Infuzie cu Bicarbonat de Sodiu
Ce parere ai de o infuzie cu bicarbonat de sodiu pentru a calma arsurile gastrice sau pentru a-ti improspata respiratia?
Bicarbonatul de sodiu este foarte popular si versatil. Pe langa intrebuintarea lui la gatit, are o gama variata de utilizari casnice.
Combate mirosurile neplacute, inlatura petele dificile, curata suprafetele, slefuieste argintaria, erbicid si multe altele.
Totusi, bicarbonatul de sodiu poate sa aiba si o serie de beneficii pentru sanatate.
Administrata intern sau utilizata extern, infuzia cu bicarbonat de sodiu poate fi utila pentru a preveni si ameliora unele afectiuni.
Cu toate aceste, exista situatii in care utilizarea bicarbonatului de sodiu poate avea efecte adverse.
In acest articol vom explora potentialele beneficii si contraindicatiile infuziei cu bicarbonat de sodiu.
Beneficiile infuziei cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un compus alcalin care, atunci cand intra in contact cu un acid, echilibreaza pH-ul.
Din acest motiv, bicarbonatului de sodiu ii sunt asociate numeroase beneficii asupra sanatatii.
Desi dovezile stiintifice in acest sens sunt putine, in credinta populara infuzia cu bicarbonat de sodiu poate avea urmatoarele efecte pozitive.
Amelioreaza arsurile gastrice
Una dintre principalele intrebuintari pe care o infuzie cu bicarbonat de sodiu o poate avea este aceea de a ameliora temporar arsurile gastrice.
Un nivel ridicat al aciditatii in stomac provoaca disconfort si se manifesta printr-o senzatie de arsura in partea superioara a stomacului care poate iradia spre capul pieptului sau spre gat.
Fiind o substanta alcalina, bicarbonatul de sodiu ar putea fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru aciditate.
O infuzie cu bicarbonat de sodiu ar putea neutraliza excesul de acid gastric din stomac, ameliorand arsurile gastrice si disconfortul resimtit.
Exista numeroase cauze care provoaca un nivel crescut al aciditatii in stomac.
Printre cele mai comune sunt: consumul de alimente grase, picante, dulciurile, bauturile carbogazoase, excesul de cafea sau alcool.
Poti sa incerci sa bei o infuzie cu bicarbonat de sodiu daca te confrunti cu arsuri gastrice dupa o masa copioasa sau o cina servita seara tarziu.
Pune un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa calduta si bea amestecul cu inghitituri mici.
Aceasta infuzie cu bicarbonat de sodiu poate fi si un bun leac batranesc pentru indigestie.
Mentine o buna sanatate orala
Bicarbonatul de sodiu este folosit adesea ca ingredient in produsele de igiena orala.
Se pare ca ar fi eficient pentru a preveni formarea placii bacteriene, mentinand sanatatea cavitatii bucale.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu este popular ca remediu natural pentru albirea dintilor.
Fiind usor abraziv, periajul dintilor cu bicarbonat de sodiu inlatura petele de pe suprafata smaltului.
Infuzia cu bicarbonat de sodiu poate fi un inlocuitor natural excelent pentru apa de gura. Se pare ca are proprietati antibacteriene si poate regla pH-ul salivei.
Clatirea gurii cu infuzie cu bicarbonat de sodiu poate inhiba dezvoltarea bacteriilor, prevenind aparitia cariilor, gingivita si alte afectiuni ale cavitatii bucale.
In plus, clatirea gurii cu infuzie cu bicarbonat de sodiu poate fi un tratament naturist pentru respiratia urat mirositoare si ar putea fi eficienta pentru a reduce aftele bucale.
Pentru a prepara infuzie cu bicarbonat de sodiu, dizolva o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu in jumatate de pahar cu apa calda.
Amesteca bine si clateste-ti gura cu aceasta solutie cel putin o data pe zi, in acelasi mod in care folosesti si apa de gura.
Amelioreaza simptomele virozelor sezoniere
In sezonul rece, cand virozele sezoniere ne dau tarcoale, bicarbonatul de sodiu poate fi un aliat de nadejde pentru a ameliora simptomele neplacute.
Inca din vremuri stravechi, gargara cu infuzie cu bicarbonat de sodiu a fost printre cele mai benefice leacuri batranesti pentru durerea in gat.
Pentru calmarea durerilor in gat, fa gargara cu infuzie cu bicarbonat de sodiu si sare.
Adauga in 250 ml de apa calda o lingurita de bicarbonat de sodiu si o lingurita de sare grunjoasa.
Amesteca bine pana se dizolva si fa gargara cu aceasta solutie, fara sa o inghiti.
