Ciulin de Lapte

Lapte de ciulin

Laptele de ciulin sau ciulin de lapte (in enegleza "milk thistle")  este o planta cunoscuta si sub denumirea de armurariu (Silybum marianum).

Inca din cele mai vechi timpuri, fructele (semintele) plantei au fost folosite in scopuri medicinale pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni.

Ciulinul de lapte face parte din familia Asteraceae, fiind inrudita cu galbenelele, papadia, coada soricelului sau cicoarea. In Romania se gaseste, in special, in zonele secetoase si foarte calduroase.

Cumpara online ciulin de lapte

Planta creste spontan in locuri uscate si pe marginea drumurilor, iar popular mai este cunoscuta ca maracine, ghimpe sau scaiete.

Uneori se fac confuzii intre lapte de ciulin (ciulinul de lapte) si silimarina. Trebuie specificat ca nu reprezinta acelasi lucru.

Ciulinul de lapte reprezinta planta, pe cand silimarina este un complex de substante active (bioflavonoide) care se regasesc in planta.

Toate partile plantei contin silimarina, insa aceasta substanta este mai concentrata in seminte.

Uneori comprimatele care contin extract din seminte de ciulin de lapte mai poarta si denumirea de silimarina. Asta deoarece acestea contin silimarina in proportie de aproximativ 80%.

Ciulin de lapte beneficii

Se crede ca silimarina are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antivirale.


Insa, pe langa silimarina, ciulinul de lapte mai contine (in cantitati mai mici) si alte substante vegetale.


Datorita compozitiei sale, laptele de ciulin a fost folosit in medicina traditionala ca tratament naturist pentru afectiunile hepatice.


Desi din punct de vedere stiintific nu este inca clar cum functioneaza, se pare totusi ca laptele de ciulin aduce anumite beneficii pentru sanatate.

Protejeaza sanatatea ficatului

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii pe care laptele de ciulin le-ar putea avea este acela ca protejeaza sanatatea ficatului.


Datorita proprietatilor sale antioxidante, silimarina combate radicalii liberi proveniti din toxinele metabolizate de ficat.


Din acest motiv, se crede ca ciulinul de lapte ar avea un efect detoxifiant pentru ficat, prevenind deteriorarea acestuia si aparitia bolilor hepatice.


Laptele de ciulin ar putea fi util pentru a combate leziunile hepatice provocate de consumul excesiv de alcool, grasimea in exces, toxine sau anumite boli autoimune.


Prin urmare, laptele de ciulin ar putea preveni si trata hepatita, boala ficatului gras non-alcoolic si chiar ciroza hepatica.


Administrarea de ciulin de lapte ar putea fi un antidot in caz de intoxicatie cu amatoxina, o toxina otravitoare care se regaseste in ciuperca Buretele Viperei. 


Odata ingerata, aceasta toxina ataca ficatul si rinichii, provocand decesul in doar cateva zile.


Se pare ca laptele de ciulin ar fi eficient pentru a imbunatati sanatatea ficatului la soareci.


In ceea ce priveste efectele pozitive pe care le-ar putea avea asupra ficatului uman, cercetarile inca continua.


Pana cand dovezile vor fi concludente, aceasta planta poate fi administrata ca tratament complementar pentru afectiunile hepatice.


Totusi, in nici un caz nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicamentos si nici nu se va administra fara informarea medicului.

Ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange

Se crede ca administrarea de lapte de ciulin in paralel cu tratamentul medicamentos ar putea contribui la imbunatatirea rezistentei la insulina.


Astfel, ciulinul de lapte ar putea fi un tratament complementar eficient pentru a gestiona diabetul de tip 2.


S-a constatat ca administrarea regulata a silimarinei ar putea ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.


In acest caz ar putea determina o scaderea a glicemiei masurata à jeun (repaos alimentar) si imbunatatirea rezultatelor hemoglobinei glicata (Hb A1c).


