri.
Consumul excesiv de clementine poate sa duca la cresterea aportului de zahar care determina cresterea in greutate si probleme de sanatate.
Desi sustin sanatatea sistemului digestiv, clementinele ar trebui consumate cu precautie de cei care au reflux gastric.
Aceste fructe sunt totusi acide si pot agrava arsurile la stomac, mai ales daca se fac abuzuri.
Femeile insarcinate ar trebui sa consume clementine cu moderatie si sa intrebe medicul daca le recomanda.
Precautie se recomanda si celor care urmeaza vreun anumit tratament medicamentos.
La fel ca alte citrice, clementinele contin enzime care pot interactiona cu unele medicamente, precum cele pentru boli de inima, imunosupresoarele, antiinflamatoarele si anticoagulantele.
Prin urmare, daca suferi de anumite afectiuni si iei medicamente, cere sfatul medicului inainte de a consuma clementine.
Desi este posibil sa ofere beneficii pentru sanatate, ele nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile si tratamentul medical.
Te poti bucura de efectele pozitive ale acestor fructe daca le consumi cu moderatie, ca parte dintr-o alimentatie variata, echilibrata si un stil de viata sanatos.
Surse:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/clementines-nutrition
- https://www.healthline.com/nutrition/clementine-nutrition