Infuzia cu bicarbonat de sodiu si plante medicinale poate fi unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru tuse si nas infundat.
Fierbe apa intr-o oala, adauga o lingura de bicarbonat de sodiu, o lingura de sare grunjoasa si cateva plante medicinale, precum: musetel, cimbru sau menta.
Poti chiar sa inlocuiesti plantele cu cateva picaturi de ulei esential de menta sau eucalipt.
Aseaza-te deasupra vasului, acopera-te pe cap cu un prosop si inhaleaza aburii degajati de aceasta infuzie cu bicarbonat de sodiu.
Se recomanda sa ramai in casa pentru cateva ore dupa ce faci inhalatiile cu aburi. Eventual poti sa faci acest procedeu seara, inainte de culcare.
Calmeaza mancarimile pielii
Infuzia cu bicarbonat de sodiu ar putea fi utila pentru calmarea macarimilor pielii provocate de arsurile solare, muscaturile de insecte si alte eruptii cutanate.
Aplica pe zonele afectate comprese inmuiate intr-o solutie obtinuta dintr-o lingurita de bicarbonat de sodiu si un pahar cu apa.
De asemenea, compresele inmuiate cu bicarbonat de sodiu sunt renumite ca leacuri batranesti pentru urticarie.
Pentru zonele afectate mai extinse, poti sa faci baie in infuzie cu bicarbonat de sodiu. Adauga in cada cu apa calduta o cana de bicarbonat de sodiu.
Baile cu bicarbonat de sodiu pot sa usureze disconfortul provocat de leziunile cutanate.
Calmeaza mancarimile pielii
Infuzia cu bicarbonat de sodiu ar putea fi utila pentru calmarea macarimilor pielii provocate de arsurile solare, muscaturile de insecte si alte eruptii cutanate.
Aplica pe zonele afectate comprese inmuiate intr-o solutie obtinuta dintr-o lingurita de bicarbonat de sodiu si un pahar cu apa.
De asemenea, compresele inmuiate cu bicarbonat de sodiu sunt renumite ca leacuri batranesti pentru urticarie.
Pentru zonele afectate mai extinse, poti sa faci baie in infuzie cu bicarbonat de sodiu. Adauga in cada cu apa calduta o cana de bicarbonat de sodiu.
Baile cu bicarbonat de sodiu pot sa amelioreze disconfortul provocat de leziunile cutanate.
Previne infectiile genitale
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient adaugat adesea in produsele de igiena intima, deoarece reechilibreaza pH-ul, neutralizeaza mirosurile neplacute si inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Poti sa apelezi cand ai candida la tratament cu bicarbonat de sodiu, precum si pentru ingrijirea zonei intime (citeste si articolul am scapat de candida cu bicarbonat).
Spalaturile locale cu infuzie cu bicarbonat de sodiu pot fi eficiente pentru a preveni sau combate infectiile genitale.
Pune la fiert un litru de apa, adauga doua linguri de bicarbonat de sodiu si spala-te cu aceasta solutie pe zonele genitale.
De asemenea, baile de sezut cu aceasta infuzie cu bicarbonat de sodiu si musetel pot fi utile ca leacuri batranesti pentru infectii urinare.
Calmeaza mancarimile, usturimile si disconfortul din zonele genitale.
Contraindicatii
Administrarea pe cale orala a infuziei cu bicarbonat de sodiu, in cantitati mici, nu prezinta contraindicatii.
Cu toate acestea, nu se recomanda administrarea ei pe o perioada mai lunga de doua saptamani.
Daca simptomele nu se amelioreaza dupa aceasta perioada si persista, poate fi un semn ca suferi de o afectiune de sanatate si ar fi mai bine sa consulti medicul.
Consumul de bicarbonat de sodiu pe o perioada indelungata poate sa aiba repercursiuni asupra sanatatii, provocand alcaloza metabolica.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu este contraindicat femeilor insarcinate si copiilor, fara permisiunea medicului.
Consumul de bicarbonat de sodiu este contraindicat celor care sufera de boli cardiovasculare sau celor care ar trebui sa limiteze aportul de sodiu.
Atunci cand este ingerat, bicarbonatul de sodiu poate sa neutralizeze efectul anumitor medicamente si poate provoca efecte adverse.
Prin urmare, daca suferi de afectiuni de sanatate si urmezi un tratament medicamentos, cere permisiunea medicului inainte de a bea infuzie cu bicarbonat de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu poate provoca reactii adverse, precum: tulburari digestive, diaree, varsaturi, deshidratare, insuficienta renala sau fisuri la nivelul stomacului.