De asemenea, se pare ca ciulinul de lapte ar putea contribui si la scaderea colesterolului rau (LDL) in cazul persoanelor care sufera de diabet.


Desi cercetarile efectuate pana acum nu sunt inca clare, este posibil ca laptele de ciulin sa aiba un rol eficient in gestionarea zaharului din sange, prevenirea diabetului si a altor complicatii.

Previne afectiunile degenerative ale sistemului nervos

Datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii, laptele de ciulin ar putea contribui la protejarea creierului.


Poate fi eficient pentru a preveni afectarea memoriei si a altor functii cognitive ce pot sa apara odata cu inaintarea in varsta.


Ciulinul de lapte poate inhiba oxidarea celulelor creierului, putand reduce riscul aparitiei bolilor degenerative.


Ciulinul de lapte ar putea contribui la imbunatatirea memoriei.


Este posibil ca laptele de ciulin sa fie util pentru a preveni dementa, cea care poate duce la boala Alzheimer si Parkinson.


Cu toate acestea, nici in acest caz nu exista inca dovezi concludente cu privire la modul in care administrarea de lapte de ciulin ar putea preveni si imbunatati declinul cognitiv la oameni.

Sustine sanatatea sistemului osos

Laptele de ciulin ar putea preveni scaderea densitatii osoase in cazul femeilor care au deficit de estrogen.


Scaderea densitatii osoase poate creste riscul aparitiei osteoporozei.


Aceasta este o afectiune a sistemului osos care se manifesta prin oase foarte fragile, incat se pot rupe la cele mai simple actiuni.


Un risc crescut de osteoporoza il au in special femeile aflat la menopauza. Se crede ca un tratament cu armurariu ar putea ajuta la intarirea oaselor.


Desi cercetarile de pana acum nu sunt inca clare, totusi se sugereaza ca o astfel de terapie ar putea fi utila in preventia pierderii densitatii osoase la femeile aflate la menopauza.

Unde gasesti laptele de ciulin?

Gasesti lapte de ciulin ca supliment in magazinele naturiste sau online (verifica pretul din acest magazin).

De regula este disponibil sub forma de tablete, a caror concentratie de ingrediente active difera de la un producator la altul.

In ceea ce priveste doza recomandata de lapte de ciulin, nu a fost inca stabilita o doza standard care are putea fi administrata pentru anumite afectiuni.

De aceea, se recomanda sa citesti si sa respecti intotdeauna sugestiile de pe prospectul produsului.

De altfel, ciulinul de lapte mai este disponibil si sub forma de ceai de armurariu, al carui consum se recomanda sa fie si el moderat.

Cu toate ca cercetarile de pana acum nu au confirmat beneficiile ciulinului de lapte, totusi suplimentele pot fi utile ca tratament complementar pentru imbunatatirea starii de sanatate.

Contraindicatii

In general, suplimentele de lapte de ciulin nu prezinta reactii adverse.

Cu toate acestea, in unele cazuri pot sa apara efecte adverse, precum: greata, balonari sau diaree.

Laptele de ciulin poate declansa reactii alergice la persoanele care au intoleranta la galbenele, ambrozie, cicoare sau alte plante inrudite cu ciulinul de lapte.

Desi, se crede ca stimuleaza lactatia, se recomanda consumul de lapte de ciulin cu precautie de catre femeile care alapteaza si de cele insarcinate.

Asta deoarece nu sunt inca clare efectele acestei plante in perioada sarcinii sau alaptare.

De altfel, administrarea de lapte de ciulin poate sa interactioneze cu anumite medicamente pentru insomnie, tensiune arteriala, colesterol sau inflamatii. In toate cazurile, cere recomandarea medicului!

Nici cei care sufera de diabet zaharat, afectiuni hepatice sau hormonale nu ar trebui sa administreze lapte de ciulin fara recomandarea medicului. 

Nu se administreaza lapte de ciulin copiilor.

Ca in cazul oricarui alt remediu naturist, cere sfatul medicului inainte de a administra lapte de ciulin indiferent de starea ta de sanatate.